Zwangere vrouw in Bogota na vaccinatie
NOS NieuwsAangepast

Doodgeboortes bij niet-gevaccineerde vrouwen na ontsteking door corona

Bij zwangere vrouwen die corona oplopen, kan in zeldzame gevallen de ongeboren baby in levensgevaar komen. Dat bevestigt onderzoeker en gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC in Rotterdam, na een bericht in de Volkskrant. Sinds juli dit jaar blijken zeker dertien doodgeboortes in de Randstad te zijn veroorzaakt door een door het coronavirus beschadigde placenta.

De vrouwen waren niet gevaccineerd, zegt Schoenmakers in het NOS Radio 1 Journaal. Het is niet bekend of de vrouwen zich welbewust niet hebben laten inenten. Begin juli waren er nog minder dan zeven miljoen Nederlanders volledig gevaccineerd. Inmiddels heeft bijna 85 procent van de volwassenen in Nederland een tweede prik gehad. Op 6 januari begon Nederland met vaccineren.

Schoenmakers en zijn collega's deden een analyse van doodgeboortes waarvoor aanvankelijk geen verklaring werd gevonden. Aanleiding was een ontdekking die ze eerder dit jaar deden.

Ze onderzochten begin dit jaar de placenta's van 36 vrouwen die tijdens de eerste golf corona opliepen. Vijf placenta's zaten vol met ontstekingscellen en waren beschadigd. Daardoor werd de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof van moeder naar kind verstoord. "Als je niet op tijd bent, komt de baby in gevaar", zegt Schoenmakers bij de NOS. "Ben je er wel op tijd bij, dan kan je meteen een spoedkeizersnee doen om het kindje te redden."

'Ongelofelijk veel'

In vier van de vijf placenta's werd het virus aangetroffen. Naar aanleiding van deze vondst keken de onderzoekers naar placenta's met deze afwijkingen bij onverklaarbare en onverwachte doodgeboortes in de Randstad. "Sinds juli dit jaar hebben zij alle dertien onderzochte doodgeboortes van baby's van vrouwen zonder ernstige ziekteverschijnselen kunnen toewijzen aan door corona beschadigde placenta's", schrijft de Volkskrant.

Schoenmakers noemt dat ongelooflijk veel. "Er is geen andere infectieziekte die in zo'n korte periode zoveel sterfte bij ongeboren baby's veroorzaakt in onze regio." Op NPO Radio 1 licht hij dit verder toe: pathologen zeggen volgens hem dat ze zoiets één keer in de vijf jaar zien. "Wij hebben nu dertien overleden kindjes in een paar maanden tijd. Dat is heel veel."

Meer onderzoek nodig

De zwangere vrouwen hadden vaak alleen lichte klachten door het coronavirus, zoals een snotneus. Sommigen wisten niet eens dat ze corona hadden gehad; het werd dan aangetoond met een test op antistoffen.

Schoenmakers benadrukt dat er meer onderzoek nodig is. "Het lijkt er nu op dat wanneer het coronavirus vanuit de longen terechtkomt in de bloedbaan, een infectie in de placenta kan optreden." Verder onderzoek moet ook uitwijzen of er meer van dit soort gevallen bekend zijn. Nu is dat nog niet zeker. "We zijn nu aan het kijken of dit meer gevonden is in Nederland. De komende maand gaan we een aantal databases aan elkaar koppelen om te zien of dit meer gebeurd is."

Vaccineren

De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) zegt in een reactie alle zwangeren te adviseren zich te laten vaccineren. Op 19 juli was dit advies hetzelfde. Ook het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich te laten vaccineren.

Schoenmakers kan nog niet met zekerheid zeggen dat vaccineren ongeboren baby's beschermt. "Als je een vaccinatie neemt, ben je in ieder geval beschermd tegen corona. Dan ben je waarschijnlijk ook hiertegen beschermd. Alleen dat weten we nog niet. Daarom houden we het allemaal heel goed in de gaten."

Wel adviseert ook hij zwangeren om zich te laten vaccineren. "Als je weet dat je corona hebt gehad, of je hebt het, en je voelt je kindje minder bewegen, bel direct met je verloskundige of gynaecoloog", benadrukt hij. "Om te kijken hoe de kleine het doet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl