NOS Nieuws

Strategische brug bij Cherson zwaar beschadigd door Oekraïense raketten

Door een Oekraïense raketaanval is een cruciale brug in de buurt van de zuidelijke stad Cherson zwaar beschadigd geraakt. De Antonivsky-brug is de enige brug over de Dnjepr nabij de door de Russen ingenomen stad en wordt door Rusland gebruikt om troepen te bevoorraden.

Kleinere voertuigen kunnen nog over de zwaar gehavende brug, maar voor vrachtwagens is het te onveilig. Lokale autoriteiten zeggen dat de ruim een kilometer lange brug zal worden gerepareerd.

De aanval met de Himars-raketinstallatie werd gisterochtend rond 04.00 uur uitgevoerd. Twaalf raketten zouden zijn ingeslagen in het wegdek. Bij de aanval zijn geen gewonden gevallen.

De geavanceerde raketsystemen zijn door de Verenigde Staten geleverd. Vanochtend kondigde de Amerikaanse minister van Defensie Austin aan dat er nog vier Himars-installaties naar Oekraïne worden gestuurd.

Kiev hoopt met deze langeafstandsartillerie het tij in de oorlog te kunnen keren. Met dergelijke wapens, die vaak vanuit relatief veilig gebied worden ingezet, wil Oekraïne de aanvoerlijnen van Rusland verzwakken.

"Als de aanvallen doorgaan, kan de brug instorten", zei een plaatsvervangend hoofd van het pro- Russische bestuur van Cherson tegen een lokaal persbureau.

Op beelden van staatspersbureau Tass, die een Twitter-gebruiker online plaatste, is de schade aan de brug te zien:

De brug is niet alleen van belang voor bevoorrading, maar ook voor het eventuele terugtrekken van troepen uit de regio, meldt het Britse ministerie van Defensie in de dagelijkse inlichtingenbriefing. "De controle over de oversteek van de Dnjepr zal waarschijnlijk van groot strategisch belang worden bij de uitkomst van de gevechten in de regio."

De Russen bezetten een groot gebied aan de westkant van de Dnjepr, met Cherson als belangrijkste stad. Voor de invasie woonden daar 280.000 mensen. Rusland kon de stad en het omliggende gebied aan het begin van de oorlog met relatief weinig tegenstand veroveren. Oekraïne heeft onlangs een tegenoffensief aangekondigd, ondersteund met door het Westen geleverde langeafstandswapens.

In deze video zie je wat voor wapens er door het Westen geleverd worden:

De zware wapens waar Oekraïne om blijft vragen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl