NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Cabinepersoneel olympische coronavlucht niet getest • Minder NOW-aanvragen dan de vorige keer

 • Welkom in het coronaliveblog van maandag 26 juli, met het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland;
 • Het kabinet past de adviezen voor reizen binnen de EU aan;
 • Meerdaagse festivals gaan deze zomer niet door;
 • Het Franse parlement steunt verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel;
 • Verzekeraars en patiënten willen recht op digitale zorg.
Liveblog gesloten
 • Cabinepersoneel olympische coronavlucht niet getest

  De KLM-crew aan boord van de olympische coronavlucht was vooraf niet getest op het coronavirus. Dat bevestigt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij na berichtgeving van het AD. Het testen van personeel is volgens een woordvoerder geen protocol. "We volgen hierin wat de Nederlandse en Japanse autoriteiten ons aangeven." Volgens de woordvoerder zijn er achteraf geen besmettingen door de crew gemeld.

  De luchtvaartmaatschappij vervoerde een groot aantal Nederlandse sporters naar de Olympische Spelen. Van de zeven bekende Nederlandse coronagevallen, zaten er zes op hetzelfde vliegtuig van KLM, schrijft het AD. Tegenover de krant geven ploegleden aan dat zij vrezen dat ze door de crew besmet zijn geraakt. De atleten kregen bijvoorbeeld handgeschreven ansichtkaarten van het cabinepersoneel uitgereikt. Maar volgens de woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij is het onwaarschijnlijk dat personeel de sporters aan boord heeft besmet.

  Voorafgaand aan de vlucht en bij aankomst op Schiphol werden de atleten getest. Daaruit kwamen geen besmettingen naar voren. Van de crew werd bij aankomst in Japan alleen de temperatuur opgenomen, zoals het protocol daar voorschrijft. "De kans op een besmetting aan boord is laag, dat laat de wetenschap ook zien", zegt de KLM-woordvoerder. "Het is aannemelijk dat de sporters op de test- en quarantainelocatie in Tokio zijn besmet."

  Morgen geeft het NOC*NSF een persconferentie over de eerste dagen van de Nederlandse ploeg in Tokio. Daarbij zal ook aandacht worden besteed aan de vlucht naar Japan.

 • Minder NOW-aanvragen dan de vorige keer

  Op de eerste dag van de zesde periode voor NOW (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) kwamen er minder aanvragen binnen dan de vorige keer, meldt UWV. De uitkeringsinstantie zegt dat het rustig was en komt tot 1900 aanvragen. De vorige periode startte op de eerste dag met 3400 aanvragen.

  Ondernemers die minimaal 20 procent omzetverlies hebben over een periode van drie maanden, komen in aanmerking voor een tegemoetkoming in de loonkosten. Dit is maximaal 85 procent van de totale kosten.

  Het UWV benadrukt dat het van belang is dat ondernemers de aanvraag voor loonsteun in een keer goed en volledig invullen. Ook is een goede inschatting van belang, aldus de organisatie. De zes periode loopt tot en met 30 september.

 • Toeristenbranche lijdt schade door Duitse aanscherping regels

  De toeristenbranche wordt getroffen door de verscherping van de reisregels door Duitsland afgelopen vrijdag. Dat land besliste toen dat reizigers uit Nederland vanaf morgen vijf dagen in quarantaine moeten, tenzij ze volledig gevaccineerd zijn of recent een coronabesmetting hebben gehad.

  Het leidde de afgelopen dagen bij hotels, vakantieparken en campings niet tot massale annuleringen, maar toch heeft een aantal uitbaters wel veel last. "Die hebben 20 tot 30 procent aan annuleringen", aldus zegt Jeffrey Belt, bestuurslid van branchevereniging Hiswa Recron. "Het gaat om bedrijven die vooral of volledig gericht zijn op de Duitse markt." Verder worden vooral korte vakanties geannuleerd, vanwege de quarantaineperiode van vijf dagen.

  De branchevereniging van hotels, Koninklijke Horeca Nederland, heeft geen zicht op het totale aantal annuleringen. Wel noemt een woordvoerder het "juist in dit seizoen een flinke tegenvaller".

  Bij Camping Het Groene Eiland in Appeltern zijn dertig tot veertig reserveringen uit Duitsland geannuleerd vanwege strengere regels:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  30 tot 40 Duitsers annuleerden al, maar deze campingbaas maakt zich weinig zorgen
 • Kort geding over evenementen zonder overnachting

  ID&T en zo'n veertig andere festivalorganisatoren spannen alsnog een kort geding aan tegen het kabinet over het doorgaan van festivals. Het kabinet meldde eerder vandaag dat waarschijnlijk 13 augustus pas bekend wordt of festivals een paar dagen later kunnen doorgaan. Dat vinden de festivalorganisatoren te kort dag. Zij willen eerder duidelijkheid.

  Rosanne Janmaat, directeur van ID&T: "Op basis van de uitkomsten van de Fieldlab evenementen weten we dat we op een veilige en verantwoorde manier evenementen zonder overnachting kunnen organiseren. Het is voor ons geen optie om tot 13 augustus te wachten op een besluit voor evenementen die al op de dag erna gepland staan."

  ID&T en andere festivalorganisatoren hadden in juli een kort geding aangespannen om evenementen te laten doorgaan. Die zaak ging niet door om in gesprek te gaan met het kabinet. De festivalorganisatoren stellen dat het kabinet had aangegeven eerder duidelijkheid te geven maar dat wordt pas 13 augustus. Dat "brengt onverantwoord grote risico's met zich mee", aldus ID&T.

 • Stad New York stelt vaccinatie of test verplicht voor ambtenaren

  Vanaf half september moeten ambtenaren in de stad New York zich verplicht laten vaccineren of wekelijks laten testen op het coronavirus. De regel heeft betrekking op 340.000 mensen die in dienst zijn van de overheid, onder wie ook politieagenten en leraren. De regel gaat op 13 september in, op het moment dat het onderwijs weer van start gaat. Burgemeester De Blasio wil dat alle leerlingen weer fysiek onderwijs krijgen.

  "De deltavariant is dodelijk en deze stad neemt dit heel serieus", zei De Blasio. De deltavariant van het virus rukt momenteel op in de stad. Sinds eind juni is het gemiddeld aantal dagelijkse besmettingen verdrievoudigd. Vorige week werd verplicht vaccineren of testen al ingesteld voor ziekenhuispersoneel in de stad. Naar schatting is 65 procent van de New Yorkers volledig gevaccineerd.

  Ook de staat Californië wil een soortgelijke regel invoeren.

 • Rutte: ziekenhuiscijfers stijgen nog tot volgende week

  Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen zal tot zeker volgende week stijgen. Dat heeft demissionair premier Rutte gezegd. "Dan is de verwachting dat het ook in de ziekenhuizen een niveau zal bereiken waarop het niet verder stijgt", zei de demissionair premier na een corona-overleg.

  De verwachting is dat de ziekenhuiscijfers eenzelfde trend volgen als de besmettingscijfers. Afgelopen weken liep het aantal opnames in de ziekenhuizen - net als het aantal besmettingen - gestaag op. Wat betreft het aantal geregistreerde besmettingen ziet het demissionaire kabinet inmiddels een daling. "Dat is op zichzelf goed nieuws", zei Rutte.

  Wel noemde hij de situatie alsnog "spannend", omdat wordt verwacht dat het aantal opnames de komende dagen nog zal oplopen. Grote zorgen maakte de premier zich niet: "Het lijkt op dit moment in de ziekenhuizen beheersbaar te blijven."

  Het demissionaire kabinet scherpt de coronaregels daarom voorlopig niet aan. "We moeten allemaal vreselijk goed opletten, allemaal scherp blijven. Maar nu geen aanleiding tot het nemen van extra maatregelen."

 • 3914 nieuwe besmettingen, laagste aantal sinds 7 juli

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 3914 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 720 minder dan gisteren. Het gaat om het laagste aantal sinds 7 juli, bijna drie weken geleden.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5735 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 43 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

 • 577 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen is de bezetting verder toegenomen. Er liggen nu 577 mensen met corona in het ziekenhuis, 44 meer dan gisteren. Van hen liggen er 140 op de IC (gisteren: 134), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Lowlands noemt annuleren festivalzomer 'bittere pil'

  "Een enorm bittere pil" noemt de organisatie van Lowlands het besluit van het kabinet om meerdaagse festivals tot begin september te annuleren. De organisatie was al met de voorbereidingen begonnen, omdat de ontwikkelingen omtrent corona "overduidelijk de goede kant" op gingen: "Alle artiesten, leveranciers en vooral ook jullie stonden in de startblokken voor een fantastisch weekend in de polder." Lowlands zegt het besluit wel te "begrijpen en respecteren". De organisatie van Lowlands vroeg het kabinet twee weken geleden om duidelijkheid toen bekend werd dat festivals tot medio augustus verboden zouden worden; Lowlands zou net daarna, van 20 augustus tot en met 22 augustus, plaatsvinden.

  Voor Down The Rabbit Hole, dat van 27 augustus tot en met 29 augustus zou plaatsvinden, is het annuleren "moeilijk te verkroppen". "Hoe groot die tegenslag ook is, we respecteren dat besluit en zijn blij met de reddingsboei in de vorm van een garantiefonds waarmee we artiesten, leveranciers, cateraars, en alle andere duizenden handen die Down The Rabbit Hole maken kunnen steunen." In hetzelfde weekend zou Mysteryland plaatsvinden. De organisatie zegt dat alle shows en podia klaar waren voor het "festivalavontuur". "Het breekt onze harten om dit nieuws met jullie te delen", schrijft de organisatie.

 • Reisbranche blij met nieuwe regels

  De reisbranche is blij dat vanaf morgen alle EU-landen code groen of geel krijgen en dat een land alleen nog oranje wordt als er een gevaarlijke nieuwe coronavariant opduikt. "Mensen kunnen gewoon weer op vakantie in heel Europa", zegt Frank Oostdam van brancheorganisatie ANVR. De nieuwe regels geven volgens Oostdam meer zekerheid voor reizigers en reisorganisaties. Het voordeel is volgens hem ook dat reisverzekeringen dekking geven in gele gebieden.

  Vanaf 8 augustus moet je als je niet volledig gevaccineerd bent wel een test doen voor je terug naar Nederland gaat vanuit geel gebied. "Dat is wel de keerzijde", aldus Oostdam. "Maar een PCR- of antigeentest is in het buitenland vaak niet zo duur. Ik verwacht niet dat dat tot grote problemen leidt."

  Reisorganisatie Sunweb zegt de testen voor niet-volledig gevaccineerde klanten in het buitenland te zullen faciliteren en betalen.

 • Horeca Ierland opent binnenruimte na 7 maanden

  In Ierland is het vanaf vandaag weer mogelijk om binnen te zitten in horecagelegenheden. Wie een pub of restaurant binnen wil, moet wel een bewijs laten zien van volledige vaccinatie, een herstelbewijs of een recente negatieve coronatest. Het is voor het eerst dat in Ierland gebruik wordt gemaakt van een zogeheten coronapas. Er mogen maximaal 6 personen ouder dan 13 jaar aan tafel zitten. Ook moeten contactgegevens worden achtergelaten. De horeca was in Ierland sinds december dicht vanwege corona.

 • Meer testen bij terugkeer uit vakantieland

  Het kabinet past de regels voor vakantie binnen Europa per 8 augustus aan. Alle landen binnen de EU krijgen een gele of groene kleurcode, waardoor het makkelijk wordt erheen te reizen. Daarmee brengt Nederland zijn reisadviezen in lijn met de meeste andere EU-lidstaten.

  Bij terugkeer naar Nederland gaan juist strengere regels gelden, om een nieuwe golf besmettingen door vakantiegangers te voorkomen. Alle reizigers van twaalf jaar en ouder die terugkeren uit een land met een geel reisadvies, hebben een coronabewijs nodig. Reizigers die hersteld zijn van het virus of volledig zijn gevaccineerd, kunnen dit met behulp van een QR-code tonen in de CoronaCheck-app. Andere reizigers moeten zich voor vertrek, maximaal 48 uur voor een PCR-test en 24 uur voor een antigeen-test, naar Nederland laten testen in het land van verblijf, schrijft de Rijksoverheid.

  Deze maatregelen komen uit het corona-overleg van vanochtend. Volgende week maandag overleggen de betrokken bewindslieden opnieuw met corona-experts.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Je kunt allemaal het virus in je koffer hebben meegenomen'
 • Kabinet schrapt alle meerdaagse festivals deze zomer

  Het kabinet schrapt tot 1 september alle meerdaagse festivals vanwege de besmettingsrisico's. Dat heeft demissionair premier Rutte vanmorgen samen met de meet betrokken ministers besloten in een overleg over de coronasituatie. Het gaat om festivals als Lowlands, Down the Rabbit Hole en Mysteryland. De festivals waren al opgeschort tot medio augustus, daarna zou het kabinet zich er opnieuw over uitspreken. Maar de festivalsector liet eerder weten tijdig uitsluitsel te willen over het doorgaan van de evenementen later de zomer.

  Op 13 augustus laat het kabinet weten of eendaagse festivals wél mogen doorgaan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Slecht nieuws voor mensen die zich hadden verheugd op meerdaagse evenementen'
 • Persmoment Rutte en De Jonge over coronabeleid om 13.00 uur

  Demissionair premier Rutte overlegt met de meest betrokken ministers en coronadeskundigen over de coronasituatie in binnen- en buitenland. Na afloop van dat overleg, om 13.00 uur, staan Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid de pers te woord. Dat is live te volgen op www.nos.nl en NPO Nieuws.

 • Oranjeroeiers in Tokio op afstand gehouden vanwege coronagevallen

  Na de positieve testen van skiffeur Finn Florijn en een staflid en vervolgens ook bondscoach Josy Verdonkschot zijn de Oranje-roeiers op het botenterrein niet meer welkom in de eetzaal en de ruimte die is ingericht voor de warming-up. De organisatie heeft de Nederlanders ook gevraagd geen gebruik meer te maken van het busvervoer tussen het olympisch dorp en de roeibaan.

  Lees hier meer over de maatregelen tegen de roeiers: