Een zwangere vrouw wordt afgevoerd in de buurt van het ziekenhuis
NOS NieuwsAangepast

Kinderziekenhuis in 'apocalyptisch' Marioepol verwoest

In de belegerde havenstad Marioepol is een kinderziekenhuis zwaar beschadigd geraakt. Volgens de Oekraïense autoriteiten is de verwoesting veroorzaakt door een Russische luchtaanval. De regionale gouverneur spreekt van zeventien gewonden, onder wie vrouwen die aan het bevallen waren.

Volgens president Zelensky liggen er kinderen en volwassenen onder het puin. "Hoelang kan de wereld medeplichtig blijven aan het negeren van terreur?", twittert de president. Hij roept andermaal op tot het instellen van een no-flyzone, iets wat de NAVO tot nu toe niet van plan was.

Diepe krater

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen er in de kraamkliniek waren ten tijde van de beschietingen. Op beelden van vandaag is op het terrein van het ziekenhuis een diepe krater te zien. Een deel van de gevel van het gebouw is ingestort en ramen zijn uit het pand geblazen. De kliniek ligt vol met puin.

In deze video's is te zien dat militairen gewonden afvoeren. Een functionaris noemt de aanval een oorlogsmisdaad:

Rusland heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen dat troepen het ziekenhuis hebben beschoten. Vanuit het Westen wordt met afschuw gereageerd op het nieuws. "Er zijn weinig dingen verwerpelijker dan het aanvallen van kwetsbare en hulpeloze mensen", zegt de Britse premier Johnson op Twitter.

Ook de VN veroordeelt het bombardement op de kraamkliniek. Artsen en ziekenhuizen mogen "nooit, maar dan ook nooit" een doelwit zijn, zegt een woordvoerder. Volgens de VN zijn inmiddels ruim 516 burgers gedood sinds Rusland Oekraïne is binnengevallen.

Wereldwijd zijn er groeiende zorgen dat de Russische troepen steeds vaker zullen overgaan tot willekeurige beschietingen, waarbij burgers het slachtoffer worden.

'Apocalyptisch'

Juist vandaag zou er voor Marioepol een tijdelijke wapenstilstand gelden, zodat burgers de stad veilig konden verlaten. Inwoners van de havenstad gaan al ruim een week gebukt onder zware beschietingen en stroomuitval. Volgens de autoriteiten en mensenrechtenorganisaties is de situatie er "apocalyptisch", met een nijpend tekort aan voedsel en water.

Rusland kondigde gisteren aan dat er vanaf vanmorgen 08.00 uur (Nederlandse tijd) een humanitaire corridor zou kunnen worden ingesteld. Oekraïne stelt dat het Russische leger de evacuatiepogingen en de toevoer van humanitaire hulp blijft blokkeren.

Er zijn tegenstrijdige berichten over evacuaties. Aanvankelijk meldden de Oekraïense autoriteiten dat er vandaag ruim 40.000 mensen uit Kiev, Marioepol en Charkov zijn geëvacueerd. In latere berichten werd de belegerde havenstad niet meer genoemd als plek waarvanuit mensen zijn geëvacueerd.

Aantal slachtoffers

Zeker 1170 inwoners van Marioepol zijn gedood sinds het begin van de invasie twee weken geleden, stelt de locoburgemeester van de stad. Ook volgens hem gingen de beschietingen vandaag door.

Op satellietfoto's is enorme schade te zien aan huizen, winkels, flats en andere burgerinfrastructuur te zien:

  • EPA/MAXAR TECHNOLOGIES
    De schade in Marioepol
  • EPA/MAXAR TECHNOLOGIES
    De schade in Marioepol

Onduidelijk is of en zo ja hoeveel burgers er zijn omgekomen in het kinderziekenhuis. Mogelijk was de kraamafdeling van het ziekenhuis uit voorzorg naar de kelders verplaatst. Een AP-journalist in Marioepol schreef een week geleden een artikel over een ziekenhuis in de stad waar dit het geval is, maar het is nog onbekend of het gaat om dezelfde kliniek die nu is beschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl