liveblog
NOS NieuwsAangepast

Half miljoen mensen verliezen coronapas • Isolatieregels in Zuid-Afrika versoepeld

liveblog gesloten

Blog gesloten

Dit blog is gesloten. Dinsdag starten we een nieuw liveblog.

Kuipers: half miljoen mensen verliezen coronapas

Van ruim een half miljoen mensen vervalt het coronatoegangsbewijs (CTB) op 4 februari omdat ze niet op tijd hun boosterprik hebben gehad. Het geldt naar schatting voor maximaal 540.000 mensen, schrijft minister Kuipers aan de Tweede Kamer.

De geldigheid van het CTB wordt beperkt tot 180 dagen na besmetting en 270 dagen na vaccinatie. Volgens Kuipers kan de kortere geldigheidsduur ertoe leiden dat meer mensen een boostervaccinatie gaan halen.

Het coronatoegangsbewijs voor toegang tot onder meer horeca en culturele instellingen kan ook gekregen worden na een negatieve testuitslag of een coronaherstelbewijs.

Wel besmet maar geen symptomen: niet meer in isolatie in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika hoeven mensen niet langer in isolatie als ze coronapositief zijn getest en geen symptomen hebben. Wie wel symptomen heeft, hoeft niet meer tien dagen in isolatie, maar mag er na zeven dagen uit. Naaste contacten van besmette mensen hoeven niet binnen te blijven.

Volgens de Zuid-Afrikaanse overheid is de stap mogelijk omdat het land de vierde coronagolf achter zich aan het laten is. Ook heeft een groot deel van de bevolking inmiddels immuniteit opgebouwd.

In Zuid-Afrika werd eind november de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus ontdekt.

Besmetting Britse minister Truss, die vanavond zij aan zij zat in Lagerhuis

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Liz Truss, is positief getest op covid-19. "Gelukkig heb ik mijn drie prikken gehad en werk ik de komende tijd vanuit huis", zegt ze op Twitter.

Truss was vanavond bij het debat in het Lagerhuis, waarin premier Johnson zijn excuses aanbood over 'partygate'.

Op foto's is te zien dat Truss schouder aan schouder zat met haar partijleden. "Goed bezig dat je een masker droeg om je collega's te beschermen", merkt iemand cynisch op in de reacties op haar bericht op Twitter.

Liz Truss is de derde persoon rechts van premier Johnson

Halverwege februari besluit over carnaval

Halverwege februari nemen burgemeesters samen met de minister van Justitie een besluit over carnaval, dat aan het eind van die maand begint. De twee partijen waren vanavond in overleg, maar concludeerden dat het te vroeg was om knopen door te hakken.

De burgemeesters benadrukken dat anderhalve meter afstand waarborgen onhaalbaar is als de cafés open zijn met het volksfeest. Ze krijgen nu meer tijd om scenario's op te stellen voor hoe carnaval wel gevierd kan worden en de coronaregels kunnen worden gewaarborgd.

"We willen het liefst een lijn voor het hele land, dat is het beste uitlegbaar", zei burgemeester Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad. Hij benadrukte dat op de meeste plekken de grote optochten en carnavalsfeesten al zijn geschrapt. "Wat overblijft is de discussie over de horeca."

Minister Yesilgöz van Justitie noemde het gesprek van vanavond goed. Ze benadrukte dat ze de komende weken in nauw contact blijft met de burgemeesters.

Carnaval plaatst burgemeesters voor 'duivels dilemma'

Carnaval kun je niet verbieden, zeker niet als de cafés tot 22.00 uur open zijn. Dat zei burgemeester Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, voorafgaand aan overleg vanavond met de minister van Justitie en andere burgmeesters over het naderende volksfeest.

Bestuurders van de grote steden in het zuiden maken zich zorgen over de handhaving van de coronaregels tijdens carnaval. "Je kan wel een optocht verbieden of een feest in een zaal", zei Bruls. "Maar hoe ga je zorgen dat er voor cafés grote stromen mensen op straat zijn, waar de anderhalve meter afstand niet valt te handhaven?" Hij verwacht dat mensen sowieso feest gaan vieren in het laatste weekend van februari en de twee dagen erna.

De burgemeester van Maastricht noemt de situatie een duivels dilemma. "We doen al twee jaar ons best om de handhaving te garanderen, maar als het gaat om carnaval kunnen we dat niet waarmaken", zei Annemarie Penn-te Strake. Eerder vandaag uitte de vakbond van handhavers BOA ACP dezelfde kritiek.

Samen kijken wat haalbaar is, dat is volgens minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid de inzet van het gesprek vanavond. Ze hoopt dat er een oplossing mogelijk is waarbij mensen toch feest kunnen vieren en de coronaregels ook worden gewaarborgd.

GGD kan testaanvraag toch aan, commerciële teststraten verbaasd

De commerciële teststraten die op grote schaal zouden gaan helpen bij het testen van mensen met klachten, zijn volgens de GGD's toch nog niet nodig. "Op dit moment kunnen wij de huidige testaantallen aan", zegt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland tegen de NOS.

Sacha Goossens, eigenaar van de commerciële Alegria Health-teststraten, reageert verbijsterd op de uitspraken van de GGD. "Dit is heel raar. Overal zijn nog lange wachttijden, dus hoezo zijn wij niet nodig? En waarom moesten wij dan vorige week al operationeel zijn?"

Nijmeegse Vierdaagse hoopvol dat evenement eindelijk doorgaat

Na twee jaar afgelasting is de organisatie achter de Nijmeegse Vierdaagse hoopvol dat het evenement deze zomer wel kan doorgaan. Met het oog op de recente versoepelingen start over twee weken de inschrijving voor de wandelwedstrijd.

Om een goed georganiseerd evenement neer te zetten is het belangrijk dat de inschrijving tijdig begint, schrijft de organisatie in een persbericht. Er mogen maximaal 49.000 mensen meedoen aan de vierdaagse. Boven dat aantal inschrijvingen geldt een loting, behalve voor mensen die al hadden betaald voor deelname aan de editie van 2020.

Als het evenement doorgaat, wordt er gelopen van 19 tot en met 22 juli. Het wordt de 104e editie.

Minister Helder ‘kijkt naar ondersteuning’ voor zorgpersoneel met long covid

Minister Helder heeft vandaag vijf zorgmedewerkers ontvangen die in de eerste maanden van de coronacrisis covid opliepen en nog altijd worstelen met de gevolgen. Aangezien zij niet meer kunnen werken, dreigen volgens vakbond FNV honderden van hen hun baan te verliezen en in een uitkeringssituatie terecht te komen.

Helder noemde de bijeenkomst na afloop indrukwekkend. "Deze zorgprofessionals stonden klaar voor patiënten, juist toen Nederland in lockdown ging. Ik kijk momenteel samen met verschillende collega's in het kabinet of verdere ondersteuning zou helpen. Het kabinet komt daar zo snel mogelijk op terug."

Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV, die ook bij het gesprek aanwezig was, is optimistisch. "We hebben hoge verwachtingen dat de minister binnenkort met een voorstel komt. Dat zal de zorgverleners meer tijd geven voor herstel en kan uiteindelijk tot gedeeltelijke of volledige reïntegratie op de arbeidsmarkt leiden. Dat zou via een fonds kunnen of een maatwerkregeling."

De FNV richtte een meldpunt op, waarbij zich inmiddels ruim 2700 werknemers met long covid hebben gemeld, van wie 2300 uit de zorg. Bijna 700 mensen geven volgens de vakbond aan al bijna twee jaar ziek te zijn.

Ruim 56 miljoen euro extra voor cultuursector

Het kabinet trekt 56,5 miljoen euro extra uit voor steun aan de cultuursector. Staatssecretaris Uslu heeft dat besloten omdat er nog steeds beperkingen gelden voor het aantal mensen in de zaal en vanwege de verplichte sluitingstijd van 22.00 uur.

Het extra geld gaat vooral naar de zzp'ers in de creatieve sector. "Naast de steun voor gesubsidieerde instellingen is extra steun voor zzp'ers hard nodig om hun kennis en kunde voor de sector te behouden", zegt Uslu. Eerder was er al ruim 195 miljoen euro uitgetrokken voor de eerste vijf steunpakketten. Het totale budget komt nu op 251,6 miljoen.

De 56 miljoen is bedoeld voor de periode van 1 februari tot en met 8 maart, de dag waarop besloten wordt over het huidige maatregelenpakket. Vanuit de sector is er veel kritiek op het kabinet, dat vorige week versoepelingen van de coronaregels afkondigde, maar de cultuursector niet volledig heropende. Volgens veel cultuurmakers is het niet rendabel om voorstellingen te geven voor grotendeels lege zalen en met een verplichte sluiting om 22.00 uur.

334.000 testafspraken in week voor horeca en theaters

In de eerste week dat de horeca, pretparken en theaters weer beperkt geopend waren, zijn er 334.000 afspraken geboekt bij Testen voor Toegang. De drukste dag was afgelopen zaterdag, met circa 79.000 testafspraken.

Ruim een derde van alle testers gaf aan een afspraak te maken voor een bezoek aan een restaurant of café, laat Stichting Open Nederland weten.

Ook bij de GGD-teststraten was het een zeer drukke week. Voor het eerst in de pandemie werden vorige week ruim een miljoen coronatests afgenomen.

Ongevaccineerde snowboarder mag in afzondering oefenen op Chinese piste

De ongevaccineerde Zwitserse snowboardster Patrizia Kummer mag vervroegd haar quarantainehotel in China verlaten. Ze mag in afzondering oefenen voor de Olympische Winterspelen de komende weken, meldt persbureau Keystone-SDA.

Kummer begon eerder deze maand aan de drie weken verplichte quarantaine, omdat ze om persoonlijke redenen niet is ingeënt. Sindsdien zat ze in een hotelkamer van 5 bij 5 meter, maar nu mag ze bij uitzondering toch de piste op. De 34-jarige sporter mag zich overigens nog niet vrij bewegen; ze wordt met speciaal vervoer naar de pistes gebracht.

Kummer werd in 2014 bij de Spelen in Sotsji olympisch kampioen op de reuzenslalom.

Rapport over lockdownfeestjes Johnson: falend leiderschap

Meerdere van de feestjes die tijdens de coronalockdown werden gegeven in Britse regeringsgebouwen hadden niet mogen plaatsvinden. Tot die conclusie komt de Britse topambtenaar Sue Gray in een rapport. Ze spreekt van "falend leiderschap" in Downing Street 10, de ambtswoning van premier Johnson.

Volgens Gray is een aantal van die feestjes uit de hand gelopen. Zo was er overvloedig gebruik van alcohol.

Canadese premier besmet met covid-19

De Canadese premier Justin Trudeau is besmet met het coronavirus. Hij heeft geen last van symptomen en werkt voorlopig vanuit zelfisolatie, laat hij via Twitter weten.

Afgelopen weekend werd duidelijk dat een van zijn kinderen positief was getest op covid-19. Daarom zat Trudeau al in quarantaine.

Minister: samen kijken hoe carnaval door kan gaan

Vanavond heeft minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid overleg met burgemeesters uit de gebieden waar carnaval wordt gevierd over het feest dat eind februari begint. "We zullen met elkaar moeten kijken hoe dat door kan gaan met de geldende maatregelen."

Er is nog veel onduidelijk over het wel of niet doorgaan van het volksfeest in met name de zuidelijke provincies. Burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in de carnavalsdagen moeilijk te handhaven zijn. De optochten zijn al vrijwel overal afgelast, maar in kroegen zal zeker carnaval worden gevierd, is het idee.

Yesilgöz zegt voorafgaand aan het gesprek twee dingen te weten: "Er zijn maatregelen, en mensen willen graag carnaval vieren." Om die twee zaken te verenigingen moet er "een model" worden gevonden, aldus de minister. Ze bespreekt de situatie met de burgemeesters Annemarie Penn-te Strake (Maastricht), Jack Mikkers (Den Bosch) en Hubert Bruls (Nijmegen).

Boa-bond ziet handhaving coronaregels rond carnaval niet zitten

Over het al dan niet doorgaan van carnaval dit jaar is nog steeds veel onzekerheid. Voor de mensen die de coronaregels straks moeten controleren is één ding in elk geval wel duidelijk: het handhaven van de anderhalve meter afstand wordt onmogelijk.

Volgens voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA ACP zijn er niet genoeg boa's om te handhaven. Maar zelfs als dat wel het geval was, zou het lastig zijn, want stel dat mensen straks geen afstand houden, "dan krijg je grote menigtes tegenover je en dat wil je helemaal niet. De eigen veiligheid gaat voorop."

112.278 positieve tests, hoogste aantal ooit gemeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 112.278 nieuwe positieve tests gemeld. Dat is het hoogste aantal ooit in Nederland in een dag tijd. Een belangrijke kanttekening is dat het aantal tests mede zo hoog is door het inlopen van achterstanden.

De besmettingscijfers kampen al dagen met een onderrapportage als gevolg van vertraging in het doormelden van het aantal meldingen. Er zijn nog 105.000 positieve testen van de afgelopen 14 dagen die nog verwerkt moeten worden.

Op zondag stond de teller op 131.000 nog niet geregistreerde, maar wel bevestigde besmettingen. Behalve de rapportageachterstand was er zaterdag nog een technische storing, waardoor het dagcijfer toen relatief laag uitviel. Als gevolg van deze vertekeningen is het lastig om betekenis te geven aan het dagelijkse aantal besmettingen.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 68.342 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 39 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

5 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM werden 5 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 8 doden per dag, tegen 9 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

1247 coronapatiënten in het ziekenhuis, bezetting neemt toe

In de ziekenhuizen zijn 138 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 11 nieuwe patiënten bij, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

De bezetting nam toe. Er liggen nu 1247 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1154), van wie 212 op de IC (gisteren: 209).

Voor het eerst meer dan een miljoen testen afgenomen

De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland zegt dat er voor het eerst meer dan een miljoen coronatesten in een week zijn afgenomen. Hoeveel van de testen positief waren heeft het RIVM nog niet naar buiten gebracht.

Meer dan 400.000 besmettingen zijn geconstateerd maar het rijksinstituut heeft te maken met grote achterstanden bij het registreren van het aantal positieve uitslagen. Het werkelijke aantal ligt dus hoger.

Johnson spreekt over 'feestjesrapport' om 16.30 uur

De Britse premier Johnson heeft een langverwacht rapport gekregen over feestjes in coronatijd. Hij kreeg het overhandigd van een hoge ambtenaar en de verwachting is dat het snel naar buiten wordt gebracht. Om 16.30 uur geeft Johnson een verklaring in het parlement.

In het Verenigd Koninkrijk is veel verontwaardiging ontstaan toen bleek dat hoge regeringsfunctionarissen regelmatig de coronamaatregelen overtraden. De politie van Londen onderzoekt de lockdownfeestjes in en bij de ambtswoning van premier Johnson aan Downing Street.

Veel partijgenoten van Johnson hebben laten weten eerst de conclusies van het rapport te willen zien voordat ze beslissen of Johnson nog kan doorgaan als premier.

14 landen geholpen na ‘Samen in actie tegen corona’

Er zijn veertien landen geholpen met geld dat is ingezameld tijdens de inzamelingsactie 'Samen in actie tegen corona' van Giro555. Dat zeggen de organisaties die achter het hulpcollectief zitten, waaronder Oxfam Novib en Unicef.

In totaal bracht de actie 9,3 miljoen euro op. Daarmee wordt medische noodhulp gegeven aan coronaslachtoffers en worden vaccinatiecampagnes opgezet. Het geld wordt tot juni ingezet in landen die al kwetsbaar waren voordat de pandemie uitbrak.

Tot nu toe kregen onder meer vaccinatiecentra in Suriname en Nepal naalden, beschermende kleding en koelkasten. In Afghanistan, India en Bangladesh zijn kwetsbare mensen en ouderen gevaccineerd. In Syrië werden verwoeste klinieken hersteld en gebruikt als vaccinatielocatie.

Mensen met long covid willen begrip

Patiëntengroep Long Covid Nederland wil dat er oog komt voor de situatie van mensen die lijden aan langdurige coronaklachten. Volgens de belangenorganisatie worden diagnoses te laat gesteld. Ook zou het ontbreken aan kennis over chronische klachten bij werkgevers en overheidsdiensten als het UWV.

De eerste Nederlanders kregen zo'n twee jaar geleden corona, een grens voor mensen die door hun ziekte in de ziektewet belandden. Dan mogen werkgevers beginnen met de ontslagprocedure.

Mensen met langdurige coronaklachten hebben onder meer last van kortademigheid, vermoeidheid, concentratiestoornissen en een ontregeld zenuwstelsel. Ze zijn hierdoor amper of niet in staat om te werken, zegt de Patiëntengroep Long Covid Nederland tegen het ANP.

De vakbond FNV schatte het aantal zorgverleners dat binnenkort hun baan kwijtraakt op 500. Er moeten oplossingen komen voor deze groep werknemers, bijvoorbeeld om een financiële compensatie, stelt de vakbond.

Muziekstreamingsdienst Spotify wil desinformatie covid-19 tegengaan

Spotify wil luisteraars van podcasts over corona "begeleiden naar meer informatie" over de covid-19-pandemie, zei Spotify-topman Daniel Ek gisteren. De muziekstreamingsdienst gaat luisteraars doorverwijzen naar "door data gedreven feiten, zoals gedeeld door wetenschappers, artsen, academici en gezondheidsautoriteiten over de hele wereld, evenals links naar betrouwbare bronnen", zegt Ek.

Spotify reageert daarmee op een brief van honderden artsen en wetenschappers en een boycot van enkele artiesten. Daarin werd opgeroepen op om een aflevering van The Joe Rogan Experience offline te halen. De podcast van de Amerikaanse stand-upcomedian zou volgens hen regelmatig onwaarheden over corona en de vaccinaties bevatten. Per aflevering luisteren daar zo'n 11 miljoen mensen naar.

37 nieuwe coronagevallen bij Olympische Spelen Peking

Bij de Olympische Spelen in Peking zijn gisteren opnieuw coronabesmettingen gevonden. In totaal gaat het om 37 gevallen, onder wie acht atleten.

28 van hen kwamen afgelopen weekend aan op de luchthaven van de Chinese stad. De andere besmettingen zijn gevonden in de 'olympische bubbel'. Mensen die daarin zitten moeten elke dag testen, meldt het ANP.

De teller met positieve testen op de spelen staat nu op 176 sinds 23 januari. Bij de Nederlandse delegatie zijn nog geen coronagevallen gemeld.

Welkom in het liveblog

Welkom in het coronaliveblog van maandag 31 januari.