Veronika bij haar moeder Mariana
NOS Nieuws

Vrouw veilig bevallen na aanval op ziekenhuis Marioepol

De vrouw die bebloed werd gefotografeerd na een aanval op een Oekraïens ziekenhuis in Marioepol, is veilig bevallen van een dochter. Ook een tweede vrouw die werd geëvacueerd zou inmiddels zijn bevallen.

De baby, 3200 gram zwaar, maakt het goed. De ouders hebben haar Veronika genoemd, naar de Griekse godin van de overwinning, Niké.

De baby werd met een keizerssnee gehaald in een ander ziekenhuis in de stad, met op de achtergrond nog altijd het geluid van de Russische aanval op Marioepol. Een verslaggever van persbureau AP meldt dat op het moment van de bevalling het gebied rond het ziekenhuis opnieuw doelwit was van een luchtaanval.

Ziekenhuis ontvlucht

Moeder Mariana werd woensdag gefotografeerd toen ze hoogzwanger het verwoeste ziekenhuis moest ontvluchten. In een stippeltjespyjama moest ze zich met haar bezittingen in een draagtas een weg banen door het puin in een trappenhuis.

Bij de aanval kwamen drie personen om het leven, onder wie een kind. Zeker zeventien personen raakten gewond.

Mariana tijdens de evacuatie van het ziekenhuis

Zonder bewijs te leveren beweerde Rusland een dag na de aanval dat het ziekenhuis een legitiem militair doelwit was, omdat het zou zijn overgenomen door Oekraïense verdedigers. Journalisten ter plekke echter melden er geen enkel spoor te hebben gezien van Oekraïense strijdkrachten.

Mariana werd inzet van die oorlogspropaganda toen de Russische ambassade in Londen twitterde dat ze een actrice was die werd ingezet om te doen alsof het gebouw nog als ziekenhuis werd gebruikt. Haar foto werd gepubliceerd met een groot rood label 'Fake' erop.

Twitter verwijderde die lasterlijke Russische berichten. Volgens het sociale medium schonden ze de regels over hatelijk gedrag en het ontkennen van gewelddadige gebeurtenissen. Ook Facebook haalde dit soort berichten weg.

In een betoog over Russisch nepnieuws en de aanvallen op burgerdoelen haalde de Oekraïense VN-ambassadeur gisteravond de geslaagde bevalling aan als goed nieuws. "Haar naam is Veronika en hier zie je haar met haar vader. Wat voor Russische leugens er ook worden verteld over haar, haar familie en het incident."

Veronika in de handen van vader Joeri

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl