NOS VoetbalAangepast

Oranje viert feest in Berlijn na zege op Turkije • Halve finale tegen Engeland op woensdag

Dit was ons liveblog over het EK voetbal, met vandaag:

liveblog gesloten

Op naar de halve finales!

We sluiten het liveblog af met de woorden van de bondscoach. Ronald Koeman prijst de veerkracht van Oranje, hij is tevreden over de manier waarop Oranje zich langs Turkije naar de halve finales knokte.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog!

Koeman prijst veerkracht Oranje: 'Staan in halve finale, had niemand verwacht'

De reactie van 'man of the match' Stefan de Vrij en keeper Bart Verbruggen

Verbruggen na winst op Turkije: 'Hadden vandaag stuk of zes keepers, gaf veilig gevoel'

Spanje-Frankrijk en Nederland-Engeland

Zo ziet het vervolg van het EK eruit. Met op dinsdag in München Spanje tegen Frankrijk en woensdag Nederland-Engeland in Dortmund. Beide wedstrijden zijn om 21.00 uur.

Van Dijk: 'We moesten heel diep gaan. Ik ben trots op deze jongens'

Aanvoerder Van Dijk trots op Oranje: 'We moesten heel diep gaan'

Oranje zonder schorsingen door

Het Nederlands elftal hoeft, net als tegenstander Engeland, in de halve finale niemand te missen door een schorsing.

Xavi Simons, Nathan Aké, Virgil van Dijk en Tijjani Reijnders kregen geel tegen Turkije, maar dat was hun eerste dit toernooi. Denzel Dumfries, Joey Veerman, Jerdy Schouten en Donyell Malen stonden wel 'op scherp', maar ontving vanavond geen geel.

En het beste nieuws: na deze ronde worden alle kaarten kwijtgescholden. Iedereen begint dus met een schone lei aan de halve finales.

Halve finale: Nederland - Engeland

Nederland speelt woensdag om 21.00 uur in Dortmund tegen Engeland. Inzet: een plaats in de EK-finale!

Lees hier de wedstrijdverslagen van Nederland-Turkije en Engeland-Zwitserland:

Feest in het Olympiastadion!

De spelers van Oranje zoeken elkaar op na het laatste fluitsignaal en vieren het feestje. Daarna rennen ze, met z'n allen, naar de hoek waar de Oranje-fans zitten. 'Wij houden van Oranje', klinkt in het Olympiastadion van Berlijn.

Oranje viert feest met publiek na bereiken halve finales

NED-TUR 2-1 | 90+6' Oranje wint en is halvefinalist!

Nederland moest heel diep gaan, maar na de achterstand boog de ploeg van bondscoach Koeman de wedstrijd helemaal om. De 2-1 werd ternauwernood over de streep getrokken.

Op naar de halve finales! Oranje mag het woensdag gaan opnemen tegen Engeland.

NED-TUR 2-1 | 90+2' Verbruggen redt!

Natuurlijk krijgt Turkije nog kansen in blessuretijd. Het slotoffensief zorgt voor penibele situaties voor het doel van Oranje. Gelukkig staat daar Verbruggen, wat een redding op de inzet van de zojuist ingevallen Kilicsoy.

NED-TUR 2-1 | 90' Blessuretijd

Nog 5 minuten! Zo lang moet Oranje de voorsprong in stand houden en dan is het door naar de halve finales.

Bekijk de 2-1 van Oranje

Gakpo schiet Oranje al vallend op 2-1 voorsprong tegen Turkije

NED-TUR 2-1 | 87' Frimpong en Zirkzee vallen in

Twee wissels bij Oranje. Depay en Simons verlaten het veld. Frimpong en debutant Zirkzee komen voor de laatste minuten.

NED-TUR 2-1 | 85' Nederland ontsnapt!

Dat scheelde heel weinig. Van de Ven voorkomt met een ultieme ingreep de gelijkmaker van Turkije, dat met alles en iedereen naar voren stormt in het slotoffensief.

NED-TUR 2-1 | 82' Turkse wissels

Tosun en Celik komen in het veld bij Turkije. De Müldür en de geblesseerde Akaydin gaan naar de kant. Kort na de 2-1 van Nederland waren ook Artürkoglu en Yokuslu gebracht door bondscoach Montella, ten koste van Yildiz en Özcan.

NED-TUR 2-1 | 80' Aftocht Akaydin

Akaydin, maker van de 0-1, is geblesseerd na een harde botsing met Van de Ven. De Turkse verdediger moet vervangen worden.

In het Olympiastadion laten de Oranje-fans zich horen. En voor het eerst vanavond zijn zij ook te horen. Het kabaal van de Turkse fans is even gaan liggen.

NED-TUR 2-1 | 76' DOELPUNT Oranje!

Gakpo scoort! Of is het een eigen doelpunt? Hoe dan ook, 2-1!

Nederland drukt door en draait de wedstrijd in zes minuten helemaal om. Een lage voorzet van Dumfries gaat tergend langzaam voor het doel langs en bij de tweede paal is het uiteindelijk Müldür die de bal in eigen doel.

NED-TUR 1-1 | 73' Koeman brengt Veerman en Van de Ven

Twee wissels bij Oranje. Reijnders en Aké worden vervangen door Veerman en Van de Ven.

NED-TUR 1-1 | 70' GOAL Oranje

Stefan de Vrij kopt raak uit een voorzet van Depay! Nederland hield Turkije met de rug tegen de muur na de hoekschop en dan is het in de herkansing wel raak.

Nederland op gelijke hoogte met Turkije! Alles ligt weer open in Berlijn.

De Vrij kopt Oranje uit hoekschop naast Turkije: 1-1

NED-TUR 1-1 | 69' Misser Weghorst

Oei, dat was het moment voor Weghorst. Hij krijgt de voorzet bij de tweede paal. Hij moet kiezen tussen een schot of de bal breed leggen, want daar staan ook mensen vrij. Weghorst gaat voor het schot, maar raakt de bal niet goed.

Nederland krijgt nog wel een corner.

NED-TUR 0-1 | 66' Kans Turkije, Weghorst redt

Nederland krijgt de bal na de Turkse vrije trap niet weg en dan haalt Yildiz uit. Verbruggen heeft moeite met het schot, Weghorst redt de meubelen. De meeverdedigende spits voorkomt dat Turkije uit de rebound kan scoren.

NED-TUR 0-1 | 63' Goede combinatie, geel Van Dijk

Het kost Nederland veel moeite, en tijd, om een gaatje te vinden in de Turkse muur voor het doel. Dat lukt als er een keer snel gecombineerd wordt. Depay, Gakpo en Simons creëren een kans met korte snelle passjes. De voorzet komt uiteindelijk net niet aan, ook niet als De Vrij de bal vanaf rechts opnieuw inbrengt.

In de omschakeling is het oppassen. Van Dijk lost het op met een overtreding, waarvoor hij geel krijgt.

NED-TUR 0-1 | 57' Schot Depay, blessure Schouten

Depay dribbelt op en probeert het, maar zijn schot gaat over de grond in de handen van keeper Günok.

Op de achtergrond ligt Schouten. Hij heeft pijn na een stevig duel. Het lijkt erop dat de middenvelder verder kan.

NED-TUR 0-1 | 56' Güler op de paal!

Vrije trap op een mooie plek voor Turkije, na een overtreding van Aké. Hij krijgt geel. Met Calhanoglu en Güler staan er twee specialisten achter de bal, laatstgenoemde neemt.

De jonge Turk zoekt de verre hoek met een hard, laag schot. Verbruggen gaat gestrekt richting de hoek, waar de bal via de buitenkant van de paal naast gaat. Oranje ontsnapt aan de 0-2.

NED-TUR 0-1 | 54' Oranje drukt

De intenties zijn overduidelijk aan het begin van de tweede helft. Turkije zakt ver terug en wacht af. Nederland drukt, al gaat het soms nog wat traag aan de bal.

Gakpo creëert, hij heeft de versnelling en voorzet in huis om gevaar te stichten. Met Weghorst in de punt is dat al snel gevaarlijk, al komen de voorzetten nog niet op zijn hoofd.

NED-TUR 0-1 | 51' Wat een kans!

Geweldige hoge bal van Aké, Weghorst op randje buitenspel de diepte in. De invaller kopt voor het doel langs richting Depay, maar die is er net te laat bij om van dichtbij te kunnen afronden.

Nét niet, maar het geeft hoop!

NED-TUR 0-1 | 48' Mislukte hoekschop

Uit de eerste aanval van de tweede helft forceert Oranje een corner, de eerste van de wedstrijd. Het tegendoelpunt viel uit een hoge voorzet, maar ook Turkije is zwak bij het verdedigen van zulke situaties.

Dan moet het wel anders, want dit wordt niet gevaarlijk. De bal valt achterin bij de tweede paal, Aké kopt niet goed terug.

NED-TUR 0-1 | 46' Tweede helft, Weghorst komt

Wout Weghorst maakt zich klaar. Hij gaat de spits in bij Oranje. Bergwijn is achtergebleven in de kleedkamer.

De tweede helft is begonnen.

NED-TUR 0-1 | 45+2' Rust, Turkije leidt

Nederland gaat met een 1-0 achterstand de rust in. Oranje begon goed en kreeg kansjes, daarna verloor het de controle over de wedstrijd.

Turkije gaf waarschuwingen af met schoten van afstand, het doelpunt viel uit een hoge voorzet. Verdediger Akaydin was onder andere Reijnders de baas in de lucht en kopte raak.

Bekijk hier het doelpunt van Samet Akaydin:

Oranje op achterstand: Akaydin kopt binnen namens Turkije

NED-TUR 0-1 | 40' Oranje zoekt..

Oranje tikt rond en zoekt naar een opening om een kans te creëren. Het is allemaal te traag. Turkije staat met veel man voor de eigen zestien en vindt het rondtikken wel prima. Hoe komt Nederland hier doorheen?

NED-TUR 0-1 | 35' Doelpunt Turkije!

Samet Akaydin kopt raak uit een voorzet van Güler. Er staan drie verdedigers van Oranje bij en ook keeper Verbruggen is in de buurt, maar zij kunnen een doelpunt niet voorkomen.

 • Reuters
 • Reuters

NED-TUR 0-0 | Güler en Yildiz schieten over, Verbruggen boos

Eerst Arda Güler, even later Yildiz. Beide Turkse talenten proberen het van afstand maar schieten over. Verbruggen maakt zich kwaad, hij vindt dat het allemaal wel wat scherper mag in de verdediging van Oranje.

NED-TUR 0-0 | 30' Geel Simons

Xavi Simons ontvangt de eerste gele kaart van de wedstrijd. In duel stapt hij op de enkel van Müldür, scheidsrechter Turpin is onverbiddelijk.

Voor Simons heeft het nog geen gevolgen. Hij staat niet op scherp. Dat geldt wel voor Dumfries en Schouten, en bankzitters Malen en Veerman.

Bij Turkije staan Ayhan, Çakir, Çelik, Güler, Günok, Müldür, Özcan en Yildiz op scherp, zij kunnen zich geen gele kaart veroorloven met het oog op een mogelijke halve finale.

NED-TUR 0-0 | 29' Gevaar uit vrije trap

Calhanoglu legt zulke balletjes heel goed weg. Uit een vrije trap maakt hij het de Oranje-verdediging moeilijk, door Bardakci vlak voor het doel te bedienen. Schouten is er nog net op tijd bij om het de Turkse verdediger moeilijk te maken.

NED-TUR 0-0 | 22' Iets minder druk

Na de vlammende start zet Oranje iets minder druk. Nederland laat de Turkse verdedigers de bal rondspelen. Geen druk, dat komt pas op het moment dat de bal een linie naar voren wordt gespeeld. Daar zit Oranje er gelijk bovenop, om dan direct de aanval te zoeken.

Aan de bal bouwt Oranje op met drie verdedigers: Aké, Van Dijk en De Vrij. Simons en Dumfries houden het veld heel breed, daartussen moeten Schouten, Reijnders en Bergwijn iets creëren, of diepte zoeken bij Gakpo en Depay.

NED-TUR 0-0 | 21' Yilmaz op snelheid, uithaal Calhanoglu

Turkije heeft de Nederlandse storm overleeft en komt nu ook aan het voetballen. Via vleugelspeler Yilmaz is er een kans in de maak, hij speelt de bal door de benen van Aké, maar bereikt spits Güler net niet.

Even later probeert Calhanoglu het met een vlammend schot van afstand, Van Dijk blokt de bal met het hoofd. Dat doet even pijn, maar de aanvoerder kan verder.

NED-TUR 0-0 | 15' Kans Nederland, pijn bij Ayhan

Na een strakke pass van Reijners handelt Simons heel snel. Hij speelt de bal in één keer over de defensie naar Gakpo. Het lijkt een grote kans te worden, tot de vlag omhoog gaat voor buitenspel.

Ayhan lijkt geblesseerd te raken in duel met Gakpo. Na een korte verzorging langs de lijn kan de Turkse verdediger verder.

NED-TUR 0-0 | 12' Driemaal over

Özcan probeert het van afstand, Verbruggen ziet het schot komen maar hoeft niet in actie te komen, de Turkse middenvelder schiet over.

Ook bij Oranje gaan de ballen nog over. Na Depay in de tweede minuut schiet ook Simons over. En dan Dumfries, die staat weer hoog opgesteld en doet volop mee aan de aanval. Hij wil een voorzet geven maar raakt de bal niet helemaal goed. Niet erg, want het wordt bijna een doelpoging. Nét over.

NED-TUR 0-0 | 5' De Vrij onderschept

Turkije komt met moeite onder de druk van Nederland uit, maar wordt dan wel gevaarlijk. De Vrij staat op de juiste plek en onderschept een steekpass van Kadioglu. Gevaar geweken. Nederland bouwt weer aan een aanval.

NED-TUR 0-0 | 1'Aftrap

De wedstrijd is begonnen! Wie gaat door naar de halve finales en treft daar Engeland?

Na zeventig seconden zorgt Depay al voor dreiging, al vallend schiet hij van randje zestien over het doel.

Goed gezelschap

Ook de geblesseerde Frenkie de Jong zit op de tribune in Berlijn. Met zijn vrouw en voor hem Wesley Sneijder en Clarence Seedorf.

Verder in het stadion, zoals verwacht, heel veel Turkse support. Het heeft alles voor een heerlijke voetbalavond. Van onweer is geen sprake, het voelt heerlijk aan met een graad of twintig. Nog even de volksliederen en dan kan het beginnen.

 • NOS
 • Reuters
 • Reuters

Feestje vooraf in Almelo

Overal in Nederland bereiden fans zich voor op de wedstrijd tegen Turkije. In Almelo zijn ze al weken bezig met de voorbereiding. Er is onder meer met een autostoet. Supporters van Oranje én Turkije rijden mee.

Oranjefans en Turkijefans vieren samen een feestje in Almelo

Ook in Turkije loopt de spanning op

In de Turkse stad Istanbul wordt de wedstrijd tegen Oranje ook massaal gevolgd. Op meerdere plekken in de stad staan grote schermen opgesteld, onder meer in het Kalamis park. Volgens correspondent Mitra Nazar hangen er in het park zeker drie schermen, waarop vanavond duizenden mensen de wedstrijd zullen volgen.

 • NOS
  In het Kalamis-park wordt de wedstrijd op een groot scherm gevolgd
 • NOS
  In het Kalamis-park wordt de wedstrijd op een groot scherm gevolgd
 • NOS
  In het Kalamis-park wordt de wedstrijd op een groot scherm gevolgd

Koeman over keuze voor Bergwijn

Koeman over keuze voor Bergwijn in basis: 'Wil Malen achter de hand houden'

Alexander-Arnold maakt het af!

Nog een invaller achter de bal, ook hij scoort met overtuiging. Alexander-Arnold maakt het af en schiet Engeland naar de halve finales.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Engeland 5-3 Zwitserland

Amdouni onder druk

Ook raak! Hij overleeft de druk en legt die terug bij de Engelsen, Maar als Alexander-Arnold zo scoort is Engeland door.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Engeland 4-3 Zwitserland

Toney scoort

Een heel korte aanloop, maar deze spits weet precies was hij doet. De ingevallen Toney schiet keurig raak in het hoekje. Daar kan Sommer niet bij.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Engeland 4-2 Zwitserland

Shaqiri.. Raak!

Shaqiri met overtuiging, heel nipt langs de paal, maar uiteraard scoort hij voor zijn Zwitserland.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Engeland 3-2 Zwitserland

Saka scoort ook

Hij laat het er makkelijk uitzien, laag in het hoekje, en zet de foutloze reeks van Engeland door.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Engeland 3-1 Zwitserland

Schär scoort

Hier kan Pickford niet bij. De Zwitsers leven nog.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Engeland 2-1 Zwitserland

Bellingham scoort

Hij schiet de tweede strafschop van Engeland binnen en wil het weten ook. Geen obscene gebaren gelukkig, maar hij daagt graag een beetje uit.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Engeland 2-0 Zwitserland

Akanji mist!

Pickford pakt de slap ingeschoten strafschop van Akanji.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Engeland 1-0 Zwitserland

Engeland scoort

Palmer schiet de eerste strafschop met overtuiging binnen. Nu is Akanji aan de beurt namens Zwitserland.

Tussenstand in strafschoppenreeks: Engeland 1-0 Zwitserland

ENG-ZWI 1-1 | 120' Strafschoppen!

De verlenging zit erop. Strafschoppen gaan bepalen wie zich plaatst voor de halve finales. Engeland of Zwitserland?

Sommer of Pickford? Wie wordt vanavond de held?

ENG-ZWI 1-1 | 119' Nagelbijten

Niet alleen Shaqiri, ook Widmer, Schär en Amdouni nemen het Engelse doel onder vuur. Zwitserland zit er weer heerlijk in tijdens deze verlenging en speelt met veel bravoure. Engeland probeert te overleven richting strafschoppen. Al ligt een counter altijd op de loer.

Nagelbijten in deze laatste minuten van de verlenging.

ENG-ZWI 1-1 | 117' Shaqiri bijna

Oh, dat scheelt heel weinig! Shaqiri draait een hoekschop bijna binnen, hij knalt met veel effect richting korte kruising. Keeper Pickford stormt die kant op maar ziet de bal afketsen tegen de paal. Engeland ontsnapt aan een bijzonder Shaqiri-moment.

ENG-ZWI 1-1 | 110' Kane gewisseld, Zwitsers brengen Shaqiri

Ja, daar gaat de spits en aanvoerder van Engeland. Kane wordt vervangen door Toney. Voor eventuele strafschoppen maakt dat waarschijnlijk weinig verschil. Toney is vaste nemer bij zijn club Brentford en mist zelden.

Ook Zwitserland wisselt. Daar komt Shaqiri in de ploeg. Hij krijgt meteen luid applaus van de Zwitserse fans. Shaqiri heeft hen al zo vaak in vervoering gebracht op grote toernooien, lukt dat hem vanavond nog een keer?

ENG-ZWI 1-1 | 109' Kane botst op Southgate

Na een fel duel met Akanji botst Kane tegen zijn coach op en valt dan over de bank. Zojuist lag de aanvoerder van Engeland ook al op de grond, het lijkt op bij de spits van Bayern München.

ENG-ZWI 1-1 | 101' Wie durft?

De minuten tikken weg tijdens de verlenging. Zwitserland leunt achterover, Engeland twijfelt. Behalve twee spelers dan, Saka en Bellingham durven wél, zij nemen de risico's in deze fase. Het levert nog niets op. Een strafschoppenserie lonkt.

ENG-ZWI 1-1 | 95' Rice van afstand

Hard, half hoog schot van Rice uit de tweede lijn. Sommer duikt naar de hoek en kan er nog net bij. Corner voor Engeland, maar daar komt helemaal geen gevaar uit.

Zwitserland moet aan het begin van de verlenging ver terug, slaat Engeland toe?

ENG-ZWI 1-1 | 91' Eerste helft verlenging

De verlenging is begonnen in Düsseldorf, geen wissels bij beide ploegen.

Bekijk hieronder de doelpunten van Embolo en Saka:

NED-TUR | Opstelling Turkije

De opstelling van Turkije tegen Nederland

NED-TUR | Oranje met zelfde elf: Bergwijn fit genoeg om te starten

Het Nederlands elftal begint de kwartfinale tegen Turkije met dezelfde opstelling als in de achtste finale tegen Roemenië. Dat betekent dat Steven Bergwijn, die met lichte knieklachten kampte, start als rechtsbuiten en Donyell Malen, die tegen Roemenië als invaller twee keer scoorde, op de bank zit.

De voorbeschouwing van Nederland-Turkije is vanaf 20.10 uur te zien op NPO 3 of via deze livestream.

ENG-ZWI 1-1 | 90+2' Laatste kans.. Verlenging!

Gevaarlijk moment voor het Engelse doel, maar het loopt met een sisser af. Meerdere Zwitsers stonden bij de tweede paal, maar niemand kreeg de bal richting het doel.

Het wordt verlenging!

ENG-ZWI 1-1 | Opvallende invalbeurt Shaw

Nu het er echt om gaat, diep in de slotfase van deze spannende kwartfinale, is Luke Shaw in de ploeg gekomen bij Engeland. Daar spreekt veel vertrouwen uit van bondscoach Southgate. Shaw, die lang geblesseerd was, speelde zijn laatste wedstrijd in februari!

Ook Eze en Palmer zijn in de ploeg gekomen. Trippier, Mainoo en Konsa zijn gewisseld.

ENG-ZWI 1-1 | 80' GOAL Engeland!

En het is weer gelijk! Saka doet het. De uitblinker van de eerste helft heeft ineens zijn moment. Hij dribbelt vanaf rechts naar binnen en laat de Zwitserse doelman kansloos met een hard, laag schot. 1-1!

Saka slaat toe met geplaatst schot en brengt Engeland naast Zwitsers

ENG-ZWI 0-1 | 78' Chaos bij Engeland

Alles lijkt in de soep te lopen bij de Engelsen. Zij staan achter, schoten vanavond nog niet één keer tussen de palen en nu gaat zelfs het wisselen mis.

Het bord gaat omhoog met nummer 10, maar Bellingham gebaart direct dat hij er niet uitgaat. En dat klopt ook, zo blijkt. De wissel wordt weer even uitgesteld.

ENG-ZWI 0-1 | 75' GOAL Zwitserland!

Embolo scoort! Zwitserland leidt. Ndoye met de scherpe voorzet, verdediger Stones zit er nog aan maar de bal stuit voor de voeten van Embolo, die van dichtbij binnentikt.

Embolo tikt van dichtbij binnen en zet Zwitserland op een 1-0 voorsprong

ENG-ZWI 0-0 | 67' Gele kaart Kane

Zwitserland neemt de wedstrijd steeds meer in handen, van de Engelse voorhoede hebben we al een tijdje niets gezien. Ja nu, van Kane. Geen kans, maar een overtreding. Hij gebruikt zijn arm in een duel en krijgt daarvoor geel.

Die kan hij hebben, want hij staat niet 'op scherp' voor dit duel. Teamgenoten Trippier, Mainoo, Bellinham en Foden moeten wel oppassen. Een gele kaart betekent voor hen een schorsing bij een mogelijke halve finale. Datzelfde geldt voor de Zwitsers Rodriguez, Freuler, Xhaka en Ndoye.

Een update uit Berlijn, vanuit de kleedkamer van Oranje!

Verslaggever Jeroen Stekelenburg in de kleedkamer van Oranje

ENG-ZWI 0-0 | 64' Zwitserland wisselt

De eerste wissels van de wedstrijd. Vargas en Rieder verlaten het veld, bondscoach Yakin brengt Widmer en Zuber.

ENG-ZWI 0-0 | 57' Embolo tegen Konsa

Het zijn indrukwekkende duels tussen de Zwitserse spits en de verdediger van Engeland. Bij een scherpe voorzet van Rodriguez duikt Embolo naar de bal om in te koppen, maar Konsa verijdelt het Zwitserse gevaar door zich er vol in te gooien.

De Zwitserse aanvallen zijn minder talrijk, maar wel directer en dreigender dan de aanvallen van Engeland.

ENG-ZWI 0-0 | 51' Embolo uit de draai

Na ruim 50 minuten het eerste schot tussen de palen. En die komt, toch verrassend, van Zwitserland. Spits Embolo is sterk aan de bal en draait om zijn tegenstander heen richting het Engelse doel, zijn schot is echter niet hard genoeg om het keeper Pickford echt lastig te maken.

Konsa blijft na de gevaarlijke aanval van Zwitserland liggen. De Engelse verdediger lijkt veel pijn te hebben, maar kan verder.

ENG-ZWI 0-0 | 46' Tweede helft

De wedstrijd gaat verder met dezelfde 22 spelers. Beide bondscoaches zijn tevreden over wat zij in de eerste helft hebben gezien.

ENG-ZWI 0-0 | Rust 

En daarmee zit de eerste helft erop. Nog geen doelpunten in Düsseldorf. Engeland was veel in de aanval, maar kon de sterke verdediging van Zwitserland niet openbreken. Over een kwartiertje verder!

ENG-ZWI 0-0 | 44' Tempo daalt, plots een kans

Het ziet er allemaal makkelijk uit als Engeland het balletje rondspeelt, maar het levert al een tijdje geen kansen op. Als Saka aan een dribbel begint, wordt het ineens weer dreigend. Hij legt af op Mainoo, maar er zit nog net een verdediger tussen om er een hoekschop van te maken.

ENG-ZWI 0-0 | 31' Heeft Saka de sleutel?

Saka wordt veel gezocht. Hij bestrijkt de hele rechterflank namens Engeland en zorgt voor veel problemen bij de Zwitsers. Aebischer, Vargas en Rodriguez hebben er om de beurt hun handen vol aan.

Kan Saka de wedstrijd openbreken?

Bukayo Saka aan de bal

ENG-ZWI 0-0 | 25' Hoogstandje Vargas

De Zwitsers komen er na een goede fase van Engeland weer eens uit en dan laat Vargas iets heel leuks zien. Onder druk van Walker zoekt hij met buitenkant rechts de diepgaanse Aebischer. Verdediger Stones moet zich strekken om er nog net met een voet tussen te komen en zo een enorme kans voor Zwitserland te voorkomen.

ENG-ZWI 0-0 | 16' Kane wil een strafschop

Kane gaat neer in de zestien en vraagt om een strafschop. Verdediger Schär kwam met hoog been in, maar maakt geen overtreding op de Engelse aanvoerder. Zo oordeelt ook scheidsrechter Orsato. Doorspelen dus.

Penalty? Orsato wil er niets van weten

ENG-ZWI 0-0 | 14' Uithaal Rice

Het is druk rond de Zwitserse zestien als Engeland de bal heeft. De ploeg van Southgate heeft moeite een gaatje te vinden, ook Bellingham krijgt er nog geen steekpassje doorheen. Middenvelder Rice probeert het dan maar van wat verder, ook zijn afstandsschot komt niet door het woud van benen heen.

Zwitserland oogt content met de openingsfase. Er zijn nog weinig kansen, de Zwitser wachten hun moment rustig af.

ENG-ZWI 0-0 | 10' Zwitsers gevaarlijk

Voor het eerst deze wedstrijd wordt Engeland ver teruggedrongen. Zwitserland valt aan en met name Vargas laat zich zien. Hij kapt Walker uit en geeft voor, Ndoye kan er net niet bij. De aanval gaat verder, Engeland komt er niet zomaar uit tegen de goed georganiseerde Zwitsers.

ENG-ZWI 0-0 | 5' Saka op rechts

De Engelsen hebben hun formatie inderdaad gespiegeld aan die van tegenstander Zwitserland. Drie centrale verdedigers, wingbacks en Bellingham en Foden samen achter spits Kane.

Enige verrassing: 'gelegenheidswingback' Saka start op de rechterflank, Trippier op links. Zij zorgden net al voor dreiging, bij een voorzet van Saka dook Trippier op bij de tweede paal, maar de bal ging buiten zijn bereik over de achterlijn.

ENG-ZWI | Aftrap

De eerste halve finale van vandaag is begonnen. Engeland trapt af in Düsseldorf, de bal gaat via in een paar passes helemaal terug naar keeper Pickford, die niemand weet te bereiken met zijn lange trap.

Southgate: 'Toernooi winnen gaat om meer dan systeem'

De Engelse bondscoach gaat voorafgaand aan de wedstrijd tegen Zwitserland in op de wijziging van zijn formatie. Gareth Southgate kiest waarschijnlijk voor een systeem met drie centrale verdedigers en stelt Arsenal-aanvaller Bukayo Saka op als wingback,

"Een toernooi winnen gaat om veel meer dan het systeem waarin we spelen", zegt Southgate voor de camera's van de BBC. "Gisteren zag ik tijdens de wedstrijd ook veel aanpassingen van Spanje om onder de druk van Duitsland uit te spelen. We zullen zien hoe het straks uitpakt."

Murat Yakin, bondscoach van de Zwitsers, houdt alles bij het vertrouwde. Hij maakt tijdens de warming-up van de spelers een rondje door het stadion langs de Zwitserse fans.

Murat Yakin

Fanzones in Berlijn tijdelijk gesloten

De fanzones in Berlijn zijn tijdelijk gesloten. Dat heeft de lokale politie besloten vanwege naderend onweer. Na een warme dag is het in de Duitse hoofdstad al begonnen met regenen.

Duizenden Nederlandse fans hebben de hele middag in een Oranje Fanzone op de Hammarskjöldplatz feest gevierd. Veel Nederlandse fans hebben geen kaartje voor de wedstrijd en willen het duel bekijken in de fanzone van de UEFA bij de Brandenburger Tor. De politie bekijkt later of de fanzone voor de wedstrijd weer geopend kan worden.

Veel supporters (met een kaartje) zijn onderweg in de mars van de fanzone naar het Olympiastadion.

Oranjemars onderweg: fans massaal naar Olympiastadion

De opstelling van Zwitserland

Geen verrassingen in de opstelling van Zwitserland. Silvan Widmer, die in de vorige ronde geschorst was tegen Italië, keert niet terug in de basis.

De opstelling van Engeland

Gareth Soutgate lijkt met wingbacks te gaan spelen. Bukaya Saka lijkt een van de twee spelers te zijn die in die rol te zal fungeren.

Ezri Konsa is achterin de logische vervanger van de geschorste Marc Guéhi.

De opstelling van Engeland tegen Zwitserland

Verslag vanuit Berlijn, waar Turkse fans zich verzamelen

NOS-verslaggever Thierry Boon is in Berlijn, op de plek waar Turkije-fans zich verzamelen.

Veel fans om hem heen brengen de omstreden 'wolvengroet', waarvoor verdediger Merih Demiral een schorsing van twee wedstrijden kreeg.

Verslag vanuit Berlijn, waar Turkse fans zich verzamelen

De Berlijnse politie riep supporters op het gebaar niet te maken:

Spaanse middenvelder Pedri komt dit EK niet meer in actie

Pedri heeft zijn laatste EK-minuten al gemaakt. De Spaanse middenvelder raakte geblesseerd tegen Duitsland na een overtreding van Toni Kroos en moest worden gewisseld.

De Spaanse voetbalbond meldde zojuist dat Pedri's blessure dermate ernstig is dat het toernooi er voor hem al op zit.

Kroos bood Pedri via een post op Instagram zijn excuses aan.

Supporters in fanzone vol vertrouwen: 'Denk dat Nederland dik wint'

Supporters in fanzone vol vertrouwen: 'Denk dat Nederland dik wint'

Verstappen over kwartfinale oranje: 'Grote kans om ver te komen'

Na Remco Evenepoel (die nu de Tour rijdt) beschouwt ook Max Verstappen even voor op Nederland - Turkije. Momenteel rijdt hij de kwalificatie voor de GP van Groot-Brittannië.

Verstappen over kwartfinale oranje: 'Grote kans om ver te komen'

Nederlanders naar Berlijnse fanzone, Turkse mars gaat beginnen

Supporters van het Nederlands elftal hebben hun weg gevonden naar de voor hun ingerichte fanzone. Ondertussen beginnen de supporters van Turkije aan hun mars door de stad.

Turkse fans voor de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Turks nummer, Nederlands dansje

Na de baklouce nog een voorbeeld van Turks-Nederlandse culturele kruisbestuiving. Dit keer in Berlijn.

Nederlandse fans in Berlijn vermaken zich met doedelzak

Nederlandse fans in Berlijn vermaken zich met doedelzak

Heeft u de baklouce al geprobeerd?

De Amsterdammer Emin Batman heeft zijn liefde voor het Turkse en Nederlandse voetbal samengebracht in de baklouce. Een mix van baklava en de tompouce.

Evenepoel over voormalig PSV-ploegmaat Gakpo: 'Hij gaat scoren tegen Turken'

Dat Remco Evenepoel, momenteel op de fiets in de Tour, ook een beloftevolle voetballer was is algemeen bekend. Maar wist je dat hij in de jeugd van PSV ploeggenoot was van Cody Gakpo?

Evenepoel over voormalig PSV-ploegmaat Gakpo: 'Hij gaat scoren tegen Turken'

Zó jong, zó veel impact

Lamine Yamal creëerde veertien kansen voor Spanje op dit EK, schrijft Opta. Nooit was er een tiener die hem dat nadeed.

De zestienjarige buitenspeler heeft een enorme impact op de Spaanse ploeg.

Stones over Southgate: 'Heeft de cultuur in het team veranderd'

De Engelse verdediger John Stones neemt het, in navolging van enkele teamgenoten, op voor bondscoach Gareth Southgate, die bekritiseerd wordt.

Stones over Southgate: 'Heeft de cultuur in het team veranderd'

Na redding van zijn leven heeft Turkse keeper Günok rust: 'Nu is er de waardering'

In de voortdurende voortrazende wervelwind van het Turkse voetbal is er één plek waar dit EK kalmte heerst: het doelgebied van keeper Mert Günok. Hij verrichte in de laatste minuut van de achtste finale tegen Oostenrijk de redding van zijn leven en maakte daarmee een orkaan van lof los. Maar voor zichzelf creëerde hij vooral rust.

En rust is je als keeper in Turkije maar zelden gegeven, legt Günoks collega-doelman Bilal Bayazit uit. De Turks-Nederlandse Bayazit, die de jeugdopleiding van Vitesse doorliep, speelt sinds 2021 bij Kayserispor. Hij maakte er kennis met de mooie en de moeilijkere kanten van het Turkse keepersvak.

Het is in geen enkel voetballand gemakkelijk om op doel te staan, maar in Turkije al helemaal niet. "Er zit weinig balans in hoe men hier naar keepers kijkt. Je bent of héél erg goed of je kan er helemaal niks van. Zeker in de media is dat hier heftiger dan bijvoorbeeld in Nederland."

Weerbericht Berlijn: bloedheet en mogelijk onweer

Wat voor weer hebben de supporters van Oranje vandaag in Berlijn? Weerpresentator Willemijn Hoebert legt het uit.

"In aanloop naar de wedstrijd gaat het nog wat warmer worden dan dat het nu is. Momenteel is het in Berlijn rond de 28 graden en het kwik loopt nog op naar 30 of 31 graden. Daarbij kan het langzamerhand ook wat broeierig gaan aanvoelen, er komt meer bewolking en de kans op buien neemt toe en onweer is niet helemaal uitgesloten. Ook de wind neemt toe en draait van zuid naar west.

Rond het moment dat de wedstrijd begint is de temperatuur gezakt naar een graad of 22 en de kans op buien neemt dan weer af. Er staat dan een matige zuidwestenwind. Als de fans het stadion weer verlaten, is het droog en ongeveer 19 graden."

Files in Duitsland

De reis naar Berlijn verloopt niet voor alle Nederlanders voorspoedig, want er is veel oponthoud op de weg. Bij de Duitse grens kun je rekenen op vertraging in verband met extra grenscontroles en ook in Duitsland zelf zijn er files.

Door een ongeluk bij Braunschweig staat het verkeer muurvast op de snelweg.

KNVB gaat voor verbroedering

Op de wedstrijddag plaatst de social media-afdeling van de KNVB een (fictief) plaatje van Nederlandse en Turkse fans die de armen om elkaar heen slaan voor het Olympiastadion in Berlijn.

Het bericht kan op goedkeuring rekenen van Turkse en Nederlandse fans, zo valt te lezen in de commentaren eronder. Als het bericht een poging tot verbroedering was, dan lijkt het te werken.

Fanzone open om 14.00 uur, Oranjemars om 17.00 uur

Langzaam maar zeker kleurt Berlijn oranje (en rood). Het legioen komt de hotels en airbnb's uit om zich voor te bereiden op de wedstrijd.

Vanaf 14.00 is de fanzone geopend op een plek die de Oranjefans welbekend is: op de Hammarskjöldplatz, waar de fanzone ook was toen Oranje tegen Oostenrijk speelde in Berlijn. Het entertainment wordt verzorgd door niemand minder dan DJ's Wipneus en Pim, Robert van Hemert en Joël Borelli.

Om 17.00 staat de Oranjemars gepland. Dat is een uurtje nadat de mars van de Turken plaatsvindt, dus wellicht komen de supporters elkaar onderweg nog wel tegen. Als de sfeer zo gemoedelijk blijft als vanmorgen, moet dat geen problemen opleveren.

De Hammarskjöldplatz voor het groepsfaseduel tussen Oranje en Oostenrijk

Fans van Oranje en Turkije nemen Berlijn over

Nederlandse en Turkse fans gebroederlijk door elkaar in Berlijn

'Zonder twijfel meer rood dan oranje in Berlijn'

Er wonen alleen in Berlijn al 300.000 Turken, vertelt Pierre van Hooijdonk in de Matchday-uitzending op ons YouTubekanaal. Er zijn dan ook meer rode dan oranje shirts te zien in de Duitse hoofdstad.

'Zonder twijfel meer rood dan oranje in Berlijn'

Voorbeschouwing Nederland - Turkije

Om 12.00 uur beginnen we op het YouTubekanaal van NOS Sport alvast met voorbeschouwen op Nederland - Turkije.

Presentator Thierry Boon neemt dan met Pierre van Hooijdonk en Gert van 't Hof ook kijkersvragen door. Kijk hieronder mee en stuur je vraag in!

Bijzondere wedstrijd voor Kadioglu

Hij is geboren in Arnhem, heeft jaren bij NEC gespeeld en speelde met veel spelers van Oranje samen in de Nederlandse jeugdteams. Maar natuurlijk hoopt Ferdi Kadioglu vanavond met Turkije Nederland te verslaan in de kwartfinales van het EK.

Voor zijn ouders (een Nederlandse moeder en een Turkse vader) is dat ook een bijzonder duel, dus gingen we bij hen op bezoek. Over hun bijzondere verhaal lees je alles in het artikel hieronder.

Juichen in dit Nederlandse tuincentrum in Berlijn

Pal naast het Olympiastadion in Berlijn hebben de Nederlandse eigenaars van een tuincentrum een mini-festival opgetuigd, waar honderden fans vanavond naar Oranje kijken.

Juichen in dit Nederlandse tuincentrum in Berlijn

De stemming in Engeland: spelers nemen het op voor bondscoach

Vanavond om 18.00 uur staan Engeland en Zwitserland tegenover elkaar op dit EK en dat is een interessant duel voor Oranje. De winnaar van dat duel is namelijk tegenstander van het Nederlands elftal in een eventuele halve finale.

De stemming in Engeland is toch wel zuur te noemen. Hoewel bondscoach Gareth Southgate zijn land opnieuw naar een kwartfinale heeft geloodst, krijgt hij flinke kritiek te verduren vanwege de saaie manier van voetballen. Bovendien werd Engeland op een haar na uitgeschakeld door Slowakije in de achtste finales. Op sociale media en in kranten is de bondscoach de kop van jut.

Dat is voor de Engelse spelers reden om het voor hun coach op te nemen. "Ik heb te doen met Southgate", zei Phil Foden eerder deze week. "De spelers zouden ook een deel van de schuld op zich moeten nemen." Daar is teamgenoot Kieran Trippier het roerend mee eens. "Wat Gareth heeft gedaan is niets minder dan bijzonder. Hij is een ongelofelijk persoon die door iedereen in ons kamp wordt gerespecteerd."

Gareth Southgate

Einde interlandloopbaan voor Pepe en Ronaldo?

Samen zijn ze 80 jaar, de Portugese routiniers Pepe (41) en Cristiano Ronaldo (39). En wat hebben ze veel meegemaakt samen. Sinds 2007 spelen ze samen in de nationale ploeg, waarmee ze het EK in 2016 en de Nations League in 2019 wonnen. Bij Real Madrid waren ze jarenlang onderdeel van één van de meest gevreesde teams van Europa

Nu lijkt het erop te zitten. Portugal werd gisteren na strafschoppen uitgeschakeld door Frankrijk en vooral in Pepe's ogen was veel te zien. De geboren Braziliaan, die overigens een geweldige wedstrijd speelde, was gebroken en moest worden getroost door Ronaldo.

"Dit is niet het juiste moment om over een definitief afscheid bij de nationale ploeg te spreken", zei Pepe na de wedstrijd. "Er komt later wel een kans om het daarover te hebben." Hetzelfde zal gelden voor Ronaldo. Die liet al weten dat dit zijn laatste EK zou zijn, maar de topscorer aller tijden zou ook voorgoed kunnen afzwaaien bij de nationale ploeg.

 • Reuters
  Pepe is verslagen
 • Reuters
  Cristiano Ronaldo troost Pepe

Juichen zoals je vader

In 1991 scoorde Ángel Miguel Merino namens zijn club Osasuna in het Volksparkstadion in Hamburg. Dat doelpunt vierde hij op een bijzondere manier: door rondjes te draaien om de cornervlag.

33 jaar later was het de beurt aan zijn zoon Mikel, die Spanje op heroïsche wijze naar de halve finale van het EK kopte in hetzelfde stadion. Met zijn goal in de 119de minuut schakelde Merino het gastland uit en dat vierde hij op dezelfde manier als zijn vader: door rondjes te draaien om de cornervlag.

Spanjaard Merino juicht zoals zijn vader na doelpunt in hetzelfde stadion

Franse media kritisch

"Frankrijk is een solide team, maar aanvallend steeds armer" concludeert de Franse sportkrant L'Équipe op zaterdagochtend. "Portugal heeft niet geprofiteerd van de diamant die ze werd aangeboden door Les Bleus."

Hoewel het Franse team bol staat van het talent, wordt er nogal saai gevoetbald door de ploeg van Didier Deschamps. Dat is niet alleen op dit EK zo: al langer is de kritiek op Deschamps dat hij zijn teams te verdedigend laat spelen. Toch heeft hij er wel succes mee. Frankrijk staat ook op dit EK 'gewoon' weer in de halve finale.

Hoe ze dat lukte, zie je in de samenvatting hieronder.

Bekijk de samenvatting van Portugal - Frankrijk

NOS Matchday

Om 12.00 uur zenden we via YouTube het voorbeschouwende programma NOS Matchday uit. Presentator Thierry Boon neemt met Gert van 't Hof en Pierre van Hooijdonk de dag (van Oranje) door.

Wie missen de Turken door schorsingen?

Bondscoach Vincenzo Montella moet drie spelers missen door een schorsing. Dat zijn middenvelders Ismail Yüksek en Orkun Kökçü, die te veel gele kaarten pakten, en verdediger Merih Demiral.

Laatstgenoemde vierde een goal tegen met een 'wolvengroet', verwijzend naar de rechtsextremistische beweging Grijze Wolven. Demiral werd voor twee duels geschorst.

De veelbesproken 'wolvengroet' van Merih Demiral

Hoe Koeman met opstellen impopulaire Bergwijn een punt maakte

Steven Bergwijn was in de achtste finale tegen Roemenië (3-0) de meest in het oog springende naam in de Oranje-basis. Hij was een verrassende en niet bepaald populaire keuze.

De Ajacied heeft een teleurstellend seizoen in Amsterdam achter de rug. Zijn selectie voor het EK deed al wenkbrauwen fronsen. De keuze pakte goed uit. Bergwijn maakte onderdeel uit van een werkend plan, dat leidde tot een overtuigende overwinning.

Of de 26-jarige Bergwijn tegen Turkije kan meedoen, is de vraag. De aanvaller kampt met knieklachten en wordt zaterdagochtend getest. Bondscoach Ronald Koeman heeft gelukkig voldoende alternatieven.

Succesformule

Met het opstellen van Bergwijn maakte Koeman dinsdag een punt. Hij weigerde na de afgang tegen Oostenrijk op de paniekknop te drukken en keerde juist deels terug naar zijn eigen vertrouwde succesformule, met de tandem Denzel Dumfries en Bergwijn op rechts.

Bergwijn begon zijn interlandloopbaan als rechtsbuiten, op het hoogtepunt van de eerste periode van Koeman als bondscoach, tegen Duitsland in oktober 2018 (3-0 winst). Ook bij de 2-0 overwinning op wereldkampioen Frankrijk, een maand later, stonden Dumfries en Bergwijn op rechts.

Tegenover het grote hart van Turkije hoopt Koeman op boerenslimheid bij Oranje

Hoe houd je het hoofd koel tijdens een heet avondje tegen Turkije? Op die vraag moet het Nederlands elftal vanavond in de kwartfinales van het EK een goed antwoord hebben. "We zullen soms ook koel en zakelijk moeten zijn", weet bondscoach Ronald Koeman.

Het is een opvallend beeld, zo rond zessen op de dag voor de wedstrijd in het Olympiastadion in Berlijn. De gehele selectie van het Turkse nationale elftal poseert op het veld waarop zondagavond 14 juli ook de EK-finale wordt gespeeld. Er wordt een groepsfoto genomen.

Dat zie je het Nederlands elftal toch niet zo snel doen. Daar zijn wij als volk misschien ook te nuchter voor. Noem het onprofessioneel van de Turken, of noem het liefde, passie..

Op het veld de baas zijn

Op het veld en op de tribunes zullen die verschillen ook tot uiting komen. De verwachting is dat het stadion in de Duitse hoofdstad, waar zo'n 300.000 mensen met Turkse roots wonen, meer rood dan oranje kleurt. Vol met Turkse fans die in hun enthousiasme vaak een duizelingwekkend aantal decibels produceren in een stadion.

Welkom!

Wat een dag! Vanavond om 21.00 uur speelt het Nederlands elftal tegen Turkije in de kwartfinales van het EK.

In dit blog leven we naar die wedstrijd en toe en blikken we ook vooruit op de andere kwartfinale, tussen Engeland en Zwitserland (18.00 uur).