PEC Zwolle verslaat Den Bosch met 13-0 en evenaart recordscore van Ajax

PEC Zwolle heeft met een 13-0 overwinning op FC Den Bosch de grootste overwinning ooit in het Nederlandse betaald voetbal geëvenaard. De koploper van de eerste divisie evenaarde de recordscore van Ajax bij VVV-Venlo in oktober 2020.

PEC Zwolle viert de 3-0

PEC kende wat je met recht een bliksemstart kan noemen. Na ruim een minuut had Apostolos Vellios met een fraaie uithaal met links al het net gevonden en zijn tweede en derde goal volgden snel in de vierde en de twaalfde minuut, een hattrick binnen tien minuten voor de Griekse spits.

Een uithaal van Haris Medunjanin betekende de 4-0 en via een van richting veranderd schot van Younes Taha, de vierde treffer van Vellios en de eerste van Thomas van den Belt stond het na 31 minuten al 7-0. En dan werd een goal van Davy van den Berg nog afgekeurd vanwege buitenspel.

11-0 Heracles - EBOH 28 augustus 1960 Eerste Divisie

De ruststand was 7-0 en daarmee was PEC het eerste team dat met zo'n voorspring ging rusten sinds Heracles Almelo in augustus 2002 tegen HFC Haarlem. Dat was destijds ook de eindstand, maar PEC Zwolle ging in de tweede helft gewoon verder.

Invaller Lennart Thy kopte een minuut na rust de 8-0 achter de wanhopige Den Bosch-keeper Konrad Sikking, de vervanger van de geblesseerde eerste doelman Wouter van der Steen, en via Thomas Beelen en opnieuw Thy waren na ruim een uur speeltijd de dubbele cijfers bereikt: 10-0.

Konrad Sikking van FC Den Bosch

Toen konden de recordboeken er echt worden bijgepakt. Thy prikte er een derde bij en via Van den Belt werd het in de 89ste minuut 12-0. De dertiende en laatste goal op deze historische avond in Zwolle was voor Van den Berg in blessuretijd.

In de schaduw van de monsterzege van PEC won nummer drie Almere City FC met 1-0 bij FC Dordrecht, zegevierde VVV-Venlo met 1-0 in de Limburgse derby bij MVV Maastricht en FC Eindhoven won met 1-0 bij Telstar. Nummer twee Heracles Almelo kan maandag op bezoek bij ADO Den Haag het gat met PEC verkleinen tot drie punten.