NOS Sport

Waterpolosters sluiten WK af met positieve noot: vijfde plek na zege op Australië

De Nederlandse waterpolosters zijn het WK in Doha geëindigd als vijfde. In de strijd om de vijfde plek werd Australië vrijdag met 10-8 geklopt.

Daardoor kan de ploeg van bondscoach Evangelos Doudesis Qatar toch nog enigszins met opgeheven hoofd verlaten. Oranje kwam als regerend wereld- en Europees kampioen naar het WK en hoopte in Doha vooral het goede gevoel richting de Olympische Spelen in Parijs vast te houden.

Het WK verliep niet zoals gehoopt. In de groepsfase werd al verloren van olympisch kampioen Verenigde Staten (10-8). In de knock-outfase werd vervolgens moeizaam gewonnen van China (16-14), waarna Hongarije in de kwartfinale (8-8) na strafworpen te sterk bleek.

Weinig eervol

Voor Nederland restte daarna de weinig eervolle duels om de vijfde tot achtste plaats. Daarin werd woensdag Italië overtuigend (10-5) geklopt en vrijdag werd ook Australië verslagen.

Dat ging overigens niet van een leien dakje. Na een kalm eerste kwart (2-1 voor Nederland), stond Australië halverwege op een ruime 3-6 voorsprong. In de laatste twee kwarten draaide Nederland het duel toch nog om.

Simone van de Kraats was met drie treffers topschutter aan Nederlandse zijde. Iris Wolves maakte er twee en Brigitte Sleeking, Sabrina van der Sloot, Maartje Keuning, Bente Rogge en Kitty-Lynn Joustra namen ieder één treffer voor hun rekening.

De WK-finale gaat tussen de twee ploegen die te sterk bleken voor Oranje: Hongarije en de Verenigde Staten strijden vanavond om de gouden medaille.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl