Biden en Zelensky in het Witte Huis
NOS Nieuws

Steunpakket VS aan Oekraïne blijft nog uit ondanks bezoek Zelensky

Ondanks een bezoek van president Zelensky aan Washington en de bemoedigende woorden van president Biden, hebben de Verenigde Staten nog altijd niet ingestemd met een nieuw omvangrijk steunpakket aan Oekraïne.

Zelensky sprak vandaag leden van de Senaat toe. Daar is vooral van Republikeinse kant weerstand tegen een pakket van 110 miljard dollar (102 miljard euro) waarvan ruim de helft voor Oekraïne is bedoeld.

Asielmaatregelen

De Republikeinen liggen dwars omdat zij meer geld willen voor grensbewaking en grensversteviging. In het pakket is daarvoor geld vrijgemaakt, maar dat vinden zij niet voldoende. Ook zeggen sommigen dat de steun aan Oekraïne moet worden afgebouwd.

Zelensky hield een vurig betoog en probeerde onder meer de zorgen over de corruptie in zijn land weg te nemen. Maar tot concrete toezeggingen leidde dat niet. De leider van de Republikeinen in de Senaat, Mitch McConnell stelde dat er nog altijd meer toezeggingen gedaan moeten worden over geld voor asielmaatregelen.

Biden wil dat het Congres aanvullende steun aan Oekraïne goedkeurt, voor het op reces gaat:

Biden: 'We moeten Poetin geen groot kerstcadeau geven'

Volgens president Biden is het belangrijk dat er een akkoord komt voor het kersreces op 15 december begint, omdat Kyiv anders in de problemen komt. Het land heeft het geld nodig om het wapenarsenaal aan te vullen. Op een persconferentie met Zelensky waarschuwde Biden opnieuw dat de Senaat het steunpakket moet goedkeuren omdat de politici Poetin anders "het grootste kerstcadeau geven".

De president maakte wel eerder op de dag bekend dat hij een militair steunpakket van 200 miljoen dollar aan het land geeft. Dit kan hij doen zonder inmenging van de Senaat, maar het is slechts een fractie van de vele miljarden die Oekraïne nodig heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl