Candy Jacobs in actie in 2019
NOS Nieuws

Quarantaine zonder buitenlucht 'hakt er in' voor skateboardster Candy Jacobs

Het is dag zeven van de quarantaine van Candy Jacobs. De skateboardster was het eerste besmettingsgeval van de Nederlandse equipe en verblijft in een speciaal quarantainehotel waar plaats is voor zo'n 300 besmette mensen. "Het hakt er wel in, vooral dat ik geen buitenlucht heb gezien. Ik slaap heel weinig, ik eet niet heel veel. Vrijwel niet eigenlijk", aldus Jacobs via Skype.

Naast Jacobs zitten ook taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn, tennisser Jean-Julien Rojer, roeicoach Josy Verdonkschot en een lid van de begeleidingsstaf van de roeiploeg die anoniem wil blijven in het hotel. "Team Quarantaine, zoals we het zelf nu even noemen", schampert de skateboardster.

Candy Jacobs geeft een rondleiding door haar quarantaine-kamer:

Eerder vandaag noemde technisch directeur van TeamNL de omstandigheden waaronder zij in quarantaine zitten 'onacceptabel'. "Ze zien geen daglicht, kunnen niet luchten en er zijn problemen met met name het Japanse eten. Ze zitten in kleine hokjes", aldus Maurits Hendriks.

"Onacceptabel is misschien wat heftig uitgedrukt, maar het is wel in ieder geval een situatie waarin eigenlijk niemand zou moeten verkeren", zegt Candy Jacobs vanaf haar kamer in het quarantainehotel. "Vooral het niet hebben van buitenlucht is best wel heftig. We hebben wel een raam maar dat kan niet open, de deuren kunnen ook niet open, dus eh, ja onacceptabel is misschien wél het juiste woord."

Grote druk vanuit de bevolking

Het is bekend dat Japan strenge coronamaatregelen hanteert, dus had Nederland dit dan niet kunnen voorzien? Volgens correspondent Sjoerd den Daas is dat voor een deel wel zo. "Die tien dagen quarantaine, dat staat al maanden vast", zegt hij. Het Nederlands Olympisch Team had volgens hem dus goed kunnen weten dat dit de procedure was, "maar misschien hadden ze het regime binnen het hotel niet kunnen voorzien".

Hendriks zei eerder vandaag dat hij en zijn team maandenlang bij de organisatie hebben gevraagd om informatie over de protocollen, maar dat ze die niet hebben gekregen.

Toch had sportkoepel NOC*NSF volgens Den Daas wel kunnen verwachten dat het een streng beleid zou zijn. "In Japan zijn ze echt als de dood dat er Japanners besmet worden door de Olympische Spelen. Vanuit de lokale bevolking is er een grote druk om dit netjes en strak te regelen. Het is een land dat net als China, Australië, Korea en Taiwan geen enkel risico neemt. Misschien is Nederland er iets te makkelijk vanuit gegaan dat het wel goed zou komen."

We hebben dus net even een kwartiertje gelucht bij een open raam en ik ben eigenlijk zelden zo dankbaar voor iets geweest.

Candy Jacobs

Ondertussen hebben Candy Jacobs en de andere leden van 'Team Quarantaine' vandaag voor het eerst in zeven dagen even wat buitenlucht kunnen inademen. "Ik had vanochtend een strijdplan gemaakt omdat ik vond dat er iets moest veranderen, omdat het echt niet te doen is", zegt Jacobs.

"Uiteindelijk is dat gelukt met behulp van de teampsycholoog en Maurits die ook druk is geweest achter de schermen. We hebben dus net even een kwartiertje gelucht bij een open raam en ik ben eigenlijk zelden zo dankbaar voor iets geweest. Klinkt heel karig, maar dat was echt de strijd waard."

Legpuzzel

Ondanks alles weet de skateboardster zich toch ook wel te vermaken op haar kamer. "Ik heb mijn legpuzzel inmiddels gekregen, dus ik kan de hele dag puzzelen en dat vind ik heel fijn."

Daarnaast probeert ze ook een beetje in beweging te blijven. "Ik probeer iedere dag een trucje te doen met mijn skateboard, niet tot grote blijdschap van mijn buren, maar ik probeer toch om mezelf bezig te houden. Ook probeer ik iedere dag mijn 10.000 stapjes te halen en dat red ik meestal wel. Verder heb ik redelijk veel contact met het thuisfront en tel ik de dagen tot ik weer vrij ben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl