Poetin: geen plan om NAVO aan te vallen • Chauffeur overleden bij grensovergang Polen
In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen van de oorlog in Oekraïne.
Poetin: 'Niet van plan NAVO aan te vallen'
President Poetin is naar eigen zeggen niet van plan om de NAVO aan te vallen. De Russische president reageerde hiermee op een opmerking van de Amerikaanse ambtgenoot Biden. Die zei dat Rusland een NAVO-land gaat aanvallen als het de oorlog in Oekraïne wint.
"Het is complete onzin, en ik denk dat president Biden dat begrijpt", zei Poetin op de Russische staatstelevisie. Volgens Poetin heeft Rusland geen geopolitiek, economisch, of militair belang bij zo'n aanval.
Volgens artikel 5 van het NAVO-verdrag wordt een aanval op één lidstaat beschouwd als een aanval op alle lidstaten.
Opnieuw Oekraïense chauffeur overleden bij blokkades Poolse grens
Bij de Pools-Oekraïense grenspost Korczowa-Krakovets is gisteren een vrachtwagenchauffeur overleden, melden Oekraïense media. De bestuurder is nog meegenomen door een ambulance, maar op weg naar het ziekenhuis overleden. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt.
Bij de Poolse grens met Oekraïne is het al een tijd onrustig. Begin vorige maand blokkeerden Poolse transportbedrijven vier grensovergangen. De bedrijven spreken van oneerlijke concurrentie, omdat de EU na de Russische invasie in februari vorig jaar besloot om het transport van en naar Oekraïne te vereenvoudigen. Daardoor hoeven Oekraïense chauffeurs geen vergunning meer te hebben. Afgelopen zomer waren er bij de grensovergang ook protesten.
De grensovergang Jahodyn-Dorohusk ging volgens Oekraïense media deze week weer open, maar ging snel weer dicht na een oordeel van de rechter. Die besloot dat de chauffeurs mogen protesteren, ondanks het verbod van de Poolse burgemeester.
Bij de blokkades kwamen vorige maand ook twee Oekraïense chauffeurs om het leven. Zij stierven een natuurlijke dood.
Rond Kerst blikt Kyiv terug op 2023: hoopvol, maar ook verdrietig en somber
Lokale Oekraïense politicus gooit granaten in raadsvergadering
Een lokale politicus heeft gisteren in de West-Oekraïense regio Transkarpatië handgranaten laten ontploffen tijdens een raadsvergadering. Daarbij vielen zeker 26 gewonden, meldt de Oekraïense nationale politie. Zes van hen zijn zwaargewond.
De man heet Serhi Batryn, zegt de lokale nieuwswebsite Zakarpattya 24. Hij zat als plaatsvervanger in de dorpsraad van Keretsky en is lid van Sluha Narodu (Dienaar van het Volk), de partij van president Zelensky. Batryn zou voordat hij de granaten gooide met zijn mede-raadsleden ruzie hebben gemaakt over een verhoogde toelage voor het hoofd van de dorpsraad.
Oekraïne haalt Russische drones boven Kiev neer
Het Oekraïense luchtverdedigingssysteem heeft vannacht dertig Russische drones neergehaald. Een aantal daarvan vloog boven de hoofdstad Kyiv. Het luchtalarm ging een paar keer af en inwoners hoorden meerdere explosies. De burgemeester van Kyiv raadde inwoners via Telegram aan om een veilig heenkomen te zoeken. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen.
Het Oekraïense leger spreekt van een gerichte Russische aanval waarbij de drones gegroepeerd en vanuit verschillende richtingen aanvielen. Het is de zesde drone-aanval van Rusland deze maand.
'Oekraiënse drone-aanval op de Krim'
Oekraïne heeft vanavond een drone-aanval uitgevoerd op de Krim, zegt het Russische ministerie van Defensie op Telegram. Volgens de Russen werden er 26 Oekraïense drones neergehaald. Er zijn geen berichten over schade.
Het schiereiland de Krim hoort bij Oekraïne. In 2014 werd het door Rusland bezet en daarna illegaal ingelijfd.
Letse tieners krijgen militaire training 'voor als de Russen komen'
In Letland krijgen alle jongeren tussen de 16 en 18 jaar vanaf volgend jaar militaire trainingslessen. Ze oefenen op een hindernisbaan, leren hoe ze op een chemische aanval moeten reageren en doen schietoefeningen.
Nu volgen ook al duizenden Letse tieners zulke trainingen, maar is dat nog niet verplicht. De militaire lessen zijn bedoeld om het land weerbaarder te maken tegen dreigingen vanuit Rusland.
Lees hier het hele verhaal:
Video: vragensessie Poetin op grote schermen in Moskou
Voor de mensen die de vragensessie van de Russische president Poetin gisteren gemist hebben, is er in Moskou vanochtend nog de kans om de hoogtepunten te zien. Een BBC verslaggever deelt op X een filmpje van wat Moskovieten te zien kregen op weg naar hun bestemming.
In de vragenshow geeft Poetin de Russische bevolking jaarlijks de kans om vragen aan hem te stellen, al sloeg hij dat in 2022, het eerste jaar van de oorlog in Oekraïne, een keer over. Het vragenvuur wordt strak geregisseerd en heeft weinig te maken met het afleggen van verantwoording.
Een korte samenvatting van de vragensessie zie je in onderstaande video:
Senaat stelt kerstreces uit voor stemming over militaire steun
De Amerikaanse Senaat stelt het kerstreces uit om volgende week te stemmen over militaire hulp aan Oekraïne en Israël. Dat heeft de leider van de Democraten in de Senaat Schumer gezegd. De Congresleden zouden eigenlijk na vandaag vrij zijn.
De Amerikaanse president Biden heeft er bij de wetgevers op aangedrongen een aanvullend hulppakket voor Oekraïne van 50 miljard dollar goed te keuren, en 14 miljard dollar voor Israël voor de oorlog in Gaza.
De voorzitter van het door Republikeinen gedomineerde Huis van Afgevaardigden, Mike Johnson, en de Republikeinen in de Senaat (die een Democratische meerderheid heeft), hebben herhaaldelijk gezegd dat ze alleen voor die steun zullen stemmen als die gepaard gaat met nieuwe controles op de grens tussen de VS en Mexico. De Senaat komt maandag bijeen om de onderhandelaars de tijd te geven overeenstemming te bereiken, zei Schumer. "Er hangt zoveel af van ons succes. We weten dat de wereld meekijkt."
De Oekraïense president Zelensky verwacht dat het Congres snel met de maatregelen snel zal instemmen. In zijn nachtelijke videotoespraak zei hij dat hij van Johnson "uitspraken had gehoord die respect uitdrukken voor ons volk, voor onze strijd. Er was belangrijk advies, belangrijke overeenkomsten. We verwachten dat het Congres de belangrijkste maatregelen in de nabije toekomst zal goedkeuren', zei Zelensky. "Wij moeten winnen."
Orbán over EU-lidmaatschap Oekraïne: 'Kan nog steeds worden voorkomen'
De weg van Oekraïne naar EU-lidmaatschap is een zeer lang proces. Dat heeft de Hongaarse premier Orbán vandaag gezegd op de Hongaarse staatsomroep. Hij noemde de gesprekken gisteren met EU-leiders "een lang en moeilijk debat". De overige Europese leiders werden het gisteren eens over het openen van de onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over toetreding tot de Europese Unie. Orbán stemde niet mee: hij verliet de vergadering vlak voor het cruciale moment. Daarmee is het toch een unaniem besluit van de EU-leiders.
"Ik zei dat ik niet wilde meedoen aan deze slechte beslissing, dus verliet ik liever de kamer", zei hij tegen de Hongaarse staatsomroep. De premier van Hongarije zei ook dat het parlement van Hongarije nog steeds het EU-lidmaatschap van Oekraïne kan voorkomen. "De EU heeft eerder slechte beslissingen genomen, zoals op het gebied van migratie. We kunnen het proces later stoppen als dat nodig is", klonk het.
De EU-leiders hebben op de top in Brussel geen overstemming weten te bereiken over een nieuw steunpakket van miljarden euro's voor Oekraïne. Over de €50 miljard aan hulp zei Orbán vanochtend dat daar waarschijnlijk tijdens een buitengewone top komende februari op teruggekomen wordt. Orbán zei ook dat als de EU zijn huidige begroting wil wijzigen, dit een "geweldige kans voor Hongarije zal zijn om te zeggen dat het het geld moet krijgen waar het recht op heeft".
BBC: duizenden nepaccounts op TikTok met desinformatie over Oekraïne
De BBC heeft een Russische propagandacampagne ontdekt waarbij duizenden nep-accounts op TikTok betrokken. Via die accounts wordt desinformatie over de oorlog in Oekraïne verspreid, meldt de Britse omroep. De video's bereiken miljoenen views en hebben volgens de BBC als doel de steun voor Oekraïne uit het Westen te ondermijnen.
TikTok-gebruikers in verschillende Europese landen worden geconfronteerd met valse beweringen over hoge Oekraïense functionarissen en hun familieleden. Daarvan wordt gezegd dat ze na de Russische invasie in februari 2022 in het buitenland luxe auto's of villa's hebben gekocht. Deze nepvideo's kunnen grote gevolgen hebben. Het ontslag van de de Oekraïense minister van Defensie Reznikov afgelopen september zou volgens zijn dochter onder meer met de nep-TikTok-video's te maken hebben gehad. Ook de dochter zelf was doelwit van de video's.
Met een combinatie van zoekopdrachten op hashtags en aanbevelingen van TikTok zelf kon de BBC honderden vergelijkbare video's traceren die gericht waren op tientallen Oekraïense functionarissen. De accounts die ze plaatsten, gebruikten gestolen profielfoto's, waaronder die van beroemdheden als Scarlett Johansson, Emma Watson en Colin Farrell. Op een paar uitzonderingen na plaatsten de accounts steeds maar één video. TikTok zegt dat dit een nieuwe tactiek is die gericht is op niet snel opgemerkt te worden en systeem voor het aanbevelen van video's aan gebruikers te manipuleren.
TikTok heeft gezegd dat het meer dan 12.000 nepaccounts uit Rusland heeft verwijderd, waaronder bijna 800 die door de BBC waren ontdekt.
Geen besluit op EU-top over steunpakket voor Oekraïne
De EU-leiders hebben op de top in Brussel geen overstemming weten te bereiken over een nieuw steunpakket van miljarden euro's voor Oekraïne, zegt demissionair premier Rutte. Een akkoord zal er deze top niet meer komen, in januari gaan de gesprekken verder.
EU-landen akkoord over twaalfde sanctiepakket voor Rusland
De EU-landen zijn het eens geworden over een nieuw sanctiepakket voor Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Het gaat om het twaalfde pakket aan strafmaatregelen sinds de invasie in februari vorig jaar.
Het pakket houdt onder meer in dat per 1 januari een gefaseerd verbod op Russische diamanten zal worden ingevoerd, een industrie waar Rusland nu nog veel geld mee verdient. Ook zal het omzeilen van eerdere sancties strenger worden aangepakt.
Eerder deze week was de tekst van het sanctiepakket al door alle landen goedgekeurd, maar Oostenrijk gaf pas gisteravond de definitieve toestemming. Het land wilde dat de Oostenrijkse Raiffeisen-bank, de grootste westerse bank in Rusland, niet op een zwarte lijst terecht zou komen met bedrijven die bijdragen aan de oorlog. Uiteindelijk trok het land die eis in.
Vanaf 1 januari wordt de invoer van ruwe diamanten aan banden gelegd, vanaf maart wordt daar in meerdere stappen een verbod op de import van gepolijste Russische diamanten uit derde landen aan toegevoegd.
Europese reacties op EU-besluit Oekraïne en Moldavië: 'Een historisch moment'
"Een historisch moment dat de betrouwbaarheid en de kracht van de EU laat zien", zei voorzitter Charles Michel van de Europese Raad eerder vanavond. Dat deed hij nadat EU-leiders het eens waren geworden over het starten van onderhandelingen met Oekraïne over toetreding tot de Europese Unie. Ook met Moldavië zal worden onderhandeld.
"Deze landen horen bij de Europese familie", zei de Duitse bondskanselier Scholz:
De Belgische premier De Croo noemt het een "heel duidelijke boodschap" aan Oekraïners en Russen.
De Spaanse premier Sánchez spreekt van een "historische dag voor Europa". Hij sprak vanavond met Zelensky om hem te feliciteren.
Sánchez zegt dat het Oekraïense volk een stap dichter bij vrijheid is:
Zelensky na bezoek aan militair hoofdkwartier optimistisch over steun VS
De Oekraïense president Zelensky heeft voor het eerst een bezoek gebracht aan het Amerikaanse militaire hoofdkwartier in Duitsland, in Wiesbaden. Daar wordt de levering van wapens en andere oorlogshulp gecoördineerd.
Zelensky zegt optimistisch te zijn over het krijgen van extra Amerikaanse steun. Eerder deze week vroeg hij het Congres in een persoonlijk pleidooi om de wekenlange impasse te doorbreken en de steun aan Oekraïne goed te keuren.
"We verwachten dat het Amerikaanse Congres binnenkort het cruciale besluit zal nemen om essentiële steun aan Oekraïne voort te zetten", aldus de Oekraïense president.
Zelensky sprak onder meer met Amerikaanse commandanten, onder wie de generaal van het Europese commando Darryl Williams:
In een verklaring zeiden de Amerikanen dat ze het met Zelensky hebben gehad over wat er nodig is om tegemoet te komen aan de behoeften van Oekraïne en om Oekraïense militairen te kunnen blijven trainen. Die trainingen vinden plaats in Duitsland, op verschillende andere locaties in Europa en in de VS.
De Amerikaanse basis in Wiesbaden is de thuisbasis van het Amerikaanse leger in Europa en Afrika. Ook zitten er vertegenwoordigers van de 50 landen die Oekraïne hulp bieden. In een gezamenlijk centrum wordt de oorlogssteun aan Oekraïne gecoördineerd.
Zo ontving Oekraïne vandaag, zoals aangekondigd, een tweede Patriot-luchtverdedigingssysteem van Duitsland met bijbehorende raketten. Het Duitse persbureau DPA meldt dat de nieuwe Duitse militaire hulp aan Oekraïne ook negen multifunctionele rupsvoertuigen, 7390 artilleriegranaten, drie ontmijners en acht tankers omvat.
Zelensky over besluit EU-leiders: hier wordt geschiedenis geschreven
De Oekraïense president Zelensky noemt het besluit van de Europese leiders over de toetredingsonderhandelingen "een overwinning voor Oekraïne en heel Europa". Ook bedankt hij iedereen die eraan heeft meegewerkt en meegeholpen.
"Ik feliciteer iedere Oekraïner op deze dag", schrijft hij op X. Ook feliciteert hij Moldavië en de Moldavische president Sandu. Zijn land heeft ook groen licht gekregen om te gaan onderhandelen over toetreding tot de EU.
"Geschiedenis wordt geschreven door degenen die niet stoppen met vechten voor vrijheid", schrijft Zelensky:
'Geen slachtoffers en schade na raketaanvallen regio Kyiv'
Bij de Russische raketaanval in Kyiv van vandaag zijn geen slachtoffers gevallen en is geen schade ontstaan aan belangrijke infrastructuur. Dat zeggen de regionale autoriteiten.
Eerder vandaag waren er in Kyiv zware explosies te horen, meldde verslaggever Kysia Hekster. "Ik zit op dit moment in een schuilkelder", zei Hekster vanmiddag. "Er waren vandaag al drie keer eerder luchtalarmen te horen, maar dat was telkens vals alarm."
De Oekraïense gouverneur van de regio, Roeslan Kravtsjenko, zei dat het luchtalarm vandaag uiteindelijk vier keer te horen was. "De vijand stopt niet en valt de regio Kyiv aan met raketten." Verder zei hij dat er geen slachtoffers zijn gemeld en er geen vallende brokstukken van onderschepte raketten zijn geregistreerd.
Ook de in buurt van de hoofdstad waren explosies te horen. De luchtmacht had gewaarschuwd voor een inkomende Russische raketdreiging.
EU-leiders eens over openen toetredingsonderhandelingen met Oekraïne en Moldavië
De Europese leiders hebben besloten de onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over toetreding tot de Europese Unie te openen. Dat schrijft Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad, op X.
Poetin: 'Aan instroom vrijwilligers voor het leger komt geen einde'
In onderstaande video zie je een korte samenvatting van de vragensessie van de Russiche president Poetin. Hij sprak het volk toe en zei dat Rusland er militair goed voor zou staan.
Luchtalarm Kyiv voorbij
Het luchtalarm in Kyiv is voorbij. Verslaggever Kysia Hekster zat in een schuilkelder toen er zware explosies te horen waren. Het is niet duidelijk of er raketten door de luchtafweer gekomen zijn.
Zware explosies in Kyiv
In Kyiv zijn op dit moment zware explosies te horen, meldt verslaggever Kysia Hekster. "Ik zit op dit moment in een schuilkelder", zegt Hekster. "Er waren vandaag al drie keer eerder luchtalarmen te horen, maar dat was telkens vals alarm." Het is nog niet duidelijk of er nu ook echt raketten door de luchtafweer gekomen zijn.
"Mogelijk heeft deze aanval te maken met de EU-top dit op dit moment aan de gang is", zegt Hekster. De Oekraïense luchtmacht waarschuwde vlak voor de explosies al voor Russische raketdreiging.
Poetin zinspeelt op gevangenenruil
President Poetin heeft in zijn vragensessie gezegd dat hij hoopt twee Amerikanen die vastzitten in Rusland te kunnen laten gaan bij een gevangenenruil. Het gaat om de Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich en ex-marinier Paul Whelan. Rusland beschuldigt beiden van spionage.
Poetin zei dat de VS open moet staan voor Russische voorwaarden om de twee vrij te krijgen. Details over wat die voorwaarden inhouden, gaf hij niet.
"We willen afspraken maken, afspraken die beide kanten tevredenstellen. De discussie daarover met onze Amerikaanse partners loopt nog altijd. Het is geen sinecure en ik zal niet in detail treden, maar we begrijpen elkaar. Ik hoop dat er een oplossing komt."
De VS probeerde eerder al Whelan vrij te krijgen in ruil voor wapenhandelaar Viktor Bout. Rusland was toen alleen bereid basketbalspeler Brittney Griner te laten gaan, die met cannabisolie in haar bagage was opgepakt. Het Witte Huis dringt ook al maanden aan op vrijlating van Gershkovich, die volgens zijn krant op reportagereis was toen hij werd opgepakt.
Nog miljoenen zonder mobiele verbinding
De grootste provider van Oekraïne kampt nog altijd met de nasleep van een grote cyberaanval eerder deze week. Miljoenen klanten zitten nog zonder telefoon en internet. Het bedrijf Kyivstar zet vooral in op het herstel van telefoonverkeer. Het is van plan de diensten regio voor regio weer op te starten, om te voorkomen dat het systeem instabiel wordt.
Kyivstar, onderdeel van het in Nederland gevestigde Veon, werd dinsdag getroffen door de hack. Volgens het bedrijf was dit een aanval op ongekende schaal: doordat meer dan de helft van de Oekraïners klant is bij het telecombedrijf werden zo'n 24 miljoen gebruikers geraakt. Twee Russische groepen hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. Telefonie, sms en internetten werden door de aanval onmogelijk, maar ook waarschuwingen voor luchtaanvallen kwamen niet door.
Hoewel het bedrijf gisteravond zei vorderingen te maken, blijven nog veel klanten gedupeerd. Het Duitse persbureau DPA schrijft dat er zelfs in de hoofdstad Kyiv nog geen contact mogelijk is met Kyivstar-gebruikers. Het bedrijf zegt "24/7 te blijven werken om Oekraïne te verbinden" en zal klanten compenseren als alles hersteld is.
Poetin: pas vrede als doelen bereikt zijn
In zijn jaarlijkse vragenronde voor Rusland heeft president Poetin herhaald dat zijn doelen voor de strijd in Oekraïne niet zijn veranderd en er pas vrede kan komen als die zijn behaald. Poetin spreekt momenteel het volk toe in een urenlange vragensessie voor het publiek.
Bij de invasie vorig jaar formuleerde Rusland drie doelen: het 'denazificeren', 'demilitariseren' en neutraliseren van Oekraïne, dus de regering-Zelensky ten val brengen, het leger ontmantelen en voorkomen dat het land toetreedt tot de NAVO. "Als ze daarover geen afspraken willen maken, dan zijn we gedwongen andere maatregelen te nemen, zoals militaire. Of we maken afspraken of we lossen dit op door geweld."
Poetin voegde er in de live-uitzending aan toe dat het erop lijkt dat de buitenlandse steun voor Oekraïne tanende is. Zo blokkeren Republikeinen in het Amerikaanse Congres steungelden voor het land en ligt in Europa de Hongaarse premier Orbán dwars. "Er komt een keer een einde aan al het gratis spul en dat zie je nu langzamerhand gebeuren."
Geen nieuwe mobilisatieronde
Militair zou Rusland er juist goed voorstaan, voegde Poetin toe. Een nieuwe mobilisatieronde is niet nodig, er zijn volgens hem momenteel genoeg vrijwilligers beschikbaar: 1500 per dag. Eind september vorig jaar riep het land nog 300.000 reservisten op om de slagkracht te versterken, volgens Poetin worden er momenteel 244.000 van hen ingezet in de strijd tegen Oekraïne. Mobilisatie ligt politiek gevoelig in het land, omdat er dan niet alleen maar beroepsmilitairen sneuvelen. In totaal vechten er volgens Poetin 617.000 militairen mee.
Volgens Poetin worden de manschappen gebruikt om de bestaande posities te versterken. Hij gaf toe dat Oekraïense elitetroepen de Dnjepr zijn overgestoken, zoals Oekraïne eerder al claimde, maar spreekt van een futiele strijd. "Dom van ze, onverantwoord van hun leiders", noemde hij die manoeuvre. "Een tragedie voor hen."
Elk jaar geeft Poetin het volk de kans om vragen aan hem te stellen, al sloeg hij dat in 2022, het eerste jaar van de oorlog, een keer over. Volgens staatsmedia waren er dit jaar meer dan 2 miljoen inzendingen. Persbureau AP wijst erop dat het vragenvuur strak geregisseerd wordt en weinig te maken heeft met het afleggen van verantwoording: "Het draait vooral om spektakel, niet om inspraak."
Oekraïne: aanvallen met drones en raketten
Oekraïne zegt dat Rusland vannacht aanvallen heeft uitgevoerd met 42 drones en 6 raketten. Er zouden volgens de luchtmacht 41 drones zijn neergehaald, maar brokstukken daarvan richtten wel schade aan op de grond. Elf mensen raakten gewond, onder wie drie kinderen.
De Russische aanvallen waren volgens Oekraïne voornamelijk gericht op de zuidelijke havenstad Odesa. Daar raakten ook enkele loodsen beschadigd die gebruikt worden voor de opslag van graan.
'Russische economie hard geraakt'
De Russische economie lijdt zwaar onder de oorlog in Oekraïne, schrijft het Amerikaanse ministerie van Financiën in een conceptrapport waar de Financial Times de hand op heeft gelegd. Volgens een analist zou de Russische economie 5 procent meer gegroeid zijn zonder de oorlog.
Zo stegen de prijzen in Rusland en gaf de overheid een derde van zijn budget uit aan de strijdkrachten, zo'n 100 miljard. Daardoor bleef het land achter bij andere landen die energie exporteren, zoals de VS.
Analist Rachel Lyngaas, expert op het gebied van sancties, zegt wel dat de internationale maatregelen een minder groot effect hadden dan verwacht op de energiesector, de ruggengraat van de Russische economie. Er was aanvankelijk enige terugval te zien, maar door het aantrekken van de brandstofprijzen werd dat deels weer goedgemaakt.
Spannende EU-top over Oekraïne
De laatste EU-top van het jaar is spannend voor Oekraïne. De regeringsleiders van de 27 landen moeten besluiten over 50 miljard euro steun en het begin van onderhandelingen over de toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. De Hongaarse premier Orbán blokkeert het allebei.
"Het zou voor bijna alle EU-landen onverteerbaar zijn als het land in oorlog juist nu de deur in het gezicht zou krijgen", zegt correspondent Ardy Stemerding. "Het gaat om de geschiedenis", vat een EU-ambtenaar het belang van de top samen.
Het lijkt er overigens wel op dat Orbán een tegenprestatie in gedachten heeft voor zijn steun: EU-gelden die eerder geblokkeerd werden omdat hij de rechtsstaat uitkleedde. Dat biedt uitzicht. "Nu we weten wat zijn prijs is, kunnen we onderhandelen", reageert een EU-diplomaat. "En dat is waar we goed in zijn."
Raketaanval op Kyiv: 'Ramen zijn eruit geblazen'
Vijf Noordse landen verklaren onvoorwaardelijke steun aan Oekraïne
Oekraïne wordt "zo lang als nodig is" gesteund door Noorwegen, Zweden, Denemarken, Finland en IJsland. Dat hebben de vijf landen de Oekraïense president Zelensky laten weten in Oslo. Zelensky was voor een verrassingsbezoek in de Noorse hoofdstad.
De Noordse landen hebben samen ongeveer 11 miljard euro aan steun verleend sinds Rusland in februari 2022 Oekraïne binnenviel. Ze zijn bereid om uitgebreide militaire, economische en humanitaire steun te blijven verlenen, staat in een gezamenlijke verklaring. "De Scandinavische landen zullen Oekraïne steunen zo lang als nodig is. Rusland moet zijn agressie beëindigen en zijn troepen onmiddellijk en onvoorwaardelijk terugtrekken uit het grondgebied van Oekraïne binnen zijn internationaal erkende grenzen", aldus de verklaring.
Daarnaast zei de Deense premier Frederiksen dat haar regering deze week een nieuw steunpakket voor Oekraïne ter waarde van 1 miljard euro ($1,08 miljard) aan het parlement zal voorleggen. Vier van de vijf Scandinavische landen zijn lid van de NAVO, en Zweden wacht op de goedkeuring van zijn toetredingsaanvraag door alle 31 lidstaten.
Zelensky benadrukte eerder het belang van het versterken van de luchtverdediging van Oekraïne. "Vandaag hebben we gesproken, en zullen we blijven praten, over specifieke zaken die duizenden en duizenden Oekraïense levens kunnen redden en tegelijkertijd de druk kunnen opvoeren op de agressor", zei hij in een gezamenlijke persconferentie met de Noorse premier Jonas Gahr Støre.
Støre zei dat Noorwegen 3 miljard kroon ($273 miljoen) aan Oekraïne zou doneren, onderdeel van een pakket dat eerder door het Noorse parlement werd goedgekeurd, van 75 miljard kroon over een periode van vijf jaar. "We bieden gerichte, langdurige steun om Oekraïne te helpen in zijn strijd voor vrijheid en democratie", zei Støre.
'Mensen in Kyiv zijn mentaal uitgeput'
Verslaggever Kysia Hekster is in Kyiv en werd wakker door de raketaanval in de Oekraïense hoofdstad vannacht, waarbij ten minste 50 mensen gewond zijn geraakt. "Vannacht om 03.00 uur zat ik rechtop in mijn bed door het luchtalarm en het geluid van explosies. Volgens de autoriteiten zijn tien ballistische raketten afgeschoten en die zouden allemaal zijn neergehaald, maar er zijn dus inderdaad meer dan 50 gewonden gevallen omdat er brokstukken zijn neergekomen van die raketten", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.
"Die gewonden zijn onder meer gevallen bij een kinderziekenhuis", zegt Hekster. "Het is de tweede grote aanval op Kyiv deze week, ook maandag werden er raketten afgevuurd. Tot nu toe bleven dit soort aanvallen uit, vergeleken met vorig jaar. Toen begonnen de Russen al in oktober, allemaal bedoeld om de energie-infrastructuur kapot te maken. Het lijkt erop dat ze nu weer begonnen zijn."
De luchtafweer lijkt wel goed te functioneren, zegt Hekster. "Er is dit jaar ook veel meer westerse luchtafweer deze kant op gekomen. Nederland heeft bijvoorbeeld Patriot-systemen gestuurd." Tegelijkertijd gebruiken de Russen ook veel drones. "Vannacht zijn in Odesa in het zuiden tien drones neergeschoten door luchtafweer. Die maken een heel naar geluid, alsof er een brommer in de lucht hangt. Als die met een explosieve lading neerstorten, kan er ook heel veel schade ontstaan."
De sfeer is heel erg somber in Kyiv, zegt Hekster. "Het is een heel groot contrast met wat ik eerder heb gezien. Ik ben er voor de tiende keer sinds het begin van de oorlog. Het eerste jaar was er heel veel optimisme en veerkracht. Er waren ook veel dingen om optimistisch over te zijn. Oekraïne hield tot verrassing van velen stand en ze slaagden er vorig jaar herfst ook in verschillende stukken terrein terug te winnen. Ook politiek hadden ze alles mee: ze kregen veel wapens en geld. Hiermee moesten ze dit voorjaar en zomer een nieuw offensief voeren, maar dat is veel minder goed gegaan dan iedereen had gehoopt."
Er vallen ook heel veel doden en gewonden, zegt Hekster. "Ik sprak ook iemand die zei: 'ik heb soms geen tijd om mijn begrafeniskleren te wassen als ik naar de volgende begrafenis moet'. Mensen zijn pessimistisch en ook mentaal uitgeput door deze oorlog. Ze snappen dat men in het Westen ook moe wordt. Maar ze zeggen het zich niet te kunnen permitteren om de strijd te staken. Dan zouden al die doden voor niets geweest zijn. Dus zeggen ze: help ons."
Aantal gewonden van aanval op Kyiv boven de vijftig
Het aantal gewonden van de raketaanval van afgelopen nacht op Kyiv is opgelopen tot boven de vijftig. Oekraïense functionarissen melden nu dat 51 mensen gewond zijn geraakt. Volgens het leger schoten de Russen tien ballistische raketten af, die allemaal door het luchtverdedigingssysteem werden neergehaald.
De slachtoffers raakten gewond door neerkomende brokstukken. Onder meer de ramen en ingangen van een kinderziekenhuis raakten beschadigd. Eergisteren was er ook al een Russische raketaanval op de Oekraïense hoofdstad. Toen raakten vier mensen gewond.
Gewonden en schade door raketten in Kyiv
In de Oekraïense hoofdstad Kyiv zijn zeker 25 mensen gewond geraakt door een Russische raketaanval. Dertien gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht, meldt burgemeester Klytsjko. Ook zijn er gebouwen beschadigd, waaronder een kinderziekenhuis.
Volgens de burgemeester zijn bewoners van één gebouw geëvacueerd. De raketten hebben op verschillende plaatsen brand veroorzaakt; hulpdiensten zijn bezig die te blussen.
Rond 03.00 uur waren er in de stad luide explosies te horen.
Biden tegen Republikeinen: 'Geef Rusland geen kerstcadeau'
De Amerikaanse president Joe Biden heeft aan het eind van het bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan Washington dringend gewaarschuwd om de Amerikaanse hulp aan Oekraïne niet te beëindigen. Hij zei tegen de Republikeinen dat ze Rusland een 'kerstcadeau' zouden geven als er geen extra militaire hulp voor de Oekraïeners komt.
"Poetin gokt erop dat de Verenigde Staten Oekraïne niet langer zullen helpen. We moeten bewijzen dat hij ongelijk heeft", zei Biden. "De hele wereld kijkt naar wat we doen, dus laten we ze laten zien wie we zijn."
De Republikeinen in het Congres liggen dwars, omdat ze meer geld willen voor binnenlands gebruik. Zelensky hield een vurig betoog in het Amerikaanse parlement en Biden maakte wel bekend dat hij een militair steunpakket van 200 miljoen dollar aan het land geeft. Dat kan hij doen zonder inmenging van het Congres, maar het is slechts een fractie van de vele miljarden die Oekraïne nodig heeft en waar Biden van het Congres wel groen licht voor nodig heeft.
Lees meer over het bezoek van Zelensky en de overwegingen in Washington:
Nieuwe Tweede Kamer wil dat steun aan Oekraïne wordt voortgezet
Een meerderheid van de nieuwe Tweede Kamer wil dat de financiële en humanitaire steun van Nederland aan Oekraïne doorgaat. Dat bleek in een debat in de Kamer over de komende EU-top.
Ook stemt de Kamer in met het voorstel voor toetredingsgesprekken tot de Unie met Oekraïne en Moldavië, mits de strenge voorwaarden voor toetreding gevolgd worden.
VVD, NSC, D66, GroenLinks-PvdA, CDA, Volt en ChristenUnie steunen het beleid van het demissionaire kabinet. Sommige partijen waaronder BBB en SGP zijn wel voor steun aan Oekraïne maar niet voor toetredingsgesprekken.
De PVV, de grootste partij in de Kamer, is zowel tegen Nederlandse militaire steun aan Oekraïne als toetreding van het land tot de EU. Volgens PVV'er Emiel van Dijk gaat het om miljarden die beter in Nederland zelf besteed kunnen worden.
De EU-top waar de Europese leiders praten over Oekraïne begint eind deze week.
EU wil miljarden innen met taks op bevroren Russisch tegoed
De Europese Commissie heeft een voorstel voor een taks ingediend om miljarden euro's aan rente op bevroren Russische tegoeden te incasseren. Dat geld zou vervolgens naar Oekraïne moeten gaan. De vicevoorzitter van de Europese Commissie kondigde het plan gister al aan in Financial Times, en sprak toen over een bedrag van ruim 15 miljard euro.
De bondgenoten van Oekraïne zinnen al lang op een manier om Rusland te laten betalen voor de verwoestingen die het er al bijna twee jaar aanricht.
De EU-lidstaten moeten het plan unaniem steunen voordat het geld aan Kyiv kan worden uitbetaald. Verwacht wordt dat Hongarije tegenstemt. Premier Viktor Orbán verzet zich tegen nieuwe steun aan Oekraïne.
Het gebeurde al eerder dat geconfisqueerd geld werd gebruikt om Oekraïne te steunen. Het ging ook toen uitsluitend om renteopbrengsten omdat het aanboren van de tegoeden zelf niet mag. Hoe dat zit, legde sanctierechtenexpert Yvo Amar eerder uit aan Nieuwsuur.
'Tot nu toe 315.000 Russische militairen dood of gewond'
In een vrijgegeven rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst staat dat er sinds de oorlog in Oekraïne al meer dan 315.000 Russische militairen gewond zijn geraakt of omgekomen. Dat is bijna 90 procent van het aantal militairen dat Rusland had toen de oorlog begon, zegt een bron bij de Amerikaanse inlichtingendienst tegen Reuters.
In het rapport staat ook dat de Russische verliezen, zowel in materieel als in mensenlevens, de militaire modernisering van Rusland met achttien jaar heeft vertraagd.
De schattingen van het totaal aantal Russische doden lopen sterk uiteen. Rusland heeft het tot nu toe over zo'n 6000 man, maar volgens Oekraïne zijn er zeker 300.000 Russen omgekomen.
De cijfers van de betrokken partijen zijn niet objectief, maar die van onafhankelijke organisaties zijn niet volledig. In augustus zeiden Amerikaanse functionarissen dat het aantal Russische doden en gewonden ongeveer 300.000 was. Dat komt in de buurt van de cijfers van het Britse ministerie van Defensie in oktober, dat het het aantal doden en gewonden op zo'n 290.000 schatte.
Oekraïens luchtalarm gehinderd door cyberaanval op grootste telecomaanbieder
Het Oekraïense luchtalarm ondervindt op zeker 75 locaties hinder door een cyberaanval van de mobiele provider Kyivstar, melden de militaire autoriteiten in de regio Kyiv. Hierdoor is het luchtalarm op tientallen locaties niet meer operationeel. Als tijdelijke oplossing waarschuwt de politie met luidsprekers indien er gevaar dreigt.
De ICT-infrastructuur van de grootste mobiele provider in Oekraïne werd eerder vandaag getroffen door een "krachtige" aanval, waarna het hele netwerk uit voorzorg werd uitgeschakeld. Een deel van de voorzieningen is ook verwoest door de aanval, zegt de bestuursvoorzitter van Kyivstar. De provider heeft zo'n 25 miljoen gebruikers, die allemaal last hebben van de aanval.
De Oekraïense inlichtingendienst houdt er rekening mee dat Russische speciale eenheden achter de hack zitten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog niet gereageerd.
Kyivstar is een dochterbedrijf van VEON, dat is gevestigd in Amsterdam. Dat laatste bedrijf meldt dat het samenwerkt met de Oekraïense veiligheidsdiensten om de oorzaak en de gevolgen van de hack te onderzoeken.
Grote telecomstoring in Oekraïne door hackers
Hackers hebben de grootste mobiele provider van Oekraïne platgelegd. Volgens provider Kyivstar heeft een "krachtige hackaanval" zijn telefoon- en internetsignaal uit de lucht gehaald. Topman Komarov zegt dat de aanval behoorlijke schade heeft toegebracht aan de IT-infrastructuur en dat het netwerk "deels vernietigd" is.
Het bedrijf zegt te werken aan een oplossing. De Oekraïense minister van Infrastructuur zegt dat hij de storing binnen enkele uren opgelost wil zien.
Ook de tweede provider van het land, Vodafone, kampt met problemen. Verder heeft Monobank, een belangrijk betaalsysteem, te maken met een storing. Dat bedrijf zegt dat het gaat om een DDoS-aanval, maar dat alles onder controle is.
Er is niet gemeld wie er achter de aanvallen zou zitten. In het verleden hebben Oekraïense overheidsinstellingen en bedrijven in dergelijke gevallen met de vinger naar Rusland gewezen.
Zo'n honderd vrachtwagens passeren grens Polen met Oekraïne
Zo'n honderd vrachtwagens zijn de grens van Polen met Oekraïne overgestoken. Dat zegt Serhiy Derkach, de Oekraïense staatssecretaris van Infrastructuur, tegen persbureau Reuters. Het gaat om de overgang bij Jahodyn-Dorohusk, waar sinds gisteren de blokkade door Poolse vrachtwagenchauffeurs zou zijn opgeheven. Tomasz Borkowski, de Poolse leider van de belangenvereniging die achter de blokkade zit, ontkende echter dat er een overeenkomst is over het opheffen van de blokkades.
Poolse vrachtwagenchauffeurs houden al langer dan een maand het vrachtverkeer tegen bij meerdere grensovergangen naar Oekraïne. Ze vinden dat ze het slachtoffer zijn van oneerlijke concurrentie door hun Oekraïense collega's. Die hebben sinds het begin van de oorlog namelijk geen vergunningen meer nodig om de Europese Unie binnen te komen.
De belangrijkste eis van de Poolse vervoerders is dat Oekraïense truckers geen vergunningsvrije toegang meer krijgen tot de Europese Unie, iets waarover volgens Kyiv en Brussel niet te onderhandelen valt.
Staatssecretaris Derkach zei daarnaast dat hij hoopt dat de blokkades bij drie andere grote grensovergangen ook worden opgeheven. De nieuwe Poolse premier Tusk zegt de problemen aan de grens snel te willen oplossen.
Rusland ronselt 'kanonnenvoer' in het buitenland om oorlogsmachine draaiende te houden
'Stop met het rekruteren van onze mensen'. Met die woorden richtte de Nepalese ambassadeur in Moskou zich tot de Russische regering, nadat zes Nepalezen die hadden meegevochten met het Russische leger sneuvelden aan het front in Oekraïne. Ook uit andere landen haalt Rusland soldaten. Zo kwam eerder naar buiten dat Rusland Cubanen rekruteert en dat er Syriërs, Afghanen, Serviërs en Libiërs meevechten aan Russische zijde.
Maar waarom gebeurt dat? Lees het in dit artikel:
Zelensky pleit voor aanhoudende steun tijdens bezoek aan Washington
De Oekraïense president Zelensky heeft maandag zijn bezoek aan Washington afgetrapt. Tijdens een toespraak op een defensie-universiteit zei hij dat Rusland weliswaar tegen Oekraïne vecht, maar dat het "echte doel vrijheid" is in Amerika en over de hele wereld. Hij deed ook een persoonlijk pleidooi waarin hij het Congres vroeg om de impasse te doorbreken en voortdurende steun aan Oekraïne goed te keuren.
Zelensky is voor de derde keer sinds het begin van de oorlog in de VS. Zijn bezoeken verlopen steeds moeizamer door tanende steun van de Republikeinen. Dinsdag gaat hij naar het Witte Huis en het Congres. De regering van president Biden probeert met zijn bezoek de Senaat te overtuigen van een nieuw hulppakket aan Oekraïne.
Het pakket omvat steun ter waarde van 110 miljard dollar (102 miljard euro), waarvan ruim de helft voor Oekraïne is bedoeld. De rest van het geld was onder meer bestemd voor Israël, de Gazastrook en Taiwan. De Republikeinen in de Senaat stemden tegen omdat ze in ruil voor hun steun strengere asielmaatregelen willen, in het bijzonder bij de grens met Mexico.
De VS is de belangrijkste militaire bondgenoot van Oekraïne. Het Congres zit in de laatste week voor het reces met de feestdagen. Het is onduidelijk of er voor die tijd overeenstemming over het steunpakket bereikt kan worden.
EU wil miljarden aan rente uit bevroren Russische tegoeden gebruiken voor steun Oekraïne
De Europese Commissie dient dinsdag een voorstel in om voor 15 miljard euro aan renteopbrengsten uit bevroren Russische tegoeden te gebruiken voor steun aan Oekraïne. Dat zegt vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de Europese Commissie tegen de Financial Times.
De EU-lidstaten moeten het plan unaniem steunen voordat het geld aan Kyiv kan worden uitbetaald. Verwacht wordt dat Hongarije tegenstemt. Premier Viktor Orbán verzet zich tegen nieuwe steun aan Oekraïne.
Het gebeurde al eerder dat geconfisqueerd geld werd gebruikt om Oekraïne te steunen. Het ging ook toen uitsluitend om renteopbrengsten omdat het aanboren van de tegoeden zelf niet mag. Hoe dat zit, legde sanctierechtenexpert Yvo Amar eerder uit aan Nieuwsuur.
Op die manier maakte België in oktober 1,7 miljard euro vrij. Dat bedrag is zo hoog omdat in Brussel het bedrijf Euroclear is gevestigd, dat over 196 miljard euro aan bevroren Russisch geld beschikt. Dat levert forse rente-inkomsten op.
Navalny verplaatst uit strafkolonie, onduidelijk waar hij nu verblijft
De Russische oppositieleider Aleksej Navalny verblijft niet meer in de strafkolonie IK-6 ten oosten van Moskou. Dat heeft personeel van de gevangenis gezegd tegen de advocaat van Navalny, zegt zijn woordvoerder. Waar hij nu verblijft, is niet bekend.
Het nieuws volgt na een dagenlange radiostilte rondom de 47-jarige Poetin-criticus, die in slechte gezondheid verkeert. Zijn team sloeg alarm nadat hij niet zoals gewoonlijk per video was verbonden met een rechtszitting.
Vertrouwelingen zeiden dat ze rekening hielden met een mogelijke overplaatsing naar een zwaardere strafkolonie, nadat Navalny in augustus was veroordeeld tot negentien jaar extra gevangenisstraf.
Oekraïense vice-premier: 'Poolse chauffeurs hebben grensblokkade opgeheven'
De Oekraïense vicepremier Oleksandr Koebrakov heeft gezegd dat de Poolse vrachtwagenchauffeurs zijn gestopt met het blokkeren van een van de grensovergangen met Polen. Het gaat om de Jahodyn-Dorohusk-overgang. "Sinds 14.00 uur is er weer stabiel vrachtwagenverkeer", schrijft Koebrakov op Facebook. Maar Tomasz Borkowski, de Poolse leider van de belangenvereniging die achter de blokkade zit, spreekt dit tegen. Hij zegt dat er geen overeenkomst is over het opheffen van de blokkades.
Intussen meldt Koebrakov dat de eerste vrachtwagens de grens weer zijn overgestoken: "Vijftien voertuigen zijn Oekraïne binnengekomen en staan nu bij de grensovergang. Daarnaast worden 25 vrachtwagens vrijgegeven om richting Polen te gaan", aldus de vicepremier.
Poolse vrachtwagenchauffeurs houden al langer dan een maand het vrachtverkeer tegen bij meerdere grensovergangen naar Oekraïne. Ze vinden dat ze het slachtoffer zijn van oneerlijke concurrentie door hun Oekraïense collega's. Die hebben sinds het begin van de oorlog namelijk geen vergunningen meer nodig om de Europese Unie binnen te komen.
De belangrijkste eis van de Poolse vervoerders is dat Oekraïense truckers geen vergunningsvrije toegang meer krijgen tot de Europese Unie, iets waarover volgens Kyiv en Brussel niet te onderhandelen valt.
'FSB heeft Oekraïens netwerk op de Krim opgerold'
De Russische veiligheidsdienst FSB zegt dat het een netwerk van Oekraïense agenten op de Krim heeft opgerold. Dat zou onder meer voorbereidingen hebben getroffen voor de sabotage van spoorlijnen en andere infrastructuur en plannen hebben gemaakt voor moordaanslagen op pro-Russische bestuurders op de door Rusland bezette Krim. In totaal zouden achttien medewerkers van de Oekraïense geheime dienst SBU zijn opgepakt.
In Rusland en in door Rusland bezette gebieden worden geregeld aanslagen gepleegd op spoorlijnen en energie-installaties. Ook zijn er geregeld berichten over aanslagen op pro-Russische bestuurders of militaire bloggers. Algemeen wordt aangenomen dat Oekraïne daar achter zit.
VK stuurt twee mijnenjagers naar Oekraïne
Het Verenigd Koninkrijk draagt twee mijnenjagers over aan Oekraïne. Ze worden ingezet om zeemijnen te ruimen op vaarroutes in de Zwarte Zee die Oekraïne voor zijn export nodig heeft. De afgelopen zomer is Oekraïens marinepersoneel opgeleid om de jagers te bemensen.
Het ministere van Defensie maakt vandaag nieuwe initiatieven bekend om Oekraïne te steunen. Het VK, Noorwegen en andere bondgenoten willen Oekraïne meer mogelijkheden geven om de veiligheid van zijn scheepvaart in eigen wateren en in de Zwarte Zee te vergroten.
Turkije controleert de toegang tot de Zwarte Zee. Het is nog onduidelijk of Turkije de mijnenjagers wil doorlaten.
Oekraïne spreekt met Zweden over levering van straaljagers
Oekraïne is met Zweden in gesprek over de levering van Gripen-straaljagers, meldt de Oekraïense luchtmacht. Een woordvoerder van de luchtmacht zei gisteren op televisie dat Zweden zijn huidige straaljagers aan Oekraïne zou kunnen geven, zonder verder in detail te treden.
Zweden is volgens hem van plan om de straaljagers te vervangen door meer geavanceerde toestellen. Volgens hem hebben Oekraïense piloten de huidige straaljagers al getest. Hij liet niet los hoe ver de onderhandelingen zijn gevorderd.
De Gripen-straaljager is geproduceerd door de Zweedse fabrikant Saab en is vanaf het midden van de jaren 90 in gebruik. Het toestel is ontworpen om in extreem winterweer dienst te kunnen doen.
'Tot vijfde van de EU-begroting naar Oekraïne als het lid wordt'
Als Oekraïne tot de Europese Unie zou toetreden, zou tot 17 procent van de gemeenschappelijke begroting naar Oekraïne kunnen stromen. Dat staat in een onderzoek van het Duitse Economisch Instituut (IW) dat vandaag is verschenen en waarover Duitse media schrijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om landbouwsubsidies en kosten voor het zogenaamde regiobeleid, bedoeld om structureel zwakke regio's te helpen bij de ontwikkeling op allerlei terreinen.
Het exacte percentage aan EU-gelden hangt af van welke aannames er worden gedaan over het landbouwoppervlak en de bevolking van Oekraïne, schrijven de wetenschappers. "Gezien dit volume zou de EU bereid moeten zijn om te hervormen", menen de experts.
De Europese Commissie adviseerde vorige maand om toetredingsonderhandelingen met Oekraïne te beginnen. EU-leiders moeten unaniem besluiten dat de gesprekken kunnen beginnen. Oekraïne hoopt dat de regeringsleiders van de EU-landen eind deze week tijdens hun laatste reguliere top van het jaar toestemming zullen geven om toetredingsonderhandelingen te beginnen.
Zelensky voert in Argentinië 'openhartig' gesprek met Orbán
In Argentinië heeft de Oekraïense president Zelensky naar eigen zeggen een "openhartig" gesprek gehad met de Hongaarse premier Orbán. De leiders van de buurlanden waren naar hoofdstad Buenos Aires afgereisd om gisteren de inauguratie van de nieuwe Argentijnse president Milei bij te wonen.
"Het was zo openhartig mogelijk en het ging uiteraard over Europese aangelegenheden", zei Zelensky in zijn nachtelijke videoboodschap die maandagochtend op Telegram verscheen.
Orbán verzet zich binnen de Europese Unie tegen een nieuw steunpakket van 50 miljard euro voor Oekraïne. Ook is hij tegen gesprekken met Oekraïne over toetreding tot de EU. Zelensky zei in de video gisteren ook gebeld te hebben met de Franse president Macron en de voorzitter van de Europese Commissie Von der Leyen.
Orbáns perschef bevestigt het gesprek met Zelensky, meldt persbureau AP, maar laat in het midden of dit Orbáns standpunten heeft veranderd. Op een groepsfoto na de installatie van de Argentijnse president Milei, vrijgegeven door het Spaanse koninklijk huis, staan Zelensky en Orbán naast elkaar.
Zelensky dinsdag te gast in Witte Huis
De Oekraïense president Zelensky is komende dinsdag te gast bij president Biden in het Witte Huis. Militaire samenwerking en eenheid zijn de twee hoofdthema's van het bezoek aan de VS, meldt Zelensky's woordvoerder. Het Witte Huis spreekt in een verklaring van een "cruciaal moment" waarop Oekraïne extra hulp nodig heeft.
Van alle bezoeken aan de VS door de Oekraïense leider is dit mogelijk het meest beladen. Onlangs werd een miljardensteunpakket voor Oekraïne tegengehouden in het Huis van Afgevaardigden. De Republikeinse Partij is kritisch over extra hulp aan Kyiv en wil het steunpakket pas goedkeuren als er ook meer geld gaat naar strengere asielmaatregelen.
De VS is veruit de belangrijkste bondgenoot van Oekraïne. Met het oog op de presidentsverkiezingen volgend jaar, waar Republikein Trump voorligt in de peilingen, maakt Kyiv zich ernstig zorgen over het vervolg van de oorlog. Het voorlopig geblokkeerde hulppakket heeft een waarde van 110 miljard dollar, waarvan ruim de helft voor Oekraïne is bedoeld. De rest van het pakket is bestemd voor Israël, Taiwan en de Gazastrook.
Oekraïense sportminister twijfelt over deelname Spelen
De sportminister van Oekraïne Matviy Bidnyi weet nog niet zeker of het land meedoet aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs. Het zou volgens de minister niet in het belang van het land zijn. Bidnyi doet de uitspraak twee dagen na het besluit van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) om individuele sporters van Rusland en Belarus onder neutrale vlag mee te laten doen. Teams uit beide landen mogen niet meedoen aan de Spelen.
"We moeten de voors en tegens zeer zorgvuldig afwegen", aldus de minister. Maar meedoen aan de Spelen wordt volgens hem onmogelijk als het IOC "handlangers van het bloedige Russische regime" tolereert.
Zelensky in Argentinië voor inauguratie president Milei
De Oekraïense president Zelensky is vanmiddag in Argentinië voor de inhuldiging van de nieuwe president Javier Milei. Dat meldt persbureau Reuters. Het bezoek werd eerder al op berichtendienst Telegram aangekondigd.
De reis van Zelensky zal naast de inauguratie ook draaien om de steun van Argentinië aan Oekraïne. De nieuwe president en Zelensky spraken kort na de verkiezingswinst van Milei met elkaar. Zelensky bedankte hem voor de steun aan Oekraïne. Milei wil een top voor Oekraïne en alle Latijns-Amerikaanse landen organiseren.
De radicaal rechtse Javier Milei kwam vorige maand als winnaar uit de bus tijdens de verkiezingen, nadat hij won van zijn tegenstander Sergio Massa. Hij is voor het versoepelen van de wapenwetgeving en zegt voor radicale vrijheid en verandering te staan.