NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Biden overweegt vaccinatieplicht ambtenaren • 'Engeland opent deur voor geprikten EU en VS'

Liveblog gesloten
 • President Biden overweegt vaccinatieplicht voor federale overheidsmedewerkers

  President Joe Biden van de Verenigde Staten heeft gezegd dat hij nadenkt over het instellen van een vaccinatieplicht voor medewerkers van de federale overheid. "Dat wordt nu overwogen", zei Biden toen een verslaggever vroeg of de regering een dergelijke vereiste overwoog.

  In een persverklaring zegt Biden aanstaande donderdag meer uitleg te geven over hoe hij meer Amerikanen gevaccineerd wil krijgen. "Hoewel de meeste Amerikaanse volwassenen gevaccineerd zijn, zijn te veel dat nog niet. Hoewel we de afgelopen dagen een toename van vaccinaties hebben gezien, moeten we het nog steeds beter doen."

  Biden ging ook in op een aankondiging van het CDC, de Amerikaanse variant van het RIVM. In delen van de Verenigde Staten waar het aantal coronabesmettingen toeneemt, moeten gevaccineerde mensen in binnenruimten weer een mondmasker gaan dragen, adviseert de CDC.

  Het instituut verwijst hierbij ook naar nieuwe informatie over de deltavariant van het virus. De CDC adviseert ook dat alle leraren en personeel, studenten en bezoekers van scholen een masker gaan dragen, ongeacht hun vaccinatiestatus. Biden zei dat hij hoopt dat alle Amerikanen die wonen in de door de CDC genoemde gebieden het advies zullen volgen. Hij zei dat hij dat wel zal doen als hij die gebieden bezoekt.

  In Los Angeles en St. Louis werd al eerder aanbevolen om in binnenruimten weer maskers te gaan dragen door een piek in besmettingen en ziekenhuisopnames. De meeste nieuwe infecties en ziekenhuisopnames in de VS vallen onder niet-gevaccineerde mensen. Maar bij gevaccineerde mensen kunnen zogenoemde doorbraak-infecties voorkomen. Over het algemeen krijgen mensen in een dergelijk geval mildere klachten.

  Vanaf half september moeten ambtenaren in de stad New York zich ook verplicht laten vaccineren of wekelijks laten testen op het coronavirus. Ook de staat Californië wil een soortgelijke regel invoeren.

 • Taekwondoka Oogink over omstandigheden in quarantainehotel: 'Net een gevangenis

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Oogink over omstandigheden in quarantainehotel: 'Net een gevangenis'
 • Japanse autoriteiten komen TeamNL in Tokio tegemoet: meer vrijheid en ventilatie

  De olympische sporters, die vanwege een coronabesmetting in het quarantainehotel in Tokio verblijven, krijgen iets meer bewegingsvrijheid en ventilatiemogelijkheden. In het hotel verblijven vier sporters en twee begeleiders van de Nederlandse olympische ploeg vanwege een positieve coronatest.

  NOC*NSF diende samen met de Amerikaanse sportfederatie een klacht in over de slechte omstandigheden in het hotel. Daar wordt nu gehoor aan gegeven. De Nederlanders in het quarantainehotel kunnen nu onder begeleiding van een staflid van TeamNL samen gebruikmaken van een grotere kamer waarvan de ramen open mogen.

 • Streep door festivalzomer, krijg je je geld terug voor een tweedehands ticket?

  De meerdaagse festivals gaan deze zomer niet door, maar mensen die een tweedehandsticket kochten, via bijvoorbeeld Ticketswap, krijgen hun geld niet automatisch terug. Dat moeten ze met de oorspronkelijke koper regelen. Maar dat lukt niet altijd.

 • 'Volledig gevaccineerden uit VS en EU mogen weer naar Engeland'

  De Britse premier Boris Johnson maakt naar naar verwachting morgen bekend dat de grenzen van Engeland voor volledig gevaccineerde toeristen uit de Europese Unie en de Verenigde Staten opengaan. Dit meldt de Financial Times. Britse ministers drongen hier bij de premier op aan, schrijft de krant.

  De maatregel kan volgens een regeringsfuctionaris die met de krant sprak volgende week al van kracht worden. Gisteren had de Britse luchthaven Heathrow de regering opgeroepen om het land vanaf eind deze maand weer open te stellen voor gevaccineerde reizigers uit de EU en de Verenigde Staten.

 • 'Werknemers Washington Post moeten zich laten vaccineren'

  Fred Ryan, uitgever van de krant Washington Post, vraagt aan zijn werknemers een bewijs van volledige vaccinatie "als voorwaarde voor tewerkstelling". Dit bewijs moeten werknemers van de krant kunnen laten zien als ze op 13 september weer naar kantoor gaan. Meerdere medewerkers van de krant delen een e-mail die Ryan gestuurd zou hebben waarin hij om het volledige vaccinatiebewijs vraagt.

 • Kabinet wist voor versoepelingen al van knelpunten bij Testen voor Toegang

  Het kabinet was voor de versoepelingen op 26 juni al op de hoogte van knelpunten bij Testen voor Toegang. Twee weken voor de versoepelingen werd gewaarschuwd voor fraude met QR-codes en problemen met de testcapaciteit, blijkt uit onderzoek van EenVandaag, dat Kamerstukken bekeek en met betrokkenen sprak.

  Op 11 juni waarschuwde onderzoeksbureau KPMG voor fraude met QR-codes en capaciteitsproblemen bij teststraten in een conceptrapport over Testen voor Toegang. Tijdens een pilot voor Testen voor Toegang gaf 47 procent van de organisatoren aan problemen te hebben bij het controleren van de testbewijzen.

  In een reactie zegt het ministerie van Volksgezondheid dat "het managen van de testcapaciteit en de bijbehorende vraag en aanbod, een continu proces is". Het ministerie zegt ook dat er wel aanpassingen zijn gedaan na het rapport van KPMG.

  De waarschuwingen over Testen voor Toegang bleken gegrond. Door de drukte waren er lange rijen bij de teststraten. Voor de deur bij clubs werd er niet of niet goed gecontroleerd en werd er met QR-codes gesjoemeld. Mensen die geen test hadden gedaan, konden met een screenshot van een test van een ander toch naar binnen komen. Daarnaast was er in het eerste weekend van de versoepelingen een hackpoging bij Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang. Hierdoor kregen mensen niet op tijd hun testuitslag binnen.

 • Quarantaine in Tokio valt olympische skateboardster Candy Jacobs zwaar

  "Het hakt er wel in, vooral dat ik geen buitenlucht heb gezien", zegt skateboardster Candy Jacobs over haar verblijf in een quarantainehotel in Tokio. "Ik slaap heel weinig, ik eet niet heel veel. Vrijwel niet eigenlijk." Jacobs is positief getest op het coronavirus en moet tien dagen in isolatie. Hierdoor kan ze niet meedoen aan de Olympische Spelen.

 • Bijna alle coronadoden in Italië waren niet volledig gevaccineerd

  Bijna 99% van de Italianen die sinds februari van dit jaar aan covid-19 zijn overleden, was niet volledig gevaccineerd. Dat zegt het Italiaanse gezondheidsinstituut ISS vandaag. Van 1 februari tot 21 juli waren er 423 sterfgevallen onder volledig gevaccineerde mensen, wat neerkomt op 1,2% van het totaal van 35.776 sterfgevallen.

  Daarnaast waren de mensen die overleden na een volledige vaccinatie ouder dan de mensen die stierven zonder volledig gevaccineerd te zijn: respectievelijk gemiddeld 88,6 jaar en 80 jaar. In de eerste groep zaten bovendien mensen met meer onderliggende gezondheidsproblemen.

  Italië kondigde vorige week aan dat een coronapas doorvoeren waarmee toegang tot restaurants, sportscholen, zwembaden, musea en bioscopen gekregen kan worden. Vanaf 6 augustus moeten mensen hiermee aan kunnen tonen dat ze gevaccineerd of niet besmet zijn.

  Sinds de aankondiging hebben maken veel meer Italianen een prikafspraak. Bijna 57% van de Italiaanse bevolking ouder dan 12 jaar is volledig gevaccineerd. Italië meldde dinsdag 24 coronavirusgerelateerde sterfgevallen tegen 22 de dag ervoor, terwijl het dagelijkse aantal nieuwe infecties steeg van 3117 naar 4522.

 • Britse regering versoepelt quarantaineregels voor cruciale beroepen

  Nog meer Britten die een cruciaal beroep uitoefenen hoeven vanaf 16 augustus niet meer in zelfisolatie als ze in contact zijn gekomen met iemand die positief getest is op covid-19. Voor hen volstaat een dagelijkse test. Sinds vorige week geldt dit al voor mensen die werken in de voedsel- en transportsector, grenspersoneel, politie en brandweerlieden. Nu is het uitgebreid naar meer banen, waaronder vuilnismannen, gevangenispersoneel, dierenartsen en defensiepersoneel.

  Ongeveer 26 miljoen Britten hebben een telefoon-app van de gezondheidsdienst gedownload. Als ze met iemand in contact zijn gekomen die positief is getest, krijgen ze een melding waarin staat dat ze 10 dagen in zelfisolatie moeten gaan.

  Nu er in het Verenigd Koninkrijk tienduizenden nieuwe virusgevallen per dag worden geregistreerd, ontstaan er personeelstekorten bij restaurants en lege schappen in supermarkten. Omdat er nu naar verwachting meer getest gaat worden, worden er 2000 extra testlocaties geopend.

  Overigens daalt het aantal nieuwe besmettingen in het Verenigd Koninkrijk al zes dagen op rij. Maandag kwam het aantal besmettingen op 24.950, een daling van meer dan een derde ten opzichte van een week eerder. Die daling zou volgens wetenschappers een gevolg kunnen zijn van het einde van het Euro 2020-voetbaltoernooi, waar veel mensen op af kwamen. Ook het recente einde van het schooljaar kan een rol spelen. De impact van het einde van de coronarestricties op 19 juli, ook wel "Freedom Day" genoemd, is nog onbekend.

 • 'Amerikanen moeten weer masker op in binnenruimten'

  Volledig gevaccineerde Amerikanen moeten in bepaalde gevallen weer een mondmasker dragen in binnenruimten. Dat gaat het CDC, de Amerikaanse tegenhanger van het RIVM, vandaag aankondigen, meldt Reuters. De reden voor die aanscherping is het toenemende aantal coronagevallen in de Verenigde Staten en de meer overdraagbare deltavariant. Verdere details over de aanscherping van de regels zijn nog onduidelijk.

  In mei adviseerde het CDC dat volledig gevaccineerde mensen geen maskers buiten hoeven te dragen en dat ze die ook in de meeste binnenruimten niet nodig hebben. Daarnaast zouden volledig gevaccineerde mensen op de meeste plaatsen geen afstand meer te hoeven houden. Volgens de CDC was dat mogelijk door onder meer een sterke vermindering van het aantal nieuwe besmettingen en de werkzaamheid van vaccins tegen coronavirusvarianten.

 • Meer dan 20 miljoen prikken gezet in Nederland

  Tot nu toe zijn er in Nederland 20.254.917 prikken gezet. Dit cijfer omvat zowel eerste als tweede prikken, inclusief de geplande prikken voor de week van 19 tot en met 25 juli. Het aantal kan afwijken, bijvoorbeeld doordat mensen hun afspraak afzeggen of door problemen met de leveringen van vaccins. Inmiddels zijn in Nederland 116 prikken gezet per 100 inwoners.

  NOS
  NOS
 • Economisch herstel na corona verdeelt sterke en zwakke economieën

  Voor de minder ontwikkelde economieën zijn de economische vooruitzichten een stuk ongunstiger doordat ze kampen met oplaaiende besmettingen en een stijgend aantal covid-doden. Voor sterke en ontwikkelde landen ligt juist een stevig herstel van de economie in het verschiet door onder meer brede vaccinatie en monetaire en politieke steun, stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een nieuwe World Economic Outlook.

  Het IMF rekent voor dit jaar op een groei van de wereldeconomie van 6 procent, net zoveel als bij de raming in het voorjaar. Daarbij is voor de sterke economieën de groei naar boven bijgesteld, voor de opkomende economieën, vooral in Azië, is de groeiverwachting juist verlaagd. De groei van de wereldeconomie in 2022 wordt geraamd op 4,9 procent.

  In landen als India, Indonesië, Maleisië, Filipijnen, Thailand en Vietnam trekt de nieuwe besmettingsgolf een zware wissel op het economisch herstel. Het lage en trage aantal vaccinaties is hier debet aan, constateert het IMF. Naar schatting zullen er nog eens 80 miljoen meer mensen vervallen in extreme armoede, door het wegvallen van werk en inkomen als gevolg van de pandemie en gebrek aan vaccinaties en politieke steunprogramma's.

 • RIVM-dagcijfers: 4042 nieuwe besmettingen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4042 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 165 meer dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5335 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 46 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  NOS

  Bij het RIVM werden 3 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 3 doden per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.

 • R-getal weer ruim onder de 1

  Het R-getal is na een ongekende stijging weer hard gedaald. Op 12 juli bedroeg het 0,8. Een week daarvoor was het reproductiegetal nog 1,75 en weer eerder kwam het in de buurt van 3.

  Alleen als het R-getal onder de 1 is, neemt de verspreiding af. Als het reproductiegetal 0,8 bedraagt, besmetten 100 mensen met het coronavirus samen 80 anderen, en neemt de verspreiding dus af. Bij een reproductiegetal van 1,75 besmetten 100 corona-dragers samen 175 anderen, en gebeurt het omgekeerde.