NOS NieuwsAangepast

Weekcijfers: R-getal weer ruim onder de 1, nog wel druk in ziekenhuis

Het R-getal is na een ongekende stijging weer hard gedaald. Op 12 juli bedroeg het 0,8. Een week daarvoor was het reproductiegetal nog 1,75 en weer eerder kwam het in de buurt van 3.

Alleen als het R-getal onder de 1 is, neemt de verspreiding af. Als het reproductiegetal 0,8 bedraagt, besmetten 100 mensen met het coronavirus samen 80 anderen, en neemt de verspreiding dus af. Bij een reproductiegetal van 1,75 besmetten 100 corona-dragers samen 175 anderen, en gebeurt het omgekeerde.

De afgelopen week is het aantal positieve tests flink afgenomen: van circa 70.000 naar ruim 37.000, een afname van 46 procent. Het is voor het eerst sinds de explosieve toename van het aantal coronatests in de eerste helft van juli dat het RIVM op weekbasis een daling rapporteert.

Epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM spreekt van "heel goed nieuws". Volgens haar is het verschil met het eind van de vorige zomer dat toen het hoge aantal besmettingen bij jongeren oversloeg naar de oudere leeftijdsgroepen. Dat is nu veel minder het geval als gevolg van de hoge vaccinatiegraad onder 60-plussers.

Tegelijkertijd is het in de ziekenhuizen een stuk drukker, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive care werden 98 nieuwe patiënten opgenomen; een verdubbeling in een week tijd. Buiten de IC nam het aantal opnames toe van 324 naar 521, een stijging van 60 procent.

Er liggen nu 616 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 577), van wie 159 op de IC (gisteren: 140) Het RIVM denkt dat de piek in ziekenhuisopnames deze week wordt bereikt en er daarna een daling optreedt. Daarna zou de ziekenhuisbezetting dus ook weer kunnen afnemen. De meeste patiënten die de afgelopen week zijn opgenomen, waren tussen de 40 en de 59.

Meer zeventigplussers positief

In alle leeftijdsgroepen daalde het aantal positieve tests, behalve onder 70-plussers. Onder die groepen is het aantal positieve tests echter wel het laagst van alle leeftijdsgroepen. In de groep 18 tot 24 jaar daalde het aantal positieve tests fors: met 64 procent.

Van de positief getesten van wie de vaccinatiestatus bekend is, was 11 procent volledig gevaccineerd. 73 procent was nog niet gevaccineerd; 16 procent had pas één prik binnen.

Het percentage positief getesten daalde ook, maar wel minder hard: van 15,4 procent naar 13,6 procent. Dat betekent dat van alle mensen die een teststraat bereikten, weliswaar minder mensen corona hadden, maar die daling is niet zo spectaculair als de absolute daling van het aantal positieve tests.

21 doden

Het aantal bevestigde coronadoden is nog relatief laag, zeker vergeleken met eerdere besmettingsgolven. Tegelijkertijd neemt het aantal coronadoden wel toe. De afgelopen week overleden volgens het RIVM 21 mensen aan het coronavirus, tegen 14 een week eerder. Niet alle coronadoden worden bij het RIVM gemeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl