NOS NieuwsAangepast

Zwangere vrouw en baby alsnog overleden na luchtaanval Marioepol

Een zwangere vrouw die wereldwijd het gezicht werd van het Russische bombardement van een kraamkliniek in Marioepol is enkele dagen na het bombardement alsnog overleden. Ook haar ongeboren baby heeft de aanval niet overleefd, meldt het Amerikaanse persbureau AP.

Foto's van de vrouw, die na de luchtaanval op een brancard uit het ziekenhuis werd gedragen, verschenen wereldwijd in de media.

De vrouw werd naar een ander ziekenhuis gebracht, waar artsen haar aanvankelijk in leven wisten te houden. Haar bekken was verbrijzeld. De baby is nog via een keizersnede ter wereld gebracht, maar het kindje bleek levenloos, schrijft het persbureau. Daarna is de moeder ook overleden.

"We hebben de keizersnee uitgevoerd terwijl we haar aan het reanimeren waren en behandelden voor een shock", zegt de chirurg die de operatie uitvoerde. "Het kindje bleek levenloos. Een reanimatie van dertig minuten leverde niets op. Nog eens dertig minuten reanimeren voor de moeder lukte gaf ook geen resultaat. Beiden zijn overleden."

Een cameraploeg van persbureau AP zag de afgelopen week in Marioepol hoe nieuw leven en de dood dicht bij elkaar kwamen. Ze volgden drie zwangere vrouwen in de kraamkliniek die door Russische beschietingen is verwoest.

Drie zwangere vrouwen, twee geboorten in een verwoest Marioepol

De naam van de vrouw kon in de chaos niet worden geregistreerd. Volgens AP is haar lichaam overgedragen aan haar partner en haar vader, daarom hoeft ze niet worden begraven in de anonieme massagraven die worden gegraven in Marioepol.

De zuidelijke havenstad wordt nog altijd zwaar bestookt door Russische troepen, die de stad hebben omsingeld. Volgens de regionale autoriteiten zijn sinds het begin van de oorlog bijna 2200 mensen om het leven gekomen. Dat aantal is niet onafhankelijk te verifiëren.

Andere baby gezond

Het kinderziekenhuis werd afgelopen donderdag aangevallen. Daarbij vielen toen drie doden, zeventien anderen raakten gewonden. Persbureau AP was aanwezig bij de ontruiming van het ziekenhuis en fotografeerde daar evacuatie van de hoogzwangere vrouw op de brancard.

Beelden na de luchtaanval op het kinderziekenhuis in Marioepol:

Hulpdiensten halen slachtoffers uit verwoest ziekenhuis Marioepol

Ook een andere vrouw, gekleed in een stipjespyjama, werd gefotografeerd en gefilmd toen ze hoogzwanger het verwoeste ziekenhuis moest ontvluchten. Zij is inmiddels veilig bevallen van een dochter. Haar baby maakt het naar omstandigheden goed. De ouders hebben haar Veronika genoemd, naar de Griekse godin van de overwinning, Niké.

Tegen AP vertelde ze over het moment dat het ziekenhuis werd geraakt. "We lagen in de ziekenzaal toen ruiten, kozijnen, glas en muren uiteen geblazen werden. We wisten niet hoe dat kwam, Sommigen van ons hadden tijd om te schuilen, anderen niet."

Rusland beweert dat het ziekenhuis een legitiem militair doelwit was, zonder daar bewijs voor te leveren. Ook betichtten Russische autoriteiten Oekraïne ervan oorlogspropaganda te bedrijven, door een actrice in te zetten. De Russische ambassade in Nederland herhaalde gisteren in Buitenhof die beschuldiging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl