Ronald Koeman
NOS Voetbal

Eerste voorselectie Koeman: wie wordt bij Oranje de Weghorst van 2023?

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

  • Jesse Wieten

    redacteur Nederlands elftal

Bondscoach Ronald Koeman maakt vanmiddag zijn voorlopige selectie bekend voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden van het Nederlands elftal tegen Frankrijk in Parijs op 24 maart en tegen Gibraltar in Rotterdam op 27 maart.

Het is de eerste selectie van Koeman in zijn tweede termijn als bondscoach.

Net als vijf jaar geleden bij zijn eerste termijn mogen we enkele nieuwe namen in de voorlopige selectie verwachten. Bij koploper Feyenoord wacht men in spanning af en misschien zorgt Koeman voor meer verrassingen, uit Toulouse of Brussel bijvoorbeeld.

Eerste voorselectie Bergwijn en Weghorst

Eerst terug naar de eerste voorselectie van Koeman bij zijn eerste termijn op 7 maart 2018, voor twee vriendschappelijke wedstrijden tegen Engeland en Portugal. Het was een mooie dag voor Steven Bergwijn, Marco Bizot, Hans Hateboer, Justin Kluivert, Guus Til, Ruud Vormer en Wout Weghorst.

Genoemd zevental behoorde voor het eerst tot de voorlopige selectie van Oranje. "Ik ben trots op mezelf, op de weg die ik heb bewandeld", reageerde Weghorst op zijn voorselectie. "Uiteindelijk zal ik het meest trots zijn als ik dat oranje shirt mag dragen en mijn minuten in het Nederlands elftal maak."

Wout Weghorst als spits van AZ

En zo geschiedde voor Weghorst, toen spits van AZ, nu van Manchester United. De naam Weghorst prijkt zonder twijfel ook op de lijst die Koeman vandaag wereldkundig maakt. Bergwijn mag zich eveneens veilig wanen van een plek bij het Oranje van de teruggekeerde bondscoach.

Blik op Rotterdam

Het is de afgelopen weken al vaak gegaan over de potentiële internationals bij koploper Feyenoord. Middenvelder Mats Wieffer (24), verdediger Lutsharel Geertruida (22) en linksback Quilindschy Hartman (21) verkeren in blakende vorm. Bij zijn presentatie gaf Koeman al aan te genieten van de "intensiteit" in het spel van de Rotterdammers.

"Als je in korte tijd al zo bepalend kan zijn bij de koploper van de eredivisie, zou een uitnodiging vanuit Zeist helemaal niet gek zijn", zei niemand minder dan Willem van Hanegem over de ontwikkeling van de net als Weghorst uit Borne afkomstige Wieffer in het Algemeen Dagblad.

Kijk hieronder naar een fragment uit Studio Voetbal van afgelopen zondag, over de potentiële internationals bij Feyenoord:

Feyenoorders in Oranje? 'Waarom Wieffer niet en Taylor wel?'

Wieffer kan zijn zinnen zetten op een plek naast Frenkie de Jong op het middenveld van Oranje, Het is de positie die de afgelopen periode werd ingenomen door onder anderen Marten de Roon, Teun Koopmeiners en Steven Berghuis.

Ook Tijjani Reijnders, die zich meer en meer manifesteert bij kampioenskandidaat AZ, zal hoopvol de dag zijn ingegaan.

Blik op Italië, Frankrijk en België

En zal Koeman ook naar de Franse competitie kijken voor versterking van het middenveld? Dan weet hij dat de 27-jarige Branco van den Boomen daar de pannen van het dak speelt en met zes doelpunten en tien assists een belangrijke speler is bij Toulouse.

De in de zomer van 2020 van De Graafschap overgenomen Brabander promoveerde afgelopen seizoen met Toulouse naar het hoogste niveau en bewijst ook in de Ligue 1 zijn waarde. Met zijn fijne (vrije) trap brengt Van den Boomen een sterk wapen mee.

Branco van den Boomen

Maar liefst 86 interlands speelde hij al, maar voor Georginio Wijnaldum is een plek in deze voorselectie geen formaliteit. Na door Louis van Gaal te zijn gepasseerd en na het herstel van de breuk in zijn scheenbeen zou het voor de AS Roma-speler een voorbode voor een terugkeer in Oranje kunnen betekenen, met de coach die hem liet floreren.

De blessures van Justin Bijlow en Andries Noppert dwingen Koeman mogelijk tot een verrassende oproep bij de keepers. De 20-jarige Bart Verbruggen (oud-NAC Breda) speelde zich vorige week donderdag in de kijker door in de Conference League-confrontatie van Anderlecht met Loedogorets maar liefst drie strafschoppen te stoppen.

Ander systeem, andere keuzes

Wie worden de vleugelspelers? Koeman kondigde bij zijn presentatie aan voor het 4-3-3-systeem te kiezen en daarvoor heb je vleugelspelers nodig. Koemans voorganger Van Gaal concludeerde eerder juist dat het aanbod aan Nederlandse vleugelspitsen, en dan vooral aan de rechterkant, te min was.

Cody Gakpo en Steven Bergwijn zijn de zekerheidjes en Xavi Simons en Steven Berghuis kunnen zich naast het middenveld op een plaats op de vleugel richten. Denk verder aan Noa Lang, Arnaut Danjuma, Donyell Malen, Javairô Dilrosun of misschien zelfs Justin Kluivert, Calvin Stengs of Crysencio Summerville van Leeds United.

Xavi Simons

De terugkeer naar 4-3-3 heeft ook consequenties voor de onder Van Gaal veelbesproken (wing)backs. Zo is de bij Bayer Leverkusen excellerende Jeremie Frimpong een potentiële vervanger voor de tegen Frankrijk geschorste Denzel Dumfries, maar de geboren Amsterdammer, die nimmer in de eredivisie acteerde, is niet gewend te spelen in een viermansdefensie.

Kortom, daar kan Koeman ook verrassen. Rond 13.00 uur maakt de bondscoach de namen bekend van zijn voorselectie en weten we wie de Bergwijn, Bizot, Hateboer, Kluivert, Til, Vormer en Weghorst van 2023 zijn geworden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl