liveblog
NOS NieuwsAangepast

Lockdown ongevaccineerden Oostenrijk voor onbepaalde tijd • Grapperhaus: controle QR-code nog onvoldoende

liveblog gesloten

Oostenrijkse Bondskanselier: lockdown ongevaccineerden is voor onbepaalde tijd

Vanaf maandag gaat Oostenrijk voor twintig dagen in een strenge lockdown. Maar voor wie niet is ingeënt tegen het coronavirus, blijft de maatregel voor onbepaalde tijd van kracht. Dat heeft Bondskanselier Schallenberg (ÖV) in het ORF nieuwsprogramma ZiB2 gezegd. Vorige week kondigde de regering nog aan dat de lockdown voor ongevaccineerden tien dagen zou duren.

Met de aanscherping van de maatregel hoopt de regering ongevaccineerde Oostenrijkers alsnog te overtuigen zich te laten vaccineren tegen corona.

De kanselier verontschuldigde zich in het programma ook tegenover diegenen die wel gevaccineerd zijn. Schallenberg zei dat hij het moeilijk vindt om ook mensen die zich aan de maatregelen hebben gehouden, opnieuw te vragen solidair te zijn.

In het land wonen bijna negen miljoen mensen, het uitgaansverbod voor ongevaccineerden zal naar schatting zo'n twee miljoen mensen treffen. Inwoners van 12 jaar en ouder zonder prik of doorgemaakte besmetting mogen dan alleen het huis nog uit om naar hun werk, school of studie te gaan, essentiële boodschappen te doen of om medische redenen. Mensen die zich er niet aan houden kunnen een boete krijgen tot 1450 euro.

Slowakije stelt genomen 3G-besluit toch uit

Terwijl Oostenrijk de coronaregels aanscherpt, komt buurland Slowakije terug van genomen besluiten over de invoering van de 3G-maatregel op de werkplek. In die situatie zouden ongevaccineerden alleen nog naar hun werk mogen als ze tenminste tweemaal per week een negatieve test zouden kunnen tonen. Gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van het coronavirus zijn onder de 3G-regels wel welkom op de werkvloer.

Vorige week had het Slowaakse parlement de wettelijke basis gecreëerd voor werkgevers om de bewijzen te controleren en werknemers zonder 3G-bewijs uit te sluiten van hun werk, zonder hen loonvervanging te hoeven betalen.

Maar omdat de regering niet duidelijk had gemaakt wie de kosten van de testen en de controles moet gaan betalen, kan de maatregel nog niet worden ingevoerd. Wanneer dit wel kan, is nog niet duidelijk.

Grapperhaus: controle coronapas is onvoldoende

In de sectoren waar mensen nu verplicht zijn hun QR-code te laten zien, wordt slechts een derde van de bezoekers gecontroleerd, meldt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op grond van een peiling die het kabinet heeft laten houden. De naleving en controle is deze week niet verbeterd en in sommige opzichten zelfs verslechterd.

"De cijfers over de naleving en controle zijn echt onvoldoende", schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. "Zeker nu de urgentie toeneemt door de hoge besmettingscijfers." Hij gaat praten met de sectoren waar de coronapas verplicht is en met burgemeesters om het belang van handhaving nog eens te benadrukken.

Restaurants, theaters en casino's doen het nog relatief goed. Zij vragen gemiddeld aan circa driekwart van hun gasten in ieder geval om de coronapas te tonen. Bioscopen zijn vergeleken met drie weken geleden steeds slechter gaan controleren. In de eerste week scanden zij bij 85 procent van de bezoekers de QR-code en controleerden zij bij ongeveer de helft het identiteitsbewijs. Dat was deze week nog respectievelijk 70 en 35 procent.

Minstens 22 gelegenheden hebben afgelopen week een waarschuwing gekregen, 46 bedrijven of organisaties kregen een dwangsom opgelegd en in één geval is overgegaan tot sluiting.

Geweld bij 2G-protest Rotterdam, politiewagen in brand

Op de Coolsingel in Rotterdam, in de buurt van de Koopgoot, is een demonstratie tegen de coronamaatregelen, onder meer de 2G-wetgeving, uitgelopen op rellen. Het protest werd vanochtend al aangekondigd op sociale media.

Op beelden is te zien hoe enkele honderden demonstranten vuurwerk afsteken en leuzen roepen. Ook is er zeker een politieauto in brand gestoken en zijn drie andere auto's vernield.

Volgens Rijnmond gaat het om een gemêleerde groep, bestaande uit onder meer Protestgroep Feyenoord City en Dockers United. Een politiehelikopter houdt de situatie vanuit de lucht in de gaten.

Artsen in brief: 'ongemak bij 2G-plan'

Een groep van zeven artsen pleit voor snelle en duidelijke maatregelen die voor iedereen gelden, om de verspreiding van het coronavirus te remmen.

De groep artsen, bestaande uit onder meer een gynaecoloog, een intensivist en een arts infectieziektebestrijding, zeggen zich ongemakkelijk te voelen bij het 2G-plan. "We moeten als samenleving expliciet terug naar de waarden van solidariteit. Laten we ons focussen op het gezamenlijke doel: het acuut terugdringen van de besmettingen, met name thuis en in de werksituatie."

Onder meer Shakib Sana, de huisarts die zich begin dit jaar hard maakte voor een vaccinatiecampagne specifiek voor kwetsbare wijken, is een van de ondertekenaars. Op Linked-In schrijft hij: "Het eerlijke verhaal is dat we nu moeten ingrijpen voor onze gezamenlijke volksgezondheid én dat we een langetermijnaanpak nodig hebben voor deze pandemie, met daarin aandacht voor de toekomst van onze zorg. Vrijheid voor het individu komt niet zonder verantwoordelijkheid voor de ander."

Overheid trekt 36 miljoen euro uit voor lege voetbalstadions

De overheid trekt 36 miljoen euro uit om voetbalclubs te compenseren, nu er tot zeker 4 december geen publiek bij betaalde voetbalwedstrijden aanwezig mag zijn. De clubs in het betaalde voetbal overwogen om alle duels de komende drie weken uit te stellen, maar dat werd door de KNVB als 'onhaalbaar en te risicovol' beschouwd.

Clubs kunnen hun gederfde inkomsten tot 4 december declareren bij een fonds. Naar verwachting zal er 25 tot 30 miljoen euro naar het betaalde voetbal stromen, de rest is voor het amateurvoetbal, blijkt uit navraag van de NOS bij de Eredivisie CV en de KNVB.

Spoedeisende Hulpartsen: vuurwerkverbod is symboolmaatregel

De Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulpartsen vindt het vuurwerkverbod dat het kabinet heeft ingesteld voor de komende jaarwisseling een symboolmaatregel. Voorzitter David Baden zegt dat het verbod in ieder geval voor de druk op de acute zorg niet veel toevoegt.

"Wij maken ons veel meer zorgen over wat er in de dagen tot Oud en Nieuw op ons afkomt", zegt Baden. "Elk slachtoffer is er één te veel, maar dit is niet waar we ons nu op zouden moeten concentreren." Baden ziet liever dat het demissionaire kabinet nu maatregelen neemt om de druk op de zorg te verlichten, bijvoorbeeld door meer in te zetten op boosterprikken of een lockdown.

"Ik vind het lastig dat het wordt gekoppeld aan de drukte in de acute zorg. Wij zien nu de drukte, wij hebben nu hulp nodig." Hij vermoedt dat het verbod is ingesteld, zodat de politiek kan laten zien dat er bepaalde maatregelen worden genomen. "Terwijl de problemen nu spelen en niet alleen met Oud en Nieuw."

Oostenrijkse toeristenbranche: lockdown kan winterseizoen redden

De Oostenrijkse toeristenbranche ziet de aanstaande lockdown als pijnlijk maar noodzakelijk. De maatregel gaat na het weekend in en dwarsboomt de start van het skiseizoen. Toch meent woordvoerder Robert Seeber van de toeristenbranche dat een strenge lockdown nu weleens de redding zou kunnen zijn van de rest van het wintersportseizoen.

De lockdown duurt maximaal twintig dagen. Onder meer horecabedrijven en de meeste winkels gaan dan dicht. Specifieke regels voor de wintersportgebieden zijn vooralsnog niet bekendgemaakt. Bij eerdere lockdowns waren bijvoorbeeld alleen hotelgasten welkom die daar met een zakelijke reden kwamen overnachten.

Bij Nederlanders is Tirol een populaire wintersportbestemming. "Ik hoop dat met de maatregelen die nu zijn afgekondigd ten minste een deel van het seizoen kan doorgaan", zei ook de Oostenrijkse minister van Financiën. De Oostenrijkse economie is voor ongeveer 15 procent afhankelijk van toerisme, waarbij wintersport en stedenreizen in de winter een grote rol spelen.

Hoteleigenaren zien de situatie echter somber in. Ze vrezen dat veel mensen die tijdens de kerstvakantie wilden komen, hun reis zullen annuleren. "De gasten komen per slot van rekening niet alleen voor het mooie landschap, maar ook vanwege het gevoel van veiligheid", zegt Susanne Kraus-Winkler namens de hotelbranche. Ze hoopt op een doorstart half januari.

Amsterdams taxibedrijf failliet door coronacrisis

Het Amsterdamse taxibedrijf Travel Electric heeft faillissement aangevraagd. Het bedrijf reed met elektrische taxi's en richtte zich op ritten binnen Amsterdam voor bedrijven zoals ING, ABN AMRO, Heineken en tientallen hotels.

Travel Electric maakte in mei vorig jaar nog een doorstart, nadat het bedrijf eerder ook al gedwongen werd faillissement aan te vragen vanwege de crisis. De onderneming ging daarbij in afgeslankte vorm verder, onder dezelfde naam. Daarvoor heette het bedrijf Taxi Electric. Er werd toen gehoopt dat de taximarkt weer herstel zou laten zien, maar dat is dus niet gebeurd.

Het bedrijf zegt tegen persbureau ANP dat de steunregelingen van de overheid niet voldoende hebben geholpen.

PSV'er Phillip Max besmet met het coronavirus

PSV-verdediger Philip Max doet morgen tijdens de thuiswedstrijd tegen Vitesse niet mee. De Duitse linkerverdediger heeft het coronavirus opgelopen en ontbreekt daarom in de selectie van trainer Roger Schmidt.

Hij is niet de enige die ontbreekt. Ook de spits Eran Zahavi, doet de komende weken niet mee; hij liep een blessure op bij het nationale team van Israël.

Radboudumc doet oproep: 'Besmettingskraan moet dicht'

Medewerkers van het Radboudumc hebben een oproep gedaan aan de samenleving om zich aan de coronaregels te houden. In een filmpje op Twitter zeggen ze dat de ziekenhuizen, waaronder het Radboudumc, volstromen door het oplopende aantal coronabesmettingen.

"We balen allemaal dat corona ons leven weer bepaalt", laten de medewerkers weten. "Maar de besmettingskraan moet dicht om te voorkomen dat de ziekenhuizen huisartsen, verpleeghuizen en thuiszorginstellingen zo overbelast raakt dat we niet meer iedereen kunnen helpen."

Ook ziekenhuizen in Zwolle kunnen zorg niet meer garanderen

Ook ziekenhuizen in de regio Zwolle kunnen de zogenoemde 'kritieke planbare zorg' niet meer altijd op tijd uitvoeren, laat een woordvoerster van het regionale netwerk voor de acute zorg weten aan persbureau ANP.

In de regio wordt de coronazorg verder "opgeschaald", wat ten koste gaat van de reguliere zorg. "Met name operatieve ingrepen moeten worden geannuleerd", aldus de woordvoerster. Dat zijn volgens haar deels ook ingrepen die binnen zes weken plaats zouden moeten vinden. Om hoeveel ziekenhuizen in de regio het gaat, is niet duidelijk.

Kritieke planbare zorg is zorg die binnen zes weken moet worden uitgevoerd, om schade aan de gezondheid van de patiënt te voorkomen. Dit kan bijvoorbeeld het verwijderen van een tumor zijn, nadat iemand de diagnose darmkanker heeft gekregen. Gisteren meldde de Nederlandse Zorgautoriteit dat twaalf ziekenhuizen in het land die planbare zorg niet of niet altijd meer tijdig kunnen uitvoeren. Volgens de NZa gold die situatie op dat moment nog niet voor de regio Zwolle.

Er zijn volgens de gegevens van de autoriteit nu nog maar twee regio's die de kritieke planbare zorg wel binnen zes weken kunnen leveren. Dat zijn de regio's Euregio (Twente en het oosten van de Achterhoek) en Midden-Nederland (Utrecht).

RIVM: 21.099 positieve tests, gemiddelde stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 21.099 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 2542 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 18.688 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 43 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 2147 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2110), van wie 428 op de IC (gisteren: 413), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 39 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 30 doden per dag, tegen 25 doden per dag een week eerder.

Vakantiegangers verlaten 'quarantainehotel' Sardinië

De laatste 21 Nederlandse vakantiegangers die vastzaten in een 'quarantainehotel' op Sardinië verlaten het Italiaanse eiland vandaag, meldt persbureau ANP. Ze namen deel aan een busreis naar Sardinië en Corsica die op 18 oktober begon.

Na een corona-uitbraak moest de groep, die uit 44 deelnemers bestond, in quarantaine in een hotel in de stad Oristano. Een deel mocht eerder al naar huis na een negatieve test.

"Het was na al die tijd opgesloten te hebben gezeten ineens inpakken en wegwezen. Nadat we allemaal negatief waren getest, moesten we het hotel binnen een kwartier verlaten", zegt René van der Pluijm, een van de deelnemers aan de reis. "We vertrekken vanavond met de boot richting Pisa, op het Italiaanse vasteland. Daarna gaan we met de bus via Zwitserland terug naar Nederland. Daar hopen we in de loop van zondag aan te komen."

37 coronapatiënten meer in het ziekenhuis

De ziekenhuisbezetting blijft stijgen. Er liggen nu 2147 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2110), van wie 428 op de IC (gisteren: 413), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Reizigers naar Noorwegen moeten zich registreren

Iedereen die Noorwegen binnenkomt, moet zich vanaf volgende week vooraf registreren, schrijft persbureau AP. Met de maatregel wil het land "beter grip krijgen op wie er binnenkomt", zei de minister van Justitie.

Handen schudden wordt er wederom afgeraden. "Ik moedig iedereen aan om het handen schudden los te laten en terug te keren naar een manier van groeten zonder infectiegevaar", zei de minister van Gezondheidszorg. Als alternatieven noemde ze het aantikken met ellebogen, knikjes geven, glimlachen of de handen op het hart plaatsen.

Eind september werden de meeste maatregelen in Noorwegen opgeheven, maar de laatste tijd stijgen de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames weer.

Toch een landelijk vuurwerkverbod

Er komt dit jaar opnieuw een landelijk vuurwerkverbod rond de jaarwisseling. De druk op de ziekenhuizen is door corona hoog, daar moeten geen honderden vuurwerkslachtoffers bovenop komen, vindt het demissionaire kabinet. Gisteren meldden ingewijden dat er geen verbod zou komen.

Vorig jaar gold ook een landelijk vuurwerkverbod in verband met corona. Daardoor gebeurden er veel minder ongelukken. Er meldden zich 108 mensen met letsel in de ziekenhuizen en 275 bij de huisartsenposten. Het gemiddelde aantal gewonden in andere jaren was ruim duizend.

Duitsland wijst Nederland aan als hoogrisicogebied

Voor Duitsland is Nederland vanaf zondagnacht een hoogrisicogebied, meldt het Robert Koch Instituut. Dat betekent dat mensen die niet zijn gevaccineerd of genezen, na een reis naar Nederland in Duitsland tien dagen in quarantaine moeten. Ook moeten ze hun reis vooraf online aanmelden.

Ook België, Griekenland en Ierland zijn door Duitsland aangewezen als hoogrisicogebieden.

Ziekenhuis geeft gele en rode kaart aan agressieve patiënten

In het LangeLand ziekenhuis in Zoetermeer krijgen patiënten die zich agressief gedragen gele en rode kaarten, zegt directievoorzitter Pier Eringa in 1 op 1 op NPO Radio 1.

Een gele kaart betekent "we hebben heel vervelend gedrag van u gezien, dat moet u nooit meer doen" en een rode "u hoeft de volgende keer niet meer in het ziekenhuis te komen". Dat laatste afdwingen is lastig vanwege de zorgplicht, erkent Eringa, die ook voorzitter is van Stichting Open Nederland.

"Maar je gaat wel blaffen, waarschuwen en hopen dat je daarmee het gedrag beïnvloedt. Want zorgpersoneel dat al onder druk staat, moet er niet nog extra druk bij krijgen van patiënten die zich misdragen."

Al tijden ervaren zorgmedewerkers en ziekenhuisbestuurders agressie van een deel van coronapatiënten en hun bezoek.

Gorilla's en leeuwen in Blijdorp positief getest

Een aantal gorilla's en leeuwen in Diergaarde Blijdorp is besmet met het coronavirus. "Ze zijn hangerig, hebben minder eetlust, soms een lichte hoest en de gorilla's hebben ook maag- en darmproblemen", meldt de dierentuin.

De dieren hebben een goede conditie en geen onderliggende gezondheidsrisico's. "We geven de dieren nu vooral veel rust om uit te zieken. De dierverzorgers en de dierenarts houden de gorilla's en leeuwen extra in het oog. Zij ondersteunen waar nodig met medicatie."

Blijdorp vermoedt dat een medewerker die asymptomatisch besmet was, de bron is geweest van de besmetting. Bezoekers hebben geen risico gelopen. Er was geen direct contact met de dieren en nu zitten ze in quarantaine, waarbij ze niet zichtbaar zijn voor het publiek.

Geen quarantaineplicht voor noodzakelijk zorgpersoneel

Vanaf vandaag geldt er een uitzondering voor zorgmedewerkers op de verscherpte quarantaineplicht. Sinds afgelopen zaterdag moeten bij een besmetting alle huisgenoten in quarantaine, ook als zij gevaccineerd zijn of corona hebben gehad. Dit geldt in principe ook voor zorgpersoneel. Maar bij hoge uitzondering mag hiervan worden afgeweken.

Voorwaarden zijn dat de zorgmedewerker geen klachten heeft, gevaccineerd is of hersteld van corona en dat de inzet van diegene absoluut noodzakelijk is voor de continuïteit van de patiëntenzorg. De zorgmedewerker moet tien dagen een chirurgisch mondneusmasker dragen, zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van patiënten en collega's houden en zich meerdere malen laten testen.

In de persconferentie vorige week kondigde het kabinet aan dat de quarantaineregels werden aangescherpt, maar er ontstond onduidelijkheid over omdat op de websites van de Rijksoverheid de oude voorwaarden nog te lezen waren. Sinds vandaag staan de vernieuwde quarantainemaatregelen op al die websites.

Oostenrijk wil vaccinatieplicht invoeren

De Oostenrijkse regering wil een vaccinatieplicht invoeren. "Het is niet gelukt om genoeg mensen te overtuigen zich in te laten enten", zegt bondskanselier Schallenberg. Hij spreekt van een "heel moeilijk besluit".

Voor een vaccinatieplicht is een wet nodig die moet worden goedgekeurd door het parlement. Als het aan de regering ligt, wordt vaccinatie uiterlijk 1 februari verplicht. De vaccinatiegraad in Oostenrijk is met zo'n 65 procent relatief laag.

Komende maandag gaat het hele land in lockdown voor maximaal twintig dagen. Op uiterlijk 13 december is de lockdown voor gevaccineerde en genezen burgers voorbij en zal de 2G-regel weer gelden.

Sinds deze week gold er al een lockdown voor ongevaccineerden. Zij mochten alleen naar buiten voor essentiële zaken, zoals naar werk gaan en boodschappen doen. Schallenberg zei het erg te vinden dat de lockdown nu voor iedereen ingevoerd moet worden, maar dat het nodig is vanwege "zij die zich niet solidair getoond hebben". Daarmee verwees hij naar mensen die zich niet hebben laten vaccineren.

Kijk hier naar de verklaring van de bondskanselier:

Oostenrijkse regering wil vaccinatieplicht: 'We kunnen niet om de realiteit heen'

Coronasituatie in VK lijkt onder controle

In het Verenigd Koninkrijk, waar sinds juli geen maatregelen meer gelden, lijkt de coronasituatie onder controle. Er zijn gemiddeld nog wel zo'n 30.000 tot 40.000 besmettingen per dag, maar sinds de zomer is er een dalende trend.

"Het is als een vliegtuig met turbulentie", zegt correspondent Fleur Launspach in het NOS Radio 1 Journaal. "Af en toe gaat het een beetje omhoog en naar beneden, maar er is nog geen nieuwe golf. Sinds juli laten ze het virus vrij rondvliegen."

En daardoor hebben veel Britten, naast hun vaccinatie en een derde prik, ook nog natuurlijke antistoffen. Volgens wetenschappers heeft inmiddels zo'n 90 procent van de bevolking antistoffen tegen covid-19. In zo'n 7 procent van de ziekenhuisbedden liggen covidpatiënten, in januari was dat nog 30 procent.

Maar dat betekent niet dat er geen problemen zijn, zegt Launspach. De gezondheidszorg verwacht een hele zware winter. "Bijna zes 6 miljoen mensen wachten op uitgestelde behandelingen en er is een chronisch tekort aan personeel."

Ook artsen willen vuurwerkverbod

Om de zorg met de jaarwisseling niet nog verder te belasten roept artsenvereniging KNMG op tot een algeheel vuurwerkverbod met Oud en Nieuw. Daarmee sluiten de artsen zich aan bij een oproep van burgemeesters. Gisteren bleek dat het kabinet geen algeheel vuurwerkverbod wil instellen.

"De ervaring van vorig jaar heeft laten zien dat een vuurwerkverbod inderdaad zorgt voor een afname van vuurwerkslachtoffers, en daarmee dus effectief is", stelt de KNMG. Bij de vorige jaarwisseling hoefden er als gevolg van het vuurwerkverbod twee derde minder mensen behandeld te worden op de spoedeisende hulp en bij huisartsenposten. "Het is in de ogen van de KNMG essentieel dat het kabinet snel duidelijkheid verschaft aan alle partijen, niet in de laatste plaats aan de overbelaste zorgmedewerkers, en het vuurwerkverbod een jaar verlengt."

Gemeenten hebben zelf ook de mogelijkheid om een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod in te stellen. Amsterdam heeft zo'n verbod al aangekondigd.

Duitse voetbalcoach beschuldigd van gebruiken vals prikbewijs

Coach Markus Anfang van de Duitse voetbalclub Werder Bremen is in opspraak geraakt omdat hij een vals vaccinatiebewijs zou gebruiken. Er loopt een onderzoek naar de trainer, bevestigde de club uit de Tweede Bundesliga.

Anfang ontkent. "Ik heb net als iedere andere dubbel gevaccineerde burger mijn beide inentingen gekregen in een officieel vaccinatiecentrum en daar ook de bijbehorende stempel in mijn gele boekje gekregen", verklaart hij op de website van de SV Werder Bremen. "Dat heb ik vervolgens bij een apotheek laten digitaliseren en ik ging er uiteraard van uit dat alles in orde was. Ik hoop zeer dat de kwestie snel wordt opgelost."

Chinese rechtbank beboet man voor liegen over coronasymptomen

In China heeft een man een boete van omgerekend 27.600 euro en een voorwaardelijke celstraf van twee jaar opgelegd gekregen omdat hij had gelogen over coronasymptomen, meldt de Chinese nieuwssite Global Times.

De man kwam in april vorig jaar uit een hotel in Vietnam waar meerdere besmettingsgevallen waren vastgesteld. Bij terugkomst in China loog hij op zijn gezondheidsverklaring. Hij had "covid-19-achtige symptomen zoals koorts" en sprak met vrienden af terwijl hij in quarantaine zat.

Zijn acties hebben er volgens een rechtbank in de zuidelijke provincie Guangxi toe geleid dat er 488 mensen in quarantaine moesten.

Na allergische reactie op eerste prik is tweede vaccinatie toch mogelijk

Mensen die een allergische reactie hebben gekregen na hun eerste coronaprik kunnen in de meeste gevallen toch volledig worden gevaccineerd. Dat zegt de Nederlandse Vereniging voor Allergologie en Klinische Immunologie (NVvAKI). Tot voor kort werd de tweede prik in deze gevallen afgeraden.

Patiëntenfederatie: uitstellen zorg dramatisch

"Dramatisch", reageert de Patiëntenfederatie op het nieuws dat twaalf ziekenhuizen kritieke planbare zorg niet op tijd kunnen leveren. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de behandeling van darmkanker. Vorige week ging het nog om negen ziekenhuizen.

"Het is vreselijk voor de mensen. Ze liggen ziek in bed, hebben heel veel pijn en een slechte kwaliteit van leven", zegt directeur Dianda Veldman in het NOS Radio 1 Journaal. "En het betekent soms ook dat een ziekte verergert, zoals het uitzaaien van kanker."

Veldman raadt patiënten aan om hun zorgverzekeraar te benaderen voor bemiddeling bij het vinden van een ziekenhuisbed, dat mogelijk verder weg is van waar zij wonen. "Het is geen wondermiddel, maar het kan een klein beetje helpen."

De federatie wil verder dat mensen onder de 60 met een slechte gezondheid, voorrang krijgen bij de boosterprik.

Oversterfte in Nederland neemt toe

Vorige week zijn in Nederland fors meer mensen gestorven dan werd verwacht. Er overleden ruim 3750 mensen en dat betekent een 'oversterfte' van bijna 850, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De oversterfte doet zich voor onder alle leeftijden. Het CBS geeft geen verklaring voor de hogere sterfte, maar het RIVM registreerde de afgelopen week meer overlijdensgevallen van coronapatiënten.

Gedurende de coronapandemie was er lange tijd sprake van forse oversterfte, maar daaraan kwam in februari een eind. Sinds augustus ligt de sterfte weer duidelijk boven de aantallen die gebruikelijk zijn en de laatste weken zijn de cijfers duidelijk aan het oplopen.

Besmette groep Nederlanders spoorloos in Spanje

De autoriteiten in het westen van Spanje zijn op zoek naar een groep van veertien Nederlanders die ervandoor zou zijn gegaan nadat zes van hen positief waren getest op corona. De groep moest na de positieve tests in quarantaine in hun accommodatie, maar is spoorloos.

De lokale autoriteiten hebben een internationaal opsporingsbericht uitgedaan, dat op televisie is uitgezonden. De plaatselijke burgemeester noemt hun vermoedelijke vlucht een misdaad. Provinciale gezondheidsdiensten zijn bezorgd over de risico's voor de volksgezondheid.

Curaçao verkort avondklok opnieuw

De regering van Curaçao heeft de duur van de avondklok opnieuw ingekort. Vanaf volgende nacht gaat de avondklok niet meer om 01.00 uur in, maar om 03.00 uur. Om 04.30 uur is hij voorbij.

De avondklok op Curaçao werd medio augustus ingevoerd en gold toen van middernacht tot 04.30 uur. Vorige maand werd de ingangstijd al een uur opgeschoven.

Volgens premier Pisas is de nieuwe versoepeling mogelijk vanwege het lage aantal besmettingen. Ook liggen er nog maar weinig coronapatiënten in het ziekenhuis. Pisas zegt dat de avondklok volgende maand wordt geschrapt als de situatie verder verbetert.

Kuipers: Duitsland kan toch beperkt aantal patiënten overnemen

Vanaf volgende week zullen Duitse ziekenhuizen een beperkt aantal coronapatiënten overnemen uit Nederland. Dat heeft voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) gezegd tegen BNR. Hij heeft daarover naar eigen zeggen overeenstemming bereikt met een Duitse collega. Eerder zei Duitsland nog geen patiënten te kunnen overnemen vanwege de druk op de ziekenhuizen. Tijdens eerdere golven gebeurde dat wel.

Kuipers zei dat het LNAZ momenteel bezig is om de praktische zaken te regelen met de Duitsers, "waarna de eerste patiënten waarschijnlijk begin volgende week die kant uit gaan".

Gisteren werd duidelijk dat twaalf Nederlandse ziekenhuizen de 'kritieke planbare zorg' niet binnen de voorgeschreven zes weken kunnen leveren. Vorige week ging het nog om negen ziekenhuizen.

Welkom

Goedemorgen, dit is het coronaliveblog van vrijdag 19 november. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.