Onderzoek naar de bomaanslag gisteren in een buitenwijk van Moskou
NOS NieuwsAangepast

'Anti-Poetingroepering pleegde aanslag op dochter ideoloog'

Een oppositiepoliticus uit Rusland stelt dat een Russische verzetsbeweging achter de bomaanslag zit op Darja Doegina, afgelopen weeknd in de buurt van Moskou. De 29-jarige dochter van de ultranationalistische ideoloog Aleksandr Doegin zou gedood zijn door het Nationaal Republikeins Leger (NRL), een tot nu toe onbekende anti-Poetingroepering.

Of die groepering ook echt bestaat en officieel de aanslag heeft opgeëist is onduidelijk. Het Russische oud-parlementslid Ilja Ponomarjov, die nu in Oekraïne verblijft, zei gisteravond in een tv-uitzending dat het NRL verantwoordelijk is voor de bomaanslag, en meer gewapende acties van plan is.

Grafkisten en paleizen

Ponomarjov heeft ook een manifest gepubliceerd dat van de verzetsbeweging zou zijn. In het document worden president Poetin en zijn bondgenoten, mede vanwege de invasie in Oekraïne, tot vijand van het Russische volk verklaard. "Armoede en grafkisten voor sommigen, paleizen voor anderen - dat is de essentie van Poetins beleid", wordt op sociale media uit het manifest geciteerd:

In het manifest staat niet expliciet dat het NRL de bomaanslag heeft gepleegd, die bewering komt vooralsnog alleen van Ponomarjov.

Vanuit Rusland klonken beschuldigingen dat Oekraïne betrokken zou zijn bij de dood van Doegina. Dat werd onder meer gezegd door commentatoren op tv en door parlementsleden. Maar de regering in Kiev heeft naar eigen zeggen niets met de bomaanslag te maken.

'Bom op afstand gedetoneerd'

Het Kremlin heeft nog niet gereageerd. De Russische autoriteiten zeggen eerst de resultaten van het onderzoek naar de explosie af te wachten. Het staat volgens de politie al wel vast dat er een explosief aan de onderkant van de suv van Doegina was bevestigd.

De bom is op afstand tot ontploffing gebracht, meldt staatspersbureau TASS op basis van bronnen bij het onderzoek. Vermoedelijk werd Doegina gevolgd. Ze was op slag dood, schrijft de nieuwssite.

De Russische federale politie gaf gisteren deze beelden vrij, waarop te zien is dat de weg bezaaid lag met brokstukken:

Politie onderzoekt plek van de aanslag op dochter van Kremlin-ideoloog Doegin

Doegina was sinds het begin van de Russische invasie geregeld als journalist op staatstelevisie te zien. In haar bijdrages toonde ze zich voorstander van het besluit om het buurland binnen te vallen. Ze stond op de sanctielijst van de VS en het Verenigd Koninkrijk.

Haar vader, Aleksandr Doegin, wordt door sommigen gezien als een vooraanstaand ideoloog van het Kremlin, maar anderen betwisten dat hij veel invloed heeft. Hij draagt uit dat Rusland opnieuw een wereldrijk moet worden en dat de belangrijkste vijand van Moskou de "Atlantische wereld" onder leiding van de VS is. De Amerikanen stelden al in 2015 sancties tegen hem in, na de annexatie van de Krim het jaar ervoor.

Uitgesproken Poetincriticus

De linkse Ponomarjov stemde destijds als parlementslid tegen de annexatie van de Krim. Als reactie daarop werd hem later bij terugkomst uit de VS de toegang tot Rusland ontzegd. De uitgesproken tegenstander van president Poetin vestigde zich daarop in Oekraïne, waar hij sinds 2019 staatsburger is.

Ook tegen de invasie van Oekraïne heeft Ponomarjov zich herhaaldelijk uitgesproken. Via sociale media bericht hij over anti-oorlogsdemonstraties en -acties in Rusland. Of hij banden heeft met het NRL is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl