NOS NieuwsAangepast

Russen kondigen terugtrekking uit Cherson aan, Oekraïne afwachtend

De Russische minister Sjojgoe van Defensie heeft de terugtrekking van Russische troepen vanaf de westelijke oever van de rivier de Dnepr aangekondigd. Daarna zal een nieuwe verdedigingslinie worden opgetrokken, zei hij in gesprek met de Russische generaal Soerovikin, die de leiding heeft over de Russische troepen in Oekraïne.

De terugtrekking zou betekenen dat de cruciale stad Cherson weer in Oekraïense handen valt. Maar de Oekraïense autoriteiten hebben eerder wel gewaarschuwd dat een Russische terugtrekking mogelijk in scène wordt gezet, om zo het Oekraïense leger in een val te lokken. Michajlo Podoljak, adviseur van president Zelensky, zegt dat het nog te vroeg is om over terugtrekking te spreken.

Cherson is zowel strategisch als symbolisch van belang. Als havenstad aan de riviermonding is Cherson economisch van grote waarde, met name vanwege de graanexport. Cherson is daarnaast de eerste grote stad die in Russische handen viel en de enige grote stad op westoever van de Dnepr.

De situatie rond Cherson:

Soerovikin spreekt van een "zeer moeilijke beslissing" die noodgedwongen is genomen. "Cherson en de omliggende regio konden niet goed worden bevoorraad en voldoende functioneren."

Gevechten

Het Oekraïense leger lanceerde twee maanden geleden een tegenoffensief in de omgeving van Cherson, waarbij langzaam maar zeker dorpen werden bevrijd in het noorden van de regio. Ondertussen werden de oeververbindingen over de Dnepr aangevallen, waardoor Russische troepen in de stad Cherson steeds verder geïsoleerd raakten.

In reactie op de opmars kondigden de Russische autoriteiten een 'evacuatie' van de burgerbevolking aan. De Oekraïense autoriteiten noemden dat deportatie. In de stad werden winkels geplunderd en voertuigen en museumstukken werden meegenomen.

Oekraïense Telegramkanalen melden dat twee Oekraïense plaatsen in het noorden van de regio, Snihoerivka en Kalinivske, zijn heroverd door Oekraïne, maar die berichten zijn nog niet geverifieerd.

'Nog te vroeg'

Een adviseur van de Oekraïense president Zelensky zegt dat het nog te vroeg is om te spreken over een terugtrekking van Rusland bij Cherson. Hij stelt dat sommige Russische manschappen daar blijven en dat Rusland zijn troepenmacht in de regio juist vergroot.

"Zolang de vlag van Oekraïne niet wappert over de stad Cherson, heeft het geen zin om te praten over terugtrekking van Rusland", zegt Michajlo Podoljak, adviseur van de president, tegen persbureau Reuters.

Vicevoorzitter omgekomen

Eerder vandaag werd bekend dat een door Rusland geïnstalleerde Oekraïense bestuurder van de regio Cherson is omgekomen bij een auto-ongeluk. Het gaat om Kirill Stremoöesov (45), plaatsvervangend hoofd van het gebied dat door Rusland illegaal is geannexeerd.

Hij was een prominente voorstander van de Russische bezetting van Oekraïne en plaatste geregeld agressieve teksten op sociale media. Daar postte hij ook updates over de situatie aan het front. Onlangs spoorde hij inwoners aan om te vertrekken van de westelijke oever van de rivier de Dnepr vanwege het Oekraïense tegenoffensief in de regio Cherson.

De toedracht van het auto-ongeluk is niet bekend. Stremoöesov werd door de Oekraïense politie gezocht vanwege landverraad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl