1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Forse kritiek in rapport over lockdownfeestjes, Johnson zegt sorry

De Britse topambtenaar die de lockdownfeestjes in Britse regeringsgebouwen onderzocht, zegt dat die niet hadden mogen plaatsvinden. Volgens haar heeft het leiderschap in het hart van de Britse regering gefaald en is het beoordelingsvermogen tekortgeschoten.

De Britse premier Johnson heeft na deze forse kritiek in het Lagerhuis zijn excuses aangeboden. "Sorry", zei hij aan het begin van een korte verklaring. "Sorry voor wat we niet goed hebben gedaan."

Hij accepteert de kritiek op de feestjes die in zijn eigen ambtswoning plaatsvonden, maar zal als het aan hem ligt aanblijven. "Ik heb het begrepen en ga het oplossen." Verder riep hij op de uitkomst van het politieonderzoek af te wachten. Ook wees hij op de successen die hij zou hebben geboekt bij de coronabestrijding, voor de economie en bij het voltooien van Brexit.

Premier Johnson legde een korte verklaring af:

Johnson: 'Sorry zeggen is niet genoeg. Ik snap het en ga het oplossen'

De oppositie eist zijn aftreden. Het is nu de vraag of Johnsons Conservatieve partijgenoten in het Lagerhuis zijn excuses aanvaarden. "Alleen zij kunnen hier snel een eind aan maken", zei oppositieleider Keir Starmer (Labour) in een debat. "De ogen van het land zijn op hen gericht. Zij worden beoordeeld voor de besluiten die ze nu nemen."

Tijdens het debat tekenden zich barsten af in het Conservatieve kamp. Voormalig premier Theresa May zei dat Johnson de coronaregels niet begrijpt die hij zelf heeft opgesteld. Een andere mogelijkheid is volgens haar dat hij ze met opzet heeft geschonden.

Toch lijkt het erop dat Johnson voorlopig kan aanblijven. De Conservatieve fractie sprak vanavond met Johnson. Een van de leden zei tegen de BBC dat Johnson "voorwaardelijk is vrijgelaten". Een tegenstander van Johnson zei dat "we op geen enkele manier 54 brieven bij elkaar krijgen", verwijzend naar het aantal mensen dat nodig is om een vertrouwensstemming te forceren. Een deelnemer aan de bijeenkomst zei tegen Sky News dat niemand om Johnsons vertrek heeft gevraagd.

Veel alcohol

Vanmiddag verscheen het rapport over de lockdownfeestjes van topambtenaar Sue Gray. Volgens haar hadden de feestjes in Downing Street 10 tijdens de coronalockdown niet mogen plaatsvinden. Daar komt nog bij dat er overvloedig alcohol werd gebruikt. Dat was volgens Gray niet passend op een werkplek, ook niet waar die feestjes in de tuin plaatsvonden.

Gray stelt dat er "belangrijke lessen" moeten worden getrokken die onmiddellijk moeten worden toegepast. De conclusies van het politieonderzoek, dat ook loopt, hoeven daarvoor niet te worden afgewacht. Johnsons sloot zich in zijn verklaring daarbij aan.

Gray deed in opdracht van Johnson zelf onderzoek naar zeventien lockdownfeestjes in regeringsgebouwen tussen 15 mei 2020 en 14 januari 2021. Het overgrote deel vond plaats in de ambtswoning en burelen van de premier. Het ging om onder meer afscheidsfeestjes, vrijdagmiddagborrels en kerstborrels. Bij sommige was Johnson ook zelf aanwezig. Hij zegt dat hij niets verkeerd heeft gedaan.

Vandaag is niet het volledige rapport gepubliceerd. De politie doet onderzoek of Johnson of medewerkers van de regering strafbare feiten hebben gepleegd. Daarvoor worden twaalf bijeenkomsten onderzocht. Een daarvan was in Johnsons privé-appartement. Op verzoek van de politie zijn in het rapport van Gray passages geschrapt die voor het politieonderzoek van belang zijn. Het is niet bekend wanneer het politieonderzoek klaar is en of verslag daarvan openbaar wordt gemaakt.

Beperkt

Gray zegt dat het politieonderzoek haar zeer beperkt in wat ze kan zeggen. "Ik kan nu geen rapport leveren waarin ik de grote hoeveelheid feitelijke informatie die ik verzameld heb, presenteer en analyseer."

De politie zegt dat Gray 300 foto's en 500 pagina's met informatie uit haar onderzoek aan de politie heeft overgedragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl