Ruim 550.000 mensen hebben boosterprik gehad • Aantal nieuwe besmettingen onder 20.000
- Welkom in het coronablog van dinsdag 7 december
- Wereldwijd meer dan duizend besmettingen met omikronvariant vastgesteld
- Weer minder ziekenhuiszorg door corona
- OMT herhaalt: vervroeg kerstvakantie voor basisschool
- Spanje keurt vaccin goed voor kinderen tussen 5 en 11 jaar oud
Ruim 550.000 mensen hebben boosterprik gehad
Ruim een half miljoen mensen hebben nu in Nederland een boostervaccinatie gekregen, meldt het RIVM. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat tot 5 december zeker 577.600 mensen een boosterprik hebben gehad. Daarnaast hebben ruim 119.000 mensen met een afweerstoornis een derde prik gekregen. Deze vaccinaties worden niet aangeduid als boosterprik.
In totaal zijn in Nederland nu ruim 24,5 miljoen eerste en tweede prikken gezet, daarmee komt de vaccinatiegraad van 18-plussers op 85,5 procent uit. In de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar is 83,7 procent volledig gevaccineerd.
Basisscholen in Staphorst zijn blij met luchtfilters tegen corona
Alle tien basisscholen in Staphorst hebben speciale luchtfilters in hun klaslokalen geplaatst, waarmee aerosolen uit de lucht gefilterd kunnen worden. Aerosolen spelen volgens veel wetenschappers een grote rol bij het besmettingsgevaar van het coronavirus.
In ieder lokaal in Staphorst, een gemeente met ruim 1800 basisschoolleerlingen, staat sinds drie weken een grote zwarte zuil die de lucht zuivert. "Sinds het installeren van de luchtfilters hebben wij op alle scholen slechts één besmetting gehad", zegt Jan Kuijers, directeur van de Koning Willem-Alexanderschool.
Hij is tevreden over de werking. Onderwijskoepel PO-Raad, het ministerie van Onderwijs en het RIVM zijn echter voorzichtiger. Harde cijfers over het effect van de zuilen ontbreken.
Niet alleen in Staphorst, maar ook elders zijn volgens cijfers van het RIVM kinderen oververtegenwoordigd in de coronacijfers. Vorige week kwam ruim 20 procent van alle coronameldingen uit de leeftijdsgroep van 5 tot 14 jaar.
Zuid-Afrika werkt aan eigen vaccin voor lage-inkomenslanden
Een biotechnologiebedrijf in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad werkt aan het eerste mRNA-vaccin van Afrikaanse bodem, bedoeld voor lage-inkomenslanden. Het is onderdeel van een nieuw project, onder meer gesteund door de WHO, om deze landen in de toekomst minder afhankelijk te maken van het westen bij toegang tot coronavaccins.
Het bedrijf gaat proberen een vaccin te maken dat lijkt op dat van Moderna. Ook willen ze dat hun vaccin goedkoper is en niet gekoeld bewaard hoeft te worden.
Vaccinatieprogramma's in lage-inkomenslanden gingen traag van start, mede omdat veel rijke landen vaccins hamsterden. Op het Afrikaanse continent is gemiddeld slechts 7,5 procent van de mensen volledig gevaccineerd. In de Europese Unie ligt dit percentage op 68 procent.
Corona-reispas verloopt per 1 februari zonder booster
Vanaf 1 februari is het internationale vaccinatiecertificaat alleen nog geldig als iemand op tijd, dat wil zeggen binnen negen maanden, een boosterprik heeft gehad. Volgens demissionair minister De Jonge zijn hij en zijn Europese collega's het daar vandaag in Brussel over eens geworden. De komende dagen wordt formeel de knoop doorgehakt.
De Europese Commissie wilde de nieuwe reisregels eerst al per 10 januari in laten gaan. Nu hebben lidstaten langer de tijd om boosterprikken te zetten.
Nederland behoort tot de landen die het meest achterlopen met de boosters. De Jonge krijgt naar eigen zeggen geen kritiek van zijn collega's op het trage boostertempo in Nederland. "We hebben ook versneld", zei hij.
Koning Willem-Alexander door corona niet naar Winterspelen in China
Koning Willem-Alexander gaat niet naar de Olympische Winterspelen begin volgend jaar in Beijing vanwege de coronacrisis. Tijdens de Zomerspelen in Tokio was de koning, die een groot sportliefhebber is, ook al niet aanwezig.
Vanwege corona zijn buitenlandse sportliefhebbers niet welkom in China bij de Spelen. De koning maakt daar voor zichzelf geen uitzondering op, zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Knapen.
Zorgmedewerkers vervroegd opgeroepen per sms voor boosterprik
De GGD heeft vandaag vervroegd zorgpersoneel van 60 jaar en ouder opgeroepen voor een boostervaccinatie. Zo'n 37.000 zorgmedewerkers hebben van de GGD een sms gekregen. Deze mensen hebben hun laatste vaccinatie langer dan zes maanden geleden gekregen. Zij kunnen vanaf nu online een afspraak maken.
Sinds vandaag zijn ook mensen met de geboortejaren 1944 en 1945 aan de beurt voor een extra coronaprik.
Dat de GGD een sms verstuurt is niet gebruikelijk, en de organisatie weet nog niet zeker of ze dat vaker gaan doen. Op sociale media vragen sommige mensen zich af of het niet om phishing gaat, maar de GGD verzekert dat het bericht betrouwbaar is.
Wereldwijd meer dan duizend besmettingen met omikronvariant vastgesteld
Wereldwijd zijn tot nu toe ruim duizend coronabesmettingen met de omikronvariant vastgesteld. Dat meldt het ECDC, de Europese versie van het RIVM. Tot nu toe gaat het om 1137 gevallen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger, omdat de cijfers achterlopen.
Zo meldt het ECDC 24 omikronbesmettingen in Nederland, maar volgens de laatste cijfers van het RIVM zijn er al 36 gevallen bekend.
De omikronvariant is in 52 landen vastgesteld. Het hoogste aantal besmettingen (336) is in het Verenigd Koninkrijk aangetroffen. Daarna volgt Zuid-Afrika met 228 gevallen van de variant.
Polen wil vaccinatieplicht voor docenten en zorgpersoneel
De Poolse regering wil op 1 maart volgend jaar een vaccinatieplicht invoeren voor zorgpersoneel, docenten en beveiligingspersoneel. Dat heeft de Poolse minister van Volksgezondheid bekendgemaakt.
Ook werden vandaag nieuwe coronamaatregelen aangekondigd in de strijd tegen een oplopend aantal besmettingen. Zo moeten scholen weer thuisonderwijs gaan geven en gaan discotheken vanaf volgende week dicht.
Ongeveer 54 procent van de Poolse bevolking is volledig gevaccineerd. Dat ligt ruim onder het gemiddelde van bijna 67 procent in de hele Europese Unie.
Coronacrisis overal voelbaar, maar impact verschilt sterk per regio
Bijna geen enkele regio in de wereld is gespaard gebleven in de coronacrisis, maar de impact van de crisis verschilt sterk per land en regio. Dit blijkt uit het Wereld Ongelijkheidsrapport 2022 dat vandaag uitgebracht is.
Het effect van de coronacrisis op deze ongelijkheid verschilt per werelddeel, maar wereldwijd blijft de armste helft van de wereldbevolking achter. Sommige landen namen bijvoorbeeld geen maatregelen om de economie te steunen, terwijl andere landen dat wel deden en mensen daardoor hun baan behielden.
De allerrijksten zagen het afgelopen jaar hun vermogen met 14 procent toenemen, terwijl het wereldwijde gemiddelde vermogen maar met één procent toenam. Wat inkomens betreft is de ongelijkheid in Europa het laagst en in het Midden-Oosten en Noord-Afrika het grootst.
Spanje keurt vaccin goed voor kinderen tussen 5 en 11 jaar oud
In Spanje kunnen kinderen van 5 tot 11 jaar vanaf volgende week een coronavaccinatie van Pfizer krijgen. De Spaanse gezondheidsraad keurde de vaccinatie voor deze leeftijdsgroep vandaag goed. Eind november gaf het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) al groen licht voor het Pfizer-vaccin voor kinderen van 5 tot 11 jaar.
Maandag komen de eerste 3,2 miljoen vaccins binnen die geschikt zijn voor kinderen. In Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Italië werd het vaccin voor kinderen onder de 12 jaar ook al goedgekeurd.
De vaccinatiegraad in Spanje ligt rond de 80 procent. Met het inenten van kinderen wil het land het aantal besmettingen verder indammen.
RIVM: Coronacijfers afgelopen week iets gedaald, maar nog altijd op hoog niveau
De afgelopen week werden er bij het RIVM iets minder positieve tests gemeld dan in de zeven dagen daarvoor. Met bijna 148.000 besmettingen gaat het om een daling van 5 procent. "De cijfers zijn iets gedaald, maar zijn nog steeds op een hoog niveau", concludeert het RIVM.
Voor het eerst in geruime tijd daalde ook het aantal mensen dat werd opgenomen in het ziekenhuis. Ten opzichte van vorige week zijn er 7 procent minder ziekenhuisopnames en 15 procent minder IC-opnames, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een week geleden nam het aantal opnames nog toe.
Doordat mensen langere tijd in het ziekenhuis liggen, duurt het nog even voordat de bezetting in de ziekenhuizen ook daadwerkelijk lager wordt.
De meeste positieve tests worden nog altijd gevonden bij kinderen in de basisschoolleeftijd. In de leeftijdscategorie 4 tot en met 12 werden 125.000 tests afgenomen en daarvan was ruim 23 procent positief.
18.017 positieve tests, gemiddelde daling
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 18.017 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 3016 minder dan gisteren.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.140 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 4 procent minder dan in de zeven dagen daarvoor.
2841 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2841 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2760), van wie 639 op de IC (gisteren: 626), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 15 patiënten in Duitsland op de IC.
68 overleden covidpatiënten
Bij het RIVM werden 68 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 51 doden per dag, tegen 52 doden per dag een week eerder.
Oostenrijk verlengt lockdown voor ongevaccineerden
In Oostenrijk eindigt komende zondag de drie weken durende lockdown, maar niet voor ongevaccineerden. Dat heeft de net aangetreden bondskanselier Karl Nehammer bekendgemaakt. Hij hoopt hiermee zoveel mogelijk mensen aan te sporen om een coronavaccinatie te nemen.
Vorige maand kreeg Oostenrijk te maken met stijgende coronacijfers, waarop de regering besloot een lockdown in te voeren voor ongevaccineerden. Een week later moest heel het land in lockdown. De regering is van plan om vanaf 1 februari volgend jaar een algemene vaccinatieplicht in te voeren.
OMT herhaalt: kerstvakantie vervroegen voor basisscholen
Het Outbreak Management Team herhaalt het advies om de kerstvakantie voor de basisscholen een week eerder in te laten gaan. Het OMT verwacht dat de kans op besmettingen dan zal afnemen, omdat een gezin in de 'eigen bubbel' kan blijven. Mits de kinderen dan niet door bijvoorbeeld opa en oma worden opgevangen, voegt het OMT toe.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) zegt dat een pas op de plaats welkom is en vraagt het kabinet om het OMT-advies op te volgen. Veel klassen zitten al thuis omdat leerkrachten en leerlingen besmet zijn of in quarantaine moeten. Vervanging is door het lerarentekort nauwelijks mogelijk. "Al anderhalf jaar is de sector een sprint aan het trekken. Iedereen is echt op", zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers.
Demissionair minister Hugo de Jonge wijst erop dat "een week meer vakantie een week minder school is, en dat is in een situatie van leerachterstanden niet wenselijk". Het besmettingsgevaar zal volgens hem niet verminderen omdat de kinderen opgevangen moeten worden als de ouders werken en de kinderen bij mogelijke uitstapjes in contact zullen komen met anderen.
RIVM: 18 nieuwe besmettingen met omikronvariant in Nederland
Het is mogelijk dat de omikronvariant de deltavariant gaat verdringen en daarmee de dominante variant in Nederland wordt, schrijft het RIVM vandaag in een persbericht. De omikronvariant van het coronavirus is nu bij 36 mensen in Nederland vastgesteld. Na de 18 bevestigde passagiers van de vluchten die op 26 november uit Zuid-Afrika kwamen, kwamen daar tot dinsdag 7 december 11.00 uur nog eens 18 bevestigde gevallen bij.
Het RIVM verwacht dat de omikronvariant de komende tijd in meer monsters zal opduiken. Doordat er gericht onderzoek gedaan wordt naar deze variant, is de kans ook groter dat die vaker wordt gevonden.
Weer minder ziekenhuiszorg door corona
De ziekenhuizen hebben de zorg in de afgelopen week weer verder afgeschaald. Uit de cijfers, gepubliceerd door de Nederlandse Zorgautoriteit, blijkt dat het aantal operatiekamers dat in gebruik is, is afgenomen. Ook geven 21 van de 73 ziekenhuizen aan dat zij kritieke planbare zorg niet altijd binnen zes weken kunnen leveren. Dat zou wel moeten, om gezondheidsschade te voorkomen. Vorige week gold dat nog voor 19 ziekenhuizen.
Voor mensen die wachten op planbare zorg, zoals een knie- of heupoperatie, is de wachttijd ook langer geworden. Het aantal ziekenhuizen dat helemaal geen planbare zorg meer verleent is in een week tijd met 16 gestegen naar 41. Dit doen ziekenhuizen zodat de acute en semi-acute zorg in stand blijft.
Hoewel eerder deze week gemeld werd dat het aantal ziekenhuisopnames van coronapatiënten iets daalt blijft verdere afschaling nodig. Op die manier zorgen ziekenhuizen ervoor dat er voldoende IC-bedden zijn en voldoende personeelzorg.
WHO: te vroeg voor specifieke maatregelen tegen omikron
Er is nog te weinig bekend over de besmettelijkheid van de omikron-variant, daarom vindt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het te vroeg om nu specifieke maatregelen te nemen tegen de opmars van deze coronavariant. Er is meer tijd nodig om de gevolgen van de variant en de werking van de vaccins tegen omikron te onderzoeken.
"We zijn bezorgd", zegt Hans Kluge, regionaal directeur voor Europa van de WHO, "maar we moeten het hoofd koel houden."
Veel landen hebben inmiddels reisverboden ingesteld, maar die zijn weinig effectief tegen de verspreiding van de omikron-variant, constateert WHO-adviseur Catherine Smallwood. Vooral bijeenkomsten, zoals conferenties, lijken bij te dragen aan de verspreiding van het virus.
Kluge benadrukt dat alles wat nu wordt gedaan om de dominante deltavariant aan te pakken ook helpt om omikron te bestrijden. Met name noemt hij het belang van vaccineren, boosteren, het dragen van mondneusmaskers en het goed ventileren van schoolklassen.
Geboortejaren 1944 en 1945 kunnen online afspraak maken
Wie geboren is in 1944 of 1945 kan nu ook online bij de GGD een afspraak maken voor een boosterprik. Mensen die liever willen bellen, moeten wachten op een uitnodigingsbrief. Mensen geboren vóór 1944 zijn eerder al opgeroepen om een afspraak te maken.
Bedrijven in Duitsland doen mee aan campagne: 'Impfen, what else'
Minstens 150 bedrijven, waaronder Shell, Nespresso, Lidl en Porsche doen mee aan een grote vaccinatiecampagne in Duitsland. Ze passen bijvoorbeeld hun slogan aan op hun socialemediakanalen om Duitsers ervan te overtuigen zich te laten vaccineren. Het idee is afkomstig van een Berlijns reclamebureau en gebruikt. Als hashtag is #ZusammenGegenCorona bedacht, die de Duitse regering ook gebruikt.
Tijdelijk is het daarom niet meer 'Nespresso, what else', maar 'Impfen (vaccineren), what else'. Shell kiest nu voor 'Deutschland hat die Energie zum Impfen' en Kitkat, van de chocoladerepen, heeft als tijdelijke slogan 'Have a break, have a pieks (prik)'.
Aysel Sali was zwanger en niet gevaccineerd, ze belandde doodziek in het ziekenhuis
Op de foto houdt Aysel Sali haar zoontje vast terwijl ze op een ziekenhuisbed zit. Het gaat nu weer goed met haar, maar in de zevende maand van haar zwangerschap kreeg ze ernstige coronaklachten. Op de website van Rijnmond staat haar verhaal. Haar zoontje werd met een keizersnee gehaald, daarna moest ze direct afscheid nemen van haar baby en naar de intensive care.
"Ik herinner me dat mijn zoontje heel even op mijn wang lag. Daarna? Niets meer." Vier dagen werd ze daar slapend gehouden en nadat ze wakker werd kreeg ze ook nog een hartaanval.
Sali hoorde tegengestelde geluiden over vaccineren. Ze nam uiteindelijk het besluit het vaccin niet te nemen en dat pakte dus verkeerd uit. "Ik werd heel erg ziek, doordat ik het vaccin niet nam." Ze heeft er achteraf spijt van. "Mijn kind, Rosen Aleksiev, is te vroeg geboren. En ik was twee weken weg van mijn gezin."
De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) en het RIVM adviseren zwangeren zich te laten vaccineren. Vorige maand werd bekend gynaecologen zich zorgen maken over een zeldzame ontsteking in de placenta bij zwangeren, veroorzaakt door een corona-infectie. Sinds juli van dit jaar zijn er dertien doodgeboortes in de Randstad door zo'n beschadigde placenta. Alle vrouwen waren niet gevaccineerd.
ANVR wil duidelijke inreisregels voor alle EU-landen
De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) zegt veel vragen te krijgen over de wintersportvakanties, omdat elk land andere inreisregels heeft. Bovendien is in de meeste landen de QR-code 9 maanden te gebruiken en is de boostercampagne stroef op gang gekomen.
Directeur Frank Oostdam van de ANVR vreest een hausse aan omboekingen en annuleringen. "Ik vind dat de overheid nalatig is geweest, die moet dan ook de rekening betalen", zegt Oostdam in het NOS Radio 1 Journaal.
Oostdam heeft vooral kritiek op de 'wirwar' aan reisregels: "De QR-code heef afgelopen zomer z'n dienst bewezen, maar met de komst van de boosterprik gelden overal weer andere regels." Hij hoopt zo snel mogelijk op meer duidelijkheid en eenduidigheid, niet alleen voor de wintersporters maar ook voor de voorjaarsvakantie en de meivakantie.
Artsen zonder Grenzen: Nederlanders willen eerlijker verdeling coronavaccins wereldwijd
Ons land draagt bij aan een oneerlijke verdeling van de coronavaccins wereldwijd, vindt 1 op de 3 Nederlanders. Dat is de uitkomst van een enquête van Artsen zonder Grenzen waaruit ook blijkt dat 93 procent vindt dat er een eerlijker verdeling van de coronavaccins moet komen.
Adjunct-directeur Judith Sargentini vindt dit bemoedigend omdat mensen beseffen dat de pandemie alleen bestreden kan worden als in alle landen mensen een vaccin krijgen. Sargentini: "In hoge-inkomenslanden zijn nu meer boosterprikken gezet dan dat er in lage-inkomenslanden de eerste prik is gezet."
Ze wijst erop dat Nederland tot nu toe veel minder vaccins heeft gedoneerd aan het internationale vaccinatieprogramma Covax dan was toegezegd. Covax is opgericht om vaccins beschikbaar te stellen aan de armste landen. Sargentini wil van demissionair minister Hugo de Jonge weten waar het misgaat. In november zei De Jonge nog dat het heel ingewikkeld is.
OMT herhaalt: test alle basisschoolleerlingen
Het Outbreak Management Team adviseert het demissionaire kabinet nogmaals om alle kinderen op de basisschool twee keer per week te testen op het coronavirus. Dat kan met een zelftest.
Het kabinet besloot eind november dat alleen kinderen uit groep 6 en hoger moeten testen. Maar het OMT wijst erop dat ook in de lagere leeftijdsgroepen besmettingen voorkomen.
Minister De Jonge van Volksgezondheid neemt het advies niet over. Hij zegt dat het zou gaan "om enorme aantallen testen, die besteld moeten worden en waarvoor zaken logistiek georganiseerd moeten worden". Dat is op korte termijn niet te realiseren, aldus De Jonge.
Marineschip keert sneller terug vanwege coronabesmettingen
Het marineschip Zr. Ms. Vlaardingen is een week eerder teruggekeerd van een missie vanwege een corona-uitbraak aan boord. De mijnenjager deed samen met het fregat Zr. Ms. Van Amstel mee aan een mijnenbestrijdingsmissie in de Noordzee en de Oostzee, samen met Poolse, Noorse en Duitse eenheden.
Defensie heeft niet bekendgemaakt hoeveel opvarenden besmet zijn geraakt. Vanwege corona is de bemanning na aankomst direct getest en in quarantaine gegaan. Familieleden mochten bij de thuiskomst van de Nederlandse marineschepen niet op de kade aanwezig zijn.
Welkom!
Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van dinsdag 7 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.