Verblijfssticker in Oekraïens paspoort binnenkort nodig, tijd dringt
Oekraïense vluchtelingen hebben vanaf 1 september een sticker in hun paspoort nodig om aan te tonen dat ze in Nederland mogen wonen en werken. Vanaf vandaag zijn alle IND-locaties in bedrijf waar Oekraïners terechtkunnen voor zo'n sticker: Assen, Nieuwegein, Amsterdam, Deventer, Rijswijk en Den Bosch. De locaties draaien nog niet op volle capaciteit.
Het gevolg is dat mensen lang moeten wachten op een afspraak. Wie in de afspraakplanner van de IND kijkt, ziet maar weinig vrije tijdsloten. Verschillende Oekraïners zeiden tegen de NOS dat ze al weken proberen een afspraak te maken, maar ze komen er niet doorheen. De IND erkent de lange wachttijd en wijt dit aan een personeelstekort. Er wordt nu personeel geworven.
Familiebezoek in Oekraïne
De sticker in het paspoort is belangrijk voor de Oekraïners. Vluchtelingenwerk zegt dat veel van hen in de zomerperiode even terug willen, bijvoorbeeld voor familiebezoek of om andere familieleden uit Oekraïne te halen voor wie het daar onveilig is.
Bij grenscontroles zorgt het Nederlandse bewijs van verblijf ervoor dat mensen niet teruggestuurd kunnen worden naar onveilig Oekraïens gebied. Met de sticker kunnen Oekraïners tot in ieder geval 4 maart 2023 in Nederland wonen en werken en aanspraak maken op leefgeld, opvang, medische zorg en onderwijs voor kinderen.
Er zijn nu zes locaties waar mensen terechtkunnen voor de sticker, maar toch betekent dat niet dat mensen snel geholpen worden. Vanwege personeelstekorten draaien de locaties niet op volle capaciteit. Zo zijn in de Brabanthallen in Den Bosch maar vijf van de tien loketten open.
De IND zegt dat het in de huidige arbeidsmarkt niet lukt om voldoende personeel te vinden. Met behulp van een speciaal arbeidsbureau probeert de dienst tijdelijke uitzendkrachten te vinden die willen werken als loketmedewerker.
Als het niet lukt om voor 1 september iedereen een sticker te geven, zal dat volgens de dienst geen consequenties hebben voor de mensen die tot dan nog niet aan de beurt gekomen zijn.