De Britse premier Johnson AFP

De publicatie van het rapport over lockdownfeestjes in de ambtswoning van de Britse premier Johnson is vertraagd vanwege het politieonderzoek in de zaak, schrijft de BBC. De politie wil dat bepaalde details in het rapport niet met de pers worden gedeeld, omdat die ook onderdeel zijn van het onderzoek.

Topambtenaar Sue Gray, die het onderzoek op verzoek van Johnson heeft uitgevoerd, wil het rapport juist zo volledig mogelijk vrijgeven. De politie benadrukt dat Gray de passages die niet door de politie worden onderzocht wel zonder beperkingen kan delen.

Ook intern zijn er bezwaren geuit die tot de vertraging van de publicatie hebben geleid. Zo willen advocaten van de regering dat er namen uit het rapport worden geschrapt, omdat de vrees bestaat dat de betrokken personen anders gevaar lopen of dat hun verdere carrièrekansen worden geschaad.

Tekst redigeren

Het rapport van Gray over de lockdownfeestjes werd al eerder deze week verwacht. Onderzoekers zouden tot woensdagavond laat bezig zijn geweest met de tekst. Toen was al bekend dat details mogelijk geschrapt moesten worden vanwege het politieonderzoek. Wanneer het rapport wordt gepubliceerd, is nog onduidelijk.

De bevindingen van Gray zijn van belang, omdat het Johnson mogelijk zijn premierschap kan kosten. Een deel van zijn Conservatieve partijgenoten heeft aangegeven op basis van de rapportage te bepalen of ze nog vertrouwen in de premier hebben.

STER reclame