De nieuwe Argentijnse president Javier Milei
NOS NieuwsAangepast

Uiterst rechtse Milei wint presidentsverkiezingen in Argentinië

De presidentsverkiezingen in Argentinië zijn gewonnen door Javier Milei. De radicaal-rechtse econoom won volgens de voorlopige uitslag met 56 procent van de stemmen de tweede ronde van zijn tegenstander Sergio Massa.

In zijn overwinningstoespraak zei Milei dat de uitslag betekent dat er een einde komt aan de "alom aanwezige staat, waar slechts enkelen van profiteren terwijl de meerderheid moet lijden". Milei, die zichzelf omschrijft als libertair, wil het mes zetten in het overheidsapparaat.

Massa heeft zijn verlies toegegeven. "Het is duidelijk dat de resultaten niet zijn wat we hadden verwacht. Ik heb contact opgenomen met Javier Milei om hem te feliciteren", zei de huidige minister van Economische Zaken, die er ook op wees dat de verantwoordelijkheid nu bij Milei ligt.

"Vandaag begint het einde van de Argentijnse decadentie", zei Milei in zijn overwinningsspeech:

Milei wint Argentijnse presidentsverkiezingen: 'Omarmen ideeën libertarisme'

De eerste ronde van de Argentijnse stembusgang leverde vorige maand geen nieuwe president op. Om de verkiezingen te winnen moest een kandidaat in de eerste ronde 45 procent van de stemmen behalen, of 40 procent met een grote voorsprong op de nummer twee. Massa kwam op 36 procent, Milei kreeg ongeveer 30 procent van de stemmen.

De economische crisis in het land was het belangrijkste verkiezingsthema. De armoede in Argentinië neemt steeds grotere vormen aan. Enorme inflatie heeft ertoe geleid dat twee op de vijf Argentijnen inmiddels onder de armoedegrens leven.

Trump

Javier Milei (53) is een nieuwkomer in de politiek en wordt vaak vergeleken met de Amerikaanse oud-president Trump en de Braziliaanse oud-president Bolsonaro. Hij zegt voor radicale vrijheid en verandering te staan. Zo wil Milei af van de lokale munteenheid, de peso, en in plaats daarvan de dollar invoeren.

Ook is hij voor het versoepelen van de wapenwetgeving en is hij tegen abortus. Om aan te geven dat zaken flink op de schop wil nemen werd Milei in de campagne vaak gezien met een kettingzaag in zijn handen. Milei wil dat er rigoureus wordt gesneden in de overheidsuitgaven; hij wil ministeries opdoeken, net als de Centrale Bank.

Ook het uiterlijk van Milei valt op. Hij draagt graag leren jassen en zegt zijn haar nooit te kammen. Daarom heeft hij de bijnaam El Peluca - de pruik - gekregen.

Milei richtte in 2021 de partij La Libertad Avanza op. Die partijnaam betekent 'vrijheid gaat vooruit'. Het lukte hem al snel om een zetel te bemachtigen in het lagerhuis van het Argentijnse congres dankzij een goed resultaat bij de lokale verkiezingen in Buenos Aires.

Eerder maakten we dit portret van Milei:

Met kettingzaag op campagne: Javier Milei, de Argentijnse Trump

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl