liveblog
NOS VoetbalAangepast

Deksel op de neus voor Utrecht: 1-2 Fortuna • PEC wint met 13-0 • AZ wint van Vitesse

liveblog gesloten

Dit is nu de stand, AZ klimt naar plek 2

Wat een avond in Zwolle!

PEC Zwolle heeft met een 13-0 overwinning op FC Den Bosch de grootste overwinning ooit in het Nederlandse betaald voetbal geëvenaard. De koploper van de eerste divisie evenaarde de recordscore van Ajax bij VVV-Venlo in oktober 2020.

UTR-FOR | AFGELOPEN

Wat een week voor Utrecht! Na een thuisnederlaag tegen Spakenburg is er nu het verlies tegen Fortuna Sittard.

UTR-FOR | 1-2

VIT-AZ | AFGELOPEN

AZ pakt drie belangrijke punten door een 1-0 zege in Arnhem!

VIT-AZ | 0-1

PEC naar 13-0!!

FC Den Bosch heeft een oorwassing van jewelste gekregen! Het goede nieuws voor de ploeg uit Brabant is dat de wedstrijd nu is afgelopen.

UTR-FOR | 87' GOAL !

Tijjani Noslin was al betrokken bij de gelijkmaker. Nu scoort hij zelf! Hij krijgt de bal van Yilmaz en ramt de bal dan langs Barkas. Het staat 2-1 voor Fortuna!

UTR-FOR | 1-2

VIT-AZ | 84' Slotoffensief Vitesse

Gabriel Vidovic krijgt een kansje namens Vitesse, maar wint alleen een corner. De thuisploeg probeert uit alle macht de gelijkmaker af te dwingen. Maar vooralsnog staat AZ nog steeds op voorsprong.

VIT-AZ | 0-1

Pupillenuitslag in Zwolle: 11-0

PEC Zwolle gaat vrolijk verder. Het staat inmiddels 11-0 tegen FC Den Bosch! En het is nog geen tijd....

UTR-FOR | 69' GOAL !

Kristijan Bistrović maakt beheerst af na een actie van Noslin. Het is weer gelijk!

UTR-FOR | 1-1

En dat is 10!

PEC Zwolle raast maar door tegen FC Den Bosch, na ruim een uur spelen staat PEC met 10-0 voor!

UTR-FOR | 59' GOAL Dozijn voor Douvikas!

Utrecht komt op voorsprong! Mike van der Hoorn kopt een corner van Jens Toornstra goed naar de grond. Pandur kan redden, maar niet voorkomen dat Anastasios Douvikas de rebound binnen schiet!

UTR-FOR | 1-0

UTR-FOR | 54' Daar is Douvikas!

We hebben nog niet veel gezien van de Utrechtse topscorer Douvikas. Maar daar was de Griekse spits even. Hij komt een teenlengte tekort om de bal tussen de palen te schieten.

UTR-FOR | 0-0

VIT-AZ | 49' Schot Bero

Het is niet alleen AZ wat de klok slaat. Matus Bero schiet namens Vitesse via een AZ-been over het doel van keeper Mat Ryan.

VIT-AZ | 0-1

VIT-AZ | 47' Kans AZ!

Karlsson geeft scherp voor, maar er loopt niemand tegen de bal aan. Pavlidis komt net een schoenmaat tekort. Vitesse komt goed weg!

VIT-AZ | 0-1

We zijn weer begonnen!

Althans, in Arnhem. In Utrecht is het nog even wachten op het fluitje.

PEC komt goed uit de kleedkamer: 8-0!

PEC Zwolle leidde bij rust al met 7-0 tegen Den Bosch, maar wie denkt dat de ploeg van Dick Schreuder na de thee rustig aan doet komt bedrogen uit. Twee minuten na rust is het 8-0, Lennart Thy maakt zijn eerste van de avond!

RUST!

Bij beide wedstrijden is het rust. In Utrecht is nog niet gescoord, in Arnhem wel. Door AZ.

De ruststanden:

Vitesse-AZ 0-1

FC Utrecht-Fortuna Sittard 0-0

UTR-FOR | 45' Kans Buitink

Fortuna werd even gevaarlijk via Thomas Buitink, maar de spits schiet de bal na een goede aanname tegen doelman Vasilios Barkas aan.

UTR-FOR | 0-0

VIT-AZ | 44' Kans AZ!

Karlsson schiet vervaarlijk, maar via de hak van Flamingo gaat de bal naast het doel van Vitesse.

VIT-AZ | 0-1

Griekse avond in Zwolle, dat al met 7-0 voorstaat!

Bij de wedstrijden in de eredivisie komen er vanavond met Douvikas, Barkas, Siovas, Pavlidis en Hatzidiokos al vijf Grieken in actie. Maar in de Keuken Kampioen Divisie bij Zwolle speelt er ook eentje, genaamd Apostolos Vellios. Hij heeft er inmiddels vier inliggen voor PEC Zwolle tegen FC Den Bosch. Het staat daar 7-0 na nog geen veertig minuten!

Apostolos Vellios tegen FC Den Bosch

Statistiek Kjell Scherpen

Kjell Scherpen maakt onderdeel uit van de voorselectie van Oranje. Van alle keepers die dit seizoen minstens 10 wedstrijden in de eredivisie gekeept hebben, heeft alleen Michael Verrips van FC Groningen (58 procent) een lager reddingspercentage dan Scherpen (61 procent).

VIT-AZ | 29'GOAL!!

Jesper Karlsson pegelt de bal achter doelman Kjell Scherpen, die er niet goed uit ziet bij dit doelpunt!

VIT-AZ | 0-1

UTR-FOR | 22' Kans Utrecht!

Mark van der Maarel krijgt de bal pardoes voor zijn voeten van Fortunees Pinto, maar op een meter of zes van het doel schiet de verdediger hoog over.

UTR-FOR | 0-0

VIT-AZ | 19' Flamingo valt in

Ryan Flamingo, die deel uitmaakt van de voorselectie van Jong Oranje, mag invallen bij Vitesse. Hij vervangt de geblesseerde Nicolas Isimat-Mirin.

VIT-AZ | 0-0

UTR-FOR | 15' Fortuna heeft overwicht

Utrecht is nog niet in staat om de kater van Spakenburg van zich af te spelen. Fortuna Sittard heeft in de openingsfase het meest de bal en werd ook al dreigend via Burak Yilmaz.

UTR-FOR | 0-0

Harde kern Utrecht arriveert

De harde kern van FC Utrecht demonstreerde de eerste vijf minuten van de wedstrijd, de leden druppelen nu pas binnen. Er hingen spandoeken, onder andere met de tekst 'Schaam je kapot!' erop in het vak. De supporters zijn duidelijk ontevreden over de prestatie tegen Spakenburg

UTR-FOR | 0-0

Doeken van de harde kern

Applaus!

Het is de vierde minuut van Vitesse tegen AZ. Er klinkt applaus voor Theo Bos, die altijd speelde met rugnummer 4.

VIT-AZ | 0-0

Eerbetoon Theo Bos

Vitesse speelt niet alleen in speciale shirts en met een bijzondere aanvoerdersband, maar ook de fans eren het tien jaar geleden overleden clubicoon Theo Bos. Met een schitterend doek.

Theo Bos wordt op fraaie wijze herdacht

De bal rolt!

Zowel in Arnhem als in Utrecht rolt de bal. We zijn begonnen!

Twee keer aftrappen!

Wat een weelde, twee wedstrijden op de vrijdagavond! Met Vitesse - AZ en FC Utrecht - Fortuna Sittard worden er voor het eerst sinds 7 december 2018 meerdere eredivisieduels op een vrijdag gespeeld.

Silberbauer weer op de bank

Michael Silberbauer, de trainer van FC Utrecht, miste de bekerblamage tegen Spakenburg vanwege migraine. De Deense coach vertelde later in de week dat hij de avond had doorgebracht in een donkere kamer.

Hij zal flink in zijn ogen hebben gewreven toen de hoofdpijn weer was verdwenen en hij de uitslag van zijn ploeg zag. Tegen Fortuna gaat zijn ploeg voor revanche.

Silberbauer is terug bij Utrecht

Labyad in de basis bij Utrecht

Na de nederlaag tegen Spakenburg heeft trainer Michael Silberbauer zijn elftal op drie plaatsen gewijzigd. Zo spelen Mark van der Maarel en Naoki Maeda vanaf het begin en is er ook een eerste basisplaats voor Zakaria Labyad sinds zijn terugkeer bij de club.

Ook bij Fortuna is het elftal flink op de schop gegaan na de nederlaag tegen Feyenoord. Kristijan Bistrović, George Cox, Ivo Pinto en Thomas Buitink starten nu in de basis. Daarnaast is hoofdtrainer Julio Velázquez weer terug op de bank na een schorsing.

De opstellingen van Vitesse en AZ zijn bekend!

In een Gelredome met gesloten dak speelt Vitesse vanavond met Carles Arcus achterin op de plaats van Ryan Flamingo. Arcus was geschorst tegen Ajax, maar keert nu terug in het elftal.

Bij AZ speelt de Amerikaan Djordje Mihailovic op de plek van de geschorste Jordy Clasie. Verder speelt de ploeg met dezelfde elf spelers als in de laatste competitiewedstrijd tegen Cambuur.

Van de Ven verlengt bij Wolfsburg

Verdediger Micky van de Ven heeft zijn contract bij VfL Wolfsburg verlengd tot en met 2027. Zijn huidige verbintenis liep tot 2025.

De 21-jarige Van de Ven ging in 2021 van FC Volendam naar de Duitse club, in zijn eerste seizoen kwam hij maar een handjevol wedstrijden in actie, maar dit jaar is hij basisspeler. Van de Ven is ook opgenomen in de voorselectie van Jong Oranje voor de wedstrijden tegen Noorwegen en Tsjechië.

Wie is Bart Verbruggen?

Bart Verbruggen is de grote onbekende in de voorselectie van het Nederlands elftal. Voor velen een verrassing, voor Belgen niet.

Verbruggen is een sensatie onder de lat bij Anderlecht. Wie is deze 20-jarige keeper?

Lees in het onderstaande verhaal meer over de jonge doelman:

Vitesse denkt aan clubicoon Theo Bos

Het was afgelopen dinsdag exact tien jaar geleden dat Vitesse-clubicoon Theo Bos op 47-jarige overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Als het aan de Arnhemse club ligt, wordt de thuiswedstrijd vanavond tegen AZ dan ook in de geest van de voormalig verdediger gespeeld. Ook wordt er geld opgehaald voor Support Casper. Die stichting doet onderzoek naar alvleesklierkanker.

Paris Saint-Germain zonder Braziliaan Neymar tegen Bayern München

Paris Saint-Germain kan woensdag in de uitwedstrijd tegen Bayern München in de achtste finales van de Champions League niet beschikken over Neymar. De Braziliaanse spelmaker is niet op tijd fit, zei trainer Christophe Galtier vrijdag.

Neymar liep een kleine twee weken geleden, in de beginfase van de tweede helft van de thuiswedstrijd tegen Lille (4-3), een enkelblessure op en kwam daarna niet meer in actie.

Paris Saint-Germain moet in Duitsland een nederlaag uit de eerste ontmoeting met Bayern van 1-0 zien weg te werken.

Neymar ligt geblesseerd op de grond, terwijl Marco Verratti zich over de Braziliaan ontfermt

Arsenal-aanvaller Jesus op de weg terug van knieblessure

Koploper Arsenal hoopt binnen afzienbare tijd weer de beschikking te hebben over aanvaller Gabriel Jesus. De Braziliaan is op de weg terug van de knieblessure die hij tijdens het WK in Qatar opliep.

Jesus, die in december een operatie onderging, kan alweer aansluiten bij sommige onderdelen van de selectietraining. "Hij is niet dichtbij, maar hij is ook niet ver weg. De artsen hebben vertrouwen in hoe het herstel gaat", verklaarde trainer Mikel Arteta een dag voor het competitieduel met Bournemouth.

De Spaanse coach waarschuwde wel dat Jesus niet zomaar zijn plaats in de basis terug zou krijgen als hij weer fit is. "Hij was fenomenaal voor zijn blessure. Maar straks moet hij weer zijn plek in het team verdienen, net als alle andere spelers."

sus was goed voor vijf treffers en vijf assists sinds zijn overstap van Manchester City afgelopen zomer. Mede door zijn productie klom Arsenal voor de WK-pauze naar de eerste plaats in de Premier League.

Gabriel Jesus met een ingepakte rechterknie bij de training van Brazilië tijdens het WK voetbal in Qatar

Opnieuw tegenslag voor Mauro Junior

Het is niet het seizoen voor PSV-linksback Mauro Junior. Via sociale media komt het bericht naar buiten dat de Braziliaan vrijdagmiddag op de training opnieuw geblesseerd is geraakt.

Mauro Junior miste al vanwege een liesblessure de eerste seizoenshelft en kreeg aan het begin van 2023 ook last van een schouderblessure.

Nog maar net hersteld van die schouder, incasseerde de voetballer eind januari in de competitiewedstrijd tegen FC Emmen een rode kaart, die hem twee wedstrijden schorsing kostte.

In februari deed hij vervolgens, op de wedstrijd tegen Feyenoord na, mee in alle duels van PSV, maar de voetballer wordt nu dus opnieuw door onheil getroffen.

Van Nistelrooij: 'Luuk heeft het hele plaatje meegenomen'

Ruud van Nistelrooij kan zich goed vinden in het besluit van spits Luuk de Jong om zich niet langer beschikbaar te stellen voor het Nederlands elftal.

"Ik heb daar met hem over gesproken. Het belangrijkste is dat hij zelf uitlegt waarom hij die keuze maakt, zoals hij eigenlijk al in een statement heeft gedaan. Als je zijn beweegredenen hoort, kun je die alleen maar respecteren en accepteren", sprak de coach van PSV

De 32-jarige De Jong kwam 39 keer in actie voor Oranje en wil zich vanaf nu volledig focussen op PSV. Van Nistelrooij: "Het gaat erom dat hij doet wat het belangrijkste voor hem is. Hoe het op dit moment in zijn carrière voor hem voelt. Een slimme jongen zoals Luuk heeft het hele plaatje meegenomen en erover nagedacht."

Met PSV nemen Van Nistelrooij en De Jong het zondag in de competitie op tegen RKC Waalwijk. In september won PSV de thuiswedstrijd heel moeizaam, met een benutte strafschop van Cody Gakpo in de blessuretijd van de tweede helft. "Het moet er zondag in Waalwijk vanaf spatten", sprak Van Nistelrooij. "RKC heeft veel ervaring en goede spelers aan boord."

Simons was ziekjes, maar inzetbaar

Van Nistelrooij hoopt dat Guus Til tegen RKC deel uitmaakt van zijn wedstrijdselectie. De middenvelder viel donderdag in de met 3-1 gewonnen ontmoeting met ADO Den Haag in de beker uit met een enkelblessure. "We horen later hoe dat eruitziet", zei de trainer, die doelman Walter Benítez en aanvaller Thorgan Hazard met blessures mist. Xavi Simons is wel inzetbaar. De topscorer bleef tegen ADO uit voorzorg op de bank. "Hij was wat ziekjes geweest en had wat kleine klachten. Dit was het moment om hem er even buiten te houden."

Tegen ADO genoot Van Nistelrooij van het doelpunt van middenvelder Ibrahim Sangaré, die van afstand hard raak schoot. "Een wereldgoal", sprak Van Nistelrooij. "Ik zeg op trainingen wel eens dat hij vaker moet schieten. Nu probeert hij dat vaker, ook in wedstrijden."

Ruud van Nistelrooij

Slot: 'Fit zijn zit ook in het hoofd'

Feyenoord strijdt nog op drie fronten (eredivisie, KNVB-bekertoernooi en Europa League). Trainer Arne Slot beseft dat dit nogal wat vraagt van zijn selectie en blessureleed ligt op de loer.

"Ik probeer de trainingstijd tot een minimum te beperken", vertelt Slot. "Maar de vermoeidheid zit ook veel een deel in het hoofd. Je kan namelijk heel veel hebben als het goed gaat, terwijl je minder kunt hebben als het minder goed gaat."

"Door veel wedstrijden te spelen, kun je ook extreem fit worden, want de spelers raken eraan gewend."

Komende zaterdag speelt Feyenoord de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (aftrap 20.00 uur).

Slot over druk programma: 'Als resultaten goed zijn, voel je vermoeidheid stuk minder'

Slot nog weinig wijzer over herstel Bijlow

Arne Slot weet nog niet wanneer Justin Bijlow zijn rentree maakt. De doelman heeft sinds begin februari een gebroken linkerpols, maar traint volgens Slot af en toe mee.

"Hij doet tijdens de training weleens mee in het positiespelletje, maar dan vooral als kaatser. Zijn herstel gaat goed, maar zolang hij zijn keepershandschoenen niet kan aantrekken, weet ik niet hoelang zijn herstel duurt."

Slot: 'Gaat snel met Wieffer en Hartman'

Trainer Arne Slot van Feyenoord is trots dat drie van zijn spelers tot de voorselectie van het Nederlands elftal zijn doorgedrongen.

De selectie van Lutsharel Geertruida komt misschien niet helemaal uit de lucht vallen, maar de uitverkiezing van Quilindschy Hartman en Mats Wieffer was geen a-b-c'tje.

"Het gaat snel met ze, ook omdat ze nog niet overdreven veel wedstrijden in het eerste hebben gespeeld", vindt Slot over de keuze voor Wieffer en Hartman. "Maar de voorselectie bestaat uit best veel spelers, dus die nuance moet je wel maken. Maar het is voor Feyenoord fantastisch."

"Vorig jaar hadden we Tyrell Malacia, Guus Til en Justin Bijlow in de selectie van Oranje. Daarvan zijn er twee vertrokken en één is er geblesseerd. Dus om nu weer drie man in de selectie te hebben, is wel heel mooi."

Slot trots op drie Feyenoorders in voorselectie Nederlands elftal

Jans zet Brenet uit selectie FC Twente

FC Twente kan zaterdag in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen in de eredivisie niet beschikken over Joshua Brenet. De verdediger is door trainer Ron Jans tot maandag geschorst, bevestigt een woordvoerder van de voetbalclub uit Enschede naar aanleiding van berichtgeving van Tubantia.

Jans neemt dat besluit omdat hij vindt dat Brenet zondag niet goed reageerde toen hij na ruim een uur spelen werd gewisseld in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen PSV.

Kritisch

De trainer was na afloop vrij kritisch op zijn spelers. "Vooral aan de rechterkant leden we veel balverlies. Ook verdedigend was het te slordig en namen sommige spelers het te makkelijk op", sprak hij. Brenet speelt rechts achterin.

Jans zei verder: "Als trainer kun je op een gegeven moment kiezen voor spelers die taakbewuster zijn. Ook anderen kunnen een kans grijpen."

Brenet liet zich vorige week nog lovend uit over zijn positie bij FC Twente, waar hij naar eigen zeggen het plezier in het voetbal weer heeft teruggevonden. "Een geschenk uit de hemel", zoals hij het zelfde noemde.

FC Twente deed lang mee om de bovenste plekken in de eredivisie, maar is na een mindere reeks de aansluiting kwijtgeraakt. Koploper Feyenoord heeft inmiddels 12 punten meer.

Liverpool-coach Klopp roemt 'resultatenmachine' Manchester United

Jürgen Klopp gaf vrijdag de complimenten aan het weer opgeleefde Manchester United. "Ze zijn een resultatenmachine geworden", zei de trainer van Liverpool in aanloop naar de ontmoeting met het United van trainer Erik ten Hag van komende zondag. "Ze spelen topvoetbal en als het een keer minder gaat, weten ze er alsnog een goed resultaat uit te persen."

Liverpool is na een aantal sterke jaren ver teruggevallen. De club staat na 24 speelronden op de zesde plek met 39 punten. Manchester United neemt de derde plek in en heeft 10 punten meer dan Liverpool.

Klopp: "Het is duidelijk dat dit team van Manchester United niet wordt opgebouwd voor de komende twintig jaar. Ze hebben spelers gehaald om nu te presteren. Ze zijn echt heel goed."

Ten Hag won met Manchester United de League Cup en is ook nog in de race in de Europa League en de FA Cup. In de Premier League bedraagt de achterstand op koploper Arsenal, dat een duel meer speelde, 11 punten.

Klopp gaf aan dat hij Manchester United niet kansloos acht voor de titel. De coach van Liverpool geniet vooral van de opgebloeide aanvaller Marcus Rashford. "Het is bijna niet toegestaan om als trainer van Liverpool iets positiefs te zeggen over Manchester United, maar ik ben erg blij voor Rashford."

"Hij speelt ongelooflijk goed. Zijn snelheid, zijn techniek: het is een mix van alles. We zullen als collectief moeten verdedigen. Rashford is niet de enige speler van wereldklasse bij Manchester."

Premier League

Vijf keepers in voorselectie

Ronald Koeman heeft vijf keepers in zijn voorselectie opgenomen: Jasper Cillessen, Mark Flekken, Andries Noppert, Bart Verbruggen en Kjell Scherpen.

Ten opzichte van het WK in Qatar zijn Justin Bijlow (geblesseerd) en Remko Pasveer (geen speelminuten) de afvallers.

Voorselectie Nederlands elftal

Hartman, Vergbruggen en Wieffer in voorselectie

Feyenoorders Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman en Mats Wieffer en Anderlecht-keeper Bart Verbruggen zijn door bondscoach Ronald Koeman opgenomen in de voorselectie van het Nederlands elftal. Zij maakten niet eerder deel uit van de voorselectie.

Andere opvallende namen zijn Georginio Wijnaldum, Joey Veerman, Kjell Scherpen, Brian Brobbey en Kenny Tete. 86-voudig international Wijnaldum miste het voorbije WK in Qatar vanwege een beenbreuk die hij bij zijn club AS Roma opliep tijdens de training.

"De voorlopige lijst telt 37 namen; dat is meer dan gebruikelijk. Ik heb bewust gekozen voor een grotere groep, omdat we op dit moment te maken hebben met een aantal vraagtekens wat betreft wedstrijdritme en fitheid", licht Koeman zijn selectie toe.

Oranje speelt deze maand twee EK-kwalificatiewedstrijden: op 24 maart in Parijs tegen Frankrijk en op 27 maart in Rotterdam tegen Gibraltar.

Fans laten sc Heerenveen niet in de kou staan

Met zes nederlagen in de laatste acht officiële wedstrijden, verkeert sc Heerenveen momenteel niet in de beste vorm. De Friezen kunnen echter nog altijd zijn hondstrouwe publiek rekenen.

De wedstrijden tegen Ajax en Groningen zijn inmiddels uitverkocht voor de Heerenveen-fans.

OM eist twee jaar cel tegen Promes, vonnis over twee weken

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar gevangenisstraf geëist tegen profvoetballer Quincy Promes. Volgens het OM is de 50-voudig international schuldig aan zware mishandeling van een neef, op een familiefeest in 2020.

Poging tot moord of doodslag, waarvoor Promes ook was aangeklaagd, kan volgens het OM echter niet worden bewezen. Het vonnis volgt waarschijnlijk over twee weken.

Het slachtoffer werd aan het einde van het feest in Abcoude gestoken in zijn knie, waardoor een pees scheurde. De 31-jarige Promes, die inmiddels in Rusland voetbalt en de rechtszaak in Amsterdam niet bijwoont, ontkent dat hij de dader is.

Het OM is echter overtuigd van zijn schuld. De officier van justitie wees in de rechtszaal onder meer op appjes en afgetapte telefoontjes kort na het incident, waarin Promes zou hebben toegegeven dat hij zijn neef had neergestoken.

'Besluit Luuk heeft mij verrast, we gaan hem missen'

Ronald Koeman had het besluit van Luuk de Jong, die heeft besloten om als international te stoppen, niet zien aankomen.

"Ik was enigszins verrast toen Luuk mij gisteren belde met het nieuws dat hij niet langer beschikbaar was voor het Nederlands elftal", aldus Koeman. "Maar ik heb begrip voor zijn uitleg dat hij zich honderd procent wil concentreren op PSV. We gaan hem missen. Zowel in het veld, als buiten de lijnen."

Voor 39-voudig international De Jong (acht goals) voelt dit naar eigen zeggen als het juiste moment om te stoppen. "Het was altijd een eer voor mij deel uit te maken van het Nederlands elftal", zegt hij.

"Maar voor mij voelt dit nu als het juiste moment om deze beslissing te nemen, omdat Nederland deze maand aan een nieuwe kwalificatiereeks voor het EK begint. Ik wil me de komende jaren volledig kunnen focussen op PSV."

Ronald Koeman (links) en Luuk de Jong tijdens Nederland-Estland in november 2019

Luuk de Jong stopt als international

Luuk de Jong heeft bekendgemaakt dat hij als international stopt. "Het was een hele eer. Bedankt voor alle herinneringen", aldus de 32-jarige aanvaller van PSV.

De Jong maakte eind vorig jaar deel uit van de selectie van het Nederland elftal op het WK in Qatar. In de verloren kwartfinale tegen Argentinië benutte hij in de strafschoppenserie een penalty. Oranje werd alsnog uitgeschakeld.

Bondscoach Ronald Koeman maakt omstreeks 13.00 uur de voorselectie van het Nederlands elftal bekend voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Gibraltar.

Het proces Promes is begonnen

In Amsterdam is vanaf 09.00 uur de strafzaak tegen Quincy Promes begonnen.

De 31-jarige voetballer zou een neef met een mes in een knie hebben gestoken op een familiefeest in juli 2020 in Abcoude. Hij wordt verdacht van poging tot moord.

Hoe zat de zaak ook alweer in elkaar? Dat lees je in het onderstaande artikel.

'Geen tijd om te treuren' bij FC Utrecht

FC Utrecht zit nog vol in het chagrijn van de bekernederlaag deze week tegen de amateurs van Spakenburg.

Maar de ploeg wil verder, want ook via de competitie kan de club nog Europees voetbal afdwingen. Vanavond wacht in de eredivisie Fortuna Sittard.

Dat het beter moet dan tegen Spakenburg, weet ook Utrecht-trainer Michael Silberbauer. "Er is nog genoeg om voor te voetballen dit seizoen. Het is jammer dat het via de beker niet meer lukt, maar via de competitie kunnen we ook nog Europees voetbal halen. Er is geen tijd om lang te treuren."

Stand en programma 24ste speelronde eredivisie

Voor het eerst dit seizoen worden er twee eredivisieduels op vrijdagavond gespeeld, en niet de minste clubs komen straks in actie.

Titelkandidaat AZ staat voor de pittige uitwedstrijd bij Vitesse, dat vorige week na een voorsprong een nipte nederlaag tegen Ajax leed.

FC Utrecht hoopt in de Galgenwaard zich te revancheren voor de blamerende bekeruitschakeling tegen Spakenburg van afgelopen dinsdag. Fortuna Sittard is de tegenstander van de Domstedelingen.

Beide wedstrijden zijn vanavond uiteraard via ons liveblog te volgen.

Eerste voorselectie Koeman

Bondscoach Ronald Koeman maakt vanmiddag rond 13.00 uur zijn voorlopige selectie bekend voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal tegen Frankrijk in Parijs op 24 maart en tegen Gibraltar in Rotterdam op 27 maart.

Het is de eerste selectie van Koeman in zijn tweede termijn als bondscoach.

Het heeft er in ieder geval alle schijn van dat de Oranjekeepers van het WK in Qatar er dit keer niet bij zullen zijn. Andries Noppert en Justin Bijlow zijn geblesseerd en Remko Pasveer is bij Ajax op de reservebank beland.

Goal Sangaré van 170 kilometer per uur

PSV-middenvelder Ibrahim Sangaré nam in deze bekerronde de mooiste treffer voor zijn rekening door met een ziedend schot van een meter of 25 de 3-0 te maken tegen ADO Den Haag.

De kanonskogel van de Ivoriaan ging met een snelheid van liefst 170 kilometer per uur, zo liet PSV uitzoeken.

De vier halvefinalisten zijn bekend

Ajax bereikte donderdagavond als laatste de halve finales van het KNVB-bekertoernooi na een 3-0 zege bij De Graafschap.

Daarmee zijn de vier halvefinalisten bekend: Spakenburg, Feyenoord, titelhouder PSV en Ajax. Er wordt zaterdagavond geloot voor de halve finales.

De halve finales worden op 4, 5 of 6 april gespeeld.

Welkom!

Het belooft weer een mooie dag vol voetbalnieuws en -wetenswaardigheden te worden.

Wat te denken van de eerste voorselectie van Ronald Koeman in zijn tweede termijn als bondscoach van het Nederlands elftal?

En hoe staan de topclubs ervoor na de midweekse kwartfinales van het bekertoernooi?

We houden je hier op de hoogte!