Rutte staat de pers te woord na afloop van de EU-top
NOS NieuwsAangepast

Hongarije blokkeert EU-steunpakket voor Oekraïne, gesprekken in januari verder

De EU-leiders hebben op de top in Brussel geen overstemming weten te bereiken over een nieuw steunpakket van miljarden euro's voor Oekraïne, zegt demissionair premier Rutte. Alleen Hongarije was na urenlang onderhandelen tegen.

Het ging om een steunpakket van 50 miljard euro, waarvan 17 miljard aan giften en 33 miljard aan leningen. Een akkoord zal er deze top niet meer komen, in januari gaan de gesprekken verder.

Rutte zegt er desalniettemin "vertrouwen" in te hebben dat er begin volgend jaar wel een doorbraak zal zijn in de gesprekken. "We hebben nog tijd. Oekraïne zit niet binnen enkele weken zonder geld."

Bekijk zijn reactie hier:

Rutte: vertrouwen op doorbraak in januari over steun aan Oekraïne

Er was nog sprake van dat 26 EU-landen zonder Hongarije zouden besluiten om geld beschikbaar te stellen voor Oekraïne, maar daar is dus niet voor gekozen. "Het is ingewikkeld om dat met 26 landen te doen, want dan moet je afspraken maken buiten de Europese verdragen om", aldus Rutte.

Wel akkoord over toetredingsonderhandelingen

De Europese leiders werden het gisteren wel eens over het openen van de onderhandelingen met Oekraïne en Moldavië over toetreding tot de Europese Unie. Daarnaast heeft de Europese Raad Georgië de status van kandidaat-lid verleend.

De Hongaarse premier Orbán stemde niet mee: hij verliet de vergadering vlak voor het cruciale moment. Daarmee is het toch een unaniem besluit van de EU-leiders. "Op een gegeven moment is de suggestie gedaan dat we besluiten ook zonder hem kunnen nemen. Dat kan juridisch", legt Rutte uit. "Ik denk dat hij vrij snel zag dat hij door de argumenten heen was en deze elegante oplossing heeft gekozen."

De 26 andere lidstaten stemden voor het openen van de toetredingsgesprekken. Rutte noemt het "ontzettend belangrijk voor Oekraïne" en "een doorbraak".

'Slechte beslissing'

Orbán had het vanochtend over "een lang en moeilijk debat" en noemde de weg van Oekraïne naar EU-lidmaatschap een zeer lang proces. "Ik wilde niet meedoen aan deze slechte beslissing, dus ik verliet liever de kamer", zei hij tegen de Hongaarse staatsomroep.

Hij zei verder dat hij een veto moest uitspreken over de 50 miljard euro aan hulp voor Oekraïne. "Daar komen we waarschijnlijk op terug tijdens een buitengewone top in februari."

De premier zei ook dat het parlement van Hongarije nog steeds het EU-lidmaatschap van Oekraïne kan voorkomen. "De EU heeft eerder slechte beslissingen genomen, zoals op het gebied van migratie. We kunnen het proces later stoppen als dat nodig is", klonk het.

Orbán zei ook dat als de EU zijn huidige begroting wil wijzigen, dit een "geweldige kans voor Hongarije zal zijn om te zeggen dat het het geld moet krijgen waar het recht op heeft". De EU heeft miljarden euro's voor Hongarije bevroren, onder meer omdat Boedapest de regels voor de rechtsstaat niet naleeft en het wat Brussel betreft hervormingen moet doorvoeren, bijvoorbeeld bij lhbti-rechten en asielregels.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl