NOS Sport

Nederland onttroond als wereldkampioen na waterpolothriller tegen Hongarije

Nederlandse waterpolosters na strafworpen door Hongarije onttroond als wereldkampioen

De Nederlandse waterpolosters kunnen hun wereldtitel niet prolongeren. In een enerverende kwartfinale op het WK in Doha tegen Hongarije (8-8) werd een gemiste strafworp van Lieke Rogge Nederland fataal.

Het was vooraf vooral afwachten hoe de ploeg zich zou presenteren. Nederland, dat vorige maand nog Europees kampioen werd in eigen land, koos ervoor, vanwege het drukke speelschema dit jaar, om het eerste deel van het toernooi wat rustiger aan te doen. De focus moest volop liggen op de eindfase van het wereldkampioenschap.

Daardoor speelde de ploeg van Evangelos Doudesis zaterdag in de tussenronde een matige wedstrijd tegen China, waarin veel fout ging. Maandag leek de scherpte wel weer terug, maar de Hongaren waren eigenlijk vanaf het begin af aan een tikje scherper.

Nederland verliest tegen Hongarije

Dat was ook wel logisch. De nummer vier van de wereldranglijst strijdt dit WK nog voor plaatsing voor de Olympische Spelen in Parijs. Bij winst was dat ticket zeker voor de Hongaren. Nederland is als regerend wereldkampioen al zeker van de Spelen.

Aarts in bloedvorm

Laura Aarts was de grote vrouw bij Oranje in het eerste kwart. Hoewel ze de eerste geworpen bal nog om haar oren kreeg, voorkwam ze met belangrijke reddingen meer Hongaarse treffers. Omdat de 19-jarige Lola Moolhuijzen ook één keer raak schoot, gingen Oranje en Hongarije gelijk op.

Maar de Hongaren, die op het EK nog verloren van Oranje, waren eigenlijk vanaf het begin af aan de betere ploeg in het bad. Dat kwam in het tweede kwart een stuk meer tot uiting. Een gaatje van twee punten werd geslagen.

Nederland en Hongarije maakten er een thriller van

Maar na een kleine omzetting van bondscoach Doudesis kreeg Nederland weer iets meer grip op de wedstrijd. Via Moolhuijzen, Lieke Rogge en Simone van de Kraats kreeg Oranje meerdere kansen om terug te komen in de wedstrijd.

Veel schoten werden gemist, maar aangezien het verdedigend wat beter stond, kon Nederland toch terugkomen naar een 4-4 tussenstand door treffers van Moolhuijzen en Rogge.

Daarna werd de wedstrijd vooral een fysieke strijd. Er volgden uitsluitingen over en weer en ook de doelpunten vielen iets makkelijker. De wedstrijd werd steeds meer een thriller.

Laatste kans raak

Bij een stand van 8-7 met nog minder dan een halve minuut te spelen kreeg Nederland nog één kans. Als er gescoord werd, zouden er strafworpen worden afgedwongen, anders volgde de uitschakeling. Met alle druk en spanning die erop stond wist Maartje Keuning het slechtste scenario te voorkomen. Door raak te schieten hield ze haar ploeg nog in het toernooi.

'BuitenAarts'

Een penaltyserie volgde, waarin de hoop van Nederland volledig lag bij keepster Aarts, die haar bijnaam 'buitenAarts' moest waarmaken voor een plek in de halve finale.

Dat lukte niet. Aarts pakte geen enkele penalty en Lieke Rogge miste de vijfde worp.

Daardoor kan de Nederlandse ploeg, die de vorige zomer nog voor het eerst in 32 jaar wereldkampioen werd, een nieuwe wereldtitel vergeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl