NOS SportAangepast

Handboogschutters verliezen strijd om brons van Mexico, tiende goud Zuid-Korea

De handboogschuttters zijn er niet in geslaagd Nederland de eerste medaille te bezorgen op de Olympische Spelen in Parijs. Quinty Roeffen, Laura van der Winkel en Gaby Schloesser verloren de halve finale van Zuid-Korea, en legden het vervolgens in de strijd om het brons af tegen Mexico: 2-6.

Handboogschutsters verliezen van Mexico in strijd om brons

"Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar het is alsnog een mooie dag. We zijn vierde, hebben super goed geschoten en zijn trots op onszelf", zei Roeffen na de wedstrijd om de derde plek.

Van der Winkel, Roeffen en Schloesser moesten in de achtervolging na een ijzersterke eerste set van de Mexicanen. Angela Ruiz, Alejandra Valencia en Ana Vazquez openden met 57 punten uit de eerste zes pijlen, Nederland bleef steken op 50 punten.

Schloesser tegen 'haar' Mexico

Schloesser, die het opnam tegen haar geboorteland, nam Nederland in de tweede set bij de hand met de eerste volle score. "Heel leuk om tegen ze te schieten, maar ik wil winnen", zei een geëmotioneerde Schloesser na afloop.

Handboogschutsters balen, Schloesser trots op Mexico: 'Super goed geschoten'

Haar voormalig ploeggenoten (op de Spelen van 2016 kwam Schloesser uit voor Mexico), konden niet mee in de tweede set. Ook Van der Winkel en Roeffen voegden een tien toe, waardoor Nederland de stand gelijk trok: 2-2.

De 18-jarige Roeffen hield de Nederlandse hoop in de derde set in leven, waar haar teamgenoten niet meekonden in het Mexicaanse geweld. In de vierde set leek een tweede comeback even in de maak, maar Mexico sloot af met vier maximale scores en ging er zo met het brons vandoor.

Bekijk in onderstaande samenvattingen hoe Nederland de halve finales bereikte:

Eerder op de dag won Nederland met 6-0 van het als vierde geplaatste India en ook Europees kampioen Frankrijk werd verslagen. In de halve eindstrijd was Zuid-Korea net te sterk (5-4).

"De halve finale was de mooiste partij", vond Van der Winkel. "We waren echt dichtbij om Korea eraf te schieten. Maar Korea blijft Korea, echt een groot land."

Millimeterwerk in shoot-off finale handboogschieten, tiende goud Zuid-Korea

De Koreaanse vrouwen wonnen bij alle negen voorgaande edities de olympische titel bij het teamonderdeel en voegden daar een tiende goud aan toe. In de finale klopten Jeon Hin-young, Lim Sih-yeon en Nam Suh-yeon, die allen hun debuut op de Spelen maakten, het Chinese trio met 5-4 na een bloedstollende shoot-off.

Gisteren verliep het handboogschieten nog niet voortvarend voor Nederland. In de gemengde landenwedstrijd kwamen Schloesser en Steve Wijler de shoot-off voor de laatste zestien niet door, terwijl ze bij de vorige Spelen nog zilver pakten.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl