De Britse premier Boris Johnson vanmorgen in Londen AFP

De Britse premier Boris Johnson heeft het langverwachte rapport van een hoge ambtenaar over feestjes in coronatijd ontvangen. Het is de verwachting dat de inhoud van het rapport snel naar buiten wordt gebracht.

Om 16.30 uur Nederlandse tijd geeft de premier een verklaring in het Britse parlement.

In het Verenigd Koninkrijk ontstond veel verontwaardiging toen bleek dat hoge regeringsfunctionarissen regelmatig de coronamaatregelen overtraden. De politie van Londen onderzoekt de lockdownfeestjes in en bij de ambtswoning van premier Johnson aan Downing Street.

Het materiaal dat de premier in verlegenheid heeft gebracht, komt waarschijnlijk van zijn eigen voormalig adviseur, de omstreden Dominic Cummings, in 2016 het brein achter de Brexitcampagne. In 2019 werd hij Johnsons rechterhand, maar de twee braken eind 2020 en sindsdien doet hij van alles om Johnson zwart te maken.

Als 15 procent van Johnsons eigen partijgenoten een brief ondertekenen waarin ze het vertrouwen in de premier opzeggen, komt er een stemming bij de Conservatieve Lagerhuisfractie die moet bepalen of ze verder willen met Johnson.

Omdat er 359 Conservatieve parlementariërs zijn, moeten er 54 brieven worden ingestuurd om een vertrouwensstemming over de premier te forceren.

Premier Johnson ligt onder vuur vanwege meerdere feestjes en borrels vorig jaar. Een korte tijdlijn:

Het rapport is een intern onderzoek dat door de premier zelf is ingesteld. Topambtenaar Sue Gray doet volgens Britse media onderzoek naar zo'n zeven tot dertien bijeenkomsten die in Downing Street 10 en in andere overheidsinstellingen plaatsvonden tijdens de lockdown.Het varieert van afscheidsfeestjes en vrijdagmiddagborrels tot online kerstquizzen.

Tot nu toe is van twee bijeenkomsten zeker dat Johnson er zelf bij was. De verwachting is dat het rapport op basis van getuigenissen, e-mailverkeer, agenda's en zelfs beveiligingsdata van het gebouw een gedetailleerd overzicht geeft van de bijeenkomsten.

Een verslaggever van de Britse zender ITV probeerde Johnson vanochtend nog een formeel standpunt inzake de feestjes te ontlokken:

Johnson over onderzoek naar feestjes op Downingstreet nummer 10

STER reclame