Darja Doegina, de Russische journalist die bij de bomaanslag werd gedood
NOS NieuwsAangepast

Rusland: Oekraïense geheim agent pleegde bomaanslag op Doegina

Volgens de Russische veiligheidsdienst FSB is de moord op de Russische journalist Darja Doegina het werk van de geheime dienst van Oekraïne. De 29-jarige vrouw, de dochter van een Russische topideoloog, werd afgelopen weekend bij een bomaanslag gedood.

De FSB stelt nu dat een Oekraïens geheim agent verantwoordelijk was voor de aanslag in de buurt van Moskou. Zij zou Rusland na haar daad zijn ontvlucht. Of het verhaal een grond van waarheid heeft, valt niet te controleren.

Oekraïne heeft nog niet gereageerd op deze specifieke beschuldigingen. Eerdere aantijgingen dat Oekraïne iets te maken had met de aanslag, zijn door de regering in Kiev ontkend.

Rusland stelt bij monde van de FSB dat Natalja Pavlovna Vovk achter de aanslag zit, schrijft staatspersbureau Ria Novosti. Of deze vrouw echt bestaat, is niet bekend. Volgens de FSB is zij een Oekraïense die samen met haar 12-jarige dochter een appartement bewoonde in de buurt van het gebouw waar Doegina woonde. Op die manier hield de Oekraïense geheim agent haar doelwit bijna een maand in de gaten, luidt de lezing van de Russische dienst. Ze zou op 23 juli met haar dochter Rusland zijn binnengekomen.

Festival

Zaterdag, op de dag van de aanslag, zouden de moeder en dochter aanwezig op een festival zijn geweest, waar Doegina op de eregastenlijst stond. Na een bezoek aan het evenement explodeerde de SUV van de 29-jarige Doegina tijdens het rijden.

Ze was op slag dood. Aanvankelijk werd gedacht dat haar vader Aleksandr Doegin, een bekende ultrarechtse ideoloog in Rusland, het eigenlijke doelwit was. Russische media schreven dat de SUV waarin Doegina reed van haar vader was. "Darja rijdt normaal in een andere auto, maar zij nam zijn auto vandaag", schreef het Russische staatspersbureau Tass op basis van een bron dicht bij Aleksandr Doegin. "Voor zover ik begrijp was Aleksandr het doelwit." De FSB spreekt dat dus tegen.

Volgens de Russische geheime dienst ging het om een gecontroleerde explosie. In het bericht van Ria Novosti staat niet expliciet vermeld of deze Vovk de autobom van afstand tot ontploffing heeft gebracht. Wel meldt de FSB dat de Oekraïense samen met haar dochter in een Mini Cooper is gevlucht. Het tweetal zou via Estland Rusland hebben verlaten.

Azov-bataljon

In het artikel wordt Vovk ook in verband gebracht met het Azov-bataljon, het onderdeel van de Oekraïense Nationale Garde dat door Rusland is bestempeld als terroristische organisatie. Bij explosies en aanslagen in het verleden wees Rusland al vaker naar het bataljon, dat door Moskou steevast wordt omschreven als een nazistische militie.

Een oppositiepoliticus uit Rusland stelt dat een Russische verzetsbeweging achter de bomaanslag zit. Maar ook daarvoor is geen bewijs., Onduidelijk is zelfs of dit 'Nationaal Republikeins Leger' wel bestaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl