liveblog
NOS NieuwsAangepast

Zelensky: Russen schuldig aan zeker 400 oorlogsmisdaden in Cherson

In dit liveblog lees je de belangrijkste ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne van deze week. Met vandaag als opvallend nieuws explosieven die zijn geruimd in het bevrijde Cherson. In de stad heerst een nijpend tekort aan water, zegt de burgemeester.

liveblog gesloten

Moldavië ziet de oorlog in Oekraïne steeds dichterbij komen

Een neergestorte Russische raket, anti-regeringsdemonstranten die vermoedelijk door Rusland betaald worden: de oorlog in Oekraïne lijkt steeds dichterbij te komen in Moldavië. Rusland heeft de kandidaat-lidstaat van de Europese Unie grotendeels afgesloten van de gastoevoer en lijkt nu ook te proberen pro-Europese regering aan het wankelen te brengen. Met succes.

Gouverneur Cherson roept op drukke plekken te vermijden vanwege landmijnen

De gouverneur van de oblast Cherson, Jaroslav Janoesjevytsj, heeft de inwoners van Cherson gevraagd om niet in groten getale samen te komen in het centrum van de stad. Dat meldt The Kyiv Independent. Er moet eerst onderzocht worden of er geen landmijnen door de Russen zijn achtergelaten, zegt hij.

"De vijand heeft bijna overal landmijnen achtergelaten. Vermijd drukke plekken", zegt de bestuurder. Hij maakte ook bekend dat de gasvoorziening in de heroverde stad is hersteld.

Vreugde in bevrijd Cherson, militairen als helden onthaald

In Cherson is het dit weekend feest. Vrijdag trokken Oekraïense militairen de zuidelijke havenstad in. Sindsdien wordt de bevrijding op straat gevierd. Militairen worden geknuffeld en krijgen bloemen toegestopt.

Burgemeester Cherson waarschuwt voor medicijnen- en watertekort

In Cherson is een nijpend tekort aan water, zegt de adviseur van de burgemeester, Roman Holovnja. Hij spreekt van een "ernstige humanitaire situatie".

"De stad heeft een tekort aan alles, maar vooral aan water", zegt hij in een televisie-interview. "Er zijn op dit moment niet genoeg medicijnen. Ook is er niet genoeg brood omdat het niet gebakken kan worden, want er is geen elektriciteit."

Eerder zei president Zelensky al dat Russische militairen in de stad "de hele cruciale infrastructuur verwoest hebben: communicatie, water, verwarming en elektriciteit".

'Twijfels bij prominente Russen over beloftes van Poetin nemen toe'

Na de terugtrekking van Rusland uit Cherson hebben prominente Russen die vóór de Oekraïne-oorlog zijn zich uiterst kritisch uitgelaten over president Poetin, zegt het International Study of War in een dagelijkse update.

Volgens het instituut is de twijfel over de beloftes die Poetin deed over de 'speciale militaire operatie', zoals de oorlog nog altijd in Rusland wordt genoemd, bij een aantal hooggeplaatste figuren toegenomen. Het ISW noemt als voorbeeld de politiek filosoof Aleksandr Doegin die de president openlijk bekritiseerde. Volgens hem is het Ruslands plicht om "Russische steden" als Cherson en Donetsk te beschermen en verzaakt Poetin hierin. Hij vindt het de plicht van een autocraat om "op eigen houtje een natie te redden".

Ook andere bekende denkers, zoals Vladimir Solovjov, eisen van het Kremlin dat doelen die gesteld werden in Oekraïne worden gehaald, meldt het ISW. Het instituut signaleert ook dat "online kanalen die in verband worden gebracht met huurlingenbedrijf Wagner Group zich tegen het Kremlin keren".

'Tot nu toe bijna 2000 explosieven geruimd in Cherson'

In Cherson zijn volgens president Zelensky bijna 2000 mijnen en andere explosieven geruimd sinds de stad vrijdag bevrijd is door Oekraïne. Volgens de president hebben Oekraïense troepen inmiddels ongeveer zestig dorpen in de regio Cherson heroverd op de Russen.

Naar het gebied zijn 200 politieagenten gestuurd, meldt een politiechef. Ze staan onder meer bij controleposten langs de weg en helpen volgens de politiecommandant "met het documenteren van misdaden die zijn gepleegd tijdens de Russische bezetting". Hij waarschuwde inwoners van Cherson dat er nog steeds mijnen en andere explosieven in het gebied kunnen liggen.

Inwoners Borodjanka voelen zich gesteund door Banksy

Kunstwerk van Banksy in Borodjanka gespot

Rusland en Iran willen banden verder aanhalen

President Poetin en zijn Iraanse ambtgenoot Raisi hebben afgesproken dat ze de betrekkingen tussen hun landen willen uitbreiden. De twee spraken telefonisch met elkaar, staat in een verklaring van het Kremlin. "Een aantal kwesties werd besproken. De nadruk lag daarbij op de versterking van de samenwerking op politiek en economisch gebied, waaronder transport en logistiek."

In de verklaring wordt niets gezegd over de levering van wapens door Iran. Rusland maakt in de oorlog in Oekraïne gebruik van door Iran geleverde drones. Die worden onder meer ingezet om het Oekraïense energienetwerk te vernielen. De Iraanse minister Amirabdollahian van Buitenlandse Zaken zei vorige week dat het om een beperkt aantal drones gaat die al waren geleverd voordat Rusland Oekraïne in februari binnenviel.

Volgens de Amerikaanse gezant voor Iran Robert Malley klopt dit niet. "Ze hebben deze zomer tientallen drones gestuurd en hebben militair personeel in bezet Oekraïens gebied om de Russen te helpen bij het gebruik daarvan tegen Oekraïense burgers."

De lancering van een drone bij een oefening in Iran

Russische media tonen video van explosie op stuwdam bij Cherson

Op de Russische kanalen Izvestia en Channel 5 is een video geplaatst waarop een explosie te zien zou zijn van een weg op de Nova Kachovka-stuwdam in de buurt van Cherson.

Vannacht gaf satellietbedrijf Maxar al beelden vrij waarop te zien is dat er gisteren "significante nieuwe schade" is aangericht aan de stuwdam. Hoe de schade precies is ontstaan, is niet duidelijk, maar wel dat die "opzettelijk is veroorzaakt", meldde Maxar.

'15.000 kunstvoorwerpen gestolen uit de regio Cherson'

Het Russische leger heeft zo'n 15.000 kunstvoorwerpen meegenomen bij de terugtrekking uit de regio Cherson. Dat meldt het Nationaal Verzetscentrum van het Oekraïense leger.

Het merendeel daarvan zijn schilderijen die uit het Oleksiy Shovkunenko Kherson Art Museum zijn gestolen. Het zou gaan om religieuze schilderijen en werk van moderne kunstenaars. Vier vrachtwagens met geplunderde goederen zouden vandaag zijn aangekomen in Simferopol op de Krim.

Maar niet alleen culturele voorwerpen werden volgens het Verzetscentrum meegenomen, ook toiletpotten en huishoudelijke apparaten zouden zijn weggevoerd.

Rusland kiest Henitsjesk als nieuwe tijdelijke hoofdstad in de regio Cherson

Rusland heeft Henitsjesk, een havenstad in het zuidoosten van Oekraïne, uitgeroepen tot de nieuwe tijdelijke bestuurlijke hoofdstad voor de regio Cherson.

Henitsjesk ligt in de buurt van de door Rusland bezette Krim en ver van Cherson, dat gisteren door de Oekraïense troepen is heroverd. Het is kleiner dan Cherson en ligt aan de Zee van Azov.

'Geen water, internet of stroom, maar de stemming is euforisch'

In de door Oekraïne bevrijde stad Cherson zijn Oekraïense militairen druk bezig om achtergebleven Russische militairen op te sporen. Volgens de Oekraïense inlichtingendienst zijn er nog steeds Russische militairen in de stad en is het niet duidelijk of die willen vechten, vluchten of zich willen overgeven. Ook ruimen de Oekraïners achtergelaten mijnen en boobytraps op.

Er is in de stad geen water en internet en maar nauwelijks stroom, meldt CNN. De zender zegt als eerste internationale nieuwsmedium de stad te hebben bereikt. Volgens CNN is de stemming wel euforisch.

De Oekraïense autoriteiten melden dat politieagenten en omroepen zijn teruggekeerd naar de stad. De nationale politiechef schreef op Facebook dat er weer zo'n 200 agenten aan het werk zijn in de stad. Zij zetten controleposten op en verzamelen bewijs van mogelijke oorlogsmisdaden. Ook zijn de nationale tv- en radio-uitzendingen weer hervat in Cherson. Uit de naburige regio Mykolajev zijn hulpgoederen onderweg.

Energiebedrijf Khersonoblenergo heeft aangekondigd dat de stroom in de hele regio spoedig hersteld zal zijn.

Witte Huis feliciteert Oekraïne met 'buitengewone overwinning' in Cherson

Het Witte Huis heeft Oekraïne gefeliciteerd met de herovering van de stad Cherson. De Amerikaanse Nationale Veiligheidsadviseur, Jake Sullivan, noemde het "een buitengewone overwinning".

De herovering heeft volgens Sullivan ook gevolgen voor de verdere strategie, zo is er nu minder dreiging voor andere steden in het zuiden van Oekraïne als Odessa.

"Het is een belangrijk moment dat te danken is aan de ongelooflijke vastberadenheid en vaardigheid van de Oekraïners, met onvoorwaardelijk steun van de Verenigde Staten en onze bondgenoten."

Nog twee kunstwerken opgedoken in Borodjanka, nog niet geclaimd door Banksy

In Borodjanka zijn opnieuw twee kunstwerken opgedoken op de muren van verwoeste gebouwen. Het is nog niet duidelijk wie ze heeft gemaakt, maar ze zijn gemaakt in dezelfde stijl als het kunstwerk dat de bekende straatkunstenaar Banksy daar eerder aanbracht. Gisteren plaatste hij een post op zijn Instagram-account waarin hij het kunstwerk van een meisje dat een handstand maakt claimde.

Over de twee andere kunstwerken heeft Banksy zich nog niet uitgelaten. Op een ervan is een man te zien die op Poetin lijkt in een judopak. Hij wordt door een jongetje, eveneens in een judopak, op de grond gegooid.

Op sociale media gaan foto's rond van de drie kunstwerken:

'Nog nooit zoveel gebeden als de laatste acht maanden'

Inwoners van dorpen waar de Russen al verdreven zijn, zijn blij dat ze door Oekraïne zijn bevrijd en vertellen over de wreedheden door de Russische bezetters en collaborateurs, terwijl ze het gewone leven weer oppakken:

'Nog nooit zoveel gebeden als de laatste 8 maanden'

'Significante nieuwe schade' aan stuwdam bij Cherson

Op nieuwe beelden van satellietbedrijf Maxar is te zien dat er vrijdag "significante nieuwe schade" is aangericht aan de stuwdam Nova Kachovka, vlakbij Cherson. Dat meldt het bedrijf in een verklaring. Ook verschillende bruggen over de rivier de Dnjepr zijn flink beschadigd na de Russische terugtrekking en de inname van het gebied door Oekraïense troepen, meldt het satellietbedrijf.

Hoe de schade precies ontstaan is, is niet duidelijk, maar wel dat die "opzettelijk is veroorzaakt", meldt Maxar.

Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar van het beschadigen van de stuwdam en de bruggen. Al wekenlang wordt gevreesd voor een doorbraak van de stuwdam, die een groot deel van de regio Cherson onder water zou zetten en daarbij veel slachtoffers zou maken. Een deel van de regio is nu bevrijd door Oekraïne, een deel is nog in handen van de Russen. Een doorbraak van de dam zou ook de drinkwatervoorziening in gevaar brengen op de Krim, het schiereiland dat al sinds 2014 bezet is door Rusland.

 • Maxar / AFP
  Nieuwe schade aan de Nova Kachovka-stuwdam, gefotografeerd op vrijdag
 • Maxar / AFP
  Nieuwe schade aan de Antonovsky-spoorbrug, gefotografeerd op vrijdag

Banksy plaatst kunstwerk in Borodjanka

De bekende straatkunstenaar Banksy heeft in Borodjanka een kunstwerk aangebracht op een verwoest gebouw, zo is op te maken uit een post op zijn Instagram-account. Borodjanka is een van de voorsteden van Kiev die al snel na de Russische invasie bevrijd werden, maar in die tijd door de Russen wel grotendeels verwoest werd.

De Britse kunstenaar, wiens echte identiteit na decennia in de publiciteit nog steeds niet bekend is geworden, reist vaker naar conflictgebieden om daar kunst te maken. In 2007 plaatste hij stencil-tekeningen op de muur die Israël scheidde van de Westelijke Jordaanoever, uit protest tegen de isolatie van de Palestijnse bevolking. Die tekeningen doken afgelopen zomer ineens op in een galerie in Tel Aviv.

Het is onbekend waar het werk van Banksy in Borodjanka precies geplaatst is, en wat er mee gaat gebeuren als het gebouw uiteindelijk gesloopt of gerenoveerd gaat worden.

 • Banksy / Instagram
 • Banksy / Instagram

VN-atoomagentschap: grote schade aan nucleair onderzoeksgebouw Charkov

Een gebouw voor nucleair onderzoek in de Oekraïense stad Charkov is zwaar beschadigd geraakt door beschietingen. Dat heeft VN-atoomwaakhond IAEA vastgesteld na een controle.

Het goede nieuws is dat inspecteurs geen verhoogde concentraties radioactieve straling hebben waargenomen. Daarmee is er geen indicatie dat er radioactief materiaal is vrijgekomen als gevolg van de beschietingen.

Desondanks is de situatie volgens IAEA-chef Grossi zeer zorgelijk. "De hoeveelheid schade aan het gebouw is dramatisch, nog slechter dan verwacht."

Ook vreugde in Kiev na herovering Cherson

Ook in de Oekraïense hoofdstad Kiev is er blijdschap over het vertrek van de Russen uit Cherson, vooral onder vluchtelingen die daar vandaan komen. In het centrum van Kiev kwamen honderden mensen bijeen. Ze riepen "Cherson is Oekraïne" en zongen het volkslied.

"We vieren de bevrijding van Cherson en de rest van de regio op de rechteroever van de Dnjepr", zei een van de feestvierders, die zelf uit de buurt van Cherson komt. "Dit geeft ons heel veel moed, dit vergroot onze kracht en ons geloof dat we zullen winnen en dat snel heel Oekraïne bevrijd zal zijn."

 • Reuters
  Feestvierders op het Maidan-plein in het centrum van Kiev
 • Reuters
  Feestvierders op het Maidan-plein zingen het volkslied
 • AFP
  Feestvierders op het Maidan-plein in het centrum van Kiev

Russische kunstmest niet langer vast in Rotterdamse haven

Een lading Russische kunstmest mag toch de haven van Rotterdam verlaten. Hoewel kunstmest buiten de internationale sancties valt, werd een lading van 20.000 ton Russische kunstmest maandenlang vastgehouden in Rotterdam. "Dat is omdat het eigendom was van een Rus die onder de sancties viel", zegt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Nu er via de Verenigde Naties officieel door de Rus is bevestigd dat hij de kunstmest weggeeft en er niets aan zal verdienen, kan de kunstmest vrijgegeven worden. Het Wereldvoedselprogramma van de VN haalt de lading volgende week op. De kunstmest zal door de VN-organisatie naar Malawi verscheept worden.

Zelensky: 'Vandaag is een historische dag'

De Oekraïense president Zelensky heeft de herovering van Cherson bevestigd. "Vandaag is een historische dag", zei hij in een online toespraak. Volgens hem staan de meeste Oekraïense troepen aan de rand van de stad, maar zijn speciale eenheden al verder doorgedrongen. Inwoners van Cherson zijn volgens hem bezig met het verwijderen van Russische symbolen van straten en gebouwen.

Zelensky bedankte iedereen die meegeholpen heeft aan de overwinning. "Absoluut iedereen, van soldaten tot generaals."

Ook deelde Zelensky een filmpje van een feestvierende menigte. "Ons volk. Van ons. Cherson", was het onderschrift.

Oekraïense leger: eenheden bereiken westoever van Dnjepr

De eerste Oekraïense legereenheden hebben op sommige plekken in de regio Cherson de westoever van de Dnjepr-rivier bereikt, meldt de legertop in een verklaring. Volgens het Oekraïense leger verloopt de opmars voorspoedig.

Het bericht valt niet te controleren. Maar vandaag is wel duidelijk geworden dat militairen het centrum van de stad Cherson hebben bereikt. De strijdkrachten werden door inwoners onthaald als helden, zo was te zien op videobeelden.

Het Russische leger zei zich vandaag volledig te hebben teruggetrokken van de westoever van de Dnjepr. De terugtrekking wordt gezien als verder gezichtsverlies voor de terrein verliezende Russische strijdkrachten.

Nieuwe gevangenenruil tussen Rusland en Oekraïne

Oekraïne en Rusland hebben opnieuw krijgsgevangen uitgeruild, meldt de regering in Kiev. Er zouden 45 Oekraïense militairen zijn bevrijd in ruil voor een onbekend aantal Russische militairen.

Een Oekraïense functionaris meldt dat ook de lichamen van twee gesneuvelde soldaten zijn gerepatrieerd.

Kabinet trekt nog eens 110 miljoen uit voor winterhulp aan Oekraïne

Het kabinet trekt meer geld uit om Oekraïners te helpen de winter door te komen. Eerder zegde minister Schreinemacher voor Ontwikkelingssamenwerking daarvoor al 70 miljoen euro toe. Dat bedrag wordt nu verhoogd tot 180 miljoen.

Volgens Schreinemacher wil Nederland een bijdrage leveren om de urgente nood in Oekraïne te lenigen. "De Oekraïners moeten de komende winter kunnen beschikken over gas, water, elektriciteit en een dak boven hun hoofd", aldus de minister.

Podcast De Dag: eindelijk hoop voor Cherson

Nederlander Robert van der Noorda kent Cherson goed. Hij trouwde daar in 2007 en zijn schoonfamilie en veel vrienden wonen er nog. Sinds het uitbreken van de oorlog heeft hij intensief contact met hen. In podcast De Dag vertelt hij hoe ze bijna negen maanden lang nauwelijks buiten zijn geweest en continu in angst leefden. "Voor het eerst in acht, negen maanden hebben we echt weer hoop dat het goedkomt en dat iedereen het overleeft."

Oproep aan Russische militairen om zich over te geven

De Oekraïense militaire inlichtingendienst, de GUR, heeft Russische troepen die nog in de stad Cherson zijn opgeroepen om zich over te geven. In een verklaring op sociale media schrijft de dienst dat "in geval van vrijwillige gevangenneming, Oekraïne de veiligheid garandeert" van Russische militairen.

Er zijn berichten dat er Russische militairen zijn achtergebleven na de terugtrekking van de troepen naar de oostkant van de Dnjepr. Sommige dragen burgerkleding maar er wordt gewaarschuwd dat ze nog steeds bewapend kunnen zijn.

Ook zijn er berichten over gewonde Russische militairen die zijn achtergelaten of gevangen genomen zijn. Bij de terugtrekking over de Dnjepr zouden Russische troepen ook beschoten zijn.

'Oekraïense militairen in Cherson'

Volgens berichten op sociale media zijn Oekraïense militairen in de stad Cherson. Een foto van mensen die militairen verwelkomen zou zijn gemaakt in de buurt van een café in het westen van de stad.

'Cherson bijna onder controle van Oekraïense strijdkrachten'

Het ziet er steeds meer naar uit dat de terugtrekking door Russische troepen uit Cherson zo goed als afgerond is. De Oekraïense strijdkrachten zouden zich in de laatste fase bevinden van het terugwinnen van de westelijke oever van de rivier de Dnepr. Dat zegt Serhi Chlan, een afgevaardigde van de regionale raad van Cherson, tegen persbureau Reuters.

Chlan zegt ook dat veel Russische militairen de stad Cherson niet hebben kunnen verlaten en dat ze burgerkleding hebben aangetrokken. Een Russische militair verspreidde eenzelfde verhaal op sociale media. Eerder meldde het Russische ministerie van Defensie al dat de terugtrekking van de troepen was afgerond.

Op sociale media is te zien hoe de lokale bevolking zich al in het centrum van Cherson verzamelt om het Oekraïense leger te verwelkomen. Eerder was al een foto te zien van een Oekraïense vlag die was opgehangen door mogelijk partizanen. Nu lopen er inwoners rond met de vlag en is ook de vlag van de Europese Unie opgehangen.

'Zes doden na raketaanval flatgebouw Mykolajiv'

Bij de Russische raketaanval op een flatgebouw in de Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv zijn zes mensen om het leven gekomen. Dat heeft de burgemeester Alexander Senkevitsj gemeld op Telegram. Eerder sprak hij over twee doden en twee gewonden. Het is niet duidelijk of er nog naar mensen wordt gezocht in het puin en of het aantal slachtoffers kan oplopen. Mykolajiv ligt op ongeveer 60 kilometer van Cherson.

Deze beelden werden eerder verspreid van het kapotgeschoten gebouw:

Flatgebouw Mykolajiv verwoest na aanval

Rusland: terugtrekking 30.000 militairen Cherson voltooid

Het Russische ministerie van Defensie heeft de terugtrekking van troepen van de westelijke oever van de rivier de Dnepr in de regio Cherson voltooid, meldt het Russische staatspersbureau TASS.

In een briefing zegt het ministerie dat alle Russische troepen en uitrusting zijn overgebracht naar de andere oever van de Dnepr. Het gaat volgens het bericht om zo'n 30.000 militairen.

De terugtrekking zou op vrijdagochtend om vijf uur 's ochtends Moskou-tijd (drie uur Nederlandse tijd) zijn voltooid. Volgens het ministerie zijn er geen militaire goederen noch manschappen meer aan de westelijke kant van de rivier. Ook zou er tijdens de terugtrekking geen personeels- of uitrustingsverlies zijn geleden.

Burgers uit Cherson komen aan op de Krim

Voorafgaand aan de aangekondigde terugtrekking uit Cherson heeft Rusland Oekraïense burgers bevolen om Cherson te verlaten. Zij komen aan op de Krim, dat door Rusland illegaal is geannexeerd. De beelden zijn gemaakt onder toezicht van Rusland.

Burgers uit Cherson komen aan op de Krim

Russische militair: 'Laatste bevel was vluchten in burgerkleding'

Een niet-geïdentificeerde Russische militair heeft een verslag van de terugtocht uit Cherson gepost, waarin hij kritiek heeft op de legitimatie ervan. "Wat kan ik zeggen? Alles wat ik heb gezegd, is gebeurd. Degenen die hier een rechtvaardiging voor proberen te vinden, het vergelijken met Borodino (veldslag tijdens de invasie van Rusland door Napoleon) of iets anders, kunnen de tering krijgen."

Ook beschrijft hij zijn laatste bevel: "Om burgerkleding aan te trekken en op te rotten hoe je maar wilt."

Oekraïense vlag gehesen in centrum Cherson

Terwijl voorspeld wordt dat de Russische terugtrekking uit Cherson minimaal een week zal duren, lijkt er in de stad zelf al te worden voorgesorteerd op de Oekraïense herovering.

Op sociale media is te zien dat een grote Oekraïense vlag 's nachts in het centrum van Cherson is opgehangen. Mogelijk is dat door partizanen gedaan.

Belangrijke brug over de Dnepr stort in

Een belangrijke verkeersbrug die de stad Cherson verbindt met de oostelijke oever van de rivier de Dnepr is ingestort. Oekraïense media citeren lokale bewoners die het nieuws vandaag bevestigen.

Op foto's op sociale media is te zien dat een deel van de Antonivsky-brug ontbreekt. Ook lijkt het erop dat Russische troepen over met elkaar verbonden boten de rivier oversteken. Het is niet meteen duidelijk wat de instorting heeft veroorzaakt. De brug is in het verleden doelwit geweest van Oekraïne.

Buitenlandse inlichtingendiensten gaven eerder aan dat de Russische troepen bij de terugtrekking uit Cherson bruggen zou vernietigen om de Oekraïense opmars te vertragen.

Man die zijn zwangere vrouw verloor door Russische luchtaanval: 'Waarom?'

De man van de overleden zwangere vrouw die het gezicht werd van het Russische bombardement op een kraamkliniek in Marioepol heeft gesproken met de BBC. Foto's van de vrouw, die na de luchtaanval op een brancard uit het ziekenhuis werd gedragen, verschenen wereldwijd in de media. De naam van de vrouw is Irina Kalinina.

Ze werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar artsen haar aanvankelijk in leven wisten te houden. De baby is nog via een keizersnede ter wereld gebracht, maar het kindje bleek levenloos. Daarna overleed Kalinina zelf ook.

Haar man Ivan heeft asiel gezocht in Wales en woont in Porthcawl. Hij zegt zich "volledig vernietigd" te voelen nu zijn vrouw en zoon zijn gedood. "Irina hield van het leven, ze was gelukkig, ze was een doorzetter en ze was het beste voor mij", zegt hij.

Op de vraag wat hij tegen de Russische president Poetin zou zeggen, zegt hij: "Ik zou tegen hem zeggen 'waarvoor?' "We hebben ons hele leven gedacht dat Russen onze broers waren. Hij viel ons gewoon aan, hij vermoordde ons, vermoordde onze familieleden, vrienden en geliefden. 'Waarvoor? Waarom?'" Irina en haar doodgeboren zoontje Miron zijn samen begraven in Marioepol.

VS koopt artillerie Zuid-Korea voor Oekraïne

De VS koopt 100.000 stuks houwitserartillerie van Zuid-Koreaanse fabrikanten om die vervolgens aan Oekraïne te leveren. De VS en Zuid-Korea werken al enige tijd aan de deal, melden Amerikaanse regeringsfunctionarissen aan persbureau AP.

De deal moet de zorgen wegnemen binnen het Amerikaanse leger, waar gevreesd werd dat aanhoudende leveringen van houwitsermunitie van het Pentagon aan Oekraïne de Amerikaanse voorraden zouden aantasten.

Oekraïense leiders dringen al langer aan op meer wapens en militaire hulp. De steun van Zuid-Korea aan Oekraïne bleef eerder beperkt tot leveranties van niet-dodelijke uitrusting en voorraden. In april drong de Oekraïense president Zelensky er bij Zuid-Korea op aan om wapens te leveren na de Russische aanval op Marioepol.

Internationale veiligheidsexperts wezen er al langer op dat zowel Noord- als Zuid-Korea enorme voorraden munitie aanhoudt vanwege de decennialange spanningen langs de zwaar versterkte en gemilitariseerde grens tussen de landen.

Beelden van heroverde dorpen in Oekraïne

Oekraïense militairen komen steeds dichter bij de zuidelijke havenstad Cherson. Op weg naar de belangrijke stad worden verschillende dorpen bevrijd. De Oekraïense militairen plaatsen beelden, die zijn geverifieerd door persbureaus, van de opmars.

Oekraïense militairen heroveren dorpen bij Cherson

Sterke Russische 'intentie' om het burgermoreel in Oekraïne te schaden

Rusland probeert opzettelijk het moreel van de Oekraïense burgers te schaden, aldus het Britse ministerie van Defensie. In de laatste update van de inlichtingendienst staat dat de Russen "voortdurend prioriteit" geven aan "kritieke nationale infrastructuur boven militaire doelen". Dat wijst volgens de dienst sterk op "de Russische intentie om het burgermoreel aan te vallen".

"Russische aanvallen op de opwekking en transmissie van elektriciteit hebben een onevenredig effect op de burgers in Oekraïne en hebben zonder onderscheid een impact op kritieke functies zoals gezondheidszorg en verwarming", klinkt het.

"Voortdurende afbraak van netwerken door Russische aanvallen zal vrijwel zeker gevolgen hebben voor onderling verbonden water- en verwarmingssystemen, die in de winter het sterkst door de burgerbevolking zullen worden gevoeld, naarmate de vraag toeneemt."

'Twee doden en twee gewonden na aanval flatgebouw Mykolajiv'

Oekraïense functionarissen melden een nachtelijke Russische aanval op een flatbouw in de zuidelijke stad Mykolajiv. Volgens burgemeester Alexander Senkevitsj is een woonwijk van de stad beschoten. Daarbij vielen volgens hem twee doden en twee gewonden.

"Vernieling van de vijfde tot de eerste verdieping. Tot nu toe zijn twee doden en twee gewonden bekend. De hulpdiensten zetten de zoek- en reddingsoperatie voort", zei hij.

Op sociale media zijn beelden van een kapotgeschoten flatgebouw te zien waarvan gezegd wordt dat het om het gebouw in Mykolajiv gaat. De beelden zijn verspreid door medewerkers van de Oekraïense president.

Flatgebouw Mykolajiv verwoest na aanval

'Russische terugtrekking duurt minimaal een week'

Het gaat minstens een week duren voordat Rusland zich heeft teruggetrokken uit de stad Cherson. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie Reznikov gezegd in een interview met Reuters.

"Het is niet zo eenvoudig om deze troepen in één of twee dagen uit Cherson terug te trekken. Het duurt minimaal een week", zei hij. Rusland heeft nog steeds 40.000 militairen in de regio. Uit inlichtingen blijkt dat de meeste troepen nog in en rond de stad verblijven, zei Reznikov.

Volgens Vadym Skibitsky, het plaatsvervangend hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, is meer dan de helft van de Russische troepen die op de rechteroever van de stad waren gestationeerd er nog steeds. Dat is een troepenmacht die eerder op 20.000 is geschat.

Hoe de Russische terugtrekking uit de regio Cherson verloopt, en in hoeverre Oekraïense troepen het gat opvullen dat zij achterlaten, is afgelopen nacht nauwelijks duidelijk geworden. Wel heeft het Oekraïense ministerie van Defensie bekendgemaakt dat er recentelijk 41 plaatsen in de regio bevrijd zijn. Die aantallen zijn niet te verifiëren.

In beeld: burgers uit Cherson komen aan op de Krim

Voorafgaand aan de aangekondigde terugtrekking uit Cherson heeft Rusland meermaals burgers bevolen om Cherson te verlaten. Op onderstaande foto's van persbureau Reuters zijn burgers te zien die uit Cherson naar de door Rusland geannexeerde Krim zijn overgebracht.

Gisteren kwam Amnesty International met een nieuw rapport waarin staat dat Rusland burgers met geweld uit bezette Oekraïense gebieden gedeporteerd heeft. Dit zijn oorlogsmisdrijven en waarschijnlijk misdrijven tegen de menselijkheid, zegt de mensenrechtenorganisatie.

In het rapport staat beschreven hoe burgers met geweld uit bezette gebieden in Oekraïne naar door Rusland gecontroleerde gebieden of naar Rusland gebracht zijn. Hierbij zijn kinderen gescheiden van hun familie, wat in strijd is met het internationaal humanitair recht, zegt de mensenrechtenorganisatie.

 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters

Oekraïne: 41 plaatsen bevrijd

Hoe de Russische terugtrekking uit de regio Cherson verloopt, en in hoeverre Oekraïense troepen het gat opvullen dat zij achterlaten, is afgelopen nacht nauwelijks duidelijk geworden. Wel heeft het Oekraïense ministerie van Defensie bekend gemaakt dat er recentelijk 41 plaatsen in de regio bevrijd zijn. Die aantallen zijn niet te verifiëren.

Op sociale media en op de Oekraïense tv werden gisteren beelden getoond van Oekraïense soldaten in het stadje Snihoerivka, zo'n 55 kilometer ten noorden van de stad Cherson, die verwelkomd werden door achtergebleven inwoners. Persbureau Reuters heeft de locatie van de video geverifieerd, maar niet de datum waarop het beeld gefilmd is. Een van de militairen zegt in de video: "Vandaag, op 10 november, heeft het 131ste Inlichtingenbataljon Snihoerivka bevrijd."

VS: nieuw militair steunpakket van 400 miljoen dollar voor Oekraïne, inclusief mobiele luchtafweer

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een nieuw pakket wapenleveranties aan Oekraïne bekendgemaakt, ter waarde van zo'n 400 miljoen dollar. Dat bestaat vooral uit veel munitie, onder meer voor de HIMARS-raketlanceerders, bedoeld om de Oekraïners te steunen in hun tegenoffensief in het oosten van het land. Daarnaast leveren de VS voor het eerst vier Avenger-installaties, mobiele luchtafweersystemen waarmee drones en kruisraketten onderschept kunnen worden.

"Deze verbeterde luchtafweer is essentieel voor Oekraïne, nu Rusland volhoudt in zijn gebruik van kruisraketten en Iraanse drones om kritieke burgerdoelen aan te vallen", zo lichtte Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan het pakket toe tijdens een persconferentie op het Pentagon. Rusland heeft de afgelopen weken geregeld aanvallen uitgevoerd op energiecentrales, waardoor de stroomvoorziening in het land flink ontregeld is.

In zijn dagelijkse videotoespraak zei de Oekraïense president Zelensky dat de nieuwe Amerikaanse luchtafweersystemen "precies zijn wat we nodig hebben, en waarom we gevraagd hebben".

Het Avenger-systeem tijdens een militaire oefening in 2017 in Taiwan

VS: lijkt erop dat Russische troepen zijn begonnen aan terugtrekking Cherson

De Verenigde Staten hebben meerdere signalen gekregen dat Russische troepen van plan zijn zich zoals verwacht terug te trekken uit Cherson, zegt de Amerikaanse Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan.

Eerder vandaag zei een Oekraïense militaire opperbevelhebber tegen BBC dat er nog geen bevestiging was dat de Russen de stad verlaten, zoals gisteren werd bekendgemaakt. Maar de Russische luitenant-generaal Konasjenkov zei vanochtend dat dit wel het geval was, en de troepen zich terugtrekken vanaf de westelijke oever van de rivier de Dnjepr.

Cherson ligt aan de westelijke oever van de Dnjepr. De terugtrekking zal waarschijnlijk vertraagd worden door het feit dat Oekraïense troepen de afgelopen tijd meerdere bruggen over de rivier hebben gebombardeerd, en duizenden Russische troepen de rivier zullen moeten oversteken.

Sullivan zei ook dat de terugtrekking van Rusland uit sommige gebieden in Oekraïne niet betekent dat de oorlog in Oekraïne ten einde is. Daarom stuurt Washington een nieuw hulppakketrichting het land, inclusief luchtverdedigingssystemen.

24 uur na bekendmaking: hoe gaat het met terugtrekking in Cherson?

Iets meer dan 24 uur na de bekendmaking van Rusland over de terugtrekking uit Cherson komen de Oekraïense militairen steeds dichter bij de strategische stad. Volgens de Oekraïense legercommandant Zaloezjny zijn de troepen bij Cherson sinds gistermiddag zeker 7 kilometer opgerukt en hebben ze twaalf dorpen heroverd.

Inmiddels zouden Oekraïense militairen de plaats Tsjornobajivka naderen, bij de buitenwijken van Cherson en vlak bij de internationale luchthaven van de stad.

Video: Oekraïense soldaten op weg naar Cherson

Op beelden geverifieerd door persbureau Reuters zijn Oekraïense soldaten te zien bij een snelweg zo'n 30 kilometer ten noordwesten van Cherson:

Oekraïense soldaten op weg naar Cherson: 'Eerste verdedigingslinie is van ons'

'Oekraïense militairen dicht bij vliegveld Cherson'

Na eerdere berichten dat de Oekraïense troepen de plaats Kyselivka hadden veroverd, meldt een verslaggever van The Guardian dat Oekraïense militairen de plaats Tsjornobajivka naderen, bij de buitenwijken van Cherson en vlak bij de internationale luchthaven van de stad.

Volgens de Oekraïense legercommandant Valeri Zaloezjny zijn de Oekraïense troepen bij Cherson de afgelopen 24 uur zeker 7 kilometer opgerukt en hebben ze twaalf dorpen heroverd.

Ooggetuigen zeggen dat de Oekraïense troepen de stad Cherson van drie kanten naderen, vanuit het noorden, oosten en westen. Tegelijkertijd zouden er nog steeds Russische troepen aanwezig zijn in de stad.

Kabinet steekt 100 miljoen in nieuw fonds voor wapens Oekraïne

Het kabinet steekt 100 miljoen euro in een nieuw opgericht fonds waaruit militair materieel voor Oekraïne wordt gefinancierd. Het fonds is een Brits initiatief en ook Denemarken en Noorwegen doen eraan mee.

Bedoeling van het fonds is dat materieel direct bij de industrie wordt ingekocht, zodat het zo snel mogelijk in Oekraïne terecht kan komen en dat het beschikbare geld maximaal wordt benut.

De Oekraïense regering moet zelf zeggen waaraan behoefte is. De eerste leveringen worden begin volgend jaar verwacht.

Loopgraven op satellietbeelden te zien

Op satellietbeelden die afgelopen week zijn gemaakt bij de stad Armiansk in het noorden van de door Rusland ingelijfde Krim zijn nieuwe loopgraven te zien. Het gebied ligt dicht bij de Oekraïense regio Cherson. Deze loopgraaf, gefotografeerd op 5 november, was er een week eerder nog niet.

Zelensky en Sunak: terugtrekking uit Cherson is 'sterke vooruitgang'

De Britse premier Sunak en de Oekraïense president Zelensky zijn het erover eens dat iedere Russische terugtrekking uit Cherson "sterke vooruitgang zou betekenen voor de Oekraïense strijdkrachten." Dat liet een woordvoerder van Sunak weten na een telefoongesprek tussen de twee leiders.

Ze benadrukten ook dat het goed is om voorzichtigheid te betrachten over de terugtrekking "totdat de Oekraïense vlag boven de stad wappert".

IND: vorige maand hoogste aantal Russische asielaanvragen

In oktober hebben 89 Russen een asielaanvraag gedaan in Nederland, meldt de Nederlandse Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vandaag. Dat is het hoogste aantal aanvragen dit jaar.

Rusland staat hierdoor in oktober op de tiende plaats in de lijst met herkomstlanden van asielzoekers. Tot nu toe hebben dit jaar 455 asielzoekers uit de Russische Federatie een eerste asielaanvraag gedaan.

De IND zegt dat nog afgewacht moet worden of de aangekondigde mobilisatie in Rusland op de langere termijn gaat leiden tot asielaanvragen in Nederland. De door Moskou genoemde 'gedeeltelijke mobilisatie' van 300.000 reservisten leidde tot lange files bij Russische grenzen.

Rusland maakt van Cherson 'stad des doods'

Russische troepen die zich terugtrekken uit Cherson laten overal mijnen achter, zegt de Oekraïense regeringsadviseur Podoljak. Volgens hem is Rusland van plan Cherson te veranderen in een 'stad des doods'. Hij denkt dat de Russen de stad willen platbombarderen vanaf de andere kant van rivier de Dnjepr.

"Dit is hoe de Russische wereld eruitziet: ze kwamen, ze roofden, ze vierden feest, ze doodden 'ooggetuigen', lieten puinhopen achter en vertrokken vervolgens", aldus Podoljak.

Rusissch leger bevestigt terugtrekking Cherson

De Russische luitenant-generaal Konasjenkov heeft de terugtrekking van Russische troepen vanaf de westelijke oever van de rivier de Dnjepr bevestigd. "De Russische troepen manoeuvreren naar voorbereide posities in strikte overeenstemming met het goedgekeurde plan", zei Konasjenkov.

Gisteren had de Russische minister Sjojgoe van Defensie de terugtrekking al aangekondigd. Hij zei dat er langs de Dnjepr een nieuwe verdedigingslinie zal worden opgetrokken.

Dit zou betekenen dat de cruciale stad Cherson weer in Oekraïense handen kan vallen. De Oekraïense autoriteiten hebben eerder gewaarschuwd dat een Russische terugtrekking mogelijk in scène wordt gezet, om zo het Oekraïense leger in een val te lokken.

Oekraïense militairen rijden op een zelfrijdend kanon nabij de frontlinie in de regio Cherson

Foto's van Marioepol

In onderstaande foto's van persbureau Reuters is de situatie in Marioepol te zien. De havenstad aan de Zwarte Zee is sinds eind mei in handen van Rusland. Sindsdien komen er nog maar weinig onafhankelijk nieuws of niet-Russische beelden uit de stad.

Marioepol werd maandenlang gebombardeerd door de Russische troepen, waardoor de stad bijna volledig met de grond gelijk is gemaakt. Ook zijn er veel burgerdoden gevallen.

De Verenigde Naties zeiden eerder dat ze de dood van 1348 burgers konden bevestigen, maar dat het werkelijke dodental waarschijnlijk veel hoger lag. Daar voegde de VN aan toe dat 90 procent van de woongebouwen van de stad beschadigd of vernietigd was.

Moskou en Kiev vochten ook maandenlang om het terrein van Azovstal. De staalfabriek werd het symbool van de gebroken weerstand van Oekraïense militairen na twee maanden beleg door de Russen.

 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters

Britten: 20,5 miljard euro aan Russische goederen bevroren

Het Verenigd Koninkrijk zegt 18 miljard pond (ongeveer 20,5 miljard euro) aan Russische tegoeden te hebben bevroren van oligarchen en andere personen en organisaties. Hiermee overstijgt het sanctiepakket alle andere Britse sanctiepakketten opgelegd aan andere landen met 6 miljard pond.

"We hebben de zwaarste sancties ooit ingesteld tegen Rusland en het verlamt hun oorlogsmachine", aldus Andrew Griffith van het ministerie van Financiën. "Onze boodschap is helder: we zullen Poetin deze wrede oorlog nooit laten winnen."

'Oekraïense troepen heroveren stad op 55 kilometer van Cherson'

Een Oekraïens verkenningsbataljon heeft een video op Telegram gepost waarin het zegt dat de stad Snihoerivka is bevrijd. De stad in de regio Mykolajiv ligt op ongeveer 55 kilometer van de stad Cherson. Het is voor het eerst dat gezegd wordt dat de stad is heroverd.

Op Twitter is een versie van de video geplaatst met Engelse ondertiteling. De beelden zijn niet geverifieerd.

Britten: Russische terugtrekking uit Cherson gaat dagen duren

De Russische terugtrekking uit Cherson gaat waarschijnlijk meerdere dagen duren, zegt het Britse ministerie van Defensie vandaag in dagelijkse update over de oorlog. De troepen zullen daarbij gebruikmaken van defensieve posities en artillerievuur om de terugtrekkende troepen te dekken.

Ook worden bruggen vernietigd en landmijnen gelegd om de Oekraïense opmars te vertragen. Volgens het ministerie is het oversteken van de rivier de Dnepr voor de Russen gevaarlijk omdat er een beperkt aantal oversteekplaatsen is.

In Oekraïne is nog scepsis over de Russische terugtrekking. Joeri Sobolevsky, vicevoorzitter van het Oekraïense bestuur van Cherson, zei tegen de NOS dat er "reden is voor twijfel" over de Russische belofte. "Ik vertrouw alleen op de feiten." De Oekraïense strijdkrachten zullen voorzichtig optreden bij de bevrijding, rekening houdend met een eventuele valstrik of achtergebleven troepen.

Hoogste militair VS: 100.000 militaire slachtoffers aan beide kanten

Door de oorlog in Oekraïne zijn meer dan 100.000 Russische militairen gestorven of gewond geraakt. Dat heeft de Amerikaanse generaal Mark Milley gezegd, zonder toe te lichten waar hij zich op baseert. Het aantal kan niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Milley sprak op een bijeenkomst van de Economic Club in New York, waar hij zei dat de Oekraïense strijdkrachten met "een vergelijkbaar aantal" slachtoffers kampen. Daarnaast zouden volgens Milley ongeveer 40.000 Oekraïense burgers zijn overleden sinds het begin van de Russische invasie in februari.

Het Oekraïense ministerie van Defensie liet onlangs weten dat ruim 77.000 Russische militairen zijn omgekomen sinds het begin van de oorlog. Ook dit aantal is niet onafhankelijk geverifieerd.

Amnesty: deportatie Oekraïense burgers mogelijk misdaad tegen menselijkheid

Rusland heeft met geweld burgers gedeporteerd uit bezette Oekraïense gebieden. Dit zijn oorlogsmisdrijven en waarschijnlijk misdrijven tegen de menselijkheid, zegt Amnesty International in een nieuw rapport.

In het rapport staat beschreven hoe burgers met geweld uit bezette gebieden in Oekraïne naar door Rusland gecontroleerde gebieden of naar Rusland gebracht zijn. Hierbij zijn kinderen gescheiden van hun familie, wat in strijd is met het internationaal humanitair recht, zegt de mensenrechtenorganisatie.

Amnesty sprak met 88 mensen, voornamelijk uit de Oekraïense havenstad Marioepol. "Sinds het begin van de oorlog tegen Oekraïne, wat op zichzelf een internationaal misdrijf is, hebben Russische troepen willekeurig burgers aangevallen en onwettig gedood en families verscheurd. Niemand is gespaard gebleven, zelfs kinderen niet", zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

Het door Rusland gedwongen overbrengen en deporteren van mensen is een oorlogsmisdrijf, zegt Amnesty International, maar moet ook worden onderzocht als een misdrijf tegen de menselijkheid.

Amnesty kwam afgelopen zomer in opspraak nadat het in een rapport had geschreven dat het Oekraïense leger eigen burgers in gevaar bracht door legerbases te bouwen in woonwijken en bij scholen en ziekenhuizen. Daar werd vernietigend op gereageerd. Zo zei een emeritus hoogleraar militair recht aan de Universiteit van Amsterdam dat het onderzoek "vol gaten zit". Hierop stapte het hoofd van Amnesty International in Oekraïne op.

Poetin niet naar G20-top in Indonesië

De Russische president Poetin gaat niet naar de G20-top op Bali volgende week. Dat heeft gastland Indonesië gezegd. Volgens het land zal Poetin wel deelnemen aan een virtuele bespreking. Tijdens de top wordt Rusland verder vertegenwoordigd door minister van Buitenlandse Zaken Lavrov.

De G20 is een overleg tussen de grootste economieën van de wereld en de Europese Unie. Er wordt ook gesproken over de oorlog in Oekraïne. President Zelensky zei eerder al dat hij niet komt, als Poetin er ook is. Indonesië weigerde de uitnodiging aan Rusland in te trekken.

Russische staatstelevisie spreekt over tijdelijke terugtrekking

Ruslandcorrespondent Iris de Graaf ziet hoe er in Rusland gereageerd wordt op het nieuws van de terugtrekking uit Cherson. Volgens de Graaf benadrukt de Russische staatstelevisie dat de terugtrekking van tijdelijke aard is. "Cherson is van Rusland, het is onze taak die mensen te redden, om het gebied te bevrijden, dus dat gaan we ook doen", horen de Russen. "We zetten één stap terug en dan weer twee stappen vooruit. Hoe dan ook keren we terug", verzekeren de talkshowhosts.

Volgens het ministerie van Defensie in Rusland zou met behulp van het westen een grote Oekraïense aanval gepland zijn op de nabijgelegen waterkrachtcentrale, wat het gevaar van overstroming oplevert. En dus is, zoals ze hier zeggen, de "psychologisch moeilijke beslissing" genomen de troepen uit voorzorg terug te trekken. "De levens van de Russische militairen hebben onze prioriteit", zei defensieminister Sjojgoe. Met geen woord wordt gesproken over een militaire nederlaag, verliezen of tegenslagen.

Misleiding? Valstrik? In Oekraïne zijn ze teruggehoudend

De aangekondigde Russische terugtrekking uit Cherson is een grote opsteker voor Oekraïne en een blamage voor Rusland. Het was de enige regionale hoofdstad die Rusland veroverde bij de invasie van Oekraïne. Toch is de Oekraïense regering nog niet in feeststemming. Ze toont gepaste terughoudendheid.

Joeri Sobolevsky, vicevoorzitter van het Oekraïense bestuur van Cherson, zegt tegen de NOS dat er "reden is voor twijfel" over de Russische belofte. "Ik vertrouw alleen op de feiten." De Oekraïense strijdkrachten zullen voorzichtig optreden bij de bevrijding, rekening houdend met een eventuele valstrik of achtergebleven troepen.

Lees in dit artikel meer over wat het verlies van Cherson betekent.

Rutte verzekert Zelensky van militaire steun

Premier Rutte heeft gebeld met de Oekraïense president Zelensky. In het gesprek verzekerde de premier Oekraïne van militaire steun. "Wij zien en de hele wereld ziet de aanhoudende Russische agressie tegen jouw land", zei Rutte. "Vooral gericht op burgerdoelen en elektriciteits- en watervoorzieningen. Het is verschrikkelijk. Zeker tijdens deze winter staan wij aan jullie zijde. Maar ook daarna, voor zolang het nodig is."

Het begin van het telefoongesprek heeft de premier op Twitter gezet, wanneer het gesprek heeft plaatsgevonden is onduidelijk.

NAVO noemt terugtrekking 'bemoedigend' voor Oekraïne

Secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, noemt de aangekondigde terugtrekking van Rusland in de havenstad Cherson 'bemoedigend'. Hij sprak in Londen, waar hij de Britse premier Rishi Sunak ontmoette over de "overwinningen van Oekraïne door hun dappere en moedige soldaten".

Stoltenberg zei eveneens dat de steun van het Verenigd Koninkrijk, de NAVO-bondgenoten essentieel is bij die overwinningen.

'Te vroeg om te spreken van terugtrekking'

Een adviseur van de Oekraïense president Zelensky zegt dat het nog te vroeg is om te spreken over een terugtrekking van Rusland bij de stad Cherson. Hij stelt dat sommige Russische manschappen wel in Cherson blijven en dat Rusland zijn troepenmacht in de regio juist vergroot.

"Zolang de vlag niet boven Cherson wappert, kunnen we niet spreken van een Russische terugtrekking", zegt Michajlo Podoljak, adviseur van de president, tegen persbureau Reuters.

Rusland kondigt terugtrekking westoever Cherson aan

De Russische minister Sjojgoe van Defensie heeft de terugtrekking van Russische troepen vanaf de westelijke oever van de rivier de Dnepr aangekondigd. Daar zal een nieuwe verdedigingslinie worden opgetrokken, zei hij in gesprek met de Russische generaal Soerovikin, die de leiding heeft over de militaire operatie in Oekraïne.

De terugtrekking zou betekenen dat de cruciale stad Cherson weer in Oekraïense handen valt. Maar de Oekraïense autoriteiten hebben eerder wel gewaarschuwd dat een Russische terugtrekking mogelijk in scène wordt gezet, om zo het Oekraïense leger in een val te lokken.

Britten sturen verwarmde tenten en slaapzakken naar Oekraïne

Met de winter in aantocht stuurt Groot-Brittannië 150 verwarmde tenten en 12.000 warme slaapzakken extra naar Oekraïne, zodat militairen zich kunnen beschermen tegen lage temperaturen. Dat heeft minister Wallace van Defensie bekendgemaakt.

De bedoeling is dat er half december nog eens 25.000 sets warme winterkleding aan Kiev worden geleverd. Daarbij gaat het om thermojassen, broeken en extra warme handschoenen, schoenen en sokken.

De aankondiging van Wallace valt samen met een bezoek van de secretaris-generaal van de NAVO Stoltenberg aan het Verenigd Koninkrijk. Hij gaat onder meer naar de zuidoostelijke Engelse stad Lydd, waar Oekraïense troepen worden getraind.

Pro-Russische bestuurder regio Cherson omgekomen

Een door Rusland geïnstalleerde bestuurder van de Oekraïense regio Cherson is om het leven gekomen bij een auto-ongeluk, melden Russische staatspersbureaus en lokale functionarissen. Het gaat om Kirill Stremousov (45), plaatsvervangend hoofd van het gebied dat door Rusland illegaal is geannexeerd.

Hij was een prominente voorstander van de Russische bezetting van Oekraïne en plaatste geregeld agressieve teksten op sociale media. Daar postte hij ook updates over de situatie aan het front. Onlangs spoorde hij inwoners aan om te vertrekken van de westelijke oever van de rivier de Dnepr vanwege het Oekraïense tegenoffensief in de regio Cherson.

De toedracht van het auto-ongeluk is niet bekend. Stremousov werd door de Oekraïense politie gezocht vanwege landverraad.

Kirill Stremousov

Paus haalt uit naar huurlingen

Paus Franciscus heeft de huurlingen die in Oekraïne vechten fel bekritiseerd. "Ze zijn zo wreed tegen de bevolking. Ik doe opnieuw een oproep tot gebed voor Oekraïne en vraag de Heer om vrede voor deze mensen", zei de paus na zijn wekelijkse audiëntie.

Franciscus noemde Rusland niet bij naam.

In Oekraïne vechten huurlingen van onder meer de Wagner Groep. Deze paramilitaire organisatie zet ook huurlingen in landen in Latijns-Amerika, Afrika en Syrië in. President Poetin zei eerder dat de Wagner Groep niet in opdracht van Rusland handelt en dat 'particuliere militaire organisaties' het recht hebben om overal in de wereld te werken zolang ze zich aan de Russische wet houden.

'Krimbrug pas in september 2023 hersteld'

Het duurt vrijwel zeker tot september volgend jaar voordat de Krimbrug weer helemaal hersteld is. Dat meldt het Britse ministerie van Defensie in zijn dagelijkse update over de strijd in Oekraïne.

Vorige maand werd een deel van de brug opgeblazen. Volgens Rusland was het een sabotageactie van Oekraïne; de brug is cruciaal voor het vervoer van oorlogsmaterieel voor de Russische strijdkrachten.

Na de explosie is er nog maar beperkt vervoer mogelijk over de 19 kilometer lange brug tussen Rusland en de Krim.

Volgens de Britten is de brug gisteren afgesloten voor het herstel van spoorrails. Dat zou volgende maand gereed moeten zijn, maar daarna zijn nog andere werkzaamheden nodig om de brug te herstellen en die duren waarschijnlijk tot maart volgend jaar. Uiteindelijk zou de brug pas in september 2023 weer helemaal herbouwd zijn.

Slowakije en Hongarije voorbereid op toestroom vluchtelingen

In Slowakije en Hongarije bereiden de autoriteiten en hulporganisaties zich voor op een grote stroom Oekraïense vluchtelingen. Verwacht wordt dat honderdduizenden Oekraïners de komende weken de winter in hun land ontvluchten.

Door Russische aanvallen zijn elektriciteitscentrales verwoest, waardoor de verwarming op veel plaatsen is uitgevallen. Gezien de koude winters in Oekraïne zullen veel inwoners proberen het land te verlaten.

In Slowakije komen nu al veel Oekraïense vluchtelingen het land binnen. In de stad Kosice arriveerden de afgelopen weken zo'n zestig Oekraïners per dag, de komende weken wordt rekening gehouden met een dagelijkse toestroom van duizend mensen.

Ook in de Hongaarse grensstad Zahony zien ze al meer vluchtelingen uit Oekraïne binnenkomen. Het zijn er nu dagelijks 300 tot 500, ongeveer tien keer zoveel als de afgelopen maanden.

Russische veiligheidsbaas op bezoek in Iran

De voorzitter van de Russische Veiligheidsraad, Nikolai Patroesjev, is aangekomen in Iran. Hij praat daar met regeringsfunctionarissen over 'belangrijke veiligheidskwesties', meldt het Russische persbureau TASS. Nadere bijzonderheden zijn niet bekendgemaakt.

Het bezoek komt op het moment dat Iran internationaal zware kritiek krijgt vanwege de levering van drones aan Rusland. Die drones worden gebruikt bij aanvallen op Oekraïense doelen, inclusief burgerdoelen.

Iran gaf afgelopen weekend toe dat het 'een klein aantal' drones aan Rusland heeft geleverd, maar dat zou al zijn gebeurd voordat de Russen hun oorlog in Oekraïne begonnen.

Nieuwe Russische raketaanvallen in Oekraïne

Rusland heeft opnieuw raketaanvallen uitgevoerd op Oekraïense doelen. "De strijd woedt nog hevig, vooral in de regio Donetsk", zei de Oekraïense president Zelensky in een videotoespraak.

De president zei verder dat er hard wordt gewerkt in de gebieden en steden die op de Russen zijn heroverd. Daar moeten onder meer elektriciteits- en watervoorzieningen worden hersteld.

Zelensky krijgt Oscar van acteur Sean Penn

Acteur en regisseur Sean Penn heeft Zelensky een van zijn Oscars gegeven tijdens een bezoek aan Oekraïne. Het gouden beeldje moet dienen "als symbool van geloof in de overwinning van Oekraïne in de oorlog met Rusland". De Oscar blijft tot het einde van de oorlog in Oekraïne, aldus Zelensky. Hij deelde een video van het moment op Instagram.

Penn kreeg op zijn beurt van Zelensky de Orde van Verdienste voor zijn hulp aan Oekraïne. Het is de derde keer sinds de oorlog in februari is begonnen dat de acteur in Oekraïne is. Hij filmt een documentaire in het land.

Penn won twee Oscars, een in 2004 voor zijn hoofdrol in de misdaadfilm Mystic River en de andere in 2009 voor zijn rol in Milk.

Zelensky krijgt Oscar van acteur Sean Penn

Turkije: Zweden moet concrete stappen zetten voor toetreding tot de NAVO

Turkije wil concrete stappen zien van Zweden, voordat dat land kan toetreden tot de NAVO. Dat heeft president Erdogan gezegd na een ontmoeting met premier Kristersson van Zweden. Finland en Zweden willen vanwege de oorlog in Oekraïne toetreden tot het militaire bondgenootschap.

Maar Turkije heeft al enige tijd bezwaren, omdat de twee Noord-Europese landen terroristische groeperingen zouden steunen. Daarmee doelt Turkije op leden van de Koerdische PKK en de YPG-strijders. Eind juni werd een samenwerkingsovereenkomst getekend. En in september hervatten Finland en Zweden wel hun wapenexport naar Turkije.

De nieuwe Zweedse premier Kristersson zei na afloop dat hij de Turkse strijd tegen terrorisme begrijpt, en hij beloofde de afspraken met Turkije na te komen. Erdogan is daar blij mee. "Zweden wil het NAVO-lidmaatschap voor zijn eigen veiligheid. We willen een Zweden zien dat onze veiligheidszorgen begrijpt."

Behalve Turkije moet ook Hongarije nog akkoord gaan met de toetreding.

Oekraïne wil verlenging en uitbreiding graandeal

Oekraïne wil dat de graandeal wordt uitgebreid en meer goederen en havens gaat omvatten. Dat zegt onderminister Vaskov van Infrastructuur tegen persbureau Reuters. Hij hoopt dat volgende week de beslissing wordt genomen om het akkoord met zeker een jaar te verlengen.

De graandeal werd eind juli ondertekend door Oekraïne, Rusland en bemiddelaar Turkije, onder toeziend oog van de Verenigde Naties. Het akkoord is geldig tot 19 november, vandaar dat Oekraïne hoopt dat er snel duidelijkheid zal komen over de verlenging ervan.

"We hopen dat we uiterlijk volgende week met onze partners Turkije en de VN tot een overeenkomst kunnen komen. Het is de bedoeling dat het voor de gehele markt dan duidelijk zal zijn hoe de graandeal verder zal functioneren."

Vaskov hoopt dat de havens in de zuidelijke regio Mykolajiv ook worden opgenomen in het akkoord. Voor de Russische invasie waren die havens goed voor 35 procent van de Oekraïense voedselexport.

Oekraïense premier: nu geen reden voor evacuatie Kiev

De Oekraïense premier Sjmyhal ziet op dit moment geen reden om Kiev en andere grote steden die niet in de buurt van het front liggen, te evacueren. Dat zei hij bij een vergadering van het Oekraïense kabinet, dat bijeenkwam naar aanleiding van de Russische aanvallen op de Oekraïense energievoorziening.

Aanleiding voor die opmerking van de premier is een uitspraak dit weekend van burgemeester Klitsjko van Kiev. Die zei tegen zijn inwoners dat ze met elk scenario rekening moeten houden, zelfs met het slechtste scenario waarbij de hoofdstad helemaal zonder elektriciteit en water zou komen te zitten.

"Op dit moment is de situatie niet zo slecht dat we een evacuatie zouden aankondigen", sprak Sjmyhal. "Het zou onlogisch zijn om dat nu te doen."

Kritiek in Iran op inzet Iraanse drones door Rusland

De conservatieve Iraanse geestelijke Masih Mohajeri heeft kritiek geuit op de Iraanse steun aan Rusland in de oorlog in Oekraïne. In een stuk in zijn eigen krant die direct gelieerd is aan het regime keert hij zich fel tegen het gebruik van Iraanse drones om doelen in Oekraïne te bombarderen.

Mohajeri richt zich daarin rechtstreeks tot de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken. "Waarom heb je na het uitbreken van de oorlog niet tegen Rusland gezegd dat het geen recht heeft om Iraanse drones te gebruiken in Oekraïne? Bovendien: waarom heb je het niet openlijk veroordeeld dat Rusland deze oorlog is begonnen?"

Mohajeri vindt dat zijn land de rol van bemiddelaar op zich moet nemen. "Er is nog tijd om het beleid te veranderen", schrijft hij. Het is volgens hem niet in het belang van Iran om zich wat betreft buitenlandbeleid afhankelijk te maken van Rusland.

De voormalige ambassadeur van Iran in Rusland zei gisteren tegen het Iraanse staatspersbureau ILNA dat de betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne "onze belangen niet dient".

Oekraïne: kosten herbouw An-225 500 miljoen euro

De Oekraïense vliegtuigfabrikant Antonov wil de Antonov-225 herbouwen. Dat was het grootste vliegtuig ter wereld, speciaal gebouwd voor het transport van de Russische spaceshuttle. Antonov heeft aan persbureau Bloomberg laten weten dat een derde van het oude vrachttoestel kan worden hergebruikt. Het schat de kosten op 500 miljoen euro. Pas als de oorlog voorbij is, wil het bedrijf er meer over kwijt.

Het enige gebouwde exemplaar van de Antonov-225, of An-225, werd in de eerste dagen van de oorlog vernietigd bij een Russische aanval op het vliegveld van Hostomel, bij Kiev. Oekraïne zei toen dat het het "vlaggenschip van de luchtvaartindustrie" zou herbouwen en dat Rusland voor de kosten van 2,7 miljard euro moet opdraaien.

Zelensky houdt vast aan eisen voor onderhandelingen met Moskou

De Oekraïense president Zelensky heeft opnieuw zijn voorwaarden voor "eerlijke" onderhandelingen met Moskou duidelijk gemaakt: teruggave door Rusland van al het bezette Oekraïense grondgebied, compensatie voor alle schade die de Russische inval heeft aangericht en bestraffing van degenen die zich aan oorlogsmisdaden hebben schuldig gemaakt.

Zelensky deed zijn uitspraken na een bericht in The Washington Post van enkele dagen terug waarin stond dat de Amerikaanse regering een signaal van de autoriteiten in Kiev verlangt waaruit blijkt dat die tot onderhandelingen bereid zijn. Anders zou de indruk kunnen ontstaan dat Oekraïne zich onwrikbaar opstelt, waardoor het internationale steun zou kunnen verspelen.

Zelensky zei ook dat Oekraïne herhaaldelijk op onderhandelingen heeft aangedrongen, maar "idiote" Russische antwoorden kreeg, gevolgd door "nieuwe terroristische aanvallen, beschietingen en chantage". Na de illegale annexatie door Rusland van Oekraïens grondgebied in september, zei Zelensky dat Oekraïne niet met Rusland wil onderhandelen zolang Vladimir Poetin president is.

'Rusland bereidt zich voor op Oekraïense doorbraak'

De Russische troepen in Oost-Oekraïne lijken zich voor te bereiden op een doorbraak van het Oekraïense leger. Het Britse ministerie van Defensie zegt op basis van inlichtingen dat de Russen ver achter het front verdedigingslinies aanleggen. Die zouden bedoeld zijn om een snelle Oekraïense opmars na een doorbraak te voorkomen. Onder meer bij Marioepol aan de Zee van Azov zouden linies worden aangelegd. De stad is van strategisch belang omdat de weg van het Russische vasteland naar de Krim en Cherson daar langs loopt.

Volgens de Britten worden in Marioepol op twee plaatsen betonnen piramidevormige antitankversperringen gemaakt. Die zouden ook voor de verdediging van Cherson en door Rusland veroverd gebied in de regio Zaporizja zijn bedoeld.

Vorige maand maakte leider Prigozjin van de Wagner Groep bekend dat zijn privéleger een verdedigingslinie aanlegt in de door Rusland bezette Oekraïense regio Loegansk.

Het Britse ministerie van Defensie verspreidt sinds het begin van de oorlog informatie over het strijdverloop. Het zegt dat het een tegenwicht wil bieden tegen informatie die uit Rusland komt en bondgenoten van Oekraïne bij de oorlog betrokken houden. Volgens Moskou klopt de informatie uit Londen vaak niet.

Oekraïense militairen aan het front bij Bachmoet, in de regio Donetsk

China schrapte kritische videoboodschap van EU-president Michel

China heeft vrijdag een videoboodschap van voorzitter Charles Michel van de Europese Raad uit het openingsprogramma van een handelsbeurs in Shanghai geschrapt. Dat hebben drie Europese diplomaten gezegd tegen persbureau Reuters. Omdat de kwestie gevoelig is, willen ze niet bij naam worden genoemd.

Volgens de diplomaten beschuldigt Michel Rusland in de video van het voeren van een illegale oorlog in Oekraïne. Ook zegt hij dat de EU te afhankelijk van Rusland was geworden en dat de unie daarvan heeft geleerd. "Dat geldt ook voor onze handelsrelaties met China", zou hij eraan hebben toegevoegd. Verder zou hij China hebben gevraagd om meer te doen om het bloedvergieten in Oekraïne te stoppen.

"Voorzitter Michel was uitgenodigd om de bezoekers toe te spreken", bevestigt een woordvoerder van Michel na vragen van het persbureau. "Zoals de Chinezen hadden gevraagd, hebben we een boodschap opgenomen die uiteindelijk niet is getoond. We hebben om opheldering gevraagd."

Andere videoboodschappen zijn wel uitgezonden, waaronder die van de Chinese president Xi en de Belarussische dictator Loekasjenko. Rusland mocht bij zijn aanval op Oekraïne, in februari van dit jaar, gebruik maken van Belarussisch grondgebied.

Witte Huis spreekt geregeld met het Kremlin om nucleaire escalatie te voorkomen

De Amerikaanse Nationaal Veiligheidsadviseur Jake Sullivan bevestigt dat de VS en Rusland met elkaar in contact staan om te voorkomen dat de oorlog in Oekraïne uitloopt op een gevecht met kernwapens. Op een bijeenkomst in New York maakte hij niet duidelijk of hijzelf contact heeft met de Russen. Hij zei wel dat hij er meerdere keren op heeft gewezen dat "we kanalen hebben waarlangs we met hogere functionarissen van de Russische Federatie communiceren". Daar wordt gebruik van gemaakt als het nodig is om misverstanden voor te zijn "en de kans op een catastrofe te voorkomen, zoals het mogelijk gebruik van kernwapens".

Berichten over ontmoetingen tussen Sullivan en hoge Russische gesprekspartners doen al dagen de ronde. Daarbij wordt volgens de Amerikanen niet onderhandeld over beëindiging van de oorlog, zoals is gesuggereerd. "We behouden ons het recht voor om op een hoog niveau zaken te bespreken die voor de VS van belang zijn", zei een woordvoerder. "Dat is de afgelopen maanden gebeurd. Die gesprekken zijn uitsluitend gericht op risicovermindering en de Amerikaans-Russische betrekkingen."

Witte Huis bevestigt gesprekken met Rusland

Oekraïners zonder sticker bang dat ze niet mogen blijven

Honderden Oekraïners die in Nederland zijn, zijn bang dat ze niet mogen blijven. Ze hebben van de IND geen verblijfssticker gekregen, omdat ze een visum voor een ander land hebben of niet in Oekraïne waren toen de oorlog met Rusland uitbrak.

Sinds begin deze maand is het bezit van een verblijfssticker nodig om hier te mogen werken. "Ik word gebeld door werkgevers die dolblij met hun personeel zijn en daar nu ineens afscheid van moeten nemen", zegt advocaat Marjon Peeters tegen de NOS. "Die krijgen nu te horen dat ze uit de opvang moeten en hun baan kwijt zijn, terwijl ze niet weten waar ze heen moeten."

Vluchtelingenwerk Nederland denkt dat het stickerprobleem mogelijk kan worden opgelost door op Europees niveau goede afspraken te maken over de groep die tussen wal en schip valt.

Oekraïne beschuldigt Russen van plunderen in Cherson

Oekraïne beschuldigt Rusland van het plunderen van leegstaande huizen in de frontstad Cherson. Rusland heeft de inwoners vorige maand gesommeerd de stad te verlaten, omdat het Oekraïense leger elk moment aan de herovering van de stad kan beginnen. Volgens de Oekraïense regering was er sprake van een verkapte deportatie.

Rusland zegt dat tienduizenden inwoners naar elders zijn overgebracht, maar het is onduidelijk in hoeverre dat klopt. Een inwoner van Cherson zei donderdag tegen de NOS dat maar weinig mensen meewerken aan de verplaatsing naar regio's die onder controle van Rusland staan. "Cherson is zeker geen spookstad geworden. Er zijn minder mensen, maar de bewoners proberen het gewone leven voort te zetten." Ook hij zei dat er wordt geplunderd. "Alles van waarde is meegenomen: bronzen monumenten, de complete inboedel van bedrijven en ook contant geld."

Zaterdag kwamen er beelden naar buiten van een op het oog druk bezochte markt: