NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Half miljoen mensen verliezen coronapas • Isolatieregels in Zuid-Afrika versoepeld

Liveblog gesloten
 • Blog gesloten

  Dit blog is gesloten. Dinsdag starten we een nieuw liveblog.

 • Kuipers: half miljoen mensen verliezen coronapas

  Van ruim een half miljoen mensen vervalt het coronatoegangsbewijs (CTB) op 4 februari omdat ze niet op tijd hun boosterprik hebben gehad. Het geldt naar schatting voor maximaal 540.000 mensen, schrijft minister Kuipers aan de Tweede Kamer.

  De geldigheid van het CTB wordt beperkt tot 180 dagen na besmetting en 270 dagen na vaccinatie. Volgens Kuipers kan de kortere geldigheidsduur ertoe leiden dat meer mensen een boostervaccinatie gaan halen.

  Het coronatoegangsbewijs voor toegang tot onder meer horeca en culturele instellingen kan ook gekregen worden na een negatieve testuitslag of een coronaherstelbewijs.

 • Wel besmet maar geen symptomen: niet meer in isolatie in Zuid-Afrika

  In Zuid-Afrika hoeven mensen niet langer in isolatie als ze coronapositief zijn getest en geen symptomen hebben. Wie wel symptomen heeft, hoeft niet meer tien dagen in isolatie, maar mag er na zeven dagen uit. Naaste contacten van besmette mensen hoeven niet binnen te blijven.

  Volgens de Zuid-Afrikaanse overheid is de stap mogelijk omdat het land de vierde coronagolf achter zich aan het laten is. Ook heeft een groot deel van de bevolking inmiddels immuniteit opgebouwd.

  In Zuid-Afrika werd eind november de zeer besmettelijke omikronvariant van het coronavirus ontdekt.

 • Besmetting Britse minister Truss, die vanavond zij aan zij zat in Lagerhuis

  De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Liz Truss, is positief getest op covid-19. "Gelukkig heb ik mijn drie prikken gehad en werk ik de komende tijd vanuit huis", zegt ze op Twitter.

  Truss was vanavond bij het debat in het Lagerhuis, waarin premier Johnson zijn excuses aanbood over 'partygate'.

  Op foto's is te zien dat Truss schouder aan schouder zat met haar partijleden. "Goed bezig dat je een masker droeg om je collega's te beschermen", merkt iemand cynisch op in de reacties op haar bericht op Twitter.

  Liz Truss is de derde persoon rechts van premier Johnson AFP
 • Halverwege februari besluit over carnaval

  Halverwege februari nemen burgemeesters samen met de minister van Justitie een besluit over carnaval, dat aan het eind van die maand begint. De twee partijen waren vanavond in overleg, maar concludeerden dat het te vroeg was om knopen door te hakken.

  De burgemeesters benadrukken dat anderhalve meter afstand waarborgen onhaalbaar is als de cafés open zijn met het volksfeest. Ze krijgen nu meer tijd om scenario's op te stellen voor hoe carnaval wel gevierd kan worden en de coronaregels kunnen worden gewaarborgd.

  "We willen het liefst een lijn voor het hele land, dat is het beste uitlegbaar", zei burgemeester Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad. Hij benadrukte dat op de meeste plekken de grote optochten en carnavalsfeesten al zijn geschrapt. "Wat overblijft is de discussie over de horeca."

  Minister Yesilgöz van Justitie noemde het gesprek van vanavond goed. Ze benadrukte dat ze de komende weken in nauw contact blijft met de burgemeesters.

 • Carnaval plaatst burgemeesters voor 'duivels dilemma'

  Carnaval kun je niet verbieden, zeker niet als de cafés tot 22.00 uur open zijn. Dat zei burgemeester Bruls van Nijmegen, tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, voorafgaand aan overleg vanavond met de minister van Justitie en andere burgmeesters over het naderende volksfeest.

  Bestuurders van de grote steden in het zuiden maken zich zorgen over de handhaving van de coronaregels tijdens carnaval. "Je kan wel een optocht verbieden of een feest in een zaal", zei Bruls. "Maar hoe ga je zorgen dat er voor cafés grote stromen mensen op straat zijn, waar de anderhalve meter afstand niet valt te handhaven?" Hij verwacht dat mensen sowieso feest gaan vieren in het laatste weekend van februari en de twee dagen erna.

  De burgemeester van Maastricht noemt de situatie een duivels dilemma. "We doen al twee jaar ons best om de handhaving te garanderen, maar als het gaat om carnaval kunnen we dat niet waarmaken", zei Annemarie Penn-te Strake. Eerder vandaag uitte de vakbond van handhavers BOA ACP dezelfde kritiek.

  Samen kijken wat haalbaar is, dat is volgens minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid de inzet van het gesprek vanavond. Ze hoopt dat er een oplossing mogelijk is waarbij mensen toch feest kunnen vieren en de coronaregels ook worden gewaarborgd.

 • GGD kan testaanvraag toch aan, commerciële teststraten verbaasd

  De commerciële teststraten die op grote schaal zouden gaan helpen bij het testen van mensen met klachten, zijn volgens de GGD's toch nog niet nodig. "Op dit moment kunnen wij de huidige testaantallen aan", zegt een woordvoerder van GGD GHOR Nederland tegen de NOS.

  Sacha Goossens, eigenaar van de commerciële Alegria Health-teststraten, reageert verbijsterd op de uitspraken van de GGD. "Dit is heel raar. Overal zijn nog lange wachttijden, dus hoezo zijn wij niet nodig? En waarom moesten wij dan vorige week al operationeel zijn?"

 • Nijmeegse Vierdaagse hoopvol dat evenement eindelijk doorgaat

  Na twee jaar afgelasting is de organisatie achter de Nijmeegse Vierdaagse hoopvol dat het evenement deze zomer wel kan doorgaan. Met het oog op de recente versoepelingen start over twee weken de inschrijving voor de wandelwedstrijd.

  Om een goed georganiseerd evenement neer te zetten is het belangrijk dat de inschrijving tijdig begint, schrijft de organisatie in een persbericht. Er mogen maximaal 49.000 mensen meedoen aan de vierdaagse. Boven dat aantal inschrijvingen geldt een loting, behalve voor mensen die al hadden betaald voor deelname aan de editie van 2020.

  Als het evenement doorgaat, wordt er gelopen van 19 tot en met 22 juli. Het wordt de 104e editie.

 • Minister Helder ‘kijkt naar ondersteuning’ voor zorgpersoneel met long covid

  Minister Helder heeft vandaag vijf zorgmedewerkers ontvangen die in de eerste maanden van de coronacrisis covid opliepen en nog altijd worstelen met de gevolgen. Aangezien zij niet meer kunnen werken, dreigen volgens vakbond FNV honderden van hen hun baan te verliezen en in een uitkeringssituatie terecht te komen.

  Helder noemde de bijeenkomst na afloop indrukwekkend. "Deze zorgprofessionals stonden klaar voor patiënten, juist toen Nederland in lockdown ging. Ik kijk momenteel samen met verschillende collega's in het kabinet of verdere ondersteuning zou helpen. Het kabinet komt daar zo snel mogelijk op terug."

  Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV, die ook bij het gesprek aanwezig was, is optimistisch. "We hebben hoge verwachtingen dat de minister binnenkort met een voorstel komt. Dat zal de zorgverleners meer tijd geven voor herstel en kan uiteindelijk tot gedeeltelijke of volledige reïntegratie op de arbeidsmarkt leiden. Dat zou via een fonds kunnen of een maatwerkregeling."

  De FNV richtte een meldpunt op, waarbij zich inmiddels ruim 2700 werknemers met long covid hebben gemeld, van wie 2300 uit de zorg. Bijna 700 mensen geven volgens de vakbond aan al bijna twee jaar ziek te zijn.

 • Ruim 56 miljoen euro extra voor cultuursector

  Het kabinet trekt 56,5 miljoen euro extra uit voor steun aan de cultuursector. Staatssecretaris Uslu heeft dat besloten omdat er nog steeds beperkingen gelden voor het aantal mensen in de zaal en vanwege de verplichte sluitingstijd van 22.00 uur.

  Het extra geld gaat vooral naar de zzp'ers in de creatieve sector. "Naast de steun voor gesubsidieerde instellingen is extra steun voor zzp'ers hard nodig om hun kennis en kunde voor de sector te behouden", zegt Uslu. Eerder was er al ruim 195 miljoen euro uitgetrokken voor de eerste vijf steunpakketten. Het totale budget komt nu op 251,6 miljoen.

  De 56 miljoen is bedoeld voor de periode van 1 februari tot en met 8 maart, de dag waarop besloten wordt over het huidige maatregelenpakket. Vanuit de sector is er veel kritiek op het kabinet, dat vorige week versoepelingen van de coronaregels afkondigde, maar de cultuursector niet volledig heropende. Volgens veel cultuurmakers is het niet rendabel om voorstellingen te geven voor grotendeels lege zalen en met een verplichte sluiting om 22.00 uur.

 • 334.000 testafspraken in week voor horeca en theaters

  In de eerste week dat de horeca, pretparken en theaters weer beperkt geopend waren, zijn er 334.000 afspraken geboekt bij Testen voor Toegang. De drukste dag was afgelopen zaterdag, met circa 79.000 testafspraken.

  Ruim een derde van alle testers gaf aan een afspraak te maken voor een bezoek aan een restaurant of café, laat Stichting Open Nederland weten.

  Ook bij de GGD-teststraten was het een zeer drukke week. Voor het eerst in de pandemie werden vorige week ruim een miljoen coronatests afgenomen.

 • Ongevaccineerde snowboarder mag in afzondering oefenen op Chinese piste

  De ongevaccineerde Zwitserse snowboardster Patrizia Kummer mag vervroegd haar quarantainehotel in China verlaten. Ze mag in afzondering oefenen voor de Olympische Winterspelen de komende weken, meldt persbureau Keystone-SDA.

  Kummer begon eerder deze maand aan de drie weken verplichte quarantaine, omdat ze om persoonlijke redenen niet is ingeënt. Sindsdien zat ze in een hotelkamer van 5 bij 5 meter, maar nu mag ze bij uitzondering toch de piste op. De 34-jarige sporter mag zich overigens nog niet vrij bewegen; ze wordt met speciaal vervoer naar de pistes gebracht.

  Kummer werd in 2014 bij de Spelen in Sotsji olympisch kampioen op de reuzenslalom.

 • Rapport over lockdownfeestjes Johnson: falend leiderschap

  Meerdere van de feestjes die tijdens de coronalockdown werden gegeven in Britse regeringsgebouwen hadden niet mogen plaatsvinden. Tot die conclusie komt de Britse topambtenaar Sue Gray in een rapport. Ze spreekt van "falend leiderschap" in Downing Street 10, de ambtswoning van premier Johnson.

  Volgens Gray is een aantal van die feestjes uit de hand gelopen. Zo was er overvloedig gebruik van alcohol.

 • Canadese premier besmet met covid-19

  De Canadese premier Justin Trudeau is besmet met het coronavirus. Hij heeft geen last van symptomen en werkt voorlopig vanuit zelfisolatie, laat hij via Twitter weten.

  Afgelopen weekend werd duidelijk dat een van zijn kinderen positief was getest op covid-19. Daarom zat Trudeau al in quarantaine.

 • Minister: samen kijken hoe carnaval door kan gaan

  Vanavond heeft minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid overleg met burgemeesters uit de gebieden waar carnaval wordt gevierd over het feest dat eind februari begint. "We zullen met elkaar moeten kijken hoe dat door kan gaan met de geldende maatregelen."

  Er is nog veel onduidelijk over het wel of niet doorgaan van het volksfeest in met name de zuidelijke provincies. Burgemeesters vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in de carnavalsdagen moeilijk te handhaven zijn. De optochten zijn al vrijwel overal afgelast, maar in kroegen zal zeker carnaval worden gevierd, is het idee.

  Yesilgöz zegt voorafgaand aan het gesprek twee dingen te weten: "Er zijn maatregelen, en mensen willen graag carnaval vieren." Om die twee zaken te verenigingen moet er "een model" worden gevonden, aldus de minister. Ze bespreekt de situatie met de burgemeesters Annemarie Penn-te Strake (Maastricht), Jack Mikkers (Den Bosch) en Hubert Bruls (Nijmegen).