NOS Nieuws

RIVM: 3914 nieuwe besmettingen, daling gaat steeds sneller

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur 3914 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 720 minder dan gisteren. Het gaat om het laagste aantal sinds 7 juli, bijna drie weken geleden.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5735 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 43 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

De daling van het weekgemiddelde zette eind vorige week in en gaat sindsdien steeds sneller.

577 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen is die afname nog niet te zien. Integendeel: daar neemt de bezetting nog altijd toe. Er liggen nu 577 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 533), van wie 140 op de IC (gisteren: 134), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Te verwachten is dat die daling wel in gaat zetten, in eerste instantie bij de ziekenhuisopnames. Maar dat gebeurt dan op zijn vroegst in de loop van de volgende week.

Nederland is niet het enige Europese land met hoge besmettingscijfers. Duitsland plaatste ook Spanje bijvoorbeeld recentelijk op de lijst met hoogrisicolanden. In Frankrijk steeg het aantal positieve tests vorige week met 200 procent.

1 overleden covid-patiënt

Het aantal doden blijft in Nederland relatief laag, al overlijden er nog wel degelijk vrijwel dagelijks covidpatiënten. Het voorbije etmaal werd er 1 overleden covid-patiënt gemeld bij het RIVM. De afgelopen zeven dagen registreerde het instituut gemiddeld 3 doden per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder. Bekend is dat het werkelijke aantal hoger ligt; niet iedere overledene is getest.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 111 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 56.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl