NOS Voetbal

Koeman niet door met systeem Van Gaal: 'In principe terug naar 4-3-3'

Koeman stapt af van 5-3-2: 'Ik had tijdens WK het idee dat het ook anders kan'

Ronald Koeman gaat met Oranje terug naar het 4-3-3-systeem. Dat vertelde de kersverse bondscoach tijdens zijn eerste persconferentie in Zeist.

Koeman vierde in zijn eerste periode als bondscoach van het Nederlands elftal successen in een 4-3-3-systeem. Onder Frank de Boer en Louis van Gaal werd overgegaan naar een 5-3-2-formatie, waar ondanks een plek in de kwartfinale van het WK veel kritiek op was.

In principe speelt Oranje vanaf nu dus weer 'gewoon' met vier verdedigers. "Wij hebben in mijn eerste periode vier oefenwedstrijden gespeeld met vijf verdedigers. Toen bleken we in de problemen te komen doordat we achterin een man overhadden, maar die elders tekortkwamen."

Het wil niet zeggen dat Koeman 5-3-2 geen interessant systeem vindt. "Ik heb het ook bij Barcelona gespeeld en dat ging uitstekend. Het gaat vaak ook om de invulling, of je hoog druk zet of inzakt."

Samenwerken met Nigel de Jong

Koeman prijst de beslissing van de KNVB om Nigel de Jong als directeur topvoetbal aan te stellen. "Ik vind de keuze voor Nigel een goede. Ik heb daar ook met de KNVB wel over gesproken. Eigenlijk is hij nu mijn baas. Nou ja, baas... dat zal wel meevallen, want ik heb 'm ooit nog laten debuteren."

Ronald Koeman en een piepjonge Nigel de Jong bij Ajax

De twee spraken elkaar al uitgebreid, nog voordat De Jong officieel werd aangesteld. "Ik ben hem tegengekomen op een golftoernooi op Mallorca en daar vertelde hij ook waar hij mee bezig was bij de UEFA. Daarna hebben we elkaar nog meerdere malen gesproken."

Koeman kijkt ernaar uit, werken met zijn oud-pupil. "Nigel is iemand die zijn mening geeft. Dat ben ik ook en er mag ook discussie zijn. Ik ga uit van een prettige samenwerking."

Koeman heeft zijn broer Erwin, Sipke Hulshoff en Patrick Lodewijks als assistenten meegenomen. Daar zit niemand van kleur tussen, werd op de persconferentie opgemerkt. Moest daarmee geen rekening worden gehouden in de samenstelling van de staf?

"Wat ik probeer is de beste staf creëren", zegt Koeman erover. "Dan kijk ik niet naar kleur of geen kleur; ik kijk naar kwaliteit. We denken binnen de KNVB allemaal na over zaken als vrouw- of van kleur-zijn binnen het voetbal, hoewel ik ook vind dat dit item in Nederland soms een tikkeltje wordt overdreven."

Ook liet Koeman weten ditmaal geen clausule in zijn contract te hebben staan en ging hij in op zijn stijl van coachen op het persoonlijke vlak:

De eerste wedstrijd onder leiding van de broers-Koeman is op 24 maart in de EK-kwalificatie tegen Frankrijk. Oranje neemt het verder op tegen Ierland, Griekenland en Gibraltar. De nummers 1 en 2 van de poule plaatsen zich voor het EK van 2024, dat in de zomer in Duitsland plaatsvindt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl