Olieraffinaderij van Gazprom in Moskou
NOS NieuwsAangepast

'EU-landen eens over prijsplafond Russische olie: 60 dollar per vat'

De lidstaten van de Europese Unie zijn het goeddeels eens geworden over een maximumprijs voor Russische olie die per zee wordt vervoerd. Polen, Litouwen en Estland zijn nog niet helemaal akkoord en proberen het voorgestelde prijsplafond nog omlaag te krijgen.

Met zo'n prijsplafond moeten de staatsinkomsten van Rusland afgeknepen worden, en tegelijk voorkomen worden dat de olieprijzen te hoog oplopen door een EU-verbod op de import van Russische olie via zeeschepen, dat op 5 december ingaat.

De boycot zou weinig effectief zijn omdat Russische olie bijvoorbeeld via Turkije en India alsnog Europa kan bereiken. Om te voorkomen dat Rusland daaraan te veel verdient, wordt de boycot aangevuld met een prijsplafond.

De landen hebben volgens Reuters een beginselakkoord over een maximum van 60 dollar per vat. De huidige marktprijs voor Russische olie ligt rond de 70 dollar.

Over het prijsplafond wordt al maanden gesproken. Het plan is nu dat er voor Russische olie nooit meer dan 60 dollar per vat wordt betaald, en bovendien moet de prijs altijd 5 procent lager liggen dan de marktprijs. Die toevoeging is volgens Litouwen, Polen en Estland nodig om te voorkomen dat Rusland alsnog veel geld kan verdienen als de marktprijs lager ligt dan 60 dollar. Nu olie weer een stuk goedkoper is geworden dan eerder dit jaar, is dat geen onrealistisch scenario.

Volgens het voorlopige akkoord zal het prijsplafond half januari en elke twee maanden daarna worden geëvalueerd. Voor Russische olie die voor 5 december is ingeladen geldt "een overgangsperiode", waarvoor het niet plafond niet geldt.

G7

Er wordt ook over een prijsplafond gesproken door de G7, de groep van grote economieën waarvan ook de EU lid is. Volgens Reuters stevenen ook deze onderhandelingen af op een prijsplafond van 60 dollar per vat. Eerder leek het nog uit te draaien op een maximum van 65 à 70 dollar.

Hoewel alleen G7- en EU-landen zich nu gaan houden aan het prijsplafond, raakt het ook andere handelspartners van Rusland , zoals India en China. Het prijsplafond gaat namelijk ook gelden voor verzekeraars van vrachtschepen, en die zitten voornamelijk in G7- en EU-landen. Als Rusland zijn olie voor meer dan de maximumprijs verkoopt aan andere landen, zo is het idee, zal het land er niet in slagen om die lading te verzekeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl