liveblog
NOS NieuwsAangepast

OPEC besluit voorlopig olieproductie niet te verlagen

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne deze week.

liveblog gesloten

Foto's van 'opgehangen burgers Loegansk' circuleren op Twitter

Op Oekraïense sociale media circuleren foto's waarop vijf in Russisch bezet gebied opgehangen mannen te zien zouden zijn. Om hun nek hangt een bord waarop onder meer staat dat ze zijn vermoord omdat ze informatie uitwisselden met de vijand. Ook staat er "verrader van de inwoners van Loegansk".

Volgens de Oekraïense activist Serhij Sternenko gaat het om inwoners van de oostelijk gelegen regio Loegansk. "Russen hebben burgers uit Loegansk geëxecuteerd. Publiekelijk, voor de hele wereld om te zien", schrijft hij. Het oppositiekanaal Nexta deelt zijn bericht, en zegt dat het eerder ook op het Russische kanaal van 'Z-patriots' werd gedeeld. De beelden zijn niet onafhankelijk geverifieerd, waardoor onduidelijk is of de beweringen van de activist kloppen.

Het is niet voor het eerst dat er wordt gemeld dat er Oekraïners in bezette regio's worden vermoord omdat ze samen zouden werken met het Oekraïense leger. In de recent bevrijde stad Cherson hadden de Russen martelkamers. Mensen werden daar gefolterd om informatie te geven over anderen die samenwerkten met het Oekraïense leger. In de stad zouden om die reden 93 mensen zijn omgebracht.

Ook in Cherson hadden de Russen martelkamers: 'Er was veel gegil te horen'

Zangeres verbaasd door populariteit 'Goeiemorgen'

Zangeres Lily Castel kan het bijna niet geloven dat het nummer waarmee ze in 1971 optrad in het Eurovisiesongfestival opnieuw een hit is. "Gek he? Ik dacht dat het een geintje was", zegt ze tegen de NOS. "Wel grappig, dat goeiemorgen daar in Oekraïne totaal iets anders betekent. Wie had dat ooit voor mogelijk gehouden?"

Lees haar hele reactie hier:

Olielanden verlagen olieproductie niet, ondanks prijsplafond Rusland

De OPEC heeft besloten om de olieproductie voorlopig niet te verlagen. In oktober sneed het kartel van olieproducerende landen nog flink in de productie, wat tot een hogere olieprijs leidde. De beslissing komt een dag na het instellen een prijsplafond op Russische olie van westerse landen, bedoeld om president Poetins economie te raken. Daarnaast geldt vanaf morgen ook een Europese Unie-boycot op de import van Russische olie via water.

De Verenigde Staten en zijn westerse bondgenoten waren woedend toen OPEC+, waar Rusland ook onderdeel van is, besloot om de olieproductie te verlagen. Zo'n beslissing leidt vaak tot een stijging van de olieprijs, en daarom ook van de prijs die bij de benzinepomp wordt betaald.

Olieproductiegigant Saudi-Arabië is de officieuze aanvoerder van OPEC. Na de beslissing in oktober om de olieproductie te verlagen beschuldigde de VS het land ervan partij te kiezen voor Rusland in de oorlog met Oekraïne, omdat hogere olieprijzen de Russische oorlogskas spekken. OPEC+ zei dat de beslissing werd genomen omdat de vraag naar olie was gedaald vanwege de economisch mindere tijden.

Gisteren hebben westerse landen, onder leiding van de G7 landengroep, een prijsplafond ingesteld van 60 dollar per vat Russische olie dat over het water wordt vervoerd. Hierdoor kan het in die landen niet boven die prijs worden verkocht. Rusland is niet van plan akkoord te gaan met het prijsplafond. Het Kremlin beraadt zich nog op vervolgstappen, maar de maatregel wordt nu eerst geanalyseerd.

Reuters

VN-mensenrechtenchef bezoekt Oekraïne

De Hoge Commissaris voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, Volker Türk, brengt een vierdaags bezoek aan Oekraïne. Op het programma staan Kiev, Charkov, Izjoem en Oezjhorod. Hij spreekt er met de autoriteiten en met slachtoffers, onder wie familieleden van vermiste burgers en krijgsgevangen genomen militairen.

Vorige week liet Türk, die sinds half oktober in functie is, weten dat hij geschokt is door de aanhoudende Russische bombardementen. Hij wees op de mensenrechtenschendingen waaraan Moskou zich schuldig maakt, onder meer door het bombarderen van burgerdoelen. Hij verwees expliciet naar het beschieten van een kraamkliniek, waarbij volgens Oekraïne een baby van twee dagen oud om het leven kwam.

Hij wees er ook op dat sinds het begin van de oorlog aan beide kanten krijgsgevangenen en anderen die niet (meer) actief aan de strijd deelnamen, zoals militairen die zich hebben overgegeven, zijn geëxecuteerd.

Amerikanen verwachten ook komende tijd lager gevechtstempo

Amerikaanse inlichtingendiensten verwachten dat het lagere gevechtstempo in Oekraïne ook de komende maanden zal aanhouden. Ook zeggen de Amerikanen dat het moreel van de Oekraïners hoog blijft, ondanks de aanhoudende Russische aanvallen op het Oekraïense energienet.

"We zien nu al een verlaagd tempo van het conflict en verwachten dat dit ook de komende maanden het geval zal zijn", zei directeur Haines van de Amerikaanse inlichtingendiensten op een congres. Volgens haar probeert zowel Oekraïne als Rusland zich te herbevoorraden voor een nieuw offensief na de winter.

Het is volgens haar maar de vraag of Rusland tegen die tijd voldoende is voorbereid. Haines zegt dat de Russische munitievoorraad in snel tempo slinkt. Ook vermoeden de Amerikanen dat het Rusland niet lukt genoeg te produceren. "Daarom zie je dat de Russen munitie uit andere landen proberen te krijgen."

Volgens de inlichtingendirecteur heeft onder meer Noord-Korea iets geleverd, maar is het niet veel. Iran is een grotere leverancier, onder meer van drones. Moskou wil volgens haar ook raketten uit Iran krijgen. Haines noemt dat zeer verontrustende berichten.

Estland doet grootste defensieaankoop ooit

Estland gaat zes Himars-raketsystemen kopen van de Verenigde Staten. De regering in Tallinn trekt daar 200 miljoen dollar voor uit. Het gaat om de grootste Estse defensieaankoop ooit.

Naast de raketsystemen koopt Estland ook munitie, trainingen, onderhoud en communicatiemiddelen. De Estse autoriteiten willen niet zeggen hoeveel raketten er worden aangeschaft, maar het gaat wel om raketten die doelen op korte en langere (tot 300 kilometer afstand) kunnen raken. De eerste systemen worden in 2024 geleverd. Ook buurlanden Letland en Litouwen zijn bezig met de aanschaf ervan.

De Himars-systemen zijn van groot belang gebleken voor de verdediging van Oekraïne. Met de systemen kunnen doelen ver achter de frontlinie geraakt worden.

EPA
Onderhoud aan een Amerikaans Himars-systeem

Russische defensieminister over troepen in Belarus: 'Ze voelen zich hier thuis'

De Russische minister Sjoigoe van Defensie heeft een bezoek gebracht aan Belarus, meldt het Belarussische staatspersbureau Belta. Daar sprak hij met zijn ambtgenoot Chrenin en met president Loekasjenko. Sjoigoe bedankte de Belarussische dictator voor zijn steun aan de Russische militairen die in het land zijn gestationeerd. "Ze voelen zich hier echt thuis", zou hij hebben gezegd.

In de oorlog tegen Oekraïne hebben Russische troepen regelmatig gebruikgemaakt van Belarussisch grondgebied. In oktober werd bekend dat er nog eens 9000 militairen worden gestationeerd in de voormalige Sovjetstaat. President Loekasjenko kondigde toen ook aan dat Belarus een gezamenlijke militaire eenheid met Rusland wil vormen. Dat herhaalde de dictator vandaag tijdens het bezoek van Sjoigoe, schrijft Belta. Inhoudelijke details zijn niet bekendgemaakt.

Mee in de loopgraven van Oekraïne: 'We missen alleen moderne wapens'

Verslaggever Kysia Hekster mocht filmen in een van de loopgraven die de hoofdstad Kiev beschermen, mochten de Russen weer oprukken. Waar het precies was en hoeveel militairen er zitten, moest geheim blijven.

Bekijk de reportage:

Mee in de loopgraven van Oekraïne: 'We missen alleen moderne wapens'

Oekraïense Sinterklaas in Haarlem

In Haarlem vierden kinderen uit Oekraïne vanochtend Sinterklaas. Tientallen kinderen hadden zich verzameld in het centrum van de stad voor een bezoek van hun 'eigen' sint, schrijft NH Nieuws. De goedheiligman, die eerder deze week vanuit Cherson naar Nederland was gekomen, deelde cadeautjes uit en sprak de kinderen toe in het Oekraïens.

"Hij komt net uit Oekraïne, dus het contrast is groot, maar hij is heel blij om hier te zijn", zegt initiatiefnemer Anna Roelofs-Ivanchenko van de stichting Rasom. Ze legt uit dat Sinterklaas in Oekraïne geen onbekende is. Het verschil is dat hij daar Sint Nicolai heet en dat hij engelen als hulpjes heeft. Ook valt zijn feestdag niet op 5 december, maar op 19 december. Het feest wordt bovendien minder groots gevierd dan in Nederland.

Lees en bekijk via de link hieronder de reportage van NH Nieuws:

Kremlin: Rusland accepteert prijsplafond olie niet

Rusland is niet van plan akkoord te gaan met het prijsplafond voor olie waarover de Europese Unie en de G7-landen gisteren een akkoord hebben bereikt. "Wij accepteren dit plafond niet", zegt Kremlinwoordvoerder Peskov in een reactie aan het Russische staatspersbureau Ria Novosti. Volgens hem beraadt Rusland zich nog op vervolgstappen, maar wordt de maatregel nu eerst geanalyseerd.

Vanaf maandag geldt in een een groot deel van de wereld een maximumprijs van 60 dollar per olievat uit Rusland. In de EU gaat die dag zelfs een volledig importverbod op Russische olie in.

Rusland heeft eerder steeds gewaarschuwd dat het helemaal geen olie meer zal leveren aan landen die een prijsplafond instellen. De Russische diplomaat Michail Oeljanov herhaalt dat standpunt vandaag op Twitter. "Moskou heeft al duidelijk gemaakt dat het geen olie levert aan landen die een antimarktprijsplafond steunen. Zeer binnenkort zal de EU Rusland de schuld geven van de inzet van olie als wapen", zegt hij daar.

Oekraïne: 90.600 Russische militairen gedood

In een update claimt Oekraïne dat het leger sinds het begin van de oorlog 90.600 Russische militairen heeft gedood. Verder zouden er bijna 6000 pantservoertuigen en 280 vliegtuigen zijn verwoest sinds 24 februari. De cijfers zijn niet onafhankelijk geverifieerd.

President Zelensky zei eerder deze week dat er aan de Oekraïense kant 10.000 tot 13.000 militairen zijn omgekomen in de oorlog met Rusland. Voor zover bekend was dat de eerste keer sinds augustus dat het land cijfers deelde over het aantal gesneuvelde militairen.

De genoemde aantallen zijn lager dan de cijfers waarvan internationaal van wordt uitgegaan. Vorige maand maakte de Amerikaanse legerleider Mark Milley de inschatting dat er aan de Oekraïense kant 100.000 doden en gewonden zijn gevallen sinds februari.

Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie noemde deze week datzelfde aantal in een online video. Zelensky reageerde daar geïrriteerd op, waarna de video werd aangepast. Een woordvoerder van president Zelensky zei dat alleen de Oekraïense autoriteiten gaan over het naar buiten brengen van zulke cijfers.

Reuters
Een raket wordt door het Oekraïense leger afgevuurd in de oostelijke regio Donetsk

In beeld: verwoestingen in Marioepol

Het satellietbedrijf Maxar heeft foto's naar buiten gebracht van de zwaar bevochten Oekraïense havenstad Marioepol. In mei viel de oostelijk gelegen plaats in Russische handen, na maanden van hevige gevechten. Een groot deel van Marioepol werd daardoor verwoest.

De foto's van het Amerikaanse bedrijf Maxar brengen de situatie een maand na het begin van de invasie in beeld, en hoe het er nu uitziet.

 • Reuters / Maxar
  Inwoners (linksboven) vormen rijen voor voedsel bij een groot winkelcentrum eind maart
 • Reuters / Maxar
  Hetzelfde winkelcentrum, maar dan met stapels bouwmaterialen voor de wederopbouw (eind november)
 • Reuters / Maxar
  De verwoesting van het theater na een bombardement in maart, waarbij veel doden vielen
 • Reuters / Maxar
  Om dat theater staat nu een groot scherm
 • Reuters / Maxar
  Een kerkhof in Marioepol, aan het begin van de oorlog
 • Reuters / Maxar
  Het kerkhof telt nu veel nieuwe graven
 • Reuters / Maxar
  Een wijk in Marioepol, voor de bouw van een Russische legerbasis eind maart
 • Reuters / Maxar
  Er staan nu twee grote gebouwen, volgens persbureau Reuters van het Russische leger
 • Reuters / Maxar
  Een satellietfoto van de verwoesting in de Kuprinastraat in maart
 • Reuters / Maxar
  Eind november zijn de Russen bezig om de beschadigde gebouwen daar te herstellen

Rusland: we blijven kopers vinden voor onze olie

Rusland noemt het door westerse landen ingestelde prijsplafond op Russische olie gevaarlijk. "Stappen als deze zullen onvermijdelijk leiden tot toenemende onzekerheid en hogere kosten voor de consumenten van grondstoffen", schrijft de Russische ambassade in Amerika op de berichtendienst Telegram.

Volgens Moskou zal het kopers blijven vinden voor Russische olie, omdat de behoefte ernaar blijft bestaan.

Gisteren hebben westerse landen, onder leiding van de G7 landengroep, een prijsplafond ingesteld van 60 dollar per vat Russische olie dat over het water wordt vervoerd. Hierdoor kan het in die landen niet boven die prijs worden verkocht. De Russische president Poetin en hoge ambtenaren van het Kremlin hadden eerder al gezegd geen olie meer te leveren aan landen die het prijsplafond zouden invoeren.

'Prijsplafond Russische olie zou 30 dollar moeten zijn'

Volgens de Oekraïense presidentiële stafchef Andriy Yermak moet het prijsplafond op Russische olie worden verlaagd naar 30 dollar per vat. Op die manier wordt de economie "van de tegenstander sneller kapotgemaakt", stelt hij.

De G7 landen, waarin Duitsland, Frankrijk, Italië de Verenigde Staten, Canada, Japan en het Verenigd Koninkrijk zitten kwamen gisteren overeen om een prijsplafond in te stellen per vat Russische olie dat over zee vervoerd wordt. Afgesproken is dat er vanaf maandag voor hooguit 60 dollar per vat mag worden gekocht, maar volgens Yermak is dat dus niet laag genoeg.

Over de hoogte van het prijsplafond is maanden onderhandeld. Vooral Polen lag de afgelopen tijd dwars omdat dat land een lagere maximumprijs wilde, maar de Poolse regering stemde de gisteravond toch in.

Zelensky wil de Krim heroveren, 'maar het is de vraag hoe realistisch dat is'

De Oekraïense president Zelensky blijft hameren op de herovering van de Krim, een oostelijk gelegen schiereiland dat in 2014 illegaal geannexeerd werd door de Russen. Peter Wijninga van het Haags Centrum voor Strategische Studies snapt dat wel. "Hij moet natuurlijk de motivatie hoog houden en zijn mensen een doel geven." Maar de strategisch expert vraagt zich wel af hoe realistisch dat doel is.

"Het betekent nogal wat: je moet een flink offensief opzetten, dwars door bezet gebied. Dan moet je heel sterk zijn en goed weten wat je aan het doen bent. De kans bestaat namelijk dat je van twee kanten wordt aangevallen. Het vuur wordt je aan de schenen gelegd, letterlijk."

Ondertussen lijken de Russen rekening te houden met de doelen van de Oekraïense president. "Die zijn zich aan het ingraven aan de oostkant van de Dnjepr-rivier, maar ook verder richting de Krim. Daar hebben ze diverse verkeersknooppunten in staat van verdediging gebracht, is te zien op satellietfoto's." Wijninga noemt dat opvallend.

Het onzekere noorden

Ondertussen is in het bevrijde noordelijke deel van Oekraïne de situatie gespannen. Er wordt weinig gevochten maar of dat zo blijft is de vraag. In buurland Belarus worden nu Russische troepen getraind die uiteindelijk moeten vechten in Oekraïne.

"Het is misschien wel het doel van de Belarussische president Loekasjenko om de onzekerheid in die regio in stand te houden. Dat betekent namelijk dat de Oekraïners daar rekening mee moeten houden, en dus dat ze er mensen en middelen aan moeten besteden", aldus Wijninga.

Reuters
Oekraïense militairen vuren aan de frontlinie met een houwitser richting Russische troepen

Overblijfselen van duizenden raketten opgeslagen in Charkov als bewijs

Overblijfselen van duizenden raketten opgeslagen in Charkov als bewijs

Oekraïners opgepakt voor diefstal Banksy-kunstwerk

De Oekraïense politie heeft acht mensen aangehouden die in de Noord-Oekraïense plaats Hostomel een muurschildering van de Britse graffitikunstenaar Banksy hadden proberen te stelen. Ze waren erin geslaagd het deel van het pleisterwerk waarop de tekening was aangebracht los te krijgen. Ze werden betrapt toen ze het werk wilden meenemen.

De dieven hebben tegenover de politie verklaard het kunstwerk te willen verkopen om de opbrengst te schenken aan de Oekraïense strijdkrachten. Dat melden media in Oekraïne.

De tekening is nu in handen van de politie. De gouverneur van de regio Kiev zegt in een verklaring: "Deze afbeeldingen staan symbool voor onze strijd tegen de vijand. We zullen er alles aan doen om deze werken veilig te stellen als symbool van onze overwinning."

Vorige maand verschenen, verspreid over Oekraïne, zeven muurschilderingen op verwoeste gebouwen. Banksy bevestigde kort daarna alle werken te hebben gemaakt. Op de tekening in Hostomel is een vrouw in badjas te zien met een gasmasker op en een brandblusser in haar hand.

Oekraïners opgepakt na stelen Banksy-kunstwerk

EU-landen bereiken akkoord over prijsplafond Russische olie

De lidstaten van de Europese Unie zijn het eens geworden over een maximumprijs voor Russische olie die per tanker wordt vervoerd. Het wachten was nog op Polen, maar vandaag maakte de Poolse EU-ambassadeur bekend akkoord te gaan met het plan.

Het prijsplafond is een toevoeging op een eerder aangekondigd EU-verbod op de import van Russische olie via zeeschepen, dat komende maandag ingaat. Door een maximumprijs in te stellen, moeten de staatsinkomsten van Rusland worden afgeknepen en moet worden voorkomen dat de olieprijzen te hoog oplopen vanwege het importverbod.

Volgens de EU-lidstaten is alleen een boycot van Russische olie via zeeschepen niet afdoende omdat de olie via Turkije en India alsnog Europa zou kunnen bereiken.

Zodra het plan officieel is goedgekeurd, wordt de bovengrens 60 dollar (57 euro) per vat. De huidige marktprijs voor Russische olie ligt rond de 70 dollar. Op aandringen van Polen is daaraan toegevoegd dat de maximumprijs altijd 5 procent lager moet liggen dan de marktprijs. Zo wordt voorkomen dat Rusland alsnog veel geld kan verdienen als de marktprijs lager ligt dan 60 dollar.

Het idee voor het prijsplafond komt van de G7, waarin behalve EU-landen Duitsland, Frankrijk en Italië ook de Verenigde Staten, Canada, Japan en het Verenigd Koninkrijk zitten. De grootste scheepvaartbedrijven en verzekeraars van vrachtschepen zijn gevestigd in G7-landen en door het prijsplafond wordt het moeilijk om olietankers in te zetten en te verzekeren als die dure Russische olie vervoeren.

Scheepvaartbedrijven uit die landen mogen geen olie vervoeren die voor meer dan 60 dollar per vat wordt verkocht en verzekeraars mogen geen verzekeringen uitgeven voor de vracht als het prijsplafond niet gehanteerd wordt.

Russische tv-zender in EU maakt excuses voor 'pro-Russische' uitspraak

De Russische onafhankelijke tv-zender TV Rain, die onder meer vanuit Amsterdam uitzendt, is in Letland beboet vanwege een veronderstelde oproep voor steun aan het Russische leger. De omroep moet een boete van 10.000 euro betalen. Ook zal de mediawaakhond in Letland een onderzoek starten naar TV Rain. De zender wordt verder verweten een kaart te hebben getoond waarop het geannexeerde Oekraïense schiereiland de Krim onderdeel uitmaakt van Rusland.

De kwestie draait om een uitspraak die presentator Aleksej Korostelev gisteren deed in een uitzending over de omstandigheden waarin Russische militairen aan het front verkeren. Daarin lijkt hij te suggereren dat de zender de militairen wil steunen met betere uitrusting. De hoofdredacteur van Dozhd, zoals de zender in het Russisch heet, weersprak dat gisteravond. Volgens hem was er sprake van een misverstand en werden kijkers juist opgeroepen om informatie over het leger met de zender te delen. De uitzending werd offline gehaald.

De zender week dit jaar uit naar verschillende Europese steden, waaronder Amsterdam, omdat het werken in Rusland onmogelijk was gemaakt. TV Rain heeft een Letse uitzendvergunning en in dat land wordt de zaak hoog opgenomen. Minister van Defensie Artis Pabriks oppert op Twitter dat de zender "maar beter in Rusland kan gaan werken".

Vandaag werd bekend dat presentator Korostelev wordt ontslagen. In een emotionele verklaring zei journaalpresentator Katerina Kotrikadze dat het "compleet onacceptabel" is dat Korostelev de uitspraak deed. Ook werden er uitgebreid excuses aangeboden.

Oekraïne stelt verbod in op religieuze organisaties met Russische banden

Oekraïne heeft een verbod ingesteld op activiteiten van religieuze organisaties die banden hebben met Rusland. Met het ingaan van deze maatregel kunnen religieuze leiders die in nauw contact staan met Rusland straffen opgelegd krijgen.

Dit besluit, dat president Zelensky vandaag ondertekende, maakt het ook mogelijk om banden tussen de Oekraïense en Russische kerk te onderzoeken. In Oekraïne bestaan twee orthodoxe kerken naast elkaar: de Oekraïens-Orthodoxe Kerk patriarchaat van Moskou en de Oekraïens-Orthodoxe Kerk. Afgelopen mei verklaarde die eerste zich onafhankelijk van het patriarchaat in Moskou, vanwege diens steun aan de Russische invasie.

De Oekraïense regering verdenkt de kerk ervan de banden met Rusland niet volledig te hebben verbroken. Priesters van de kerk zouden pro-Russische opvattingen uitdragen en sommigen zouden actief samenwerken met Rusland.

De Oekraïense veiligheidsdienst SBOe deed vorige week invallen in honderden kerken vanwege verdenkingen van collaboratie met de Russen. 'Pro-Russische boeken' en contant geld werd in beslag genomen. Meer dan vijftig mensen zijn ondervraagd, maar zover bekend is niemand aangehouden.

Patriarch Kirill van Moskou, de geestelijk leider van de Russisch-Orthodoxe kerk, heeft de Russische invasie in Oekraïne vanaf het begin gesteund. Hij verklaarde de oorlog als een heilige strijd tegen het Westen.

Ambassade Oekraïne in Nederland krijgt bloederige post

Oekraïense ambassades in Europa hebben pakketjes met bloed en dierenogen ontvangen, zegt een woordvoerder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Het gaat om de ambassades in Nederland, Hongarije, Polen, Kroatië en Italië. Ook de consulaten in Napels (Italië), Krakau (Polen) en Brno (Tsjechië) kregen zo'n pakketje.

"De pakketjes waren gedrenkt in een vloeistof met een bepaalde kleur en bijbehorende geur", schrijft de woordvoerder op Facebook. De Oekraïners onderzoeken de betekenis van deze dreiging, zegt hij.

Meer diplomatieke posten van de Oekraïners zijn volgens de woordvoerder doelwit geworden. De deur van de woning van de ambassadeur in het Vaticaan is vernield en de ambassade in Kazachstan kreeg een bericht over een landmijn. Die mijn werd overigens niet aangetroffen.

Gisteren werd er een verdacht pakket bij de Amerikaanse ambassade in Madrid bezorgd. Het was de zesde bombrief in twee dagen die bij verschillende overheidsinstanties in Spanje en een wapenfabrikant werden bezorgd. Woensdag ontplofte nog een bombrief bij de Oekraïense ambassade in Spanje.

De Oekraïense minister Koeleba van Buitenlandse Zaken spreekt van een goed georganiseerde poging om de ambassades en consulaten van het land te terroriseren. "Ze proberen ons te intimideren, maar dat is zinloos. We zullen ons blijven inzetten voor de overwinning van Oekraïne."

ANP
De ambassade van Oekraïne in Den Haag (archief)

Rusland: VS bemoeilijkt onderhandelingen over beëindigen oorlog

Als de Verenigde Staten erkennen dat de geannexeerde gebieden van Oekraïne nu bij Rusland horen, zou president Poetin willen onderhandelen over de oorlog. Nu is het moeilijk om een "wederzijdse basis" voor gesprekken te vinden omdat de VS zijn standpunt niet wil wijzigen, zei Kremlin-woordvoerder Peskov vandaag.

Biden zei gisteren alleen met Poetin te willen praten als Moskou van plan is om de oorlog te beëindigen. Peskov zegt dat Moskou dat niet van plan is: "de speciale militaire operatie gaat door".

Voordat zo'n gesprek überhaupt plaatsvindt wil de Amerikaanse president eerst overleggen met andere NAVO-bondgenoten.

Eind september annexeerde Rusland illegaal de vier Oekraïense regio's Zaporizja, Donetsk, Loegansk en Cherson. In 2014 werd het Oekraïense schiereiland de Krim al door Rusland ingelijfd.

'Europa is te afhankelijk van VS voor eigen veiligheid'

Europa is voor zijn eigen veiligheid te afhankelijk van de Verenigde Staten. De oorlog in Oekraïne heeft dat duidelijk gemaakt, zei de Finse premier Sanna Marin tijdens een bezoek aan de Australische stad Sydney.

"Ik moet eerlijk zijn, Europa is op dit moment niet sterk genoeg. We zouden in de problemen komen zonder de Verenigde Staten", aldus Marin. Ze pleitte daarom voor meer Europese wapenproductie en sterkere krijgsmachten.

Marin vindt ook dat Europa voor zijn technologie te veel op China bouwt. Er moet geïnvesteerd worden in onder meer kunstmatige intelligentie, stelt ze.

Reuters
Ontmoeting tussen premier Sanna Marin (Finland) en premier Anthony Albanese (Australië) in Sydney

Moskou test nieuwe raket in Kazachstan

Op de Kazachse testbaan Sari Sjagan heeft Rusland naar eigen zeggen een luchtverdedigingsraket gelanceerd. Moskou zei dat de lancering succesvol was zonder verdere details te geven. Het zou gaan om een antiballistische raket, die is bedoeld om raketten met kernkoppen uit de lucht te halen.

De lancering komt een aantal dagen nadat de Russische president Poetin en zijn Kazachse ambtsgenoot Kassym-Jomart Tokayev een nieuw samenwerkingsdocument ondertekenden. "Het is het eerste bezoek na de herverkiezing van de heer Tokayev als president van Kazachstan", zei Poetin. "In die zin heeft het een symbolische betekenis. Het onderstreept de bijzondere aard van onze relaties."

Drie jaar geleden werd er ook een Russische luchtdoelraket gelanceerd vanaf Sari Sjagan.

Volgens de EurAsian Times zijn dit beelden van de rakettest vandaag:

Oekraïne: 10.000 tot 13.000 militairen omgekomen in oorlog

In de oorlog tegen Rusland zijn tot nu toe tussen de 10.000 en 13.000 Oekraïense militairen gesneuveld, zegt Oekraïne. Het is voor zover bekend voor het eerst dat het land een aantal overleden militairen noemt sinds eind augustus. Toen sprak het hoofd van de Oekraïense strijdkrachten over bijna 9000 dode militairen.

De door Oekraïne genoemde aantallen zijn fors lager dan de cijfers waarvan men internationaal uitgaat. Vorige maand maakte de Amerikaanse legerleider Mark Milley de inschatting dat zowel aan Russische als aan Oekraïense kant inmiddels 100.000 doden en gewonden zijn gevallen sinds februari.

Deze week reageerde Kiev kribbig op een online video waarin voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie datzelfde aantal noemde, kennelijk gebaseerd op de schatting van Milley. Een woordvoerder van president Zelensky zei dat alleen de Oekraïense autoriteiten daarover gaan. Na de kritiek plaatste Von der Leyen een nieuwe versie van de video, waarin de passage over het dodental was geschrapt.

'EU-landen eens over prijsplafond Russische olie: 60 dollar per vat'

De EU-landen zijn het eens geworden over een maximumprijs van 60 dollar per vat voor Russische olie die over zee gaat, meldt persbureau Reuters. Nu ligt de prijs rond de 70 dollar. Alle landen
moeten het akkoord nog bekrachtigen.

Mocht de marktprijs dalen, dan zakt het prijsplafond mee, zodat voor Russische olie ook dan nog 5 procent minder wordt betaald dan de marktprijs. Behalve de EU werkt ook de G7 aan een maximumprijs.

Die geldt dan ook voor verzekeraars die in de EU of de G7 gevestigd zijn. Dat betekent dat ook andere landen ermee te maken krijgen, want schepen met duurdere olie zijn dan deels onverzekerbaar.

Biden wil alleen met Poetin in gesprek als die oorlog in Oekraïne wil beëindigen

De Amerikaanse president Biden wil pas met zijn Russische ambtgenoot Poetin in gesprek als die de oorlog in Oekraïne wil stoppen. "Dan wil ik graag met hem gaan zitten om te bespreken waar hij aan denkt", zei Biden op een persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron in Washington.

Biden stelde dat het duidelijk is dat Poetin Oekraïne wil bezetten. "Maar ze hebben zich misrekend", aldus de Amerikaanse president. Biden gaat overigens pas in gesprek met Poetin wanneer dat van tevoren met NAVO-partners is overlegd, zei hij.

Rusland en Oekraïne wisselen vijftig krijgsgevangenen uit

Rusland en Oekraïne hebben vijftig krijgsgevangenen met elkaar uitgewisseld. Dat hebben het Russische ministerie van Defensie en een hooggeplaatste Oekraïense ambtenaar laten weten. Details over de ruil, die eerder vandaag al werd aangekondigd, ontbreken.

Rusland zegt dat de groep van vijftig naar Moskou wordt gebracht om daar medische controles te ondergaan.

De twee landen ruilen geregeld gevangenen met elkaar. Volgens Rusland zijn afgelopen zaterdag negen Russische militairen vrijgelaten bij een ruil. En Oekraïne meldde dat twaalf Oekraïense militairen zijn vrijgelaten.

Aantal vluchtelingen uit Oekraïne neemt (nog) niet toe

Europa bereidt zich voor op een nieuwe golf van Oekraïense vluchtelingen, als gevolg van de Russische aanvallen op elektriciteits- en drinkwatervoorzieningen. Met de winter op komst kunnen tot 3 miljoen Oekraïners op de vlucht slaan, verwacht de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Maar vooralsnog blijft de 'wintermigratie' uit, blijkt uit nieuwe cijfers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

'Rusland heeft veel munitie verbruikt voor aanvallen op infrastructuur'

Volgens het Britse ministerie van Defensie staat de Russische strategie om infrastructuur in Oekraïne aan te vallen onder druk. Dat komt doordat de Russische strijdkrachten al veel lange-afstandsraketten die geschikt zijn voor dat doel hebben verbruikt.

"De effectiviteit van de aanvallen wordt daardoor verminderd", schrijft de Britse militaire inlichtingendienst. Ook is het psychologische effect van de aanvallen negen maanden na de invasie volgens de Britten waarschijnlijk minder groot dan in het begin van de oorlog.