NOS Voetbal

Luuk de Jong niet langer beschikbaar voor Oranje: 'Was een hele eer'

Luuk de Jong heeft via Twitter bekendgemaakt te stoppen als Oranje-international. "Het was een hele eer. Bedankt voor alle herinneringen", stelt de 32-jarige spits van PSV, die 39 keer het shirt van het Nederlands elftal droeg (waarvan 31 keer als invaller).

"Het voelt voor nu als het juiste moment om deze beslissing te nemen, omdat Nederland deze maand aan een nieuwe kwalificatiereeks voor het EK begint", laat De Jong in een persbericht weten. "Ik wil me de komende jaren volledig kunnen focussen op PSV."

Ronald Koeman, die aan zijn tweede periode als bondscoach is begonnen en vandaag zijn selectie voor de komende EK-kwalificatiewedstrijden wereldkundig maakt, bekent enigszins verrast te zijn door de mededeling van De Jong. "Maar ik heb begrip voor zijn uitleg dat hij zich honderd procent wil concentreren op PSV. We gaan hem missen. Zowel in het veld als buiten de lijnen."

Debuut in 2011

De Jong maakte zijn debuut in het nationale tricot op 9 februari 2011, toen Bert van Marwijk hem liet invallen in de oefeninterland tegen Oostenrijk. Hij maakte in totaal acht doelpunten in Oranje.

Luuk de Jong tijdens zijn Oranje-debuut in 2011

Zijn wellicht belangrijkste interlandgoal maakte De Jong in oktober 2019. Hij hielp Nederland als pinchhitter in de 91ste minuut aan de 2-1 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland. Dat duel werd uiteindelijk met 3-1 gewonnen, waardoor Oranje een lastige route richting de eindronde bespaard bleef.

Zijn laatste optreden in het Nederlands elftal is, naar nu blijkt, geweest tijdens het WK van vorig jaar in Qatar. Hij kwam daar één keer in actie: als invaller in de via strafschoppen verloren kwartfinale tegen latere wereldkampioen Argentinië. Aan de penalty van De Jong lag het niet: hij trof doel.

Dat WK was zijn derde eindtoernooi: ook bij de EK's van 2012 en 2020 (dat pas in 2021 werd afgewerkt) behoorde De Jong tot de Oranje-selectie. Bij dat laatste EK mocht hij tegen Oekraïne en Oostenrijk invallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl