NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Ruim 550.000 mensen hebben boosterprik gehad • Aantal nieuwe besmettingen onder 20.000

Liveblog gesloten
 • Ruim 550.000 mensen hebben boosterprik gehad

  Ruim een half miljoen mensen hebben nu in Nederland een boostervaccinatie gekregen, meldt het RIVM. Uit de nieuwste cijfers blijkt dat tot 5 december zeker 577.600 mensen een boosterprik hebben gehad. Daarnaast hebben ruim 119.000 mensen met een afweerstoornis een derde prik gekregen. Deze vaccinaties worden niet aangeduid als boosterprik.

  In totaal zijn in Nederland nu ruim 24,5 miljoen eerste en tweede prikken gezet, daarmee komt de vaccinatiegraad van 18-plussers op 85,5 procent uit. In de leeftijdscategorie 12 tot 18 jaar is 83,7 procent volledig gevaccineerd.

 • Basisscholen in Staphorst zijn blij met luchtfilters tegen corona

  Alle tien basisscholen in Staphorst hebben speciale luchtfilters in hun klaslokalen geplaatst, waarmee aerosolen uit de lucht gefilterd kunnen worden. Aerosolen spelen volgens veel wetenschappers een grote rol bij het besmettingsgevaar van het coronavirus.

  In ieder lokaal in Staphorst, een gemeente met ruim 1800 basisschoolleerlingen, staat sinds drie weken een grote zwarte zuil die de lucht zuivert. "Sinds het installeren van de luchtfilters hebben wij op alle scholen slechts één besmetting gehad", zegt Jan Kuijers, directeur van de Koning Willem-Alexanderschool.

  Hij is tevreden over de werking. Onderwijskoepel PO-Raad, het ministerie van Onderwijs en het RIVM zijn echter voorzichtiger. Harde cijfers over het effect van de zuilen ontbreken.

  Niet alleen in Staphorst, maar ook elders zijn volgens cijfers van het RIVM kinderen oververtegenwoordigd in de coronacijfers. Vorige week kwam ruim 20 procent van alle coronameldingen uit de leeftijdsgroep van 5 tot 14 jaar.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Luchtfilters op basisscholen in Staphorst tegen verspreiding corona
 • Zuid-Afrika werkt aan eigen vaccin voor lage-inkomenslanden

  Een biotechnologiebedrijf in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad werkt aan het eerste mRNA-vaccin van Afrikaanse bodem, bedoeld voor lage-inkomenslanden. Het is onderdeel van een nieuw project, onder meer gesteund door de WHO, om deze landen in de toekomst minder afhankelijk te maken van het westen bij toegang tot coronavaccins.

  Het bedrijf gaat proberen een vaccin te maken dat lijkt op dat van Moderna. Ook willen ze dat hun vaccin goedkoper is en niet gekoeld bewaard hoeft te worden.

  Vaccinatieprogramma's in lage-inkomenslanden gingen traag van start, mede omdat veel rijke landen vaccins hamsterden. Op het Afrikaanse continent is gemiddeld slechts 7,5 procent van de mensen volledig gevaccineerd. In de Europese Unie ligt dit percentage op 68 procent.

  Het laboratorium van biotechbedrijf Afrigen in Kaapstad NOS
 • Corona-reispas verloopt per 1 februari zonder booster

  Vanaf 1 februari is het internationale vaccinatiecertificaat alleen nog geldig als iemand op tijd, dat wil zeggen binnen negen maanden, een boosterprik heeft gehad. Volgens demissionair minister De Jonge zijn hij en zijn Europese collega's het daar vandaag in Brussel over eens geworden. De komende dagen wordt formeel de knoop doorgehakt.

  De Europese Commissie wilde de nieuwe reisregels eerst al per 10 januari in laten gaan. Nu hebben lidstaten langer de tijd om boosterprikken te zetten.

  Nederland behoort tot de landen die het meest achterlopen met de boosters. De Jonge krijgt naar eigen zeggen geen kritiek van zijn collega's op het trage boostertempo in Nederland. "We hebben ook versneld", zei hij.

 • Koning Willem-Alexander door corona niet naar Winterspelen in China

  Koning Willem-Alexander gaat niet naar de Olympische Winterspelen begin volgend jaar in Beijing vanwege de coronacrisis. Tijdens de Zomerspelen in Tokio was de koning, die een groot sportliefhebber is, ook al niet aanwezig.

  Vanwege corona zijn buitenlandse sportliefhebbers niet welkom in China bij de Spelen. De koning maakt daar voor zichzelf geen uitzondering op, zegt demissionair minister van Buitenlandse Zaken Knapen.

 • Zorgmedewerkers vervroegd opgeroepen per sms voor boosterprik

  De GGD heeft vandaag vervroegd zorgpersoneel van 60 jaar en ouder opgeroepen voor een boostervaccinatie. Zo'n 37.000 zorgmedewerkers hebben van de GGD een sms gekregen. Deze mensen hebben hun laatste vaccinatie langer dan zes maanden geleden gekregen. Zij kunnen vanaf nu online een afspraak maken.

  Sinds vandaag zijn ook mensen met de geboortejaren 1944 en 1945 aan de beurt voor een extra coronaprik.

  Dat de GGD een sms verstuurt is niet gebruikelijk, en de organisatie weet nog niet zeker of ze dat vaker gaan doen. Op sociale media vragen sommige mensen zich af of het niet om phishing gaat, maar de GGD verzekert dat het bericht betrouwbaar is.

 • Wereldwijd meer dan duizend besmettingen met omikronvariant vastgesteld

  Wereldwijd zijn tot nu toe ruim duizend coronabesmettingen met de omikronvariant vastgesteld. Dat meldt het ECDC, de Europese versie van het RIVM. Tot nu toe gaat het om 1137 gevallen. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger, omdat de cijfers achterlopen.

  Zo meldt het ECDC 24 omikronbesmettingen in Nederland, maar volgens de laatste cijfers van het RIVM zijn er al 36 gevallen bekend.

  De omikronvariant is in 52 landen vastgesteld. Het hoogste aantal besmettingen (336) is in het Verenigd Koninkrijk aangetroffen. Daarna volgt Zuid-Afrika met 228 gevallen van de variant.

  Reizigers vanuit Zuid-Afrika laten zich testen op Schiphol nadat de omikronvariant is aangetroffen ANP
 • Polen wil vaccinatieplicht voor docenten en zorgpersoneel

  De Poolse regering wil op 1 maart volgend jaar een vaccinatieplicht invoeren voor zorgpersoneel, docenten en beveiligingspersoneel. Dat heeft de Poolse minister van Volksgezondheid bekendgemaakt.

  Ook werden vandaag nieuwe coronamaatregelen aangekondigd in de strijd tegen een oplopend aantal besmettingen. Zo moeten scholen weer thuisonderwijs gaan geven en gaan discotheken vanaf volgende week dicht.

  Ongeveer 54 procent van de Poolse bevolking is volledig gevaccineerd. Dat ligt ruim onder het gemiddelde van bijna 67 procent in de hele Europese Unie.

 • Coronacrisis overal voelbaar, maar impact verschilt sterk per regio

  Bijna geen enkele regio in de wereld is gespaard gebleven in de coronacrisis, maar de impact van de crisis verschilt sterk per land en regio. Dit blijkt uit het Wereld Ongelijkheidsrapport 2022 dat vandaag uitgebracht is.

  Het effect van de coronacrisis op deze ongelijkheid verschilt per werelddeel, maar wereldwijd blijft de armste helft van de wereldbevolking achter. Sommige landen namen bijvoorbeeld geen maatregelen om de economie te steunen, terwijl andere landen dat wel deden en mensen daardoor hun baan behielden.

  De allerrijksten zagen het afgelopen jaar hun vermogen met 14 procent toenemen, terwijl het wereldwijde gemiddelde vermogen maar met één procent toenam. Wat inkomens betreft is de ongelijkheid in Europa het laagst en in het Midden-Oosten en Noord-Afrika het grootst.

 • Spanje keurt vaccin goed voor kinderen tussen 5 en 11 jaar oud

  In Spanje kunnen kinderen van 5 tot 11 jaar vanaf volgende week een coronavaccinatie van Pfizer krijgen. De Spaanse gezondheidsraad keurde de vaccinatie voor deze leeftijdsgroep vandaag goed. Eind november gaf het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) al groen licht voor het Pfizer-vaccin voor kinderen van 5 tot 11 jaar.

  Maandag komen de eerste 3,2 miljoen vaccins binnen die geschikt zijn voor kinderen. In Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië en Italië werd het vaccin voor kinderen onder de 12 jaar ook al goedgekeurd.

  De vaccinatiegraad in Spanje ligt rond de 80 procent. Met het inenten van kinderen wil het land het aantal besmettingen verder indammen.

 • RIVM: Coronacijfers afgelopen week iets gedaald, maar nog altijd op hoog niveau

  De afgelopen week werden er bij het RIVM iets minder positieve tests gemeld dan in de zeven dagen daarvoor. Met bijna 148.000 besmettingen gaat het om een daling van 5 procent. "De cijfers zijn iets gedaald, maar zijn nog steeds op een hoog niveau", concludeert het RIVM.

  Voor het eerst in geruime tijd daalde ook het aantal mensen dat werd opgenomen in het ziekenhuis. Ten opzichte van vorige week zijn er 7 procent minder ziekenhuisopnames en 15 procent minder IC-opnames, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Een week geleden nam het aantal opnames nog toe.

  Doordat mensen langere tijd in het ziekenhuis liggen, duurt het nog even voordat de bezetting in de ziekenhuizen ook daadwerkelijk lager wordt.

  De meeste positieve tests worden nog altijd gevonden bij kinderen in de basisschoolleeftijd. In de leeftijdscategorie 4 tot en met 12 werden 125.000 tests afgenomen en daarvan was ruim 23 procent positief.

 • 18.017 positieve tests, gemiddelde daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 18.017 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 3016 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.140 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 4 procent minder dan in de zeven dagen daarvoor.

  NOS

  2841 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2841 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2760), van wie 639 op de IC (gisteren: 626), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 15 patiënten in Duitsland op de IC.

  NOS

  68 overleden covidpatiënten

  Bij het RIVM werden 68 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 51 doden per dag, tegen 52 doden per dag een week eerder.

  NOS
 • Oostenrijk verlengt lockdown voor ongevaccineerden

  In Oostenrijk eindigt komende zondag de drie weken durende lockdown, maar niet voor ongevaccineerden. Dat heeft de net aangetreden bondskanselier Karl Nehammer bekendgemaakt. Hij hoopt hiermee zoveel mogelijk mensen aan te sporen om een coronavaccinatie te nemen.

  Vorige maand kreeg Oostenrijk te maken met stijgende coronacijfers, waarop de regering besloot een lockdown in te voeren voor ongevaccineerden. Een week later moest heel het land in lockdown. De regering is van plan om vanaf 1 februari volgend jaar een algemene vaccinatieplicht in te voeren.

 • OMT herhaalt: kerstvakantie vervroegen voor basisscholen

  Het Outbreak Management Team herhaalt het advies om de kerstvakantie voor de basisscholen een week eerder in te laten gaan. Het OMT verwacht dat de kans op besmettingen dan zal afnemen, omdat een gezin in de 'eigen bubbel' kan blijven. Mits de kinderen dan niet door bijvoorbeeld opa en oma worden opgevangen, voegt het OMT toe.

  De Algemene Onderwijsbond (AOb) zegt dat een pas op de plaats welkom is en vraagt het kabinet om het OMT-advies op te volgen. Veel klassen zitten al thuis omdat leerkrachten en leerlingen besmet zijn of in quarantaine moeten. Vervanging is door het lerarentekort nauwelijks mogelijk. "Al anderhalf jaar is de sector een sprint aan het trekken. Iedereen is echt op", zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers.

  Demissionair minister Hugo de Jonge wijst erop dat "een week meer vakantie een week minder school is, en dat is in een situatie van leerachterstanden niet wenselijk". Het besmettingsgevaar zal volgens hem niet verminderen omdat de kinderen opgevangen moeten worden als de ouders werken en de kinderen bij mogelijke uitstapjes in contact zullen komen met anderen.

  ANP
 • RIVM: 18 nieuwe besmettingen met omikronvariant in Nederland

  Het is mogelijk dat de omikronvariant de deltavariant gaat verdringen en daarmee de dominante variant in Nederland wordt, schrijft het RIVM vandaag in een persbericht. De omikronvariant van het coronavirus is nu bij 36 mensen in Nederland vastgesteld. Na de 18 bevestigde passagiers van de vluchten die op 26 november uit Zuid-Afrika kwamen, kwamen daar tot dinsdag 7 december 11.00 uur nog eens 18 bevestigde gevallen bij.

  Het RIVM verwacht dat de omikronvariant de komende tijd in meer monsters zal opduiken. Doordat er gericht onderzoek gedaan wordt naar deze variant, is de kans ook groter dat die vaker wordt gevonden.