NOS NieuwsAangepast

Inwoners heroverd Cherson vieren bevrijding, Oekraïense vlaggen in het centrum

In Cherson zijn groepen mensen de straat op gegaan om de herovering van de stad door het Oekraïense leger te vieren. Het Oekraïense ministerie van Defensie bevestigt dat zijn strijdkrachten de stad zijn binnengegaan. De militaire inlichtingendienst van het land roept Russische militairen die nog in de stad zijn zich over te geven.

Het Russische ministerie van Defensie meldde eerder vandaag dat de terugtrekking uit de Zuid-Oekraïense stad was voltooid.

Op beelden op sociale media is te zien dat op verschillende plekken in de stad de Oekraïense vlag is opgehangen. De lokale bevolking heeft zich in het centrum van de stad verzameld om de militairen te verwelkomen, onder meer op het Vrijheidsplein. Ook klinkt er gejuich en getoeter in de straten en is te zien dat Russische reclameborden worden vernield.

Anton Gerasjtsjenko, een adviseur van de Oekraïense president Zelenksy, toont op Twitter beelden van militairen die aankomen in het centrum van de stad en worden opgewacht door een feestende menigte.

Inwoners Cherson onthalen Oekraïense strijdkrachten

Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn alle Russische troepen en uitrusting overgebracht naar de andere oever van de Dnjepr. Het ministerie zegt dat er geen militaire goederen en manschappen meer aan de westelijke kant van de rivier zijn.

Er zijn echter ook berichten dat er wel Russische militairen zijn achtergebleven na de terugtrekking van de troepen naar de oostkant van de Dnjepr.

Russen in burgerkleding

Serhi Chlan, een afgevaardigde van de regionale raad van Cherson, zegt tegen persbureau Reuters dat sommige Russische militairen de stad niet op tijd hebben kunnen verlaten en zich als burger hebben verkleed. De afgevaardigde van de regionale raad zegt ook dat veel Russen zijn verdronken toen ze over de Dnjepr probeerden te vluchten.

Ook zijn er berichten over gewonde Russische militairen die zijn achtergelaten of gevangengenomen zijn. Bij de terugtrekking over de Dnjepr zouden Russische troepen ook beschoten zijn.

Een niet-geïdentificeerde Russische militair zegt in een verslag op sociale media dat zijn laatste bevel was "om burgerkleding aan te trekken en op te rotten hoe je maar wilt". Volgens Rusland zijn er bij de terugtrekking geen verliezen geleden op het gebied van personeel of uitrusting.

Brug ingestort

Eerder op de dag bleek dat de enige brug bij Cherson die leidt naar de oostoever van de Dnjepr is ingestort. Op foto's die Oekraïense media publiceerden, is te zien dat hele delen van de Antonivsky-brug ontbreken. De oorzaak van het instorten van de brug is nog onduidelijk.

Rusland maakte eergisteren bekend zich terug te trekken van de westelijke oever van de Dnjepr, waar de stad Cherson ligt, naar de andere kant. Al sinds begin maart stond de stad onder controle van de Russen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl