NOS SportAangepast

Murray stelt einde carrière opnieuw uit • Kwartfinalisten voetbaltoernooi bekend

Dit is ons liveblog over de vierde dag van de Olympische Spelen:

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in het blog? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Dit was de dag van vandaag, tot morgen!

Dit was 'm dan, alweer de vierde sportdag van de Olympische Spelen. Nederland heeft nog altijd geen medaille te pakken, maar daar komt morgen waarschijnlijk verandering in als er twee kansen zijn op een plak bij het roeien en er 's avonds ook nog een medaille gepakt kan worden bij het zwemmen.

Wil je weten wat er precies op het programma staat op dag vijf van de Spelen? Dat kun je hier bekijken!

Dan rest ons niets anders dan jullie te bedanken voor het lezen van dit blog. We hopen jullie morgenochtend weer terug te zien.

Beachvolleybal | Terugkijken: Stam en Schoon winnen overtuigend van Japans duo

Beachvolleybalduo Stam/Schoon met soevereine zege naar achtste finales

Voetbal | Acht kwartfinalisten voetbaltoernooi bekend

De acht kwartfinalisten voetbaltoernooi bij de mannen zijn bekend: Frankrijk, Verenigde Staten, Marokko, Argentinië, Egypte, Spanje, Japan en Paraguay.

Het is de eerste keer in 24 jaar dat het mannenelftal van de Verenigde Staten de kwartfinale bereikt op de Olympische Spelen.

Bij de vrouwen zijn twee ploegen al door naar de kwartfinales: de Verenigde Staten en Spanje.

Tennis | Andy Murray voorkomt einde van zijn carrière op het nippertje

Tennisser Andy Murray heeft met zijn dubbelpartner Dan Evans dinsdag het einde van zijn tenniscarrière op het nippertje kunnen voorkomen. Tegen de Belgen Sander Gille en Joran Vliegen kwamen de Britten ernstig in de problemen, maar in de supertiebreak werd de winst uiteindelijk nog over de streep getrokken: 6-3, 6-7 (8) en 11-9.

In de vorige ronde ontsnapten Murray en Evans ook al, toen ze vijf matchpoints wisten weg te werken.

De 37-jarige Murray, drievoudig grandslamwinnaar, gaat na de Olympische Spelen met pensioen, maar de Brit hoopt nog af te sluiten met een olympische medaille.

Andy Murray en Evans vieren de zege

Japan nog altijd aan kop van het medailleklassement

De vierde dag van de Olympische Spelen in Parijs zit erop. Japan staat voor de derde dag op rij bovenaan het medailleklassement. Het land behaalde tot nu toe zeven gouden medailles. Dat is er één meer dan China en Australië, die zes gouden medailles hebben verzameld.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Italië, Canada en Hongkong maken de top tien compleet.

Nederland wacht nog altijd op de eerste medaille. De laatste keer dat Nederland zo lang moest wachten op een eerste plak was tijdens de Spelen van 1988, toen op dag vijf de eerste medaille behaald werd. Dit jaar kan dat weer het geval zijn, want morgen is er bij het roeien en bij het zwemmen een reële kans op een eerste plak.

Medaillespiegel na dag 4

Beachvolleybal | Stam/Schoon wint ook tweede wedstrijd

Het is binnen! De tweede set is ook geen enkel probleem voor Katja Stam en Raïsa Schoon: 21-14. De twee Nederlandse vrouwen winnen zo ook hun tweede duel op de Spelen.

Door de zege zijn de twee al door naar de volgende ronde.

De laatste poulewedstrijd, 2 augustus tegen het Braziliaanse duo Carol en Barbara, gaat om poulewinst, want de Braziliaanse dames wisten ook beide duels te winnen.

Stam en Schoon winnen

Beachvolleybal | Stam/Schoon op weg naar tweede zege

Stam en Schoon zijn hard op weg naar de tweede zege op de Spelen. Na de ruime setwinst in de eerste set, zijn de dames nu ook hard op weg naar een ruime zege in de tweede set. Het staat nu 14-7.

Beachvolleybal | Start tweede set is goed

De start in de tweede set is ook goed. Stam/Schoon pakt binnen de kortste keren een 4-0 voorsprong, dat zorgt voor blije gezichten aan de Nederlandse zijde.

Stam lacht

Beachvolleybal | Stam en Schoon niet in de problemen

Stam/Schoon komt in de eerste set niet in de problemen. Het Nederlandse duo pakt de eerste set met klinkende cijfers: 21-16.

Zo lijkt ook het tweede Nederlandse beachduo van vandaag op weg naar de zege.

Stam en Schoon pakken de eerste set

Zwemmen | Corbeau in vierde tijd naar finale

Caspar Corbeau heeft zich geplaatst voor de finale van de 200 meter schoolslag. Daarmee heeft hij de vierde tijd te pakken, maar het verschil met de drie snelste zwemmers was vanavond ongeveer een halve seconde. Daardoor lijkt een medaille woensdagavond een moeilijk verhaal te worden.

Maar...er staan wel twee Nederlanders in de finale morgen. Corbeau dus op de 200 meter schoolslag en Steenbergen op de 100 meter vrije slag.

Corbeau als vierde naar olympische finale 200 meter schoolslag

Beachvolleybal | Aan de nagels ligt het niet

Aan de nagels van Katja Stam ligt het vanavond niet. Die zijn geheel in stijl. Met die nagels slaat Stam zich, samen met Schoon, al naar een 12-7 voorsprong in de eerste set.

De nagels van Katja Stam

Zwemmen | Corbeau tikt als derde aan

Caspar Corbeau tikt als derde aan. Met een tijd van 2.09,52 daarmee lijkt de Nederlander zich toch wel te plaatsen voor de finale. We moeten alleen de tijden in de tweede halve finale nog even afwachten.

Caspar Corbeau

Zwemmen | Corbeau goed onderweg

Halverwege tikt Caspar Corbeau als derde aan in de halve finale van de 200 meter schoolslag.

Beachvolleybal | Nu live te volgen via de site en app

De wedstrijd van beachvolleyballers Raïsa Schoon en Katja Stam tegen het Japanse duo Akiko/Ishii is vanaf nu live te zien via de site en de app. Klik op deze link.

Zwemmen | Steenbergen denkt dat ze 'nog harder kan'

Steenbergen met vijfde tijd naar finale 100 meter: 'Denk dat ik morgen harder kan'

Beachvolleybal | Stam en Schoon komen het veld op, zo verging het Boermans/De Groot

Boermans/De Groot naar achtste finales na overtuigende zege op oud-NBA'er

Zwemmen | Steenbergen naar finale

Het is gelukt! De tijd van 52.86 is voldoende voor de finale, daarmee zwemt ze de vijfde snelste tijd in de halve finales.

Woensdagavond mag de Nederlandse zich opmaken voor een strijd om de medailles. In die finale komt ze wel sterke vrouwen als de Zweedse Sjöström, Yang en Huske tegen.

"Ik ben hier heel blij mee. Ik denk dat ik morgen nog wel wat harder kan", zei ze na afloop.

Steenbergen zwemt naar finaleplaats op 100 meter vrije slag

Zwemmen | Steenbergen tikt aan als derde

Steenbergen zwemt naar derde tijd in de eerste serie. Ze zwemt een tijd van 52.86. Nu is het maar hopen dat er niet zes vrouwen sneller zijn in de tweede halve finale. Anders loopt Steenbergen alsnog de finale mis.

Steenbergen tikt aan als derde

Zwemmen | Steenbergen komt zo in actie

Kan Marrit Steenbergen zich zo plaatsen voor de finale van de 100 meter vrije slag? Over enkele ogenblikken begint haar finale.

Daarna komt ook Caspar Corbeau nog in actie op de 200 meter schoolslag, ook hij wil zich plaatsen voor de finale.

Marrit Steenbergen

Rugby | Terugkijken: Zo wint Nieuw-Zeeland het rugby sevens-toernooi

Nieuw-Zeeland wint opnieuw olympisch goud bij rugby sevens

Zwemmen | Goud voor Wiffen op 800 meter vrije slag

Daniel Wiffen heeft met een olympisch record (7.38,19) het goud gepakt op de 800 meter vrije slag. Het zilver is voor de Amerikaan Bobby Finke, die zijn olympische titel van Tokio daarmee niet prolongeert. De Italiaanse Gregorio Paltrinieri pakt het brons.

Wiffen werd geboren in Leeds, maar groeide op in een klein dorpje in Noord-Ierland. Het is voor het eerst sinds 1988 dat iemand uit Noord-Ierland een gouden olympische medaille pakt, hoewel Wiffen op de Spelen uitkomt voor Ierland.

Beachvolleybal | Stam/Schoon speelt zich warm

Het is misschien niet echt nodig in de warmte, maar toch zijn Katja Stam en Raïsa Schoon zich alvast aan het warmspelen. Zij beginnen om 22.00 uur aan hun wedstrijd tegen het Japanse duo Akiko/Ishii.

Stam/Schoon speelt zich warm

Tennis | Het Nederlands tennisprogramma van woensdag

Er zijn geen Nederlandse tennissers die nog in actie komen tijdens het enkelspel, maar er wordt nog wel gedubbeld door onze landgenoten.

Morgen komen Demi Schuurs en Wesley Koolhof in actie in de kwartfinales van het gemengd dubbelspel. Zij nemen het op tegen de Italiaanse Sara Errani en Andrea Vavassori. Die wedstrijd zal niet voor 13.30 uur beginnen.

Daarnaast spelen Robin Haase en Jean-Julien Rojer ook hun tweederondepartij in het herendubbelspel. Zij nemen het op tegen Taylor Fritz en Tommy Paul uit de Verenigde Staten. Dat is de derde partij na 13.00 uur.

Bekijk hieronder de samenvatting van het duel van vandaag, tussen Nadal/Alcaraz en Griekspoor/Koolhof:

Net geen stunt: Griekspoor en Koolhof onderuit tegen 'Nadalcaraz'

Beachvolleybal | Nederlands duo zeer overtuigend naar winst

De eerste wedstrijd tegen een Spaans duo leverde al niet veel problemen op, maar ook in de tweede groepswedstrijd komen Boermans en De Groot niet in de problemen. Het Nederlandse beachvolleybalduo wint met 2-0 van het Amerikaanse duo Evans/Budinger. De tweede set werd ook gewonnen met overtuigende cijfers: 21-15.

De Nederlanders staan nu bovenaan in hun poule.

Straks komt er nog een Nederlands beachvolleybalduo in actie. Katja Stam en Raïsa Schoon spelen dan hun tweede groepswedstrijd.

Boermans en De Groot winnen weer

Rugby | Nieuw-Zeeland wint rugby sevens

Nieuw-Zeeland heeft voor de tweede keer op rij olympisch goud gewonnen bij rugby sevens voor vrouwen. In de finale werd Canada met 19-12 verslagen.

Nieuw-Zeeland keek bij rust nog tegen een achterstand aan van 12-7. Michaela Blyde en Stacey Waaka zorgden er daarna voor dat het goud alsnog bij Nieuw-Zeeland terechtkwam.

Het betekende voor Nieuw-Zeeland de eerste medaille bij de Olympische Spelen in Parijs.

3x3-basketbal | Terugkijken: Oranje begint toernooi met zege

De Nederlandse 3x3-basketballers zijn de Olympische Spelen begonnen met een overtuigende overwinning. Tegen China waren Jan Driessen, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Worthy de Jong met 21-16 te sterk.

Bekijk hier de samenvatting:

Oranje begint olympisch 3x3-basketbaltoernooi met zege tegen China

Beachvolleybal | Nederlands duo op weg naar winst in tweede set

Boermans en De Groot zijn ook hard op weg naar de winst in de tweede set. Het duo staat met 14-10 voor.

Boermans/De Groot tegen het Amerikaanse duo

Turnen | Goud voor Amerikaanse turnploeg

De Amerikaanse turnsters hebben een gouden medaille gepakt in de teamfinale van de meerkamp. Het zilver is voor Italië, dat daarmee voor het eerst sinds 1928 op het podium belandt. Brazilië pakt het brons.

De gouden plak is extra speciaal voor Simone Biles, die deel uitmaakt van de Amerikaanse ploeg. Ze had het de afgelopen jaren moeilijk, kampte met zogenoemde 'twisties' en mentale problemen, maar mag na haar titels op de Spelen van Rio weer de hoogste trede van het podium bestijgen.

Vreugde bij turnster Simone Biles

Beachvolleybal | Het gaat crescendo bij zonsondergang

Vooralsnog gaat het ook in de tweede set crescendo voor Boermans/De Groot. Bij het ondergaan van de zon in Parijs, weet het Nederlandse duo alweer binnen no-time een gat van drie punten te slaan. Boermans/De Groot staan met 5-2 voor.

Ondergaande zon in Parijs

Beachvolleybal | Eerste set is binnen

Vooralsnog is er geen vuiltje aan de lucht voor Boermans en De Groot in de wedstrijd tegen het Amerikaanse duo . De eerste set wordt makkelijk binnengehaald: 21-13.

Boermans/De Groot wint eerste set

Paardensport | Van Liere tevreden

Dressuuramazone Dinja van Liere liep de Olympische Spelen in Tokio mis door een administratieve fout. In Parijs plaatste ze zich vandaag voor de dressuurfinale.

Van Liere blij met 'eindelijk' olympisch debuut: 'Heel tevreden met proef en paard'

Beachvolleybal | Goed begin voor Boermans/De Groot

Boermans en de Groot beginnen ook hun tweede groepsduel goed. Halverwege de eerste set pakt het Nederlandse duo al drie punten voorsprong: 12-9.

Handboogschieten | Schloesser verliest

Gaby Schloesser moest deze set winnen om in de wedstrijd te blijven. Met een 9 en twee maximale scores deed ze het goed, maar ze zag hoe tweevoudig (en regerend) Europees kampioene Lisa Barbelin met haar laatste pijl de 10 raakte en daarmee de zege opeiste. Het individuele toernooi zit erop voor Schloesser, nadat ze eerder met het damesteam de wedstrijd om het brons had verloren.

Beachvolleybal | Boermans/De Groot begonnen

Stefan Boermans en Yorick de Groot zijn aan hun tweede groepswedstrijd begonnen. Vanavond staat een wedstrijd op het programma tegen Miles Evans en oud-basketbalprof in de NBA Chase Budinger uit de Verenigde Staten.

De eerste groepswedstrijd werd gewonnen van een Spaans duo.

Boermans/De Groot in Parijs

Handboogschieten | Schloesser op achterstand

Gaby Schloesser staat op achterstand tegen de Française Lisa Barbelin, die de steun van het thuispubliek voelt. Schloesser noteerde net haar eerste maximale score en zal vaker in de gele. middelste ringen moeten eindigen. Haar pijlen komen nog te vaak in de rode 7 of 8 terecht, terwijl Barbelin vooral in het geel blijft.

Tennis | Afgelopen! 'Nadalcaraz' maakt gehakt van Nederlanders

Klaar! Het is afgelopen. 'Nadalcaraz' is veel te sterk voor het Nederlandse duo in de supertiebreak. Met 10-2 kunnen Koolhof en Griekspoor inpakken, want het dubbeltoernooi zit er nu op.

Handboogschieten | Schloesser in actie

Handboogschutster Gaby Schloesser staat nu op de baan voor haar partij tegen Lisa Barbelin in het individuele toernooi. Laura van der Winkel is al uitgeschakeld, kan Schloesser wel een ronde verder komen? Het publiek zal in ieder geval op de hand zijn van de Française.

Tennis | Alcaraz heeft alles

Het is een beetje frustrerend aan het worden voor Griekspoor en Koolhof, maar Carlos Alcaraz heeft werkelijk waar bijna elke bal. Zo wordt het moeilijk punten scoren in deze supertiebreak. Het staat nu 7-1.

Tennis | De Spanjaarden slaan hard toe

Het wordt er niet veel beter op voor het Nederlandse duo Koolhof/Griekspoor. Na zes punten gespeeld te hebben staat het 5-1.

Het lijkt erop dat het olympisch tennistoernooi er voor het Nederlandse duo zo goed als opzit.

Nadal juicht na een nieuw punt

Tennis | Alcaraz/Nadal pakt voorsprong in supertiebreak

Na de eerste drie punten is er al een klein verschilletje gemaakt. Het Spaanse duo Alcaraz/Nadal staat op een 3-0 voorsprong.

Griekspoor en Koolhof moeten in de achtervolging.

Tennis | Griekspoor en Koolhof slepen er een supertiebreak uit

Tallon Griekspoor en Wesley Koolhof krijgen het voor elkaar. Zij winnen de tiebreak met 7-2 van Nadal en Alcaraz. Dat betekent dat er nu een supertiebreak volgt. Dat betekent nog een tiebreak spelen dus voor de Nederlanders, maar nu niet tot zeven, maar tot tien punten.

Tennis | Eerste breakje voor Griekspoor/Koolhof

Wesley Koolhof en Tallon Griekspoor hebben een eerste 'minibreak' te pakken. De Nederlanders staan 3-1 voor in de tiebreak.

Griekspoor balt zijn vuist

Tennis | Tweede set gaat nog gelijk op, tiebreak

De tweede set tussen Alcaraz/Nadal en Griekspoor/Koolhof gaat gelijk op. De tussenstand is op dit moment 6-6. Daardoor gaan we de tiebreak in. Als Nederland die wint, volgt er een supertiebreak. Wordt die tiebreak verloren, dan is de winst voor de Spanjaarden.

Zwemmen | Kamminga niet in actie op 200 meter schoolslag

Arno Kamminga zwemt vanavond niet de halve finale van de 200 meter schoolslag. Hij trekt zich terug door een rugblessure. Drie jaar geleden won hij op de Spelen van Tokio nog zilver op die afstand.

Eerder stelde Kamminga teleur op de 100 meter schoolslag. In de finale eindigde hij als zesde.

Kamminga

3x3-basketbal | Oranje wint eerste duel

Hij nam de eerste vier punten voor zijn rekening, was ongrijpbaar voor de Chinese verdediging en was trefzeker met indrukwekkende dunks en fraaie schoten: Worthy de Jong maakte zijn status als vaandeldrager van het Nederlandse team meer dan waar in het eerste groepsduel.

Oranje wint uiteindelijk met 21-16 van China en De Jong eindigde de partij waarmee hij begonnen was: door te scoren.

Morgenavond is regerend olympisch kampioen Letland de tegenstander in het tweede groepsduel. De Letse ploeg versloeg buurland Litouwen eerder vandaag met 21-14.

3x3-basketbal | Oranje loopt uit

Met nog een minuut te gaan is de voorsprong van Oranje opgelopen tot zes punten. Het staat nu 19-13 in het voordeel van de Nederlandse basketballers. De zege is binnen handbereik, want er zijn maximaal 21 punten te behalen in een wedstrijd.

3x3-basketbal | Oranje verdedigt voorsprong

Een half veld, duels van maximaal tien minuten. Op het oog lijkt 3x3-basketbal niet zo inspannend, maar schijn bedriegt. Het is een uitputtingsslag en een goede conditie is een vereiste. Met nog iets meer dan drie minuten te gaan verdedigt Oranje een voorsprong van zo'n drie tot vijf punten. Meestal wordt het verschil in de laatste minuten gemaakt, als vermoeidheid een rol gaat spelen.

Worthy de Jong speelde in de beginfase een belangrijke rol door de eerste vier Nederlandse punten voor zijn rekening te nemen. Kan hij ook in de slotfase belangrijk zijn?

Worthy de Jong in balbezit

3x3-basketbal | Vier minuten onderweg

Het duel tussen Nederland en China is inmiddels vier minuten onderweg en Oranje staat met 10-7 voor.

Nederland zit in een groep met in totaal acht landen, waaronder de Verenigde Staten, gastland Frankrijk en Servië. De twee beste teams gaan na de groepsfase direct door naar de halve finales. De vier teams die daaronder eindigen, moeten een tussenronde spelen om een van de laatste twee halvefinaleplaatsen te bemachtigen.

Met vier minuten is deze wedstrijd overigens alweer bijna halverwege. Een duel duurt maximaal tien minuten.

'Casa Brasil' is gesloten door de hitte

Casa Brasil, de Braziliaanse variant van het TeamNL-huis, is vandaag eerder gesloten. Dat komt door de hitte, zo valt te lezen. De Braziliaanse fans trekken zich daar overigens weinig van aan, want zij zetten het feestje buiten de poorten voort.

  • NOS
    Het feestje buiten de poort
  • NOS
    Casa Brasil eerder gesloten

3x3-basketbal | Oranje treft China

De 3x3-basketballers komen zo meteen het veld op voor hun eerste groepsduel, waarin China de tegenstander is. Wat zijn de regels van deze variant precies, die wordt gespeeld op een half veld en met één basket? Verslaggever Susanne Morren legt het uit:

Sportexplainer: zo werkt 3x3-basketbal op de Olympische Spelen

Basketbal | De grootste tegen de kleinste

Op dit moment nemen Frankrijk en Japan het tegen elkaar op in het basketbal. Dat is niet alleen een wedstrijd tussen twee landen, maar ook tussen de grootste en de kleinste speler van het olympisch toernooi.

We hebben het over Victor Wembanyama (2.22 meter) en Yuki Togashi (1.67 meter).

De kortste van de twee trekt overigens ook aan het kortste eind, want Frankrijk weet het duel na verlenging met 94-90 te winnen. Japan, dat met Rui Hachimura (LA Lakers) eigenlijk maar één grote speler in de selectie heeft, leek lange tijd op weg naar een zege, maar uiteindelijk herstelden de Fransen zich alsnog.

Hachimura mocht de wedstrijd overigens niet uitspelen, hij werd met twee onsportieve fouten naar de kant gestuurd.

Tennis | Eerste set voor de Spanjaarden

Nadal en Alcaraz slepen inderdaad de eerste set binnen: 6-4. Het is niet zo dat de Nederlanders kansloos zijn in dit duel. Sterker nog, er wordt goed getennist. De Spanjaarden zijn alleen net iets scherper.

Tennis | Eerste set lijkt naar 'Nadalcaraz' te gaan

De eerste set lijkt naar Nadal en Alcaraz te gaan. Griekspoor en Koolhof moesten zojuist een break toestaan en die werd ook nog eens verzilverd door het Spaanse duo. Het staat nu 5-3. Het Nederlandse duo mag nu wel serveren.

Nadal en Alcaraz na de break

Noord-Korea pakt voor het eerst in acht jaar medaille

Noord-Korea heeft na acht jaar eindelijk weer eens een olympische medaille gewonnen. Dat gebeurde in Parijs bij het tafeltennis, waar zilver werd gewonnen door het duo Ri Jong-sik en Kim Kum-yong. Zij verloren de finale van de Chinezen Wang Chuqin en Sun Yingsha.

Dat het drie jaar geleden niet lukte om een medaille te pakken op de Spelen van 2021 is overigens ook niet vreemd. Die Spelen werden door de Noord-Koreanen overgeslagen omdat er zorgen waren over het coronavirus.

Niet alleen de waterkwaliteit is onvoldoende, ook de luchtkwaliteit is slecht in Parijs

Al dagen wordt er gesproken over de waterkwaliteit in de Seine in Parijs, maar ook de luchtkwaliteit is 'slecht' te noemen op dit moment. Dat zegt Airparif, de organisatie die de luchtvervuiling in Parijs continu in de gaten houdt.

De boosdoener is een te hoog gehalte aan ozon, de stof die op warme dagen smog veroorzaakt. Dat is niet gek, want de temperatuur in Parijs liep dinsdag op tot 37 graden.

Het ozonniveau dat Airparif dinsdag heeft gemeten, ligt tussen de 180 en 210 microgram per kubieke meter lucht. Boven de 180 geldt de luchtkwaliteit als slecht. Dan moeten gezondheidsinstanties het publiek informeren.

Volgens het RIVM kunnen vooral kwetsbare mensen, zoals senioren en mensen met een luchtwegaandoening, vanaf dit niveau last krijgen van klachten als hoesten, kortademigheid en irritaties aan ogen, neus en keel.

Woensdag wordt wel verbetering van de luchtkwaliteit verwacht aan de oostkant van Parijs. Maar aan de westkant blijft de luchtkwaliteit langer slecht, denkt Airparif.

Kanovaren | Verwondering bij Teunissen

Lena Teunissen staat in de halve finale van de kanoslalom en verwondert zich over de steun die ze krijgt van Nederlandse fans, die in groten getale zijn komen kijken naar haar races.

Kanovaarster Teunissen na bereiken halve finale: 'Extra bijzonder, zoveel fans'

Tennis | Griekspoor en Koolhof in evenwicht

Tallon Griekspoor en Wesley Koolhof beginnen prima aan hun partij, maar zien Carlos Alcaraz en Rafael Nadal de vierde game eenvoudig pakken. In de eerste set staat het nu gelijk: 2-2.

Nadal en Alcaraz

Tennis | Griekspoor en Koolhof begonnen aan dubbelwedstrijd

De dubbelwedstrijd van Tallon Griekspoor en Wesley Koolhof tegen de Spaanse 'koningen van het tennis' is begonnen. De Nederlanders nemen het op tegen Nadal en Alcaraz, dat koppel heeft al de naam 'Nadalcaraz' toebedeeld gekregen in de tenniswereld.

De eerste game was voor de Nederlanders. We gaan zien of ze die goede lijn kunnen doortrekken.

Griekspoor en Koolhof

Triatlon | Morgen om 04.30 uur beslissing

Gaat de triatlon morgen door? Dat weten we om 04.30 uur morgenvroeg. Ze gaan in Frankrijk om 03.15 uur 's nachts bekijken of de waterkwaliteit in de Seine nu wel goed genoeg is. Daarna wordt er om 04.00 uur overlegd met de teamcaptains en wordt dus een half uur later de beslissing genomen.

Dat wordt dus een kort nachtje voor de mensen die betrokken zijn bij de triatlon.

Kanovaren | Series afgelopen, Teunissen naar halve finale

De tweede run in de kanoslalom zit erop en dus zijn de halvefinalisten bekend. Met een achtste tijd plaatst Lena Teunissen zich uiteindelijk zorgeloos voor de halve finale, waarvoor een plek bij de snelste achttien nodig was.

De halve eindstrijd begint morgen om 15.30 uur. Van de achttien deelneemsters moet Teunissen een tijd bij de snelste twaalf noteren om zich te plaatsen voor de finale, die later op de dag wordt afgewerkt.

Zeilen | Lambriex en Van de Werken ook nog niet overtuigend

Bart Lambriex en Floris van de Werken kunnen in de 49er ook nog niet overtuigen. Zij staan na 9 van de 12 reguliere races op een tiende plaats. Vandaag kwamen zij tot een negentiende een zesde en een achtste plaats.

Bart Lambriex en Floris van de Werken

Zeilen | Wennekes vooralsnog vijftiende

Sara Wennekes kan nog geen indruk maken in het windfoilen. In tegenstelling tot Luuc van Opzeeland kan zij geen goede klasseringen neerzetten. Na zeven races staat de Nederlandse vooralsnog vijftiende. In haar laatste race van vandaag eindigde ze als 19de.

Ze begon de dag nog wel goed met een vierde plek, maar in race vijf werd ze tiende en in race zes liep het dus helemaal niet. We gaan afwachten hoe het de komende dagen gaat verlopen.

Zeilen | Van Opzeeland herstelt zich uitstekend en pakt leiding in IQFoil-klasse

Van Opzeeland herstelt zich uitstekend en pakt de leiding in IQFoil-klasse

Kanovaren | Sterke verbetering Teunissen

Met 105,33 laat Lena Teunissen zien veel meer in haar mars te hebben dan de achttiende tijd die ze in haar eerste run noteerde. Ze is in haar tweede run ruim 10 seconden sneller.

Voorlopig is het een zesde plaats waard, maar er komen nog veel kanovaarders aan de beurt. Onder wie een Spaanse, die we vanwege haar naam wel moeten noemen: Miren Lazkano.

  • NOS
    Lena Teunissen
  • NOS
    Gejuich voor Lena Teunissen

Kanovaren | Teunissen al zeker van halve finale

Lena Teunissen begint zo aan haar tweede run in de kanoslalom, maar daar staat minder druk op dan gedacht. De drie kanovaarders die na de eerste run onder haar stonden, hebben geen beste tweede run afgeleverd en dus is Teunissen al door.

Zeilen | Van Aanholt en Duetz blij met goede wind: 'Lekker om hard over het water te gaan'

Zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz liggen op koers voor een medaille. Op de derde zeildag heroverde het duo de leiding in het klassement.

De vandaag sterker aanwezige wind doet het Nederlandse duo goed. "Lekker om de benen te strekken en hard over het water te gaan. De eerste race was nog pittig, maar we hebben tussendoor een goed gesprek gehad en daarna de dag goed afgesloten."

Koplopers Van Aanholt en Duetz blijven kritisch: 'We zitten in het proces'

Handbal | Reacties na Nederland - Spanje

Kanovaren | Teunissen achttiende in eerste run

In de kanoslalom eindigt Lena Teunissen haar eerste run in de series als achttiende. Ze ging lang soepel door het water, maar maakte in het slot van haar race wat foutjes.

Om 17.20 uur wacht Teunissen haar tweede run. De beste achttien kanovaarders gaan door naar de halve finales. Er doen er 21 mee.

Kanovaarster Teunissen achttiende in eerste run slalom

Handboogschieten | Van der Winkel uitgeschakeld

Laura van der Winkel laat in de vierde set zien waar ze toen in staat is en begint met twee tienen. Maar de derde pijl levert slechts acht punten op en dat biedt haar tegenstander de kans het af te maken.

Diananda Choirunisa is onverbiddelijk, de Indonesische rondt na een tien en een negen af met nog een volle score en wint de partij.

Vanavond komt Gaby Schloesser in actie bij het handboogschieten.

Van der Winkel snel uitgeschakeld bij handboogschieten door Indonesische Choirunisa

Handboogschieten | Van der Winkel heeft het lastig

De eerste twee sets gaan naar Diananda Choirunisa uit Indonesië, maar daarna doet Laura van der Winkel iets terug. Helaas net niet genoeg om de set te winnen, ze delen de punten en dus staat het nu 5-1 voor Choirunisa.

Handboogschieten | Van der Winkel in actie

Laura van der Winkel

Laura van der Winkel komt de baan op voor haar eerste wedstrijd in het individuele toernooi. Van der Winkel neemt het op tegen Diananda Choirunisa uit Indonesië.

Zondag greep Van der Winkel samen met Quinty Roeffen en Gaby Schloesser net naast een medaille in de landenwedstrijd.

Handbal | Nederland wint ruim van Spanje

De Spaanse vrouwen beten in de slotfase nog van zich af, maar konden de spanning niet meer terugbrengen. Nederland wint met 29-24 en doet goede zaken in groep B. Voor Spanje, dat ook de vorige twee wedstrijden verloor, lijkt het doek vandaag al te vallen. Bo van Wetering is met vijf treffers topscorer.

Donderdag is Brazilië de volgende tegenstander van de handbalsters.

Bo van Wetering

Zeilen | Van Opzeeland naar eerste plek

Van Opzeeland wint een foilwedstrijd en stijgt naar de eerste plaats in het klassement. Wat een fijne dag hebben de Nederlandse zeilers!

Van Opzeeland kende gisteren een valse start met een diskwalificatie in de eerste race. Vandaag werden er liefst vijf races afgewerkt, waarin hij achtereenvolgens negende, tweede, eerste, zesde en eerste werd.

Handbal | Ruime voorsprong

De Nederlandse handbalsters lopen in de tweede helft verder uit. Het verschil is nu acht punten tegen Spanje: 22-14. Daarmee is Oranje op weg naar een topnotering in de groep, een groot voordeel met het oog op de volgende ronde. Als Nederland zo doorgaat, kunnen ze misschien toplanden als Noorwegen en Denemarken voorlopig ontwijken.

Tennis | Vekic verrast favoriet Gauff

Coco Gauff is op de banen van Roland Garros in de tweede ronde uitgeschakeld. De Amerikaanse was niet opgewassen tegen de Kroatische Donna Vekic: 6-7 (7), 2-6.

Gauff verspeelde in de eerste set een 5-2 voorsprong en liet op die stand een setpoint onbenut, werd een game later gebroken en moest de set vervolgens na nog twee gemiste setpoints aan Vekic laten.

Set twee ging gelijk op, totdat Vekic op 3-2 Gauff wist te breken. De umpire benadeelde de Amerikaanse op breakpoint met een discutabele beslissing. Gauff protesteerde, barstte in tranen uit, maar kreeg geen gelijk. Die tik kwam ze niet meer te boven.

  • Reuters
    Coco Gauff discussieert met de umpire
  • Reuters
    Donna Vekic profiteert

Triatlon | Bondscoach Wouda en Kolkman over uitstel

Mitch Kolkman reageert begripvol op het verschuiven van de mannentriatlon door het vervuilde zwemwater in de Seine. De 21-jarige atleet hoopt in ieder geval dat hij morgenochtend om 10.45 uur kan starten, zodat er voldoende hersteltijd overblijft voor de gemengde wedstrijd op 5 augustus.

De kwaliteit van het water in de Seine is al lange tijd een groot zorgenkind. De Franse organisatie en andere betrokken officials, zoals burgemeester Anne Hidalgo van Parijs, hielden continu vol dat het goed zou komen wanneer de olympische triatlon zou starten. Maar het kwam niet goed.

Bondscoach Marcel Wouda vindt niet dat de triatleten door de organisatie als speelbal worden gebruikt. "Ik vind het heel belangrijk dat de veiligheid van de atleten een issue is. Als het niet verantwoord is om de atleten het water in te sturen, dan moeten we dat ook niet doen."

Bekijk hier de reacties van Wouda en Kolkman:

Hockey | Bekijk de samenvatting van Nederland - Groot-Brittannië

Hockeyers verspelen 2-0 voorsprong tegen Groot-Brittannië en spelen gelijk

Handbal | Nederland leidt halverwege

Zoals verwacht zijn Oranje en Spanje zeer aan elkaar gewaagd. Nederland staat halverwege op een kleine voorsprong: 14-12.

  • ANP
    Estavana Polman
  • ANP
    De koninklijke familie op de tribune

Zeilen | Van Aanholt en Duetz eerste

Een heerlijke dag op zee voor Odile van Aanholt en Annette Duetz in de skiffklasse 49erFX. Het Nederlandse duo profiteert van de omstandigheden, het waait vandaag een stuk harder voor de kust van Marseille.

De Fransen gingen voor vandaag aan de leiding, maar zijn niet zo blij met de wind. Van Aanholt en Duetz worden in de laatste races van vandaag derde en tweede en nemen daarmee de leiding in het klassement over.

Het Zweedse duo Bobeck/Netzler, grote concurrent en goede bekende van de Nederlanders, zijn ook aan een flinke opmars bezig maar staan op flinke achterstand.

Hockey | Afgelopen: 2-2

Het zit erop. Nederland speelt gelijk tegen Groot-Brittannië.

De eerste helft bood weinig vertier. Nederland miste vier strafcorners en de Britten een, maar verder gebeurde er bar weinig. In het derde kwart was het wel raak: Van Dams poging werd nog gekeerd, waarna verdediger Wortelboer met een backhand in de korte hoek scoorde. Vervolgens had Van Dam zelf ook succes. De aanvaller van Rotterdam verlengde een inzet van Hoedemakers in het doel.

Morton deed wat terug middels een hard schot en knalde uit een strafcorner ook nog snoeihard de 2-2 in het doel.

Hockey | Gelijkmaker Groot-Brittannië

Van 2-0 naar 2-2! Nederland slikt de gelijkmaker uit een strafcorner van de Britten. Wederom is Lee Morton de doelpuntenmaker. Nog 1 minuut en 40 seconden op de klok, wat kan Oranje nog?

Lee Morton

Hockey | Doelpunt Groot-Brittanië

Wordt het dan toch nog spannend? Met nog ruim vijf minuten op de klok komen de Britten terug tot 2-1. Lee Morton doet het mooi, met een schot uit de draai in de korte hoek.

Judo | Grote teleurstelling bij De Wit

De Wit 'kan wel janken' na uitschakeling en zegt huidige gewichtsklasse gedag

Hockey | Doelpunt Nederland!

Thijs van Dam maakt de 2-0 voor Nederland, het verschil is gemaakt tegen de Britten. Hij staat met enig geluk precies op de juiste plek voor de tip-in nadat de inzet van Tjep Hoedemakers van richting werd veranderd.

Zeilen | Van Opzeeland blijft stijgen

Luuc van Opzeeland wint een foilwedstrijd en klimt van de zesde naar de tweede plek. Hij begon de dag als nummer laatst.

Luuc van Opzeeland

Handbal | Nederland - Spanje

De handbalsters staan klaar voor hun derde groepsduel op deze Spelen. Om 14:00 uur is Spanje de tegenstander, een oude bekende. In 2019 won Oranje ten koste van dat land nog de WK-finale.

De geschiedenis leert dat het altijd spannende duels zijn. Nederland staat vierde in de poule en kan bij een overwinning een belangrijke stap zetten richting de kwartfinale. Spanje verloor beide wedstrijden deze Spelen en vecht misschien al wel voor haar laatste kans. De wedstrijd is live te volgen op de livestream en op Radio-Olympia.

De handbalsters treffen een oude bekende

Hockey | Doelpunt Nederland!

Floris Wortelboer breekt de wedstrijd aan het eind van het derde kwart open en zet Nederland op voorsprong!

Zeilen | Even een tussenstand

De eerste zeilwedstrijden van vandaag zitten erop, ook voor de Nederlandse deelnemers:

  • Luuc van Opzeeland klimt in het foilen van de laatste naar de zesde plek
  • Sara Wennekes zakt in het foilen van de elfde naar de achttiende plek
  • Odile van Aanholt en Annette Duetz blijven tweede in 49erFX-klasse, maar lopen in op concurrent Frankrijk

Straks meer, want er wordt nog veel gezeild vandaag.

Annette Duetz en Odile van Aanholt in actie.

Judo | De Wit stopt in klasse -81 kg

Kort na zijn nederlaag in de achtste finales kondigt Frank de Wit zijn afscheid in de klasse -81 kilogram aan. Hij gaat verder in de klasse -90 kilogram.

De Wit was hevig teleurgesteld na zijn nederlaag tegen Machmadbekov. "Ik heb gevochten met alles wat ik kon. Hij houdt me de hele tijd op afstand en is verdacht sterk. Ik wil hem gewoon werpen, maar kom er niet aan. Ik probeerde nog wat te forceren, maar het is heel pijnlijk om te merken dat het gewoon soms niet gaat."

Hockey | Rust: 0-0

De hockeyers verdienden in het eerste en tweede kwart een handvol strafcorners en ook de Britten kregen kansjes. Maar dan gaat de toeter en is het rust: 0-0.

Straks verder, dat duurt overigens iets langer dan we gewend zijn. Vanwege de hitte zijn de pauzes bij het hockey verlengd.

Zwemmen | Kamminga als twaalfde naar halve finales 200 meter schoolslag

Geen fijne race voor Arno Kamminga. Hij tikt als vijfde aan en plaatst zich met de twaalfde tijd voor de halve finales op de 200 meter schoolslag.

Zwemmen | Corbeau tweede in heat, door naar halve finales

Corbeau is als vierde door naar de halve finales van de 200 meter schoolslag. Hij zwemt een degelijke race en zet de tweede tijd (1.02,23) neer, achter de Australiër Zac Stubblety-Cook.

Zwemmen | Corbeau nu op 200 meter schoolslag

Caspar Corbeau is begonnen aan zijn heat.

Paardensport | Van Liere debuteert met Hermès

Dressuuramazone Dinja van Liere liep de Olympische Spelen in Tokio mis door een administratieve fout: haar paard Hermès stond als Duits ingeschreven bij paardensportbond FEI en dat kon niet op tijd worden hersteld. Vandaag maakte de Zeeuwse alsnog haar olympische debuut, en met succes. Ze kwam tot een score van 77,764, dat bleek genoeg voor een plaats in de kür op muziek op zondag.

Het is ook een goede bijdrage voor het team dat zich moet plaatsen voor de Grand Prix Special, de landenfinale. De andere twee Nederlanders - Hans Peter Minderhoud en Emmelie Scholtens - komen woensdag in actie.

Van Liere debuteert met Hermès op Spelen en plaatst zich voor dressuurfinale

Judo | De Wit eruit

Een teleurstellende dag voor het Nederlandse judo op de Spelen. Na Joanne van Lieshout is nu ook Frank de Wit klaar. Hij krijgt al snel een waza-ari tegen, en kan daarna weinig meer forceren tegen Somon Machmadbekov.

De Tadzjiek gaat door naar de kwartfinales.

Zwemmen | Steenbergen soepel naar halve finales op koninginnennummer

Marrit Steenbergen zet de tweede tijd neer in haar heat op de 100 meter vrije slag. Met 53.22 is ze twee tienden langzamer dan Siobhán Haughey uit Hongkong.

Het is ruim voldoende voor een plek in de halve finales op het koninginnennummer.

Zwemmen | Steenbergen te water

Marrit Steenbergen is begonnen aan haar heat op de 100 meter vrije slag.

Judo | De Wit op de mat

Frank de Wit begint aan zijn tweede partij. De Tadzjiek Somon Makhmadbekov is zijn tegenstander. Wie gaat er door naar de kwartfinales?

De opkomst van Frank de Wit

Hockey | Nederland tegen Groot-Brittannië

Het Wilhelmus en God save the King hebben geklonken. De Nederlandse hockeyers beginnen aan hun derde groepswedstrijd. tegen Groot-Brittannië.

Niets missen? De wedstrijd is live te bekijken op NPO 1 en via de livestream.

Zeilen | Hoe gaat het met de Nederlandse deelnemers?

Het zeiltoernooi kwam door een gebrek aan wind moeizaam op gang. Vandaag waait het wat harder bij Marseille en mogen de Nederlanders vol aan de bak.

  • Luuc van Opzeeland kreeg gisteren in zijn eerste foil-wedstrijd een maximale puntenstraf om een valse start en staat laatste. Hij heeft nog alle tijd zich te verbeteren.
  • Sara Wennekes staat na haar eerste twee races in het foilen elfde. Ze moet een plekje stijgen om mee te blijven dingen naar de medailles.
  • Odile van Aanholt en Annette Duetz raakten gisteren in de 49erFX-klasse hun eerste plek in het klassement kwijt. Ze moeten bij de eerste tien eindigen om zich te plaatsen voor de medalrace van donderdag.
  • Bart Lambriex en Floris van de Werken staan na twee zeildagen met hun skiff (49er) op de tiende plek in het algemeen klassement. Lambriex en Van de Werken moeten in de komende races hard aan de slag om nog kans te maken op een medaille.

De eerste zeilwedstrijden van de dag zijn inmiddels begonnen.

Triatlon | Geen zwemonderdeel als waterkwaliteit Seine niet verbetert

De kans lijkt groot dat er niet gezwommen wordt in de triatlon. Als de E. coli-waardes in de Seine vandaag niet verbeteren, wordt het een duatlon, met alleen fietsen en hardlopen dus. Dat bevestigt de wereldtriatlonbond aan The Times.

We spreken straks bondscoach Marcel Wouda en triatleet Mitch Kolkman.

Judo | Bekijk hoe Van Lieshout werd uitgeschakeld door Kim

Wereldkampioene Van Lieshout direct uitgeschakeld bij Spelen

Roeien | Koning en prinses moedigen dubbelvier aan

Roeien | Succesvolle dag eindigt met domper

Met het missen van de finale door de mannen vier-zonder eindigt de vierde roeidag met de eerste tegenvaller voor de Nederlandse ploeg.

De ochtend was nog wel zo succesvol was verlopen:

  • Karolien Florijn en Simon van Dorp naar halve finales van de skiff
  • Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis naar finale dubbeltwee
  • Melvin Twellaar en Stef Broenink naar finale dubbeltwee

Roeien | Geen finale vier-zonder voor mannen

De Nederlanders Guus Mollee, Nelson Ritsema, Eli Brouwer en Rik Rienks lukten het in de vier-zonder bij de mannen niet zich te plaatsen voor de finale. In de herkansing moest de Nederlandse vier-zonder - op de wereldkampioenschappen van 2023 nog vierde - bij de beste twee van vijf boten eindigen. Ze kwamen als vierde over de streep.

Na drie Spelen op rij met een vier-zonder de mannenfinale, lukt het dit jaar in Parijs niet.

Zwemmen | Niewold redt het niet

Nee, het zat er niet in voor Sean Niewold. De 22-jarige Groninger kwam in zijn heat tot een tijd van 48,82. Daarmee eindigde hij als 23ste. Een plek bij de beste zestien was nodig voor een plaats in de halve finales. De Zuid-Koreaan Hwang Sun-woo eindigde als zestiende met een tijd van 48,41 seconden.

Niewold heeft een persoonlijk record van 48,14. Hij was bij het keerpunt op 50 meter wel iets sneller dan zijn PR dat hij vorige maand in Amersfoort zwom. In de tweede 50 meter viel hij iets terug. Hoofdschuddend verliet Niewold vervolgens het bad.

Straks komt Marrit Steenbergen in actie in de series van de 100 meter vrije slag bij de vrouwen. Caspar Corbeau en Arno Kamminga gaan daarna het water in voor de series van de 200 meter schoolslag.

Judo | De Wit wint wel

Frank de Wit heeft zijn eerste partij gewonnen. Hij was te sterk voor Hugo Cumbo uit Vanuatu.

De Wit was zo klaar met zijn tegenstander en versloeg hem met ippon.

  • NOS
    Frank de Wit neemt Cumbo te grazen
  • NOS
    Hugo Cumbo tikt af

Judo | Van Lieshout laat zich verrassen

Oei, wat een domper voor Joanne van Lieshout. Voor de wereldkampioene zit het toernooi er al op na één partij. Ze had Kim Ji-su bijna te pakken met een verwurging, maar kreeg in plaats daarvan haar tweede straf. Vlak voor het verstrijken van de tijd werpt de Koreaanse Van Lieshout op haar schouder, en dan is het over.

"Ik ben in shock", zegt commentator Henk Grol.

  • NOS
    Kim heeft Van Lieshout te pakken
  • NOS
    Joanne van Lieshout wordt getroost door haar coach

Zwemmen | Halve finales ver weg voor Niewold

Sean Niewold heeft op de 100 meter vrije slag een tijd van 48,82 gezwommen. Het is sterk de vraag of dat goed genoeg is voor een plek in de halve finales.

Sean Niewold

Judo | Van Lieshout in actie

Joanne van Lieshout komt de mat op voor haar eerste partij in het judotoernooi (-63 kilogram). De zeer getalenteerde wereldkampioene neemt het op tegen Kim Ji-su uit Zuid-Korea.

Joanne van Lieshout

Roeien | Twellaar en Broenink naar finale

Ook Melvin Twellaar en Stef Broenink plaatsen zich voor de finale, zoals van dit sterke duo in de dubbeltwee misschien ook wel verwacht mocht worden.

Er volgt nog één Nederlandse boot deze ochtend op het windstille water van Vaires-sur-Marne, even buiten Parijs: de vier-zonder. Over een goede twintig minuten is het de beurt aan Guus Mollee, Nelson Ritsema, Eli Brouwer en Rik Rienks in de herkansing.

Twellaar en Broenink als eerste naar de finale

Zwemmen | Braziliaanse weggestuurd na bezoek aan Eiffeltoren

Het Braziliaanse Olympische Comité (BOC) heeft zwemster Ana Vieira naar huis gestuurd. Ze bezocht de Eiffeltoren, zonder daarvoor toestemming te hebben gekregen. Vieira kreeg een berisping, waar ze "agressief en niet respectvol" op zou hebben gereageerd.

"We zijn hier niet op vakantie. We zijn hier voor Brazilië en voor de 200 miljoen mensen die belasting betalen en voor ons werken", aldus zwemcoach Gustavo Otsuka. Braziliaanse atleten moeten toestemming vragen als ze het olympisch dorp willen verlaten.

Vieira bezocht de Eiffeltoren vrijdag samen met haar vriend en collega-zwemmer Gabriel Santos. Hij bood zijn excuses aan en mocht wél blijven.

Roeien | Mannen dubbeltwee

De voorlaatste Nederlandse boot van de ochtend is gestart. Ook Melvin Twellaar en Stef Broenink gaan voor een finaleplaats. De wereldkampioenen in de dubbeltwee behoren tot de topfavorieten.

Melvin Twellaar en Stef Broenink

Roeien | Florijn houdt wel van de hitte: 'IJspanty in de nek nu en zo weer schaduw in'

Bekijk de reactie van Karolien Florijn nadat zij zich soeverein heeft geplaatst voor de halve finales in de skiff tijdens de Olympische Spelen van Parijs.

Florijn houdt wel van roeien in de hitte: 'IJspanty in de nek nu en zo weer schaduw in'

Roeien | Scheenaard en Veldhuis naar de finale

Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis plaatsten zich in de dubbeltwee voor de olympische finale! Geen vanzelfsprekendheid, want het Nederlandse duo had zich via de herkansing geplaatst voor de halve finales.

Ze finishten tweede in de halvefinaleheat, na een uitstekende tweede kilometer, vlak achter een van de grote titelfavorieten uit Nieuw-Zeeland.

De finale is op donderdag 1 augustus, om 11.18 uur.

Lisa Scheenaard is uitgeput na de halve finale

Judo | De kansen van Van Lieshout en De Wit volgens Henk Grol

Henk Grol, voormalig topjudoka en nu commentator voor de NOS, heeft goede hoop dat Joanne van Lieshout en Frank de Wit vandaag minstens één medaille pakken.

"Ik verwacht dat Van Lieshout als regerend wereldkampioen het podium gaat halen. Ook De Wit maakt kans, maar dan moet bij hem vandaag wel alles kloppen."

Van Lieshout neemt het zo op tegen de Zuid-Koreaanse Kim Ji-su. "Het Koreaanse judo staat bekend om een hoge handelingssnelheid en veel schouderworpen. Je komt tegen dat soort tegenstanders niet makkelijk in je eigen spel, want zij willen dicteren. Van Lieshout moet Kim snel vastpakken en niet achter haar aan lopen."

De Wit staat straks op de mat met Hugo Cumbo uit Vanuatu. "Die partij moet hij met gemak kunnen winnen. Daarna wordt het pittiger. Over het algemeen zoekt De Wit veel de aanval en daarmee neemt hij veel risico. Hij heeft een geweldige conditie, dus hij moet zijn tegenstanders juist uit proberen te putten."

Roeien | Scheenaard en Veldhuis

De volgende Nederlandse boot gaat van start. Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis gaan in de dubbeltwee voor een plek in de finale.

Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis in de dubbeltwee

Hockey | De Mol terug in selectie

Joep de Mol keert terug in de selectie van de Nederlandse hockeymannen, die om 12.45 uur hun derde groepswedstrijd spelen tegen Groot-Brittannië. De verdediger van Oranje-Rood moest de duels tegen Zuid-Afrika (5-3) en Frankrijk (4-0) door ziekte aan zich voorbij laten gaan. Tijmen Reyenga was toen zijn vervanger.

Roeien | Ook Van Dorp soeverein

Skiffeur Simon van Dorp maakt indruk in de kwartfinales en steekt na de finish zijn duim omhoog. Als winnaar van WK-zilver is hij zeker olympisch medaillekandidaat en een van de grootste uitdagers van regerend wereldkampioen Oliver Zeidler, die in zijn kwartfinaleheat niet helemaal feilloos oogde. De laatste meters verliepen moeizaam bij de Duitser.

Van Dorp had geen eenvoudige loting in een heat met de Griekse regerend olympisch kampioen Stefanos Ntouskos en de Kroaat Martin Damir. Maar Van Dorp roeide halverwege al ver voor de twee uit.

De halve finales zijn op donderdag 1 augustus.

Simon van Dorp

Meer roeien? Zeker, deze Nederlandse boten komen straks in actie:

  • 10.50 uur: halve finales dubbeltwee, Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis
  • 11.10 uur: halve finale dubbeltwee, Melvin Twellaar en Stef Broenink
  • 11.40 uur: herkansing vier-zonder: Guus Mollee, Nelson Ritsema, Eli Brouwer en Rik Rienks

Roeien | Skiffeur Van Dorp van start

Onder toeziend oog van de koninklijke familie begint Simon van Dorp aan zijn kwartfinale in de skiff. Gaat hij, net als Karolien Florijn, soepel door naar de volgende ronde?

  • NOS
    De koninklijke familie op de tribune langs de roeibaan
  • NOS
    De koninklijke familie op de tribune langs de roeibaan

Judo | Van Lieshout tegen Koreaanse 

Joanne van Lieshout neemt het straks in haar eerste partij van het judotoernooi (-63 kilogram) op tegen Kim Ji-su. De Zuid-Koreaanse won zojuist van Barbara Timo uit Portugal, met ippon binnen vier minuten.

De 21-jarige Van Lieshout is wereldkampioen en behoort zeker tot de favorieten in haar gewichtsklasse. Wanneer Van Lieshout en Kim precies de mat op komen, is nog niet zeker. Er staan eerst nog twaalf andere partijen op de planning.

Roeien | Samenvatting van de kwartfinale van Florijn

Skiffeuse Florijn roeit soeverein naar halve finales op de Olympische Spelen

Roeien | Florijn als eerste over de finish

Karolien Florijn bouwt al vroeg een ruime voorsprong op en kan daarna relatief rustig aan doen. Ze houdt de concurrentie goed in de gaten en komt in 7.29,07 als eerste over de streep.

Florijn kan zich opmaken voor de halve finales, die zijn in de ochtend van 1 augustus, overmorgen dus.

Na Florijn komen nog vier Nederlandse boten in actie:

  • 10.30 uur: kwartfinale skiff, Simon van Dorp
  • 10.50 uur: halve finales dubbeltwee, Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis
  • 11.10 uur: halve finale dubbeltwee, Melvin Twellaar en Stef Broenink
  • 11.40 uur: herkansing vier-zonder: Guus Mollee, Nelson Ritsema, Eli Brouwer en Rik Rienks

Tennis | Koolhof en Demi Schuurs op medaillekoers

Wesley Koolhof en Demi Schuurs wonnen gisteren van het Griekse duo Stefanos Tsitsipas/Maria Sakkari en zijn optimistisch over hun kansen op een medaille. Ze spelen morgen in de kwartfinale van het gemengd dubbelspel tegen Andrea Vavassori en Sara Errani.

Het is 24 jaar geleden dat Nederland bij het tennis een medaille pakte. Miriam Oremans en Kristie Boogert verloren in Sydney de finale van Venus en Serena Williams.

Schuurs: "Vooraf wisten wel dat het schema iets kleiner is en dat je na twee zeges al om de medailles mag spelen. In zo'n klein schema is alles mogelijk, al moet je wel een beetje geluk hebben met de loting."

Roeien | Florijn start aan haar kwartfinale

Karolien Florijn is begonnen aan haar kwartfinale in de skiff. Ze is een nadrukkelijke kandidaat voor een medaille.

Karolien Florijn

Golfsurfen | Vliegende Medina

Gabriel Medina

Prachtig beeld vanuit Tahiti, waar het olympisch golfsurfen plaatsvindt. De Braziliaan Gabriel Medina leverde een topprestatie en maakte dat ook aan iedereen duidelijk.

Medina had de golf van de dag en kreeg een beoordeling van 9,90. Zelf vond hij het overigens een volle 10 waard, zo gebaarde hij al voor zijn bijzondere afsprong. Medina sloot de dag af met een 7,5, met een totaalscore van 17,4 punten is hij een van de grote favorieten voor het goud.

"Ik had nooit kunnen bedenken dat we zulke golven zouden krijgen op de Olympische Spelen", zei Medina over de omstandigheden in Teahupoo, het kustplaatsje op het Frans-Polynesische eiland. "Ik voel me goed op zulke golven. Vandaag was een mooie dag."

Dat het golfsurfen fraaie beelden oplevert, zagen we ook al op de eerste dag:

Spectaculaire beelden uit Tahiti: Dag 1 van het olympisch golfsurfen

NOS Olympische podcast

In de NOS Olympische podcast Parijs editie praten we je iedere dag bij over de verrichtingen van de Nederlandse sporters.

In de derde aflevering van de podcast vanuit Parijs bij de Olympische Spelen van 2024 praat presentator Thierry Boon met vaste sidekick Erben Wennemars. Ze blikken samen met commentator Jan Roelfs terug op de wedstrijd tussen tennisgrootheden Rafael Nadal en Novak Djokovic, op een wel heel opvallende en zeer korte strijd op de judomat en kijken vooruit naar dag vier.

Wil je niks missen van de Olympische Spelen? Luister dan iedere dag naar de NOS Olympische podcast.

Het wordt warm in Parijs, maar daar zijn ze al op voorbereid

Extra tappunten voor drinkwater en sproeiers die voor wat verkoeling moeten zorgen. De temperatuur loopt op in Parijs, maar daar heeft de organiserende stad van de Spelen goed over nagedacht.

Het wordt warm in Parijs, maar daar zijn ze al op voorbereid

Triatlon | Seine nog altijd te vervuild, wedstrijd mannen uitgesteld

De olympische triatlon voor mannen is met een dag uitgesteld vanwege de slechte kwaliteit van het water in de Seine. Dat heeft de organisatie van de Spelen laten weten.

Oorspronkelijk zou de triatlonwedstrijd plaatsvinden om 08.00 uur op dinsdagochtend. De wedstrijd voor de mannen, waarbij Nederlanders Mitch Kolkman en Richard Murray in actie komen, is nu verplaatst naar woensdag om 10.45 uur.

De wedstrijd voor de vrouwen, met Maya Kingma en Rachel Klamer, wordt even daarvoor gehouden. Woensdagochtend om 08.00 uur gaan zij het water in, al hangt nog veel af van het weer in Parijs. Voorwaarde is wel dat de waterkwaliteit van de Seine op woensdag beter is dan vandaag.

De medaillespiegel na dag drie

Welkom!

Goedemorgen en welkom op dag vier van de Olympische Spelen.

Voor Nederland begint de dag met roeien. Vanaf 09.30 uur willen Karolien Florijn en Simon van Dorp zich plaatsen voor de halve finales in de skiff en de dubbeltwee-boten gaan proberen zich te kwalificeren voor de finale. De vier-zonder komt om 11.40 uur als laatste Nederlandse boot in actie. In de herkansingen proberen de roeiers alsnog een finaleplaats af te dwingen.

Naast het roeien kijken we in de ochtend ook al naar het judo, zwemmen en de paardensport. Ook vandaag: zwemmen, zeilen, kanovaren, hockey, handbal, basketbal en beachvolleybal.

Het belooft een prachtige dag te worden, met misschien wel de eerste Nederlandse medaille?

Veel plezier!

  • NOS
    Parijs vandaag: dinsdag 30 juli
  • NOS
    Parijs vandaag: dinsdag 30 juli
  • NOS
  • NOS
  • NOS