Evacués verlaten Irpin op 5 maart, ten noordwesten van Kiev
NOS Nieuws

Ruim 1 miljoen kinderen Oekraïne ontvlucht: 'Ze hebben dringend vrede nodig'

Meer dan één miljoen kinderen zijn Oekraïne ontvlucht sinds het begin van de Russische invasie, stelt Unicef. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn tot nu toe zeker 37 kinderen gedood en raakten 50 kinderen gewond.

Unicef-directeur Catherine Russell zei dit gisteren in een verklaring. Ze reageerde daarmee op het bombardement op een kinderziekenhuis in Marioepol.

Russell zegt verafschuwd te zijn door de Russische luchtaanval. "Deze aanval, indien bevestigd, onderstreept de verschrikkelijke tol die deze oorlog eist van de kinderen en families in Oekraïne", zegt Russell. "De kinderen van Oekraïne hebben dringend vrede nodig."

Toen de oorlog net was uitgebroken, meldde Unicef al dat tienduizenden gezinnen zouden moeten vluchten. De organisatie maakte zich toen al zorgen over "het leven en het welzijn" van de 7,5 miljoen kinderen in Oekraïne. In totaal zijn er nu zeker twee miljoen mensen het land ontvlucht.

Oorlogsmisdaad

In de belegerde havenstad Marioepol raakte gisteren een kinderziekenhuis zwaar beschadigd. Volgens de Oekraïense autoriteiten veroorzaakte een Russische luchtaanval de verwoesting. De regionale gouverneur sprak van zeventien gewonden, onder wie vrouwen die aan het bevallen waren.

Het bombardement is volgens de Oekraïense president Zelensky "het ultieme bewijs van genocide". Hij noemt het een "oorlogsmisdaad" en vraagt het Westen om strengere sancties tegen Rusland.

De Britse premier Johnson reageerde ook met afgrijzen op de aanval en zegt Oekraïne meer militaire steun te willen geven:

De VN zei eerder al dat artsen en ziekenhuizen "nooit, maar dan ook nooit" doelwit mogen zijn.

Rusland heeft nog niet gereageerd. Volgens het Franse persbureau AFP ontkende het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de aanval op het kinderziekenhuis niet. Een woordvoerder stelde dat Oekraïense legereenheden het ziekenhuis gebruikten als uitvalsbasis.

Hulpdiensten haalden gewonden, onder wie zwangere vrouwen, uit het verwoeste gebouw:

Hulpdiensten halen slachtoffers uit verwoest ziekenhuis Marioepol

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl