Lily Castel met Jacques Raymond tijden het Eurovisiesongfestival
NOS Nieuws

Oekraïense hit verrast zangeres 'Goeiemorgen': 'Grappig dat het daar iets anders betekent'

Zangeres Lily Castel kan het bijna niet geloven dat het nummer waarmee ze in 1971 optrad in het Eurovisiesongfestival opnieuw een hit is. Niet in haar thuisland België, maar in Oekraïne, waar tiktokkers met het nummer Goeiemorgen, morgen aan de haal gaan. "Gek he? Ik dacht dat het een geintje was", zegt ze tegen de NOS.

"Ik kreeg twee filmpjes toegestuurd en ik vind het echt geweldig! De dansjes die ik gezien heb zijn heel leuk", zegt de 85-jarige Castel vanuit Gent. De video's kreeg ze vandaag via de mail toegestuurd van zanger Jacques Raymond, met wie ze destijds optrad. "Die vindt het ook fantastisch. Hij noemt het heel speciaal dat we ineens weer overal te zien zijn. Hij kon het bijna niet geloven."

Andere betekenis

Oekraïners zingen op TikTok massaal het refrein van Goeiemorgen, morgen feilloos mee terwijl ze thuis met kaarsen en lampen op hun hoofd rondlopen als de stroom is uitgevallen door Russische aanvallen op de infrastructuur. Vooral de afgelopen weken zijn er talloze filmpjes met het Vlaamse nummer gepubliceerd.

De woorden hebben in Oekraïne namelijk een totaal andere betekenis: 'goei' betekent zoiets als 'klotezooi' of 'kut', een scheldwoord dat wordt gebruikt om ongenoegen te uiten. "Dus als het licht uitvalt: goeiemorgen", legt een Oekraïense vrouw uit aan verslaggever Kysia Hekster in Kiev.

"Wel grappig, dat goeiemorgen daar in Oekraïne totaal iets anders betekent. Wie had dat ooit voor mogelijk gehouden?", zegt Castel.

Het nummer van Castel en de Oekraïense TikTok-filmpjes die ze inspireerde:

Waarom deze Vlaamse hit uit 1971 nu viral gaat in Oekraïne

Het virale filmpje is voor veel Belgische media voorpaginanieuws. Omroep VRT noemt het "een muzikale middelvinger tegen Rusland", omdat het Oekraïners helpt de ellende te relativeren nu het steeds kouder wordt in Oekraïne en Rusland cruciale infrastructuur onder vuur neemt.

"Mijn vriendin zingt dit liedje elke dag", zegt een Oekraïense man tegen de NOS. "Als we wakker worden en er is geen stroom, geen water en we kunnen niet douchen, dan maken we er grapjes over en proberen we positief te blijven."

Castel is er blij mee dat haar nummer Oekraïners een hart onder de riem steekt. "Mijn man zei: ik hoop dat Poetin ook om de filmpjes kan lachen."

De hernieuwde aandacht voor het liedje komt in het jaar dat de Oekraïense band Kalush Orchestra het Songfestival won met het nummer Stefania. Hoewel het gebruikelijk is dat het winnende land de volgende editie van het evenement organiseert, wordt het festival vanwege de oorlog volgend jaar gehouden in Liverpool.

Mocht Castel gevraagd worden daar op te treden, dan wil ze daar zeker over nadenken. "Maar dat beslis ik niet alleen, Jacques moet het natuurlijk ook willen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl