NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Longafdeling ziekenhuis Den Helder tijdelijk dicht • 12.713 positieve tests

Liveblog gesloten
 • Ingewijden: waarschijnlijk geen aanvullende maatregelen voor ongevaccineerden

  Het demissionaire kabinet kiest er waarschijnlijk niet voor om het coronatoegangsbewijs te beperken tot mensen die gevaccineerd zijn of hersteld van een infectie. Als er vrijdag nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt, zal dat zogeheten 2G-systeem er normaal gesproken geen onderdeel van uitmaken, zeggen ingewijden. Ook kiest het kabinet waarschijnlijk niet voor het verplicht tonen van een QR-code op het werk.

  Landen om ons heen hebben wel gekozen om het coronatoegangsbewijs niet langer te verstrekken aan ongevaccineerden die alleen een negatieve test kunnen overleggen. Maar onder de Nederlanders en de Tweede Kamer is daar vooralsnog te weinig draagvlak voor, denkt het kabinet. Het vergroot het onderscheid tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, is de gedachte.

  Veel hangt af van het OMT-advies dat de meest betrokken ministers morgen bespreken in het Catshuis. Als daaruit blijkt dat de situatie echt uit de hand dreigt te lopen, kunnen verdere uitbreiding van de QR-plicht en meer beperkingen voor ongevaccineerden alsnog op tafel komen.

 • Ziekenhuis Den Helder sluit afdeling Longgeneeskunde

  De Noordwest Ziekenhuisgroep in Noord-Holland heeft de afdeling Longgeneeskunde van het ziekenhuis in Den Helder gesloten. De reden is de toestroom van coronapatiënten.

  "Deze intensieve zorg vraagt veel van de inzet", zegt de Noordwest Ziekenhuisgroep. Daar komt bij dat de capaciteit toch al beperkt was door de uitval van verpleegkundig personeel, assistenten en artsen. Na overleg met de betrokken specialisten, afdelingen en het crisisteam is besloten om geen patiënten meer op te nemen. Longpatiënten die opgenomen moeten worden, gaan nu naar het ziekenhuis in Alkmaar.

  Zoals het er nu naar uitziet blijft de afdeling Longgeneeskunde in Den Helder tot 9 januari dicht, behalve als bij tussentijdse beoordelingen blijkt dat er weer patiënten opgenomen kunnen worden.

 • Europese christendemocraten stellen congres uit

  De Europese Volkspartij en het Nederlandse CDA hebben hun congres uitgesteld dat volgende week in Rotterdam moest plaatsvinden. "Gezien de recente corona-ontwikkelingen in veel landen is het EVP-congres uitgesteld, meldt de EVP-website.

  Voor het congres hadden zich meer dan duizend internationale gasten aangemeld. "We keken er erg naar uit om onze Europese familie te verwelkomen in Rotterdam", schrijft interim-voorzitter Marnix van Rij op de CDA-website. "In de voorbereidingen op het congres hebben we veel energie gestoken in een uitgebreid coronaprotocol en daaruit voortvloeiende maatregelen. Het is een grote teleurstelling dat we toch ingehaald worden door de huidige covid-realiteit zoals we die nu zien in veel landen in Europa."

  Het congres zou op 17 en 18 november in Ahoy worden gehouden. Dat is nu uitgesteld tot het voorjaar, wanneer precies is niet bekend.

 • Vasthouden aan het RIVM-model of luisteren naar de zorg?

  De coronacijfers zijn alarmerend, maar vallen volgens minister De Jonge nog net binnen de verwachtingen van het RIVM. Toch is er toenemende druk uit de zorg en de samenleving om met nieuwe lockdownachtige maatregelen coronachaos te voorkomen. Ziedaar het dilemma waar het kabinet vrijdag een besluit over moet nemen.

  Volgens het model dat het RIVM hanteert, is de kans groot dat binnenkort een zogenoemd plateau wordt bereikt. In andere woorden: dat de piek gaat afvlakken. Als dat gebeurt, is er precies genoeg ziekenhuiscapaciteit om alle coronapatiënten aan te kunnen - ook op de IC - zonder andere urgente zorg af te hoeven schalen. Mits patiënten goed verdeeld worden over het land. In dat licht zouden grote nieuwe maatregelen dus niet nodig zijn.

  Aan de andere kant is er de oproep uit de zorg om hard in te grijpen. Limburgse ziekenhuisdirecteuren spraken gisteren van "code zwart op lokaal niveau". Intensivist en prominent OMT-lid Diederik Gommers stelt dat de Nederlandse IC's niet eerder tijdens de coronapandemie zo'n groot gevaar liepen om code zwart te bereiken. Volgens hem gaat de stijging van ziekenhuispatiënten "harder dan de RIVM-modelleurs hadden voorgerekend".

  Lees meer in onderstaand artikel:

 • 'Twijfel over Janssen-vaccin gebaseerd op rammelend onderzoek'

  De twijfel die over de effectiviteit van het Janssen-vaccin is ontstaan, is volgens de Volkskrant het gevolg van studie die rammelt. Volgens die studie die vorige week in het medische tijdschrift Science verscheen, biedt het Janssen-vaccin een half jaar na toediening nauwelijks bescherming meer tegen het virus.

  Andere, veel grotere studies kwamen voor dit vaccin tot veel gunstiger conclusies. Daarin daalde de bescherming van het vaccin tegen een corona-infectie na verloop van tijd, zoals bij alle vaccins, maar nooit tot minder dan 60 tot 70 procent.

  Medisch statisticus Maarten van Smeden keek op verzoek van de krant naar de Science-publicatie. Volgens hem hebben de onderzoekers een fout gemaakt. In de technische bijlages zag hij dat het team waarnemingen langs een logaritmische functie heeft gelegd. Hij begrijpt dat niet. "Je forceert het model in een bepaalde vorm die alles naar beneden trekt. Heel gek dat dit in Science staat. En het lijkt me heel naar als mensen dit gebruiken als argument om te betogen dat vaccins niet werken."

  Demissionair minister De Jonge heeft de Gezondheidsraad om een spoedadvies gevraagd over het belang van een extra prik voor mensen die zijn ingeënt met het Janssen-vaccin. De Jonge hoopt dat advies volgende week te krijgen.

 • Nederlands IJsbeelden Festival Zwolle opnieuw afgelast

  Het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle is vanwege de coronapandemie voor de tweede keer afgelast. Het evenement stond gepland van 18 december tot 6 maart.

  "De situatie omtrent corona in Nederland is zorgwekkend", schrijft de organisatie. "Maatregelen van de overheid volgen elkaar in rap tempo op. Het is daarbij volstrekt onduidelijk welke maatregelen er over vier weken weer (moeten) worden afgekondigd. Onder deze condities toch doorgaan zou (financieel) onverantwoord zijn en zou zelfs de toekomst van het IJsbeelden Festival in gevaar kunnen brengen."

  Het festival is het grootste winterevenement van Nederland, schrijft RTV Oost. De edities van 2018 en 2019 trokken mee dan 100.000 bezoekers.

  Ook in 2017 ging het evenement niet door. Net voor de opening bezweek toen het dak onder een dik pak sneeuw.

  Een bezoeker van het festival in 2015 ANP
 • Amphia-ziekenhuis Breda laat personeelsfeest doorgaan

  Het Amphia-ziekenhuis in Breda laat morgen een personeelsfeest voor zo'n duizend medewerkers in aangepaste vorm doorgaan, ondanks de hoogopgelopen besmettingscijfers, schrijft Omroep Brabant. Het ziekenhuis vertrekt na 62 jaar van de locatie Langendijk in Breda. Het sluiten van de locatie wordt gevierd met een groot personeelsfeest.

  Het programma is wel aangepast. De groep genodigden wordt over twee feestjes verdeeld, waar elk maximaal 500 mensen worden toegelaten. Iedereen krijgt vaste zitplaatsen op 1,5 meter van elkaar. Mondneusmaskers en een QR-code zijn verplicht.

  Verder is het programma ingekort en bestaat de mogelijkheid om het afscheidsfeest via een livestream vanuit huis te volgen.

 • Oudste Amelanders kunnen op 29 november een boosterprik halen

  Inwoners van Ameland kunnen zich op 29 november melden voor een boosterprik. Voor zover nu bekend is Ameland de eerste gemeente waar ouderen zo'n extra prik kunnen halen. Het kabinet mikt tot nog toe op de start van de boostervaccinatiecampagne in december. Zorgmedewerkers en 80-plussers zijn dan het eerst aan de beurt.

  De GGD Fryslân kreeg toestemming van het RIVM omdat medewerkers op 29 november toch al op het eiland zijn voor bewoners die nog geen tweede vaccinatie hebben gehad. De minimumleeftijd voor de boosterprik voor Amelanders is verlaagd naar 75 jaar, zodat men niet twee keer naar Ameland hoeft.

  De GGD Fryslân is ook verantwoordelijk voor de vaccinaties op Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog. Inwoners van Terschelling van 75 jaar en ouder kunnen op 1 en 2 december een boostervaccinatie halen. De data voor Vlieland en Schiermonnikoog zijn nog niet bekend. Voor bewoners van deze twee eilanden geldt een minimumleeftijd van 60 jaar, omdat er weinig mensen wonen.

 • 12.713 positieve tests, gemiddeld stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 12.713 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1380 meer dan gisteren.

  Het aantal van 12.713 positieve tests is ook bijna net zo veel als het record van 20 december vorig jaar. Toen werden 12.997 nieuwe positieve tests gemeld.

  RIVM

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 11.470 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 44 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  Meer mensen op de intensive care

  In de ziekenhuizen bleef de bezetting gelijk. Er liggen nu 1647 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1647), van wie 327 op de IC (gisteren: 319), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  RIVM

  Bij het RIVM werden 25 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 23 doden per dag, tegen 17 doden per dag een week eerder.

  RIVM
 • Coronatests nog maar 24 uur geldig in Noordrijn-Westfalen

  In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is een negatieve uitslag van een coronatest nog maar 24 uur geldig. Tot nu toe was dat 48 uur. De aan Nederland grenzende deelstaat heeft die maatregel genomen om de kans te verkleinen op besmetting bij het begin van het carnavalsseizoen op 11 november.

  Ondanks het aanscherpen van de maatregel mogen mensen zonder mondkapje dansen in cafés, meldt de krant Rheinische Post. De regel is vandaag ingegaan en geldt voor PCR-tests en sneltests.

  In Duitsland stijgt het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen hard. Vanochtend meldde het RKI, het Duitse RIVM, een recordaantal besmettingen.

 • Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft gelijk

  In de Nederlandse ziekenhuizen is het aantal coronapatiënten vandaag gelijk aan dat van gisteren. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er 1647 patiënten in de ziekenhuizen.

  Op de verpleegafdelingen liggen nu 1320 mensen die worden behandeld vanwege covid-19. Dat zijn er acht minder dan gisteren. Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten juist toe met acht tot 327. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni.

  Afgelopen etmaal werden er 177 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de IC's werden 26 nieuwe patiënten opgenomen in de afgelopen 24 uur.

 • De Jonge vraagt spoedadvies over extra prik na Janssen-vaccinatie

  Demissionair minister De Jonge heeft de Gezondheidsraad om een spoedadvies gevraagd over het belang van een extra prik voor mensen die zijn ingeënt met het Janssen-vaccin. De Jonge hoopt dat advies volgende week te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat Janssen sneller de beschermende werking verliest dan andere vaccins.

  Het kabinet besloot eerder om alle 60-plussers en zorgpersoneel dat direct in contact komt met patiënten een extra prik aan te bieden. De Jonge benadrukt dat leeftijd de belangrijkste indicatie blijft om een boosterprik te krijgen. "In de oudste groepen zien we de eerste procentjes afname van immuniteit."

  Het plan is nu om vanaf december te beginnen met 80-plussers. Daarna komen andere groepen aan de beurt. Het kabinet kijkt nog of toch eerder kan worden begonnen met boosterprikken.

 • Succesvolle boostercampagne in Israël

  Israël zegt een nieuwe mijlpaal te hebben bereikt in de vaccinatiecampagne. Er zijn inmiddels vier miljoen boosterprikken gezet, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

  "Het gaat behoorlijk goed met coronasituatie in Israël", zegt correspondent Ties Brock in het NOS Radio 1 Journaal. "Alle seinen staan op groen en dat wordt voor een groot deel toegeschreven aan het zetten van die boosters. Een paar maanden geleden waren hier nog 11.000 nieuwe besmettingen per dag, intussen zijn dat er ongeveer 500. In de tussentijd kregen 4 miljoen mensen een derde prik. Mensen van alle leeftijden. Wat dat betreft loopt Israël een stuk voor op Europese landen, waaronder Nederland. Israël was er ook eerder bij met die eerste prikken."

 • Vanaf 15 december booster vereist voor restaurantbezoek Franse 65+ers

  65-plussers in Frankrijk moeten vanaf 15 december aantonen dat ze een boosterprik hebben gehad als ze een restaurant of museum in willen. Dat is een van de maatregelen die president Macron bekendgemaakt heeft.

  Fransen van 65 jaar en ouder kunnen zich sinds september laten inenten met een boosterprik. Tot nu toe hebben 3,3 miljoen van de 7,7 miljoen mensen die ervoor in aanmerking komen de prik gehad. Vanaf december kunnen ook 50- tot 64 jarigen in Frankrijk de booster krijgen.

  Ook in Frankrijk loopt het aantal besmettingen snel op. Dinsdag meldde het land 12.476 nieuwe gevallen in 24 uur tijd.

 • Aanhoudingen voor handel in QR-codes

  De politie heeft gisteren twee aanhoudingen verricht voor fraude met QR-codes. De verdachten, een 19-jarige man uit Nootdorp en een 20-jarige vrouw uit Den Haag zouden samen betrokken zijn bij de verkoop van valse vaccinatie- en testregistraties. De twee zitten nog vast. Meer arrestaties worden niet uitgesloten. De politie meldt ook actief op zoek te zijn naar mensen die een valse registratie kochten.

  De twee hebben niet samengewerkt met een 20-jarige verdachte uit Alphen aan den Rijn die in september is aangehouden voor hetzelfde vergrijp.