Mert Günok
NOS Voetbal

Na redding van zijn leven heeft Turkse keeper Günok rust: 'Nu is er de waardering'

  • Bas de Wit

    redacteur NOS Sport

  • Bas de Wit

    redacteur NOS Sport

In de wervelwind van het Turkse voetbal is er één plek waar dit EK kalmte heerst: het doelgebied van keeper Mert Günok. Hij verrichtte in de laatste minuut van de achtste finale tegen Oostenrijk de redding van zijn leven en maakte daarmee een orkaan van lof los. Maar voor zichzelf creëerde hij vooral rust.

En rust is je als keeper in Turkije maar zelden gegeven, legt Günoks collega-doelman Bilal Bayazit uit. De Turks-Nederlandse Bayazit, die de jeugdopleiding van Vitesse doorliep, speelt sinds 2021 bij Kayserispor. Hij maakte er kennis met de mooie en de moeilijkere kanten van het Turkse keepersvak.

Het is in geen enkel voetballand gemakkelijk om op doel te staan, maar in Turkije al helemaal niet. "Er zit weinig balans in hoe men hier naar keepers kijkt. Je bent of héél erg goed of je kan er helemaal niks van. Zeker in de media is dat hier heftiger dan bijvoorbeeld in Nederland."

Günok speelde dit EK in de groepsfase tegen Georgië en Tsjechië. De wedstrijd tegen Portugal moest hij missen. Bekijk hieronder dé redding tegen Oostenrijk, die mensen aan een legendarische save van Gordon Banks deed denken:

De redding van Banks of die van Günok: welke was mooier?

De 35-jarige Günok geldt als een laatbloeier. Bij zijn eerste club Fenerbahçe moest hij het jarenlang doen met een reserverol achter clubicoon en nationale keepersheld Volkan Demirel. Via Bursaspor en Istanbul Başakşehir stapte Günok vanaf 2021 bij Besiktas eindelijk uit de schaduw.

Na te zijn hersteld van een zware knieblessure maakte Günok veel indruk bij Besiktas. Bij het Turkse elftal kreeg hij in de EK-kwalificatie eindelijk een basisplek.

Zelf regelen

Maar de lat ligt hoog. Met Rüştü Reçber, met zijn lange haar en zwarte strepen onder zijn ogen, en Demirel als voorgangers hebben Turkse keepers grote schoenen om te vullen. "Rüstü en Volkan zijn mensen die hier niet normaal over straat kunnen. Het zijn absolute legendes", zegt Bayazit.

"De keepers die nu mee zijn naar het EK hebben best wat over zich heen gekregen. Na het afscheid van Volkan was er altijd wel discussie. Daarom gun ik Günok zijn succes ook zo erg. Na zijn redding tegen Oostenrijk snapt men dat hij met rust gelaten moet worden en dat men achter hem kan gaan staan."

Rüstü Reçber namens het Turkse elftal

Bayazit leerde in zijn eerste jaar bij Kayserispor dat het keepersbestaan in Turkije best eenzaam kan zijn. De sluitpost die hij verving was een clublegende; de fans stonden niet om Bayazit te springen.

Hij had toen houvast aan een Nederlandse mental coach, iets waar keepers in de Turkse competitie niet zomaar mee aanraking komen. "Je moet hier presteren, maar de handvatten daarvoor krijg je niet van een ander aangereikt. Je moet het hier echt zelf doen."

Voorbeeld

Wat dat betreft is Günok iemand waar Bayazit naar opkijkt. "Hij is zelfs iemand die ik daarin als voorbeeld neem. Als Günok een fout maakt, lijkt het alsof het hem niets doet. Hij staat ijskoud in het doel."

Günok is lang (196 centimeter) en op het eerste gezicht geen keeper van de katachtige reflexen. Fysiek is hij een type-Van der Sar. "Günok is ervaren en heel stabiel. Maar dat explosieve heeft hij ook wel in zich. Hij lijkt wat houterig, maar in de competitie heeft hij ook wel eens zo'n katachtige redding verricht."

Bayazit zag Turkije online ontploffen na de save van Günok tegen Oostenrijk. "Hij krijgt nu de waardering en dat gun ik hem van harte."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl