Dit is een nieuwsbericht van
NH
Aangepast

Voetbaloorlog in Heemskerk, Spanje-Italië zet de familie Gelsumino op scherp

Hoogspanning bij de Heemskerkse familie Gelsumino, waar het gezinsleven al weken in het teken staat van vanavond negen uur: dé EK-kraker tussen Italië en Spanje. Vader heeft Italiaans bloed, moeder is volbloed Spaans en dat zorgt voor behoorlijk wat spanning bij oudste zoon Sergio, die dan weer een Nederlandse oma heeft. Hoe een voetbaltoernooi een compleet gezin kan verdelen.

De vlaggenmast bij familie Gelsumino

Aan de vlaggenmast in de tuin van familie Gelsumino wapperen de Italiaanse, Spaanse en Nederlandse vlag. Het gezin telt drie nationaliteiten, wat gedurende het EK steevast leidt tot verdeeldheid en gepassioneerde support. Vanavond is de spanning om te snijden, want Italië neemt het op tegen Spanje.

Traditie

Het blijft niet onopgemerkt dat het EK leeft bij de familie Gelsumino. In de voortuin, grenzend aan de Jan Ligthartstraat, hangen de vlaggen prominent te wapperen aan de zeven meter hoge vlaggenmast.

Het is een traditie geworden. "Zolang ik me kan herinneren doen we dit bij ieder belangrijk voetbaltoernooi", zegt Sergio, de oudste zoon van het gezin. "We hebben best wel vaak dat er iemand nieuwsgierig aanbelt om te vragen waarom we dit doen, maar dat is natuurlijk vanwege onze afkomst."

Tekst gaat door onder de foto.

Vroeger bij de familie Gelsumino thuis

Dominante cultuur

Sergio's vader, geboren in IJmuiden, heeft een Italiaanse vader en een Nederlandse moeder. Zijn moeder is volledig Spaans en geboren in Madrid. "Mijn twee zusjes en ik zijn dus Spaans, Italiaans en Nederlands."

Al die nationaliteiten hangen nu trots aan de mast. Sergio, grinnikend: "Je kunt wel zien dat mijn vader hem dit jaar heeft opgehangen, want Italië hangt bovenaan."

We zitten wel met z'n allen op de bank hoor, maar je voelt de rivaliteit als twee landen tegen elkaar spelen

Sergio Gelsumino

Hoewel hij eigenlijk een halfbloedje is, is zijn vader altijd voor Italië. "Dat is er gewoon met de paplepel ingegoten door mijn Italiaanse opa, de mediterrane culturen zijn ook wel sterke culturen. Mijn moeder is altijd fanatiek voor Spanje."

Bij het volkslied gaat de tv harder en zingt het gezin uit volle borst mee. En schreeuwen? "Ja, dat is standaard. We zitten wel met z'n allen op de bank, maar je voelt de rivaliteit als die twee landen het tegen elkaar opnemen."

Tekst gaat door onder de foto.

Vorige keer tijdens het EK bij familie Gelsumino

Vanavond om 21.00 uur wordt het meest temperamentvolle potje voor de familie gespeeld: Italië tegen Spanje. Sergio speelt op safe en is Zwitserland, nou ja, als het om voetbal gaat. "Ik ben trots op alle landen, dus kies ik voor het beste team. Misschien ben ik een beetje een watje wat dat betreft", zegt hij lachend. "Maar ik denk dat Spanje dit jaar de meeste kans maakt."

Geen grapjes maken

Voor de gemoedstoestand in huis is het ook te hopen dat Spanje wint. "Mijn moeder is ontzettend fanatiek, en die is wel wat prikkelbaarder als ze verliezen. Het is een lieve vrouw hoor, je mag haar best aankijken als ze verliezen. Maar je moet er geen grapjes over maken."

Naarmate het EK vordert, hangen er steeds minder vlaggen aan de mast. "Als er een team uitligt, wordt er een vlag weggehaald."

Deel artikel: