liveblog
NOS NieuwsAangepast

Longafdeling ziekenhuis Den Helder tijdelijk dicht • 12.713 positieve tests

liveblog gesloten

Ingewijden: waarschijnlijk geen aanvullende maatregelen voor ongevaccineerden

Het demissionaire kabinet kiest er waarschijnlijk niet voor om het coronatoegangsbewijs te beperken tot mensen die gevaccineerd zijn of hersteld van een infectie. Als er vrijdag nieuwe maatregelen bekend worden gemaakt, zal dat zogeheten 2G-systeem er normaal gesproken geen onderdeel van uitmaken, zeggen ingewijden. Ook kiest het kabinet waarschijnlijk niet voor het verplicht tonen van een QR-code op het werk.

Landen om ons heen hebben wel gekozen om het coronatoegangsbewijs niet langer te verstrekken aan ongevaccineerden die alleen een negatieve test kunnen overleggen. Maar onder de Nederlanders en de Tweede Kamer is daar vooralsnog te weinig draagvlak voor, denkt het kabinet. Het vergroot het onderscheid tussen gevaccineerden en ongevaccineerden, is de gedachte.

Veel hangt af van het OMT-advies dat de meest betrokken ministers morgen bespreken in het Catshuis. Als daaruit blijkt dat de situatie echt uit de hand dreigt te lopen, kunnen verdere uitbreiding van de QR-plicht en meer beperkingen voor ongevaccineerden alsnog op tafel komen.

Ziekenhuis Den Helder sluit afdeling Longgeneeskunde

De Noordwest Ziekenhuisgroep in Noord-Holland heeft de afdeling Longgeneeskunde van het ziekenhuis in Den Helder gesloten. De reden is de toestroom van coronapatiënten.

"Deze intensieve zorg vraagt veel van de inzet", zegt de Noordwest Ziekenhuisgroep. Daar komt bij dat de capaciteit toch al beperkt was door de uitval van verpleegkundig personeel, assistenten en artsen. Na overleg met de betrokken specialisten, afdelingen en het crisisteam is besloten om geen patiënten meer op te nemen. Longpatiënten die opgenomen moeten worden, gaan nu naar het ziekenhuis in Alkmaar.

Zoals het er nu naar uitziet blijft de afdeling Longgeneeskunde in Den Helder tot 9 januari dicht, behalve als bij tussentijdse beoordelingen blijkt dat er weer patiënten opgenomen kunnen worden.

Europese christendemocraten stellen congres uit

De Europese Volkspartij en het Nederlandse CDA hebben hun congres uitgesteld dat volgende week in Rotterdam moest plaatsvinden. "Gezien de recente corona-ontwikkelingen in veel landen is het EVP-congres uitgesteld, meldt de EVP-website.

Voor het congres hadden zich meer dan duizend internationale gasten aangemeld. "We keken er erg naar uit om onze Europese familie te verwelkomen in Rotterdam", schrijft interim-voorzitter Marnix van Rij op de CDA-website. "In de voorbereidingen op het congres hebben we veel energie gestoken in een uitgebreid coronaprotocol en daaruit voortvloeiende maatregelen. Het is een grote teleurstelling dat we toch ingehaald worden door de huidige covid-realiteit zoals we die nu zien in veel landen in Europa."

Het congres zou op 17 en 18 november in Ahoy worden gehouden. Dat is nu uitgesteld tot het voorjaar, wanneer precies is niet bekend.

Vasthouden aan het RIVM-model of luisteren naar de zorg?

De coronacijfers zijn alarmerend, maar vallen volgens minister De Jonge nog net binnen de verwachtingen van het RIVM. Toch is er toenemende druk uit de zorg en de samenleving om met nieuwe lockdownachtige maatregelen coronachaos te voorkomen. Ziedaar het dilemma waar het kabinet vrijdag een besluit over moet nemen.

Volgens het model dat het RIVM hanteert, is de kans groot dat binnenkort een zogenoemd plateau wordt bereikt. In andere woorden: dat de piek gaat afvlakken. Als dat gebeurt, is er precies genoeg ziekenhuiscapaciteit om alle coronapatiënten aan te kunnen - ook op de IC - zonder andere urgente zorg af te hoeven schalen. Mits patiënten goed verdeeld worden over het land. In dat licht zouden grote nieuwe maatregelen dus niet nodig zijn.

Aan de andere kant is er de oproep uit de zorg om hard in te grijpen. Limburgse ziekenhuisdirecteuren spraken gisteren van "code zwart op lokaal niveau". Intensivist en prominent OMT-lid Diederik Gommers stelt dat de Nederlandse IC's niet eerder tijdens de coronapandemie zo'n groot gevaar liepen om code zwart te bereiken. Volgens hem gaat de stijging van ziekenhuispatiënten "harder dan de RIVM-modelleurs hadden voorgerekend".

Lees meer in onderstaand artikel:

'Twijfel over Janssen-vaccin gebaseerd op rammelend onderzoek'

De twijfel die over de effectiviteit van het Janssen-vaccin is ontstaan, is volgens de Volkskrant het gevolg van studie die rammelt. Volgens die studie die vorige week in het medische tijdschrift Science verscheen, biedt het Janssen-vaccin een half jaar na toediening nauwelijks bescherming meer tegen het virus.

Andere, veel grotere studies kwamen voor dit vaccin tot veel gunstiger conclusies. Daarin daalde de bescherming van het vaccin tegen een corona-infectie na verloop van tijd, zoals bij alle vaccins, maar nooit tot minder dan 60 tot 70 procent.

Medisch statisticus Maarten van Smeden keek op verzoek van de krant naar de Science-publicatie. Volgens hem hebben de onderzoekers een fout gemaakt. In de technische bijlages zag hij dat het team waarnemingen langs een logaritmische functie heeft gelegd. Hij begrijpt dat niet. "Je forceert het model in een bepaalde vorm die alles naar beneden trekt. Heel gek dat dit in Science staat. En het lijkt me heel naar als mensen dit gebruiken als argument om te betogen dat vaccins niet werken."

Demissionair minister De Jonge heeft de Gezondheidsraad om een spoedadvies gevraagd over het belang van een extra prik voor mensen die zijn ingeënt met het Janssen-vaccin. De Jonge hoopt dat advies volgende week te krijgen.

Nederlands IJsbeelden Festival Zwolle opnieuw afgelast

Het Nederlands IJsbeelden Festival in Zwolle is vanwege de coronapandemie voor de tweede keer afgelast. Het evenement stond gepland van 18 december tot 6 maart.

"De situatie omtrent corona in Nederland is zorgwekkend", schrijft de organisatie. "Maatregelen van de overheid volgen elkaar in rap tempo op. Het is daarbij volstrekt onduidelijk welke maatregelen er over vier weken weer (moeten) worden afgekondigd. Onder deze condities toch doorgaan zou (financieel) onverantwoord zijn en zou zelfs de toekomst van het IJsbeelden Festival in gevaar kunnen brengen."

Het festival is het grootste winterevenement van Nederland, schrijft RTV Oost. De edities van 2018 en 2019 trokken mee dan 100.000 bezoekers.

Ook in 2017 ging het evenement niet door. Net voor de opening bezweek toen het dak onder een dik pak sneeuw.

Een bezoeker van het festival in 2015

Amphia-ziekenhuis Breda laat personeelsfeest doorgaan

Het Amphia-ziekenhuis in Breda laat morgen een personeelsfeest voor zo'n duizend medewerkers in aangepaste vorm doorgaan, ondanks de hoogopgelopen besmettingscijfers, schrijft Omroep Brabant. Het ziekenhuis vertrekt na 62 jaar van de locatie Langendijk in Breda. Het sluiten van de locatie wordt gevierd met een groot personeelsfeest.

Het programma is wel aangepast. De groep genodigden wordt over twee feestjes verdeeld, waar elk maximaal 500 mensen worden toegelaten. Iedereen krijgt vaste zitplaatsen op 1,5 meter van elkaar. Mondneusmaskers en een QR-code zijn verplicht.

Verder is het programma ingekort en bestaat de mogelijkheid om het afscheidsfeest via een livestream vanuit huis te volgen.

Oudste Amelanders kunnen op 29 november een boosterprik halen

Inwoners van Ameland kunnen zich op 29 november melden voor een boosterprik. Voor zover nu bekend is Ameland de eerste gemeente waar ouderen zo'n extra prik kunnen halen. Het kabinet mikt tot nog toe op de start van de boostervaccinatiecampagne in december. Zorgmedewerkers en 80-plussers zijn dan het eerst aan de beurt.

De GGD Fryslân kreeg toestemming van het RIVM omdat medewerkers op 29 november toch al op het eiland zijn voor bewoners die nog geen tweede vaccinatie hebben gehad. De minimumleeftijd voor de boosterprik voor Amelanders is verlaagd naar 75 jaar, zodat men niet twee keer naar Ameland hoeft.

De GGD Fryslân is ook verantwoordelijk voor de vaccinaties op Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog. Inwoners van Terschelling van 75 jaar en ouder kunnen op 1 en 2 december een boostervaccinatie halen. De data voor Vlieland en Schiermonnikoog zijn nog niet bekend. Voor bewoners van deze twee eilanden geldt een minimumleeftijd van 60 jaar, omdat er weinig mensen wonen.

12.713 positieve tests, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 12.713 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1380 meer dan gisteren.

Het aantal van 12.713 positieve tests is ook bijna net zo veel als het record van 20 december vorig jaar. Toen werden 12.997 nieuwe positieve tests gemeld.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 11.470 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 44 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Meer mensen op de intensive care

In de ziekenhuizen bleef de bezetting gelijk. Er liggen nu 1647 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1647), van wie 327 op de IC (gisteren: 319), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Bij het RIVM werden 25 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 23 doden per dag, tegen 17 doden per dag een week eerder.

Coronatests nog maar 24 uur geldig in Noordrijn-Westfalen

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is een negatieve uitslag van een coronatest nog maar 24 uur geldig. Tot nu toe was dat 48 uur. De aan Nederland grenzende deelstaat heeft die maatregel genomen om de kans te verkleinen op besmetting bij het begin van het carnavalsseizoen op 11 november.

Ondanks het aanscherpen van de maatregel mogen mensen zonder mondkapje dansen in cafés, meldt de krant Rheinische Post. De regel is vandaag ingegaan en geldt voor PCR-tests en sneltests.

In Duitsland stijgt het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen hard. Vanochtend meldde het RKI, het Duitse RIVM, een recordaantal besmettingen.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft gelijk

In de Nederlandse ziekenhuizen is het aantal coronapatiënten vandaag gelijk aan dat van gisteren. Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) liggen er 1647 patiënten in de ziekenhuizen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 1320 mensen die worden behandeld vanwege covid-19. Dat zijn er acht minder dan gisteren. Op de intensive cares nam het aantal coronapatiënten juist toe met acht tot 327. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni.

Afgelopen etmaal werden er 177 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen. Op de IC's werden 26 nieuwe patiënten opgenomen in de afgelopen 24 uur.

De Jonge vraagt spoedadvies over extra prik na Janssen-vaccinatie

Demissionair minister De Jonge heeft de Gezondheidsraad om een spoedadvies gevraagd over het belang van een extra prik voor mensen die zijn ingeënt met het Janssen-vaccin. De Jonge hoopt dat advies volgende week te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat Janssen sneller de beschermende werking verliest dan andere vaccins.

Het kabinet besloot eerder om alle 60-plussers en zorgpersoneel dat direct in contact komt met patiënten een extra prik aan te bieden. De Jonge benadrukt dat leeftijd de belangrijkste indicatie blijft om een boosterprik te krijgen. "In de oudste groepen zien we de eerste procentjes afname van immuniteit."

Het plan is nu om vanaf december te beginnen met 80-plussers. Daarna komen andere groepen aan de beurt. Het kabinet kijkt nog of toch eerder kan worden begonnen met boosterprikken.

Succesvolle boostercampagne in Israël

Israël zegt een nieuwe mijlpaal te hebben bereikt in de vaccinatiecampagne. Er zijn inmiddels vier miljoen boosterprikken gezet, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

"Het gaat behoorlijk goed met coronasituatie in Israël", zegt correspondent Ties Brock in het NOS Radio 1 Journaal. "Alle seinen staan op groen en dat wordt voor een groot deel toegeschreven aan het zetten van die boosters. Een paar maanden geleden waren hier nog 11.000 nieuwe besmettingen per dag, intussen zijn dat er ongeveer 500. In de tussentijd kregen 4 miljoen mensen een derde prik. Mensen van alle leeftijden. Wat dat betreft loopt Israël een stuk voor op Europese landen, waaronder Nederland. Israël was er ook eerder bij met die eerste prikken."

Vanaf 15 december booster vereist voor restaurantbezoek Franse 65+ers

65-plussers in Frankrijk moeten vanaf 15 december aantonen dat ze een boosterprik hebben gehad als ze een restaurant of museum in willen. Dat is een van de maatregelen die president Macron bekendgemaakt heeft.

Fransen van 65 jaar en ouder kunnen zich sinds september laten inenten met een boosterprik. Tot nu toe hebben 3,3 miljoen van de 7,7 miljoen mensen die ervoor in aanmerking komen de prik gehad. Vanaf december kunnen ook 50- tot 64 jarigen in Frankrijk de booster krijgen.

Ook in Frankrijk loopt het aantal besmettingen snel op. Dinsdag meldde het land 12.476 nieuwe gevallen in 24 uur tijd.

Aanhoudingen voor handel in QR-codes

De politie heeft gisteren twee aanhoudingen verricht voor fraude met QR-codes. De verdachten, een 19-jarige man uit Nootdorp en een 20-jarige vrouw uit Den Haag zouden samen betrokken zijn bij de verkoop van valse vaccinatie- en testregistraties. De twee zitten nog vast. Meer arrestaties worden niet uitgesloten. De politie meldt ook actief op zoek te zijn naar mensen die een valse registratie kochten.

De twee hebben niet samengewerkt met een 20-jarige verdachte uit Alphen aan den Rijn die in september is aangehouden voor hetzelfde vergrijp.

GGD's: 'We kunnen snel starten met boosterprik'

De GGD's hebben vrijwel alles klaarstaan om te kunnen beginnen met het geven van boosterprikken aan ouderen. "We hebben de vaccinatielocaties, we hebben de vaccins en we hebben de mensen. In theorie kunnen we snel beginnen. Maar achter de schermen moeten er nog dingen worden geregeld. Die voorbereidingen zijn in volle gang", laat koepelorganisatie GGD GHOR weten aan het ANP.

De GGD regio Utrecht zegt tegen de NOS dat in principe morgen de eerste boosterprikken gegeven kunnen worden. "Wij staan in principe al goed klaar voor die boosterprik", zegt Maaike Schaap, vaccinatiemanager bij de GGD regio Utrecht. "We kijken naar: welke locaties hebben we daarvoor nodig? Welk personeel hebben we daarvoor nodig? En is alles facilitair in orde om de groep die eraan komt, goed te kunnen ontvangen?"

De GGD's beginnen niet met de booster voordat er vanuit Den Haag toestemming voor is gegeven. Minister De Jonge van VWS zei daar eerder over dat de boostervaccinatiecampagne voorbereiding vergt en hij wees ook op een advies van de Gezondheidsraad waarin staat dat de huidige vaccins de bevolking nog goed beschermen tegen ziekenhuisopname.

Moderna vraagt goedkeuring vaccin voor jonge kinderen

Moderna wil dat zijn coronavaccin ook kan worden gebruikt bij kinderen van 6 tot en met 11 jaar. De fabrikant heeft goedkeuring gevraagd bij de toezichthouder voor Europa, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam. Dat verwacht over twee maanden een besluit te kunnen nemen.

Het Moderna-vaccin, dat Spikevax heet, is al goedgekeurd voor iedereen van 12 jaar en ouder. Eerder vroegen Pfizer en BioNTech om goedkeuring van hun coronavaccin voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar. Het EMA komt waarschijnlijk in december met een oordeel over die aanvraag.

De conclusies van het EMA gaan naar de Europese Commissie. Die beslist uiteindelijk of het vaccin mag worden gebruikt voor kinderen. Daarna is het aan Nederland en de andere EU-landen om te besluiten of ze daadwerkelijk jonge kinderen gaan vaccineren. In Nederland is de minimale leeftijd voor een coronavaccinatie op dit moment 12 jaar.

Opnieuw flink druk bij maken testafspraak

Voor de tweede dag op rij is het 's ochtends erg moeilijk een afspraak te maken om je te laten testen op het coronavirus, meldt Omroep Brabant. Online krijgen inwoners van Bergen op Zoom, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Tilburg en Uden de melding: 'Geen testplaats gevonden.'

Door de razendsnel stijgende testvraag is de GGD Brabant-Zuidoost per direct gestopt met 'testen zonder afspraak'.

Werkgevers: 'Kabinet moet meer doen om lockdowns te voorkomen'

Het demissionaire kabinet moet meer doen om nieuwe lockdowns te voorkomen, vinden werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze willen dat er sneller boostervaccins beschikbaar komen. Ook moeten de inspanningen om de vaccinatiegraad te verhogen gericht zijn op groepen met veel ongevaccineerden. Het op meer plekken invoeren van een coronatoegangsbewijs zien de werkgevers niet zitten.

"Dit werkt niet, is niet handhaafbaar in tijden van personeelskrapte en in dit verband niet effectief", zeggen de werkgeversorganisaties in een toelichting. Eerder deze maand werd bekend dat het kabinet overweegt de coronapas ook op de werkvloer in te voeren. Ook wordt de optie bekeken om in sommige regio's de coronapas ook in te zetten voor toegang tot niet-essentiële winkels.

Extra prik voor Janssen-gevaccineerden in België

De Belgische ministers van Volksgezondheid hebben het licht op groen gezet voor een extra prik voor Belgen die met Janssen zijn ingeënt. De goedkeuring volgt op een advies van de Hoge Gezondheidsraad gisteren.

In België zijn zo'n 400.000 mensen ingeënt met Janssen. Het grootste deel van die prikken (360.000) is gezet bij de leeftijdsgroep 40 tot 65 jaar, en bij moeilijk bereikbare groepen zoals daklozen en drugsverslaafden.

Wie gevaccineerd is met AstraZeneca kan in de toekomst mogelijk een boosterprik krijgen, maar er is volgens de Belgische Hoge Gezondheidsraad nog niet genoeg wetenschappelijk bewijs dat die extra dosis nu al echt nodig is. Volgens minister Wouter beke van Volksgezondheid wordt daar op 27 november verder over gesproken en wordt ondertussen al de extra prik voor Janssen-gevaccineerden "uitgerold".

Rapport Onderzoeksraad voor Veiligheid komt in delen

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat het onderzoek naar de aanpak van de coronacrisis in Nederland in verschillende deelrapporten publiceren. Dat heeft de OVV vandaag bekendgemaakt.

Het eerste deelrapport bestrijkt de crisisaanpak tijdens de eerste golf van coronabesmettingen in de periode maart 2020 tot september 2020. Het tweede deelrapport richt zich op de tweede en derde golf van coronabesmettingen, van september 2020 tot juli 2021. Er is ook een derde deel voorzien dat over de nog lopende periode zal gaan. De publicatie van het eerste deelrapport over de eerste periode van de coronacrisis wordt medio februari verwacht.

Duitse vaccinatiecommissie adviseert Pfizer voor 30-minners

De Duitse vaccinatiecommissie STIKO adviseert mensen jonger dan 30 jaar alleen in te enten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Ook moet alleen dit middel gebruikt worden om zwangere vrouwen tegen covid-19 te vaccineren.

Het advies is gebaseerd op het hogere aantal mensen dat na vaccinatie met het Moderna-vaccin te maken krijgt met ontstekingen in het hart. STIKO benadrukt daarbij dat het om zeldzame gevallen gaat. De Franse gezondheidsautoriteiten kwamen dinsdag om dezelfde reden ook met het advies Moderna niet langer te gebruiken voor de inenting van jongeren.

STIKO bestaat uit experts die de autoriteiten adviseren over vaccinatiegebruik. De overheid moet de aanbevelingen van de commissie nog wel overnemen.

In Nederland is in juni besloten jongeren alleen nog de mRNA-vaccins Pfizer en Moderna in te enten. Vorige maand werd om logistieke redenen tijdelijk gestopt met het prikken met Moderna. Tieners van 12 tot 17 jaar krijgen sowieso alleen Pfizer.

Reisadviezen aangescherpt voor Madeira, Oekraïne en Singapore

Het ministerie van Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies aan voor Madeira. Het Portugese eiland wordt aangewezen als hoogrisicogebied. De kleurcode verandert morgen van groen naar geel. Reizigers vanuit dit gebied naar Nederland moeten vanaf zaterdag een coronabewijs laten zien.

Voor Oekraïne en Singapore gaat de kleurcode morgen van geel naar oranje. Ze verdwijnen daarmee uit de lijst met veilige landen van de Europese Unie. Dat betekent dat reizigers bij terugkeer in Nederland in quarantaine moeten, behalve als ze volledig zijn gevaccineerd. Vanaf zaterdag moeten reizigers naar Nederland aanvullend een coronatest doen, ook als ze volledig zijn gevaccineerd.

De Kaaimaneilanden veranderen van hoogrisicogebied naar zeerhoogrisicogebied. Ongevaccineerde reizigers naar Nederland moeten in quarantaine, en vanaf zaterdag moeten alle reizigers naar ons land aanvullend een coronatest doen.

De eilanden Nieuw-Caledonië, ten oosten van Australië, en Saint Kitts en Nevis, ook in de Caraïbische Zee, gaan juist van zeerhoogrisicogebied naar hoogrisicogebied. Reizigers kunnen vanaf morgen met een coronabewijs naar Nederland reizen en hoeven niet meer in quarantaine.

Studie: angst, stress en depressie bij IC-verpleegkundigen

Veertig procent van de IC-verpleegkundigen in een nieuw onderzoek ervaren klachten als angst, depressie of posttraumatische stress ten gevolge van hun werk. Het onderzoek is gedaan door twee academische ziekenhuizen: het Radboudumc in Nijmegen en het Erasmus MC in Rotterdam. Zo'n 600 IC-verpleegkundigen van de ongeveer 3000 Nederlandse IC-verpleegkundigen werkten eraan mee. De studie is uitgevoerd in oktober 2021.

De helft van de deelnemende verpleegkundigen meldt een verhoogd risico op uitval door werkgerelateerde vermoeidheid. Een op de vier uit deze groep heeft sinds het begin van de pandemie een periode niet kunnen werken, vooral vanwege fysieke of mentale klachten. Een kwart van hen is nu nog steeds niet volledig aan het werk. Een op de drie geeft aan te overwegen om te stoppen als IC-verpleegkundige.

Vorig jaar is een soortgelijk onderzoek uitgevoerd. Het aantal IC-verpleegkundigen met mentale klachten en/of werk-gerelateerde vermoeidheid is ten opzichte van die studie toegenomen van 50 procent naar bijna 60 procent. IC-verpleegkundigen zeggen behoefte te hebben aan meer medezeggenschap, flexibelere roosters en meer collega's op de werkvloer. Ze ervaren nog steeds veel steun van familie, vrienden en hun directe collega's, maar de steun die ze ervaren vanuit de samenleving is drastisch verminderd.

Volgens de onderzoekers zijn de achtergrondkenmerken van de deelnemende IC-verpleegkundigen (leeftijd, geslacht, ervaring en dergelijke) representatief voor de beroepsgroep als geheel. Er kan een vertekening in de resultaten zitten, omdat mogelijk bovengemiddeld veel mensen reageerden die werkdruk en de bijbehorende problemen ervaren. Daar staat tegenover, aldus de onderzoekers, dat de resultaten aansluiten op de hoge ziekteverzuimcijfers op de IC's. Personeelsfunctionarissen koppelen die volgens hen vooral aan corona en de hoge werkdruk.

Utrechtse intocht Sinterklaas afgeblazen

De intocht van Sinterklaas in Utrecht komende zondag gaat niet door. Organisator Stichting Stadsontspanning heeft aan de gemeente laten weten de intocht niet langer op zich te willen nemen door de opleving van het coronavirus, meldt RTV Utrecht.

Het was een ontzettend zwaar besluit volgens Bert Buizert van de organisatie. "We hebben gisteravond met de twintig coördinatoren die hier het hele jaar druk mee zijn ook een traantje geplengd. Ook met de kinderen die hier naar uitkeken in gedachten. Het is voor iedereen een beroerde situatie."

Het veilig organiseren van de intocht gaat volgens hem simpelweg niet. "We hebben nog nagedacht over een heel korte intocht", zegt hij. "Maar uiteindelijk gaat het om de vraag of wij als organiserend comité de verantwoordelijkheid kunnen en willen dragen om een grote hoeveelheid mensen bij elkaar te brengen."

Sinterklaasintochten in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag lijken vooralsnog door te gaan. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag zegt dat landelijk beleid leidend is. "De regels vanuit het rijk maken nu sinterklaasintochten mogelijk", zegt hij. "Er zijn veel maatregelen getroffen door de organisatie om de intocht zo veilig mogelijk te laten verlopen."

'61- tot 65-jarigen hebben minste antistoffen tegen corona'

Gevaccineerde mensen tussen de 61 en 65 jaar hebben een stuk minder antistoffen tegen corona dan gevaccineerde mensen in andere leeftijdsgroepen. Dat zei arts-microbioloog bij bloedbank Sanquin Hans Zaaijer gisteravond aan tafel bij Op1. Volgens Zaaijer is dat precies de groep die via de huisarts het AstraZeneca-vaccin heeft gekregen. "Het lijkt dat dat een vaccin is dat minder goede, hoge antistoffen geeft dan de mRNA-vaccins."

Sanquin onderzocht de hoeveelheid antistoffen bij ongeveer 1400 gevaccineerde bloeddonors. Daaruit bleek onder meer dat hoe langer geleden iemand gevaccineerd is, hoe lager de antistoffen zijn. Volgens Zaaijer hebben de allerjongste donors, van 18 tot 25 jaar, gemiddeld bijna acht keer meer antistoffen in hun bloed dan de mensen uit de groep van 61 tot 65 jaar. Ook een oudere groep, van 71 tot 75-jarigen, heeft gemiddeld twee keer zoveel antistoffen in het bloed, terwijl deze groep eerder gevaccineerd is dan de 61- tot 65-jarigen.

Wachten tot de mall opent in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelanders wachten in Auckland op de opening van een winkelcentrum. De winkels waren vanwege een strikte lockdown gesloten sinds augustus. Sommigen wachtten bijna 24 uur lang bij de mall, omdat een van de winkels een prijspakket had uitgeloofd voor de eerste 150 klanten.

Wachten tot de mall opent

Nieuw record besmettingen in Duitsland

De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben het hoogste aantal nieuwe coronabesmettingen op een dag geregistreerd sinds het begin van de pandemie, meldt het Robert Koch Instituut voor ziektebestrijding (RKI).

Het ging dinsdag om 39.676 nieuwe gevallen, meer dan het vorige record van afgelopen vrijdag. Toen werden 37.120 nieuwe besmettingen geregistreerd. Een week eerder was dat aantal nog 20.398.

Ook het aantal sterfgevallen in Duitsland nam dinsdag toe, aldus het gezondheidsinstituut. Volgens de nieuwe gegevens werden in Duitsland 236 sterfgevallen geregistreerd, tegen 194 dagelijkse sterfgevallen een week geleden.

Vakbond: coronabeloning voor orthodontisten 'schokkend'

Vakbonden hebben er geen goed woord voor over dat orthodontisten een zorgbonus ontvangen. Uit gegevens in handen van De Telegraaf blijkt dat ook personeel van keten Orthocenter bijna 385 euro krijgt. "Schokkend als de bonus naar groepen gaat die niet in de frontlinie hebben gestaan", zegt Michel van Erp van vakbond NU91. Ook vakbond CNV is kritisch.

De bonus is bedoeld voor zorgwerkers die tussen 1 oktober 2020 en 15 juni 2021 een 'uitzonderlijke prestatie' hebben geleverd in de strijd tegen corona.

Orthocenter, een van de grootste orthodontieketens van Nederland, bevestigt dat de orthodontisten de tweede zorgbonus krijgen, laat weten het niet eens te zijn met de vakbonden. "Ook mensen in de mondzorg hebben een uitzonderlijke prestatie geleverd en verdienen een bonus", zegt directeur Dick Zijderlaan in De Telegraaf. "Het is hier niet anders dan op een intensive care: je weet niet wie corona heeft en personeel heeft wel degelijk meer stress vanwege dat risico."

Volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is de bonusregeling bewust breed beschikbaar gesteld aan zorgaanbieders. "Of er sprake is van een uitzonderlijke prestatie is ter beoordeling van de zorgaanbieder. Wij hebben wel een moreel appel gedaan dat werkgevers het alleen aanvragen voor mensen voor wie dit bedoeld is", aldus een woordvoerder.

Van ziekenhuisbed naar verpleeghuis: 'Lastig, het is razend druk in Limburg'

Ziekenhuizen in Limburg sloegen gisteren alarm vanwege het snel toegenomen aantal coronapatiënten. Maar niet alleen de ziekenhuisbedden liggen vol, liet Ernst Kuipers van het Landelijke Netwerk Acute Zorg kort daarop vallen: ook de thuiszorg en verpleeghuiszorg kampen met capaciteitsproblemen. En die beïnvloeden op hun beurt de ziekenhuiscapaciteit.

Ook zijn er dit keer geen plannen voor 'coronahotels'. Voor zulke covid-hotels zijn nu geen plannen meer, zegt Jack Jansen, bestuursvoorzitter van MeanderGroep, die vorig jaar betrokken was bij het zorghotel in Urmond. "We kunnen het personeel er simpelweg niet voor bij elkaar krijgen."

Limburgse ziekenhuizen liggen vol, maar verantwoordelijken wijzen naar elkaar

Een noodkreet van Limburgse ziekenhuizen gisteren: die kunnen geen verdere toestroom van coronapatiënten meer aan, zo staat in een brandbrief aan demissionair minister De Jonge. De minister, toezichthouders en het Landelijke Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) erkennen in afzonderlijke reacties dat de situatie in de Limburgse ziekenhuizen krap is, maar wijzen voor de verantwoordelijkheid naar elkaar.

Demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) noemt het een kwestie van beter spreiden. Hij vindt dat ziekenhuizen gezamenlijk moeten zorgen dat er genoeg plek is om coronapatiënten op te kunnen vangen, zodat bepaalde ziekenhuizen niet verstopt raken:

OMT-lid Voss: 'Laatje met maatregelen die we hadden moet weer open'

Volgens hoogleraar infectiepreventie en OMT-lid Andreas Voss zijn extra coronamaatregelen onontkoombaar. "Ik denk dat we het laatje weer open moeten trekken met de maatregelen die we al hadden", zei Voss in talkshow Op1. "Dat kan niet langer dicht blijven. Ik ben bang dat enkel op het gezonde verstand van de mens vertrouwen te weinig zal zijn."

Ook ging hij nog in op eventuele andere maatregelen zoals het 2G-systeem, waarbij enkel gevaccineerden en mensen die zijn genezen van een coronabesmetting toegang kunnen krijgen tot bepaalde plekken. Dat systeem geldt onder meer in Duitsland en Oostenrijk.

"Ik weet dat 2G werkt, maar ook met alleen maar 2G in de maatschappij zou je nog steeds roulatie hebben van het virus. Je hebt dan wel veel minder ziekenhuisopnames. Het probleem bij dat systeem is alleen: je sluit wel echt mensen uit."

Gommers wil haast bij boostervaccins

Volgens Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, hebben de Nederlandse IC's niet eerder tijdens de coronapandemie zo'n groot gevaar gelopen om code zwart te bereiken. Dat is de situatie dat er te weinig IC-bedden beschikbaar zijn voor de patiënten die een bed nodig hebben.

"De stijging van ziekenhuispatiënten gaat harder dan de RIVM-modelleurs hadden voorgerekend", zegt Gommers tegen Nieuwsuur. We moeten daarom zo snel mogelijk beginnen met het toedienen van boostervaccins, vindt hij.

Intensivist bij het Amsterdam UMC Armand Girbes sloot zich in Nieuwsuur aan bij zijn collega. Ook volgens hem is het zaak zo snel mogelijk te beginnen met het toedienen van de extra prikken. "Was er alsjeblieft al eerder mee begonnen. Maar morgen is ook goed."

In december beginnen, zoals nu het plan is van het kabinet, is volgens hem geen optie. "Zo lang wachten is denk ik niet acceptabel. We zitten nu al zo lang in deze situatie."

Het kabinet wil juist pas in januari beginnen met de booster omdat die dan meer effect zou hebben. "Als wij in december al beginnen, dan ben je het moment vóór dat je daadwerkelijk die afnemende immuniteit ziet, zelfs onder de oudste ouderen", stelde minister De Jonge bij de vorige coronapersconferentie.

De minister verwees daarbij naar het advies van de Gezondheidsraad. Die schrijft ook dat de huidige vaccins de bevolking nog goed beschermen tegen ziekenhuisopname. Er zijn wel studies die aantonen dat bij ouderen de bescherming wat afneemt na zes maanden.

Welkom

Welkom in het coronablog van woensdag 10 november. Het nieuws uit binnen- en buitenland over het coronavirus van gisteren kun je hier teruglezen.