EK-voetbalblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Spanje wint terecht van Italië • Donnarumma voorkomt grote uitslag

Het EK voetbal is inmiddels in volle gang. Op dag zeven staan er weer drie wedstrijden op het programma. Het programma van vandaag:

Automatisch updates op je telefoon ontvangen van dit liveblog? Klik dan op het belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

Dat was het voor vandaag, maar niet getreurd: morgen zijn we er weer. En dan speelt Oranje!

Bedankt voor het lezen en tot morgen!

SPA-ITA | 90+7' Eindsignaal

De scheidsrechter heeft voor de laatste keer gefloten: Spanje wint met 1-0 van Italië in Gelsenkirchen.

Daarmee zijn de Spanjaarden al geplaatst voor de knock-outfase en dat is terecht. Ze waren vandaag enkele klassen beter dan Italië: het was aan keeper Donnarumma te danken dat de score niet groter uitviel.

SPA-ITA | 90+1' Kansen Pérez

De Spanjaarden maken er in de slotfase nog een voetbalfeest van. Eerst dribbelt Ayoze Pérez zich mooi vrij tussen twee man, maar wordt zijn schot gestopt.

Daarna kan Pérez nog eens door op de doelman in een positie die nog kansrijker is, maar wederom ligt Donnarumma in de weg. De Italiaan is vandaag een van de absolute uitblinkers.

SPA-ITA | 86' Redding Simón

De Spaanse keeper Unai Simón heeft zijn eerste redding van de wedstrijd te pakken. Een Italiaanse corner wordt verlengd door Bryan Cristante, maar Simón staat goed op te letten. Geroutineerd klemt hij de bal.

SPA-ITA | 84' Italiaanse fans zijn niet te benijden

Echt een verre reis hebben ze niet hoeven maken. Toch zijn de Italiaanse fans niet te benijden: ze moeten al 84 minuten lang aanzien hoe hun ploeg alle hoeken van het veld te zien krijgt.

Een teleurgestelde fan

SPA-ITA | 81' Spanje oppermachtig

Het wedstrijdbeeld blijft onveranderd. Spanje maakt de dienst uit en creëert een aantal hele en halve kansen.

Nu kan de ingevallen Ayoze Pérez schieten, maar via een Italiaans been wordt het een corner. Uit die hoekschop krijgt Aymeric Laporte zijn hoofd wel tegen de bal, zonder dat hij daarmee gevaarlijk wordt.

SPA-ITA | 70' Williams raakt de lat

Nico Williams dribbelt zich weer eens door de Italiaanse defensie heen. De buitenspeler van Ghanese afkomst speelt een geweldige wedstrijd en haalt nu ook weer fantastisch uit met zijn rechterbeen. Helaas voor hem spat zijn schot uiteen op de lat.

Williams in actie

SPA-ITA | 66' Kans Italië

Na ruim een uur spelen krijgt Italië een goede mogelijkheid in de counter. De ingevallen Mateo Retegui staat voor het doel en krijgt een scherpe voorzet van de rechterkant, maar krijgt zijn voet niet tegen de bal.

Het scheelde niet veel of het stond weer gelijk. Kondigen de Italianen hiermee een slotoffensief aan?

SPA-ITA | 60' Centimeterwerk

Spanje heeft er duidelijk nog geen genoeg van en blijft aandringen. Een schot van Lamine Yamal, met zijn gevoelige linker, gaat maar net voorlangs.

Met nog een half uur te spelen is er voor de Spanjaarden geen vuiltje aan de lucht tegen de aangeslagen Italianen.

SPA-ITA | 55' Goal Spanje!

De kansenregen heeft eindelijk geleid tot een doelpunt, Spanje komt op een 1-0 voorsprong!

Een voorzet van Nico Williams wordt doorgekopt door Álvaro Morata en daardoor krijgt de Italiaan Riccardo Calafiori de bal ongelukkig tegen zijn knie. De verdediger krijgt een eigen goal op zijn naam en zet Spanje zo onbedoeld op voorsprong.

Spanje door eigen goal Calafiori eindelijk op voorsprong tegen onmachtig Italië

SPA-ITA | 52' Weer een enorme kans

Weer een enorme kans voor Spanje. Cucurella vindt de geheel vrijstaande Pedri, maar de middenvelder schiet in kansrijke positie naast. Deze had er toch wel in mogen zitten.

Het wordt wel een moeilijk verhaal voor Spanje als ze deze kansen blijven missen.

SPA-ITA | 46' De tweede helft is begonnen

Spanje en Italië beginnen aan de tweede helft. We zijn nog geen tien seconden onderweg en invaller Bryan Cristante trapt Rodri omver. De Spaanse middenvelder blijft liggen op de grond en heeft verzorging nodig.

Rodri wordt meteen neergelegd

SPA-ITA | Negen schoten, vier op doel

De cijfers van de eerste helft zijn duidelijk:

Spanje heeft negen keer geschoten, waarvan vier schoten op doel waren. Italië heeft één schot gelost, dat ging niet op doel.

Als dit zo doorgaat, kan het nooit lang goed blijven gaan voor de Italianen, die ook maar 39 procent balbezit hadden.

SPA-ITA | 45+2' Rust!

Rust! Spanje en Italië gaan met een gelijke stand de rust in, maar vooral de Spanjaarden zullen daar van balen. Wat was het goed wat de ploeg van Luis de la Fuente liet zien. Het enige wat ontbrak is een doelpunt, maar daar hebben de spelers in het rood vandaag nog zeker 45 minuten voor.

SPA-ITA | 41' Fabián Ruiz weer met een schot

Nu is het Fabián Ruiz die het weer probeert met een schot. De Spanjaard blijft Donnarumma teisteren, maar vooralsnog blijft de Italiaanse keeper de baas.

SPA-ITA | 38' Spalletti kijkt gefrustreerd toe

De Italiaanse bondscoach Luciano Spalletti kijkt enigszins gefrustreerd toe. Hij ziet zijn ploeg enorm worstelen met Spanje. Kan hij in de rust misschien nog wat aanwijzingen geven waardoor het beter gaat voor de Italianen?

Spalletti

SPA-ITA | 31' Spanje maakt echt indruk

Waar Engeland zwaar tegenviel vanavond, maakt de Spaanse ploeg echt indruk. De spelers vinden elkaar makkelijk, de individuele kwaliteiten komen tot uiting en het ziet er allemaal energiek uit.

Het lijkt erop dat we toch echt rekening moeten houden met Spanje voor de EK-titel.

SPA-ITA | 25' Weer Donnarumma!

Wauw, wat een uitstekende redding van Donnarumma weer. Nu redt hij op een pegel van afstand van Fabián Ruiz. Dat de Spaanse ploeg het net nog niet heeft gevonden, is een wonder.

Tussenstand Spanje-Italië: 0-0

SPA-ITA | 23' Yamal blinkt uit, Morata scoort bijna

Lamine Yamal brengt de Spaanse fans in vervoering met een prachtige actie. Als een echt slangenmens wurmt hij zich door een paar Italiaanse verdedigers heen en krijgt hij de bal ook nog bij Alvaro Morata. De spits van Spanje krijgt de bal alleen niet in het doel.

Donnarumma redt uitstekend op de inzet. Spanje verdient de voorsprong.

Alvaro Morata scoort bijna

SPA-ITA | 16' Italië komt beter in de wedstrijd

Italië komt iets beter in de wedstrijd. De ploeg heeft wat langer de bal en probeert nu ook vooruit te voetballen. Maar we hebben gezien dat Spanje makkelijk tot kansen komt, oppassen blijft het dus wel voor de regerend Europees kampioen.

Spanje en Italië maken er een leuke openingsfase van

SPA-ITA | 10' En weer een enorme kans!

Daar is Nico Williams nu zelf. Hij krijgt de bal goed voor op zijn hoofd en de aanvaller kopt vervolgens maar net naast. Spanje geeft vol gas in de openingsfase. Italië wordt gedwongen tot achteruit lopen en tegenhouden.

De Spanjaarden maken indruk tot zover.

SPA-ITA | 2' Oei! Daar is al bijna de 1-0

We zijn pas twee minuten onderweg, maar daar was al bijna de openingstreffer. Nico Williams krijgt de bal voor het doel waar Pedri klaarstaat om in te koppen. Het is Gianluigi Donnarumma die uitstekend redding brengt en de bal over de lat tikt.

Donnarumma tikt de kopbal van Pedri over de lat

SPA-ITA | 1' We zijn begonnen!

We zijn begonnen, de kraker van de poulefase is onderweg!

SPA-ITA | Hoog bezoek op de tribune

Hoog bezoek bij Spanje-Italië. Daar is koning Felipe van Spanje aanwezig.

Koning Felipe

SPA-ITA | Italië en de 'nul' dat gaat even niet

De Italianen staan over het algemeen bekend om hun goede verdedigingswerk. Maar op dit moment geldt dat even niet bij de Italiaanse ploeg. Al vijf EK-wedstrijden op rij hebben de Italianen de 'nul' niet gehouden.

Dat is nog nooit eerder voorgekomen in de historie van Italië. Tijdens het EK in 2021 was het juist nog helemaal andersom, toen kreeg de ploeg in de groepsfase geen enkele treffer tegen.

Als Spanje vanavond een treffer maakt, dan scoren zij voor de zevende keer op rij.

Rood-wit-blauw masker Mbappé mag niet

De Europese voetbalbond UEFA heeft laten weten dat het masker waar Kylian Mbappé donderdagavond mee trainde, niet mag. Het masker... moet zwart zijn. Volgens de Franse media trainde de sterspeler een flink deel mee, maar ontbrak hij bij het partijspel.

Kylian Mbappé en zijn veelbesproken masker

SPA-ITA | Dat hebben we eerder gezien

Spanje-Italië, dat is toch een wedstrijd om naar uit te kijken. Alleen is het niet zo dat we deze wedstrijd nu voor het eerst gaan zien op een EK. Het is namelijk de meest gespeelde wedstrijd op een Europees eindtoernooi. Beide teams zijn elkaar tussen 2008 en 2024 elk EK tegengekomen.

Spanje-Italië is alweer een affiche op het EK

Marten de Roon nu bij Studio Fussball

Marten de Roon was hard op weg naar een EK met het Nederlands elftal, tot hij vlak voor het eindtoernooi geblesseerd raakte. "De wereld stortte in toen ik de blessure voelde in de bekerfinale. Toen de week erna de scan kwam, was daar alleen nog de teleurstelling. Dat je weet dat je alles gaat missen is een triest en pijnlijk moment."

Marten de Roon zit nu bij Studio Fussball, dat is hier live te volgen.

SPA-ITA | Het is maar een spelletje

Het is maar een spelletje, zeggen ze dan over het voetbal. Dat nemen deze Italiaanse supporters wel serieus.

Italië-fans als Mario en Luigi

SPA-ITA | De opstellingen van beide ploegen

De opstellingen van beide ploegen zijn binnen. Bij Spanje één wijziging ten opzichte van de wedstrijd tegen Kroatië (3-0 winst). Laporte speelt in plaats van Nacho Férnandez. Bij Italië zijn helemaal geen wijzigingen na de 2-1 overwinning op Albanië.

De opstellingen van Spanje en Italië

SPA-ITA | De fans zijn er klaar voor

De Spaanse fans hebben zin in de kraker tegen Italië

DEN-ENG | 90+4' Afgelopen!

Het is klaar. Gelukkig krijgen we nog, op papier, een prachtige wedstrijd met Spanje-Italië. Deze wedstrijd kunnen we snel vergeten.

DEN-ENG | 90+1' Nog drie minuten erbij

Er komen nog drie minuten bij in deze wedstrijd. En als we eerlijk zijn, is dat ook wel genoeg. Engeland gaat hier een punt pakken en Denemarken dus ook. Dat betekent dat Engeland zich bijna zeker heeft geplaatst voor de achtste finales.

Denemarken moet nog vol aan de bak.

DEN-ENG | 89' Southgate kan schreeuwen wat hij wil

Bondscoach Gareth Southgate kan schreeuwen wat hij wil, maar zijn ploeg lijkt het vandaag gewoon te willen doen met een punt. Het is verschrikkelijk matig wat de EK-favoriet tegen Denemarken laat zien.

Gareth Southgate

DEN-ENG | 83' Verschrikkelijke fout niet afgestraft

Oei, oei, oei. Wat een verschrikkelijke fout van Marc Guehi. Hij laat zich zo de bal afsnoepen van Alexander Bah. Alleen doet Bah er zolang over dat Guehi uiteindelijk de aanval wel weer kan stoppen, daar had de 2-1 zomaar kunnen vallen.

DEN-ENG | 81' Nog even de tijd

De Engelsen hebben nog tien minuten om nog wat meer kritiek op de nationale ploeg te voorkomen. Bij een 1-1 zal de kritiek toch weer gaan toenemen, maar bij winst vergeet (bijna) iedereen hoe slecht deze wedstrijd van Engelse kant was.

Tussenstand Denemarken-Engeland: 1-1

DEN-ENG | 77' Wat zou Pickford er van vinden?

Jordan Pickford

DEN-ENG | 69' Opmerkelijke wissels

Drie wissels bij Engeland en dat zijn best opvallende wijzigingen. Saka, Kane en Foden gaan er vanaf. Bowen, Watkins en Eze komen erbij.

Het lijken opvallende wissels, maar in totaal komen er toch 46 Premier League-doelpunten uit het afgelopen seizoen het veld opgelopen.

Wissels bij Engeland

DEN-ENG | 65' Het gaat zo moeizaam

Kyle Walker besluit het gras maar eens van dichtbij te gaan bekijken. Daar is ook alle tijd voor in het tempo waarin Engeland speelt. Het is diep treurig wat een van de EK-favorieten vanavond laat zien.

Hoewel er soms wel wat plaagstootjes naar voren zijn, is het Denemarken dat heel makkelijk overeind blijft.

DEN-ENG | 56' Oei! Daar was bijna de 2-1 voor Engeland

Daar is het volgende gevaar voor Engeland. Phil Foden besluit eens uit te halen met zijn linkerbeen en hij raakt de paal.

Engeland komt iets dichterbij een doelpunt. Als de ploeg vanavond weet te winnen, zijn ze door naar de achtste finales.

DEN-ENG | 52' Iets van verbetering

Er zit iets van verbetering in, in het spel van Engeland. Rice probeerde het net met een schot van afstand en nu is Saka gevaarlijk, maar het is vaak ook nog veel te slordig in de ploeg van Gareth Southgate. Deze wedstrijd is niet zomaar gewonnen.

Saka bijna met de treffer

DEN-ENG | 46' We gaan weer verder

We gaan weer verder. Met deze onfortuinlijke supporter op de tribune. Het is te hopen voor hem dat Engeland nog een keer scoort, om de pijn wat te verzachten.

Mbappé met masker op Franse training

Didier Deschamps, bondscoach van Frankrijk, wil nog niet prijsgeven of Kylian Mbappé morgen speelt tegen Oranje. Wel zegt hij dat ze er alles aan doen en zien we Mbappé met een blauw-wit-rood masker op de Franse training. Hoe dit allemaal precies zit, lees je in het verhaal hieronder.

DEN-ENG | Heb je de 1-1 gemist?

Heb je de 1-1 van Denemarken gemist? Geen probleem, wij hebben hem voor je en je kunt hem hieronder terugkijken:

Hjulmand knalt Denemarken op gelijke hoogte tegen Engeland

DEN-ENG | 45' Rust!

Rust! Engeland en Denemarken hebben allebei één keer gescoord. Er valt vooral in de Engelse kleedkamer genoeg te bespreken het komende kwartier.

DEN-ENG | 44' Engeland is nog niet van Denemarken af

Engeland blijft het lastig houden met de Denen. Pierre-Emile Højbjerg schiet nu van afstand, maar doelman Pickford kan vangen.

Het moet echt beter in de tweede helft. Het Engelse publiek begint ook al te fluiten.

DEN-ENG | Heb je de 1-0 gemist?

Heb je de 1-0 van Harry Kane gemist? Geen probleem, wij hebben hem voor je en je kunt hem hieronder terugkijken:

Kane schiet Engeland op voorsprong tegen Denemarken

DEN-ENG | 40' Engeland is helemaal van slag

Wat Engeland vandaag laat zien, lijkt nergens op. De Engelsen lijken helemaal van slag na de 1-1. Het is aanvallend ook niet goed genoeg. Er moet de tweede helft wat gaan veranderen als er nog een goed resultaat behaald wil worden.

Tussenstand Denemarken-Engeland: 1-1

DEN-ENG | 35' GOAL! Daar is het weer 1-1

Wow! Daar is het weer 1-1. Zoals gezegd hoefde Denemarken nog niet te wanhopen en dat gebeurt ook niet. De Deense fans zijn in extase nadat Morten Hjulmand (geen familie van de bondscoach) de bal van een metertje of dertig via de binnenkant van de paal raak schiet. Het is weer een doelpunt van grote afstand op dit EK, het houdt niet op.

Denemarken dus weer op gelijke hoogte. Engeland kan opnieuw beginnen in deze wedstrijd.

Hjulmand maakt de 1-1

DEN-ENG | 30' Hjulmand dirigeert zijn manschappen naar voren

De Denen hebben nog helemaal niet zoveel weggegeven en hebben veel de bal in dit duel. Er is dus nog helemaal niks verloren voor de Deense ploeg in deze wedstrijd, dat weet ook trainer Kasper Hjulmand, hij wijst zijn ploeg dan ook weer naar voren.

Tussenstand Denemarken-Engeland: 0-1

Kasper Hjulmand

DEN-ENG | 24' Engeland staat op voorsprong, maar overtuigt niet

Engeland staat dan wel op voorsprong, maar de ploeg overtuigt nog zeker niet. Net als in de eerste wedstrijd laat de ploeg de bal vooral aan de tegenstander.

Maar wat maakt dat ook uit als je er resultaat mee haalt? Uiteindelijk telt dat toch?

DEN-ENG | 18' GOAL! Daar is Kane dan eindelijk!

GOAL! Daar is Harry Kane dan eindelijk. Van hem werd wat verwacht en hij doet het nu ook. Het is Kyle Walker die razendsnel is en de bal verovert aan de rechterkant. Walker speelt via een Deens been de bal naar Kane, die met zijn linkervoet het netje weet te vinden.

Het is 1-0 voor Engeland, misschien geeft deze goal wel het vertrouwen dat het team nodig heeft.

Harry Kane viert de 1-0

DEN-ENG | 12' Het eerste gevaar van de Engelsen

Daar is het eerste gevaar van de Engelsen. Phil Foden kapt zichzelf vrij, dribbelt het strafschopgebied in en jaagt vervolgens de bal over het doel.

Het eerste schot is dus gelost, alleen nog niet tussen de palen.

DEN-ENG | 9' Komt er wat meer spektakel?

Engeland heeft tegen Servië maar vijf schoten gelost: Trent Alexander-Arnold (3), Jude Bellingham (1) en Harry Kane (1). Alleen Schotland schoot in de eerste ronde minder vaak. Gaan we vandaag meer spektakel krijgen van de Engelse ploeg?

Kane in duel

DEN-ENG | 1' We zijn begonnen!

De wedstrijd tussen Denemarken en Engeland is begonnen. Laten we hopen op een heerlijke voetbalavond.

Eriksen de grote ster bij de Denen

Christian Eriksen was in de eerste wedstrijd van de Denen de grote man. Hij scoorde ook de openingstreffer in de wedstrijd tegen Slovenië, kan de oud-Ajacied weer toeslaan?

Christian Eriksen

De laatste keer Denemarken-Engeland

We krijgen vanavond toch twee prachtige potten te zien. Denemarken-Engeland en Spanje-Italië. Dat waren de halve finalisten van het EK in 2021. Op dat toernooi speelden Engeland en Denemarken ook voor het laatst tegen elkaar.

Engeland won na de verlening van de Denen. Damsgaard zette destijds de Denen op voorsprong met een vrije trap, maar een eigen doelpunt van Simon Kjaer zorgde ervoor dat de Engelsen langszij kwamen. In de verlenging won de ploeg van Southgate door een doelpunt van Kane.

In de finale ging het mis voor Engeland, ze verloren na strafschoppen van Italië.

Harry Kane viert zijn treffer

Bij Manchester City de ster, bij Engeland moeizaam

Phil Foden staat uiteraard weer in de basis bij de Engelsen. Het is bij hem wachten tot hij ook in de nationale ploeg ontpopt. De grote ster afgelopen seizoen bij Manchester City weet bij Engeland altijd wat moeilijker uit te blinken.

Maar wat niet is, kan nog komen.

Bij Manchester City de ster, bij Engeland moeizaam

Engeland overtuigde niet

Engeland geldt als een van de grote favorieten voor de EK-winst, maar de Engelsen overtuigden in de eerste wedstrijd tegen Servië allerminst. Het werd een zuinige 1-0 en bondscoach Gareth Southgate kreeg kritiek op de manier waarop hij zijn ploeg liet voetballen.

Lukt het vandaag wel om te overtuigen tegen Denemarken? De fans hebben er zoals altijd vertrouwen in.

De Engelse fans hebben er zin in

DEN-ENG | Opstellingen

Bij de Denen start vleugelverdediger Joakim Maehle in plaats van Alexander Bah. De Engelse ploeg van bondscoach Southgate staat over drie kwartier ongewijzigd aan de aftrap in Frankfurt.

De opstellingen van Denemarken en Engeland

Rentree Lewandowski onzeker

Polen moest het tegen Nederland doen zonder de geblesseerde spits Robert Lewandowski. Of hij er morgen wel bij is tegen Oostenrijk, is nog onzeker. "Dat gaan we na de training beslissen. We wachten het oordeel van de medische staf af", zei bondscoach Michal Probierz voorafgaand aan de afsluitende training van Polen.

Servische fans misdragen zich

In de aanloop naar de wedstrijd tegen Slovenië dreigde de Servische bond nog met terugtrekking van het EK, vanwege spreekkoren van fans van andere landen. Vandaag in München lieten de Servische fans zich van hun slechte kant zien.

Het veld ligt vol met bekers waarmee spelers van Slovenië bekogeld werden. Ook werd er met vuurwerk gegooid en was er een veldbestormer uit het vak met Servische fans.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

SLV-SER | Afgelopen: Servië leeft nog

Het leek op een tweede nederlaag uit te lopen voor Servië, maar het late doelpunt van Jovic verandert veel. Winnen van Denemarken in de laatste groepswedstrijd en ze mogen hopen op een langer avontuur op het EK.

Slovenië wacht een misschien nog wel zwaardere klus in de laatste wedstrijd. Zij zullen minimaal een punt moeten behalen tegen Engeland.

SLV-SER | 90+6' GOAL Servië!

Jovic kopt raak! Diep in blessuretijd dan toch nog een gelijkmaker van Servië. Oblak keept een uitstekende wedstrijd, maar bij de laatste corner van de wedstrijd gaat het mis voor de Slovenen.

Vlak na het doelpunt is het klaar, het zit erop in München.

Jovic kopt Servië seconden voor tijd op 1-1 tegen Slovenië

SLV-SER | 90' Blessuretijd

Servië heeft nog vijf minuten om iets te repareren. Slovenië brengt een extra verdediging om te overleven en voor het eerst een EK-wedstrijd te winnen. Brekalo vervangt Elsnik, aangever bij de 1-0.

SLV-SER | 82' Servië moet

Twee late wissels bij Servië om nog iets te forceren in München. Tadic en Zivkovic gaan eruit, de bondscoach vestigt zijn hoop op Samardzic en Birmancevic.

Slovenië blijft voorlopig overeind, mede door goed keeperswerk van Oblak. Schoten van afstand, scherpe voorzetten, de keeper van Slovenië zit overal goed bij.

SLV-SER | 68' GOAL Slovenië!

Slovenië komt op voorsprong! Karnicnik verovert zelf de bal en zet de aanval op. Vervolgens staat hij op de juiste plek bij een afgemeten voorzet van Elsnik. De opgestoomde rechtsback hoeft de bal alleen nog maar binnen te tikken, keeper Rajkovic van Servië was al gezien.

Karnicnik duikt op bij tweede paal en zet Slovenië op 1-0 tegen Servië

SLV-SER | 63' Wissels, Lukic boos

Beide ploegen wisselen. Bij Slovenië wordt Mlakar vervangen door Stankovic. Servië brengt Sergej Milinkovic-Savic en Jovic in de ploeg. Vlahovic en Lukic mogen gaan zitten, tot onvrede van laatstgenoemde. Lukic botviert zijn frustratie op het Beierse gras. Hij trekt de sprieten er met twee handen uit.

SLV-SER | 58' Twee goede keepers

Sesko zoekt van afstand de verre kruising, maar ook Servië heeft een goede keeper. Rajkovic duikt de bal keurig uit zijn doel. Mooi hoe hij zich hier laat zien, want Rajkovic was allerminst zeker van een basisplaats. In de laatste jaren kreeg Vanja Milinkovic-Savic vrijwel altijd de voorkeur onder de lat.

Rajkovic zei winnen belangrijker te vinden dan spelen, maar heeft zich ondertussen toch bewezen en betaalt het vertrouwen van de bondscoach uit.

Predrag Rajkovic

SLV-SER | 47' Mitrovic stuit weer op Oblak

Fijn meegegeven door Tadic en dan lijkt Mitrovic op weg naar het eerste doelpunt van de wedstrijd. Maar de spits van Servië stuit weer op doelman Oblak, die Slovenië overeind houdt.

SLV-SER | 46' Aftrap tweede helft

Een wissel in de rust: Servië brengt een nieuwe linkervleugelverdediger. Gacinovic vervangt Mladenovic, de enige speler die een gele kaart kreeg in de eerste helft.

SLV-SER | 46+2' Rust

Na een intense eerste helft staat het, ondanks flinke kansen, nog altijd 0-0 in München. Over een kwartiertje verder!

SLV-SER | 42' Redding Oblak

Het spel stormt op en neer in het slot van de eerste helft. Nu ook een reuzekans aan de andere kant, maar wederom redt Oblak. Of hij zou tellen, als Mitrovic de keeper wel gepasseerd had, weten we niet. Het leek toch op buitenspel.

Jan Oblak stopt de inzet van Aleksandar Mitrovic

SLV-SER | 38' Elsnik raakt de paal

Bijna het eerste doelpunt, maar het harde schot van Elsnik ketst af op de paal. Na een (onbedoelde) combinatie met een tegenstander haalt de Sloveen gevaarlijk uit, Servië komt goed weg.

SLV-SER | 32' Servië doet goed mee

Het leek een rommeltje aan het begin van de wedstrijd, maar Servië krijgt wat meer grip op de wedstrijd. De Serviërs worden steeds dreigender, al moeten ze blijven opletten.

Bij elke balverovering volgt Slovenië hetzelfde plan: Hup, naar voren! En dat is niet alleen vermakelijk, ook best lastig te verdedigen. Zeker met snelle aanvallers als Sesko.

Milenkovic (links) probeert Sesko bij te houden

SLV-SER | 27' Vlahovic? Oblak!

Servië komt er, voor het eerst, goed uit en dat levert een kans op. Spits Vlahovic kan koppen en stuurt de bal met kracht richting het doel. Daar heeft Slovenië echter niet zomaar een keeper staan. Oblak mag dan voor het eerst op een EK staan, dat hij uitstekend kan keepen, is geen geheim. Goede redding op de kopbal van Vlahovic.

SLV-SER | 21' Controle Slovenië

Nog geen goals, ook geen al te grote kansen. Toch is het genieten van Slovenië, dat hoog druk durft te zetten en lekker aanvallend speelt.

Bij Servië lijkt niet alles te kloppen. Aanvoerder Tadic probeert aanvallers Vlahovic en Mitrovic op sleeptouw te nemen om - net als de tegenstander - ook hoog druk te gaan zetten, maar de rest van het team gaat daar niet in mee. Slovenië speelt er dus vrij simpel onderuit.

SLV-SER | 8' Servische keeper aan het werk

Nerveuze start van de wedstrijd, waar Slovenië voorlopig het beste mee omgaat. Met opportunistisch spel krijgen de Slovenen de eerste kansen. Eerst probeert Gnezda Cerin het van afstand, even later krijgt Mlakar een grotere kans. Beiden vinden de Servische doelman Rajkovic op hun weg.

SLV-SER | 1' Aftrap

Volle tribunes en goed weer in München. Slovenië trapt af, de wedstrijd is begonnen!

Vaak aan elkaar gewaagd

Acht keer eerder speelden Servië en Slovenië tegen elkaar: zes keer was een gelijkspel het eindresultaat, Servië won twee jaar geleden ruim: 4-1 in de Nations League. Slovenië won dertien jaar geleden in de EK-kwalificatie (1-0).

Langer geleden was er een spectaculaire 3-3 op het EK 2000, al speelde Servië toen nog als Servisch-Montenegrijns elftal onder de vlag van de voormalige Joegoslavische republiek.

Servië laaiend om spreekkoren Kroaten en Albanezen

Servië eist dat de UEFA straffen oplegt aan Kroatië en Albanië voor het gedrag van hun supporters. Zo niet, dan dreigt Servië zich zelfs terug te trekken van het EK.

Volgens algemeen secretaris Jovan Surbatovic van de Servische bond riepen fans van de twee landen tijdens het onderlinge duel woensdag (2-2) "dood, dood, dood de Serviër".

Servië werd eerder dit EK zelf al gestraft voor wangedrag op de tribunes, waar fans racistische leuzen ten gehore brachten.

"Wij werden gestraft voor individuele gevallen en onze fans gedroegen zich veel beter dan de anderen", aldus Surbatovic tegen de Servische omroep PTC. "Wat daar is gebeurd, is schandalig en we zullen de UEFA om sancties vragen, zelfs als dat betekent dat we mogelijk niet verder zullen spelen."

De boete van de UEFA aan Servië kwam overigens ook na klachten van een andere bond. Het niet aan het EK deelnemende Kosovo diende een klacht in over "Servische fans die politieke, chauvinistische en racistische boodschappen tegen Kosovo lieten zien."

Tadic terug na ophef

"Ik ben de aanvoerder en beste speler, dus ik zou moeten starten", sprak Dusan Tadic na de openingswedstrijd van Servië op dit EK tegen Engeland. De 35-jarige aanvaller moest dat duel op de bank beginnen, en was daar duidelijk niet tevreden mee.

Na dat duel volgde een gesprek in het teamhotel, waar Tadic zijn excuses aanbood aan bondscoach Dragan Stojkovic.

Bekijk hier de uitleg van bondscoach Stojkovic:

Bondscoach Servië stelt Tadic weer op: 'Hij heeft sorry gezegd, we gaan verder'

Tadic zal zich vanmiddag maar wat graag laten zien, en dat heeft Servië hard nodig. Na de nederlaag tegen Engeland zal Servië aan de bak moeten tegen Slovenië.

Aan het zelfvertrouwen van de voormalig Ajacied zal het niet liggen. Hij leefde weer helemaal op bij Fenerbahçe in Turkije, waar Tadic binnen de kortste keren een van de beste en populairste spelers van de club én de competitie werd. "Zonder twijfel behoort Tadic tot de beste spelers van de competitie", stelt teamgenoot Jayden Oosterwolde.

SLV-SER | De opstellingen

Over een uur begint de eerste wedstrijd van vandaag. Hoog tijd voor de opstellingen van Slovenië en Servië!

Aanvoerder Dusan Tadic is weer in genade aangenomen, hij start met de aanvoerdersband. De oud-Ajacied, die kritiek had geuit op het feit dat hij voor het verloren duel met Engeland (0-1) op de bank begon, keert terug in de basis tegen Slovenië. Straks meer over Tadic en de Servische bondscoach Dragan Stojkovic.

De basisplaats van Tadic gaat ten koste van Sergej Milinkovic-Savic. Verder speelt Ivan Ilic (ex-NAC) op het middenveld in plaats van Nemanja Gudelj, nog zo'n oude bekende uit de eredivisie. Filip Mladenovic vervangt de zwaar geblesseerde Filip Kostic.

Slovenië begint zonder wijzigingen aan de tweede groepswedstrijd.

De opstellingen van Slovenië en Servië

Xavi Simons speelt morgen op vertrouwde bodem

In Leipzig - waar Nederland de tweede groepswedstrijd op het EK speelt - is Xavi Simons een held. Afgelopen seizoen scoorde hij voor RB Leipzig 8 keer en gaf 13 assists. In het Nederlands elftal maakte hij laatst pas zijn eerste doelpunt, Hoe komt dat?

In Leipzig, waar Oranje vrijdag speelt, is Xavi Simons een held

Ook Zwitser Schär heeft gebroken neus

Door naar de volgende neus! Nu die van Fabian Schär. De vleugelverdediger van Zwitserland brak gisteren zijn neus in de wedstrijd tegen Schotland (1-1).

Schär botste in de negentiende minuut van de wedstrijd met de Schot Anthony Ralston. Beide spelers hadden verzorging nodig, maar speelden wel verder. "Mijn neus is gebroken", vertelde Schär later aan de Zwitserse zender Blue Sport. "Er waren, zoals we verwacht hadden, veel tackles en duels. Ze maakten het ons enorm lastig."

Schär brak in 2018 ook al zijn neus en hij liep in zowel 2019, 2022 als 2023 een hersenschudding op. De Zwitserse bond heeft nog niet laten weten of de verdediger zondag mee kan doen in de laatste groepswedstrijd tegen Duitsland.

Fabian Schär

Mbappé wil spelen tegen Oranje en test masker later vandaag

Gebroken neus of niet, Kylian Mbappé is vast van plan aan de aftrap te staan morgen in het groepsduel met Nederland. De Franse sterspeler, die tegen Oostenrijk (1-0 winst) in de slotfase zijn neus blesseerde, zal dan wel een masker moeten dragen.

Of dat een serieuze optie is, zo kort nadat de snelle buitenspeler de kwetsuur heeft opgelopen, gaat Mbappé testen tijdens de training van de Fransen later vandaag. Om 17.30 uur om precies te zijn.

Wordt zonder twijfel vervolgd...

Kylian Mbappé

Voetbaloorlog in Heemskerk, Spanje-Italië zet de familie Gelsumino op scherp

Hoogspanning bij de Heemskerkse familie Gelsumino, waar het gezinsleven al weken in het teken staat van vanavond negen uur: dé EK-kraker tussen Italië en Spanje. Vader heeft Italiaans bloed, moeder is volbloed Spaans en dat zorgt voor behoorlijk wat spanning bij oudste zoon Sergio, die dan weer een Nederlandse oma heeft.

De vlaggenmast bij familie Gelsumino

Laatste training Oranje voor duel met Frankrijk

Het Nederlands elftal is in Wolfsburg begonnen aan de laatste training voor de wedstrijd van morgen tegen Frankrijk. Het eerste kwartier van de training is openbaar voor pers. Daarin zien we de complete selectie warmlopen, rekken en strekken en zich in de bekende rondo-vorm klaarmaken voor het echte werk.

De complete selectie verscheen op het veld, ook Brian Brobbey is weer van de partij in het AOK Stadion. De spits van Ajax kon afgelopen zondag niet meedoen in het gewonnen duel met Polen (2-1), maar lijkt op de goede weg.

Vanavond om 19.45 uur horen we vast meer over de staat van Oranje, dan is de persconferentie met bondscoach Ronald Koeman.

De Franse bondscoach Didier Deschamps geeft rond 17.30 uur een persconferentie in het Leipzig, waar morgenavond gespeeld wordt. De grote vraag is of Kylian Mbappé voor Frankrijk kan spelen. De aanvoerder brak maandagavond zijn neus tijdens het gewonnen duel met Oostenrijk (1-0). Woensdag liet hij zich kort zien op de training.

  • ANP
  • NOS
  • NOS
    Ronald Koeman kijkt tevreden toe

Schotland zonder Tierney in laatste groepsduel

De Schotten vreesden het al, maar bondscoach Steve Clarke heeft het inmiddels bevestigd: Kieran Tierney mist zondag het laatste groepsduel van Schotland met Hongarije. De verdediger viel gisteren in de tweede helft van de wedstrijd tegen Zwitserland (1-1) uit en moest per brancard van het veld.

"Hij mist de volgende wedstrijd, het ziet er niet goed uit", zei bondscoach Clarke. "We leven mee met Kieran, hij was in geweldige vorm en is een belangrijke speler voor ons. Nu is het aan iemand anders om op te staan."

Oorsprong Frans voetbalsucces ligt in Parijse banlieues: 'Wij zijn dromers'

Als Nederland morgenavond (21.00 uur) tegenover titelfavoriet Frankrijk staat, is dit wat Oranje moet vrezen: de wilskracht van de dromers.

Van de 25-koppige WK-selectie komt ruim de helft (13 spelers inclusief Mbappé) uit de banlieues rond Parijs. Voorsteden of wijken die bekendstaan om armoede, hoge werkloosheid, criminaliteit en drugshandel.

Maar ook om de ontwikkeling van voetbaltalent. De regio Île-de-France - het gebied rondom Parijs - leverde 33 spelers die afgelopen seizoen in de Champions League speelden, becijferde Sky Sports.

Lees hier meer over de Franse dromers, en de brief die sterspeler Kylian Mbappé schreef aan kinderen die opgroeien in de banlieues:

Duitse aanvoerder steunt bekritiseerde Makkelie

Ilkay Gündogan heeft het opgenomen voor scheidsrechter Danny Makkelie. De Nederlandse arbiter kreeg na Duitsland-Hongarije (2-0) felle kritiek uit het Hongaarse kamp.

"Ik heb in mijn carrière als speler en als coach nooit geklaagd of naar excuses gezocht, maar wat de scheidsrechter vanavond deed... hij mat met twee maten", aldus bondscoach Marco Rossi van Hongarije. "Ik denk dat Duitsland toch wel gewonnen had, maar de scheidsrechter was de slechtste op het veld", zei de Italiaan.

Vlak voor de 1-0 (Jamal Musiala) zou Gündogan een duw hebben gegeven aan de Hongaarse verdediger Willi Orban. De spelers en coach van Hongarije zagen daarin een overtreding, Makkelie liet doorspelen. Ook videoscheidsrechter Rob Dieperink keurde het doelpunt goed.

"De scheidsrechter keurde een doelpunt goed na een duw op Orban", aldus Rossi. "In de tweede helft bij een vergelijkbare duw tegen Andrich floot hij wel voor een overtreding."

De Duitse aanvoerder Gündogan was verbaasd en vond dat Makkelie goed handelde. "Ik was verrast dat de Hongaarse spelers boos waren. Ik weet niet hoe het er op televisie uitzag. Maar ik heb zeven jaar in de Premier League gespeeld, als je dit incident in de Premier League als overtreding beoordeelt, rolt iedereen over de grond van het lachen."

Danny Makkelie tussen boze spelers van Hongarije

Even terug naar gisteren: De achtbaan van Albanië en wereldgoal Shaqiri

Veel Albanezen, en toch vooral Klaus Gjasula, zullen de wedstrijd tegen Kroatië (2-2) niet snel vergeten. Gjasula viel in de 73ste minuut in, een minuut later slikte Albanië de gelijkmaker en vlak daarna maakte Gjasula een ongelukkig eigen doelpunt (2-1). Maar uitgerekend hij maakte diep in blessuretijd nog de gelijkmaker en bezorgde zijn land daarmee een punt.

Later op de dag won gastland Duitsland ook zijn tweede EK-duel en zorgde Xherdan Shaqiri voor het hoogtepunt van de dag. Zijn toevoeging aan het rijtje van pegels, poeiers en prachtgoals - waar we gisteren al over schreven - was weer een heel fraaie.

EK bij de NOS

Slovenië-Servië (15.00 uur), Denemarken-Engeland (18.00 uur) en Italië-Spanje (21.00 uur) zijn de EK-duels van de dag. De wedstrijden zijn te volgen via NPO 1, NOS.nl en de NOS-app en zijn te beluisteren op NPO Radio 1.

In het praatprogramma Studio Fußball volgt presentator Sjoerd van Ramshorst het EK dagelijks op de voet. Studio Fußball begint vandaag om 20.15 uur met analisten Ibrahim Afellay en Theo Janssen.

Hoofdgast is international Marten de Roon. De middenvelder van Atalanta maakte goede kans op een plek in de EK-selectie van bondscoach Ronald Koeman, maar een blessure gooide roet in het eten.

Via een liveblog blijf je via de NOS-app en op NOS.nl de hele dag op de hoogte van al het EK-nieuws. Beluister ook onze dagelijkse NOS voetbalpodcast.

Guten Morgen!

We zijn toe aan dag zeven van het EK voetbal in Duitsland. Vandaag komen de vier halvefinalisten van het vorige EK in actie: Denemarken, Engeland, Italië en Spanje. Drie jaren geleden trokken Engeland en Italië in deze duels aan het langste eind, waarna Italië Europees kampioen werd.

Maar de voetbaldag begint om 15.00 uur in München met Slovenië - Servië.

En verder houden we je natuurlijk op de hoogte van het laatste nieuws rond Oranje, dat morgenavond tegen Frankrijk speelt, en alle andere wetenswaardigheden.