Promes in september 2021 voor de CL-wedstrijd van Spartak Moskou tegen Legia Warschau
NOS NieuwsAangepast

OM eist twee jaar cel tegen Quincy Promes voor steken neef

Het Openbaar Ministerie heeft twee jaar gevangenisstraf geëist tegen profvoetballer Quincy Promes. Volgens het OM is de 50-voudig Oranje-international schuldig aan zware mishandeling van zijn neef, op een familiefeest in 2020.

Poging tot moord of doodslag, waarvoor Promes ook is aangeklaagd, kan volgens het OM echter niet worden bewezen. Het vonnis volgt waarschijnlijk over twee weken.

De zus van het slachtoffer nam namens hem het woord in de rechtbank:

Zus spreekt namens slachtoffer in rechtszaak tegen Promes

Het slachtoffer werd aan het einde van het feest in Abcoude gestoken in zijn knie, waardoor een pees scheurde. De 31-jarige Promes, die inmiddels in Rusland voetbalt en de rechtszaak in Amsterdam niet bijwoont, ontkent dat hij de dader is.

Afgetapte gesprekken

Het OM is echter overtuigd van zijn schuld. De officier van justitie wees in de rechtszaal onder meer op appjes en afgetapte telefoontjes kort na het incident, waarin de toenmalige Ajacied zou hebben toegegeven dat hij zijn neef had neergestoken.

In een telefoongesprek met zijn vader suggereerde Promes bovendien dat hij het eigenlijk had voorzien op de nek van zijn neef. "Ik mikte niet op zijn been", zei hij. "Hij heeft geluk."

Het OM vindt desondanks dat niet kan worden bewezen dat de voetballer op het feest daadwerkelijk de bedoeling had om zijn neef te doden. Getuigen hebben weliswaar gezien dat hij herhaaldelijk op hem instak, maar niet op bijvoorbeeld het bovenlichaam.

Het OM zegt dat Promes de opzet had om zwaar letsel te veroorzaken. Zijn vader en een zus van het slachtoffer sprongen ertussen om erger te voorkomen.

De voetballer is voor eigen rechter gaan spelen, aldus het OM. "Hij had zijn verantwoordelijkheid moeten nemen omdat hij als profvoetballer een voorbeeldfunctie vervult", zei de officier.

Promes' schuld zou bovendien blijken uit het feit dat hij en zijn neef in de maanden na het incident onderhandelden over een schadevergoeding. Pas toen ze het daar niet over eens werden, in november 2020, deed de neef aangifte bij de politie.

PTSS

Het slachtoffer kampt tweeënhalf jaar later nog altijd met de gevolgen. Hij moest lang revalideren, kan niet meer hurken of rennen en lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. "Hij zit vaak apathisch voor zich uit te kijken", zei advocaat Yehudi Moszkowicz over zijn cliënt, die naast hem zat.

De zus van het slachtoffer maakte in de rechtszaal namens haar broer gebruik van haar spreekrecht. Ze haalde uit naar Quincy Promes. "Je hebt schijt aan je familie, je laat je ouders zelfs voor je liegen. Je geweten zal met je dealen, ik wens je veel succes in Rusland."

Advocaat pleit voor vrijspraak

Na het uitspreken van de eis kwam Promes' advocaat Robert Malewicz aan het woord. Hij betoogde dat de afgetapte telefoongesprekken niet als bewijs mogen worden aangevoerd, omdat de taps werden aangebracht in een ander strafrechtelijk onderzoek dat al een tijdje liep naar de voetballer. Volgens Malewicz is het recht op een eerlijk proces daarmee geschaad.

Dat andere onderzoek, naar onder meer drugssmokkel, loopt overigens nog. Dat is een van de redenen dat de Spartak-voetballer vandaag niet in de rechtszaal in Amsterdam is. Hij vreest te worden aangehouden voor verhoor, aldus Malewicz.

De advocaat pleitte voor vrijspraak. Hij erkende dat de voetballer verhaal is gaan halen bij zijn neef, maar zei dat hij niet degene is die heeft gestoken. Uit de getuigenverklaringen rijst een wisselend beeld, en kan dus volgens Malewicz niet worden vastgesteld wat zich precies heeft afgespeeld op het feest.

De uitspraken die Promes na het incident deed in appjes en telefoongesprekken moeten volgens zijn advocaat worden gezien als "grootspraak en stoerdoenerij". Malewicz wees erop dat de voetballer stevig had gedronken.

Tijdlijn: dit is wat er gebeurde rondom de zaak van Quincy Promes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl