NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Franse disco's vier weken dicht • Mijnenjager eerder terug om besmettingen

 • Welkom in het coronablog van maandag 6 december
 • Het gaat "helemaal top" met de besmette prinses Beatrix, zegt de koning
 • De omikronvariant is inmiddels wijdverspreid in Europa aangetroffen
 • RIVM meldt 21.053 nieuwe besmettingen, gemiddelde blijft nagenoeg gelijk
 • Voorlopig komt er geen 2G-toegangssysteem in Nederland
Liveblog gesloten
 • Marineschip keert sneller terug vanwege coronabesmettingen

  Het marineschip Zr. Ms. Vlaardingen is een week eerder teruggekeerd van een missie vanwege een corona-uitbraak aan boord. De mijnenjager deed samen met de Zr. Ms. Van Amstel mee aan een mijnenbestrijdingsmissie in de Noord- en Oostzee, samen met Poolse, Noorse en Duitse eenheden.

  "Ondanks vaccinaties en een secuur coronabeleid konden helaas geen besmettingen worden voorkomen", meldt het ministerie van Defensie. "De familieleden moesten hun omhelzing uitstellen en mochten niet op de kade aanwezig zijn."

  De Zr. Ms. Vlaardingen Ministerie van Defensie
 • Frankrijk: disco's vier weken dicht, vaccinatie voor kwetsbare kinderen

  Discotheken en nachtclubs in Frankrijk moeten vanaf vrijdag voor vier weken dicht om de stijging van coronabesmettingen in het land een halt toe te roepen. Ook roept premier Castex mensen op meer thuis te werken en grote samenkomsten te vermijden.

  "We moeten niet in paniek raken, maar vaststaat dat deze vijfde golf de druk op de ziekenhuizen verhoogt", zei hij. Volgens minister Véran van Volksgezondheid wordt er in Frankrijk iedere minuut een nieuwe coronapatiënt opgenomen. "Dat moeten we vertragen."

  91 procent van de 18-plussers in Frankrijk heeft één prik gehad. Daardoor is de druk op de ziekenhuizen lager dan tijdens de eerste golf, benadrukte Castex. Om de vijfde golf in te perken zal de boostercampagne worden versneld.

  Ook wil de Franse regering 5- tot 12-jarigen met overgewicht of gezondheidsproblemen vaccineren. Er wordt vooralsnog niet besloten tot het inenten van gezonde kinderen, daarvoor wil Castex de resultaten van een adviescommissie afwachten.

 • "Het gaat helemaal top" met besmette prinses Beatrix

  Het gaat "helemaal top" met prinses Beatrix, die dit weekend positief testte op het coronavirus. Dat zei koning Willem-Alexander tegen een verslaggever van Blauw Bloed. Volgens hem is er "gelukkig helemaal niks aan de hand" met zijn moeder.

  "Ze was een beetje verkouden en dacht dat het kwam door de airconditioning in de tropen." De 83-jarige Beatrix was kort voor het positieve testresultaat teruggekeerd van een werkbezoek aan Curaçao.

  De koning bedankte voor de camera van Blauw Bloed "iedereen in Nederland" voor het medeleven met de prinses.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Willem-Alexander over zijn moeder: 'Het gaat helemaal top'
 • Bruls wil langetermijnvisie voor corona-aanpak

  Het kabinet moet een langetermijnvisie voor de coronacrisis ontwikkelen, in plaats van slechts enkele weken vooruit te kijken. Daar pleit de Nijmeegse burgemeester Bruls voor, als voorzitter van het Veiligheidsberaad. "Houd er rekening mee dat het coronavirus blijft, daarom moeten we de samenleving veerkrachtig maken."

  Het Veiligheidsberaad wil graag met het kabinet samenwerken om tot een visie voor de langere termijn te komen. Zo'n visie moet ertoe leiden dat de geloofwaardigheid van het overheidsbeleid gewaarborgd blijft, stelt Bruls.

 • Ook vaccinatieplicht voor 60-plussers en zorgpersoneel in Tsjechië

  Tsjechië gaat een vaccinatieplicht invoeren voor zorgpersoneel, militairen en mensen boven de 60 jaar. Minister Vojtech van Volksgezondheid zegt dat zijn land daarmee het voorbeeld volgt van buurlanden als Oostenrijk en Duitsland. "Deze trend zie je in heel Europa", zegt hij. Ook roept Vojtech bedrijven op om alle kerstborrels en -feesten te afgelasten.

  Maar het is de vraag of de prikplicht daadwerkelijk wordt ingevoerd. Tsjechië zit middenin een regeringswissel: volgende week treedt een nieuwe centrumrechtse regering aan. Partijen in die coalitie hebben zich tegen een vaccinatieplicht voor ouderen gekeerd.

 • België gaat buitenlandse zeelieden boosteren

  België begint als een van de eerste landen van Europa met het toedienen van boostervaccinaties aan buitenlandse zeelieden. Ook Nederlandse zeevarenden kunnen in aanmerking komen voor de inenting, wanneer ze werken op een schip dat aanmeert in de haven van Antwerpen of Zeebrugge.

  Vandaag werden de eerste boosterprikken aan zeelieden uitgedeeld, in het bijzijn van de Belgische minister van de Noordzee:

  Waar in Nederland slechts een klein percentage van de bevolking de boosterprik heeft ontvangen, is in België al zo'n 20 procent ingeënt met de extra prik.

 • Kuipers optimistisch: instroom nieuwe patiënten neemt af

  Er liggen nu 2754 coronapatiënten in het ziekenhuis, een stijging ten opzichte van dit weekend, maar de instroom van nieuwe patiënten is de afgelopen dagen aan het dalen. Dat stemt tot optimisme bij Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ. Hij spreekt van "een uitstekende ontwikkeling".

  Volgens Kuipers is het een kwestie van tijd tot de totale ziekenhuisbezetting en daarmee de druk op de zorg afneemt. "Ik durf te zeggen dat we over een hoogtepunt heen zijn."

  Het effect van de omikronvariant op deze ontwikkeling is nog ongewis.

 • Miljoenen zelftesten in Nederland gedistribueerd

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Als je alle testen achter elkaar legt, kom je in Zuid-Frankrijk uit'
 • Vaccinatieplicht voor alle bedrijven in New York

  New York voert een vaccinatieplicht in voor al het personeel van de ruim 180.000 bedrijven in de stad. Werknemers moeten voor 27 december volledig gevaccineerd zijn om naar het werk te kunnen.

  De metropool is de eerste Amerikaanse stad die een prikplicht voor de beroepsbevolking invoert. Eerder voerde New York al als eerste stad in de VS een vaccinatieplicht in voor toegang tot horeca, theaters en sportscholen. Ook bestaat er al een verplichting tot vaccinatie voor zorgpersoneel, leraren, politieagenten en brandweerlieden.

  Tot nu toe heeft 89 procent van de volwassen bevolking van New York minstens één prik gehad.

 • Strengere covidregels in Noorwegen na 'omikron-Kerstfeest'

  De Noorse regering zal morgen strengere coronamaatregelen aankondigen na een snelle stijging van het aantal coronabesmettingen in het land. Details over de nieuwe regels zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat ze gevolgen hebben voor de groepsgrootte en evenementen.

  Anderhalve week geleden testten 60 van de 120 bezoekers van een kerstborrel in Oslo positief op het coronavirus. Zeker 13 en mogelijk 20 van hen dragen de omikronvariant bij zich. De borrel, georganiseerd door een bedrijf dat ook actief is in Zuid-Afrika, is door de Noorse autoriteiten bestempeld als superspreader event.

 • Hoogste Hof Slovenië verklaart prikplicht voor publieke sector ongrondwettelijk

  De voorgenomen vaccinatieplicht voor Slovenen die in de publieke sector werken, is door de hoogste rechtbank van Slovenië ongrondwettelijk verklaard. De Sloveense regering wilde zo'n verplichting afgelopen oktober invoeren, maar de maatregel werd eerder al door een lagere rechtbank geblokkeerd.

  In Slovenië is zo'n 55 procent van de totale bevolking volledig gevaccineerd, dat is lager dan het Europees gemiddelde. Het zevendaagse besmettingsgemiddelde ligt op 1813 infecties op een bevolking van 2,1 miljoen inwoners.

 • Gratis zelftesten uitgedeeld op basisscholen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het kriebelt en bij mij zie je dan een traantje'
 • Mildere toon nieuwe Oostenrijkse bondskanselier tegen ongevaccineerden

  De nieuwe bondskanselier van Oostenrijk, Karl Nehammer, wil een koerswijziging ten opzichte van ongevaccineerden en vaccin-sceptici. Bij zijn beëdiging tot regeringsleider noemde Nehammer het coronabeleid en het tegengaan van verdeeldheid in het land zijn belangrijkste opdrachten. Hij wil "de zorgen en angsten van mensen serieus nemen om samen tot oplossingen" te komen. Nehammer lichtte niet toe hoe die "dialoog" eruit zal zien.

  Nehammers toon klinkt milder dan die van zijn voorgangers, Kurz en Schallenberg, maar hij lijkt niet van plan de voorgenomen vaccinatieplicht af te zwakken. Gisteren werd het eerste conceptwetsvoorstel voor zo'n inentingsplicht bekendgemaakt. Wie na medio maart 2022 niet is gevaccineerd, zal een boete van 600 euro per kwartaal krijgen. Kinderen onder de 14 jaar en zwangere vrouwen worden uitgezonderd. Ook komen er uitzonderingen voor mensen met een medische aandoening.

  De voorgenomen vaccinatieplicht leidt tot grote protesten in het Alpenland. Dit weekend gingen 40.000 betogers in Wenen de straat op.

  Het anti-lockdownprotest in Wenen van afgelopen zaterdag AFP
 • ECDC: omikronvariant nu in 18 Europese landen

  De omikronvariant van het coronavirus is inmiddels in vrijwel alle hoeken van het Europese continent aangetroffen. Het ECDC, de Europese versie van het RIVM, meldt dat omikron 212 keer is aangetroffen in 18 landen van de zogeheten Europese Economische Ruimte, waar naast de EU-lidstaten bijvoorbeeld ook Noorwegen en IJsland toe behoren.

  De meeste geregistreerde omikronbesmettingen zijn gemeld in Portugal, zo'n 34. Daar lijkt een Zuid-Afrikaanse speler van voetbalclub Belenenses een groot deel van zijn team te hebben besmet met de nieuwe variant. Verder werden de meeste omikroninfecties geregistreerd in Denemarken (32), Frankrijk (25), Noorwegen (19) en Nederland (18). Daarnaast zijn er nog honderden vermoedens van omikrongevallen in Europa. Zo onderzoekt Denemarken 253 positieve tests op de aanwezigheid van de omikronvariant.

  In het Verenigd Koninkrijk, dat niet is aangesloten bij het ECDC, zijn inmiddels al 336 omikrongevallen bekend.

  Lichte klachten

  Volgens het ECDC kan de meerderheid van de omikronbesmettingen worden gelinkt aan het zuiden van Afrika. Dat doet vermoeden dat de nieuwe variant afkomstig is uit die regio.

  De gemelde omikronbesmettingen hebben tot nu toe alleen tot asymptomatische of lichte klachten geleid, schrijft het ECDC. Er zijn geen overlijdens als gevolg van een omikroninfectie bekend. Het is echter nog te vroeg om te concluderen dat de nieuwe variant van het coronavirus minder gevaarlijk is dan andere varianten, benadrukt het ECDC.

  In dit artikel lees je wat er tot nu toe bekend is over de omikronvariant. In dit stuk lees je of en hoe vaccins moeten worden aangepast op de nieuwe virusvariant.

 • RIVM waarschuwt voor nepmail over sneltestafspraak