NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Internationaal concert voor geldinzameling vaccins • CoronaCheck-app geldig in Frankrijk

 • 'Maatregelen zinloos zonder goede ventilatie'

  In een brief aan Mark Rutte roepen twintig wetenschappers de demissionair premier op om ventilatie serieuzer te nemen als maatregel tegen de verspreiding van corona. Ze vragen hem onder meer om bij persconferenties het 'handen wassen'-icoontje op het katheder te vervangen door een 'goed ventileren'-icoontje.

  "Je kunt wel 1,5 meter afstand houden maar zonder ventilatie hebben de maatregelen weinig zin", zegt Philomena Bluyssen, hoogleraar binnenmilieu aan de TU Delft en de eerste ondertekenaar van de brief aan Rutte.

 • Werknemers soms naar huis gestuurd door opleving virus

  Door het oplopend aantal coronabesmettingen onder voornamelijk ongevaccineerde jongeren sturen sommige bedrijven hun werknemers, of een deel ervan, naar huis. Dat kan uit voorzorg zijn om besmettingen te voorkomen, of vanwege medische noodzaak bij quarantaineplicht of een coronabesmetting, blijkt uit een rondgang van de NOS.

  Vooral in sectoren waar thuiswerken geen optie is, kan dat tot acute problemen leiden. Zo zijn sommige horecazaken genoodzaakt hun deuren helemaal te sluiten; door het personeelstekort kunnen werknemers niet makkelijk vervangen worden. Vooral in en rond Amsterdam, de regio met de hoogste besmettingscijfers, merken bedrijven de gevolgen.

 • 'Explosie aan besmettingen, maar grootste piek is geweest'

  Ruim 50.000 positieve tests, en van de herleidbare coronabesmettingen werd ruim 37 procent opgelopen in de horeca. Die twee cijfers vatten de ontwikkelingen rond het coronavirus van de afgelopen week samen. "Een explosie", maar waarschijnlijk is de grootste piek al geweest, zeggen deskundigen.

  "Twee weken geleden hebben we een slag verloren, maar ik heb hele goede hoop dat we de oorlog gaan winnen", zegt hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC).

  De besmettingscijfers lijken de afgelopen dagen te stabiliseren. Zaterdag werden nog meer dan 10.000 besmettingen gemeld, vandaag waren dat er 7888. De stijging was grotendeels te wijten aan het uitgaansleven en thuisfeestjes; vooral jongeren werden positief getest.

 • Internationaal benefietconcert voor coronavaccins voor Afrika

  Artiesten als The Weeknd, Ed Sheeran and Billie Eilish nemen deel aan een benefietconcert met als doel geld op te halen voor onder meer coronavaccins voor Afrikaanse landen. Ze treden op tijdens Global Citizen Live, een evenement op 25 september dat 24 uur duurt.

  Directeur Hugh Evans van Global Citizen wil met het concert bedrijven, regeringen en filantropen aanmoedigen om in de aanloop naar september een miljard doses coronavaccins te financieren, vooral voor Afrika. De optredens vinden plaats op zes continenten. Bijzonderheden over de locaties en de ticketverkoop worden later bekendgemaakt.

  Het evenement moet mensen bewust maken van wereldwijde bedreigingen, waaronder corona, klimaatverandering en armoede, zeggen de organisatoren. Global Citizen Live krijgt steun van onder meer de Franse president Macron en de Duitse bondskanselier Merkel.

 • De Jonge: zo'n 80.000 mensen belden vandaag voor testafspraak

 • Dodental coronaziekenhuis Irak opgelopen tot 92

  Het dodental bij de brand in een ziekenhuis in Irak waar coronapatiënten worden behandeld is opgelopen naar zeker 92. Meer dan honderd mensen zijn gewond geraakt door het vuur in de stad Nasiriya, in het zuiden van het land, melden autoriteiten.

  De brand zou zijn ontstaan door een ontplofte zuurstoftank. Premier Mustafa al-Kadhimi noemt de ramp een "diepe wond in het bewustzijn van alle Irakezen". Gisteravond werd nog gesproken van ruim veertig doden.

  Eind april kwamen zeker 82 mensen om het leven bij een brand in een ziekenhuis in de hoofdstad Bagdad. Ook toen ontstond het vuur door een ontploffing van een zuurstoftank.

 • Nederlandse toeristen kunnen met CoronaCheck-app naar Frankrijk

  Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk kunnen de CoronaCheck-app en het gele vaccinatieboekje gebruiken om aan te tonen dat ze gezond zijn, meldt de ANWB online op basis van informatie van de Franse overheid.

  De zogenoemde coronapas van de Franse overheid correspondeert met de Nederlandse CoronaCheck-app, zo werd vandaag duidelijk. Nederlanders kunnen de internationale QR-code in de app gebruiken.

  President Macron kondigde gisteren aan dat vanaf begin augustus in Frankrijk een 'pass sanitaire' verplicht is voor mensen die een café, bioscoop of andere openbare gelegenheid willen bezoeken. Met de pas kunnen ze laten zien dat ze volledig zijn gevaccineerd, negatief zijn getest of kort geleden van een coronabesmetting zijn hersteld. De bewijsplicht geldt ook in het openbaar vervoer.

  Gisteren was het nog onduidelijk of Nederlandse vakantiegangers de CoronaCheck-app zouden kunnen gebruiken.

 • Meer geld voor ondernemers die evenement schrapten

  Er komt meer geld beschikbaar om ondernemers die evenementen en festivals hebben moeten schrappen te compenseren. Dat gaat het kabinet morgen bekendmaken in het Kamerdebat over de verscherpte coronamaatregelen.

  Vrijdag kondigde het kabinet aan dat alle meerdaagse festivals en evenementen tot zeker 14 augustus verboden zijn. De evenementenbranche reageerde verbijsterd en boos.

  Het huidige garantiefonds voor evenementen wordt verder verruimd. Nu krijgen organisatoren 80 procent van de kosten vergoed. In Den Haag wil men een hogere compensatie. Er wordt zelfs gesproken over het vergoeden van 100 procent van de kosten..

 • Zo'n 1000 bezoekers besmet na Verknipt-festival Utrecht

  Inmiddels blijken circa duizend bezoekers van het tweedaagse muziekfestival Verknipt in Utrecht besmet te zijn geraakt met het coronavirus, meldt de GGD. Van de bezoekers op de eerste dag, zaterdag 3 juli, raakten volgens de GGD 448 besmet. Onder festivalgangers op de tweede dag staat de teller nu op 516 gevallen. Het evenement in de openlucht trok twee keer 10.000 mensen.

  De organisatie heeft zich volgens de GGD aan de coronamaatregelen gehouden. "De toegangstest mocht 40 uur oud zijn en jongeren hebben op dit moment veel contacten. Mogelijk zit de verklaring daarin", zegt GGD-woordvoerder Lydia van der Meer. Het is lastig om de bron van de besmettingen te herleiden en vast te stellen of de festivalgangers allemaal in Utrecht besmet zijn geraakt. "Veel mensen die op het festival afkwamen, komen uit andere GGD-regio's."

  Het is voor het eerst dat er zo veel besmettingen zijn te herleiden naar één evenement, volgens Van der Meer. De verwachting is dat het aantal besmettingen de komende dagen verder oploopt. "Maar we hopen dat we nu op de piek zitten."

 • Ruim 60 procent van groep 60-64 jaar volledig gevaccineerd

  Het RIVM heeft voor het eerst cijfers gepubliceerd over de vaccinatiegraad van 60- tot en met 64-jarigen. Dit is de enige groep die in principe door de huisarts wordt gevaccineerd met AstraZeneca.

  Van hen heeft 87 procent een eerste prik gehad, 61 procent heeft twee prikken gehad. Dat is minder dan de leeftijdsgroep 55 tot en met 59 jaar, daar is 66 procent al volledig gevaccineerd.

  Er waren tot nu toe alleen cijfers van personen uit deze leeftijdsgroep die zich bij de GGD hadden laten vaccineren, bijvoorbeeld omdat ze zorgmedewerker zijn. Overigens kunnen mensen die de tweede AstraZeneca-prik nog moeten halen, ook kiezen voor Pfizer. Ze moeten dan de GGD bellen voor een afspraak.

 • De Jonge: bereidheid tot vaccinatie gestegen

 • 'In alle leeftijdsgroepen stijging van het aantal meldingen'

  Het aantal bevestigde coronabesmettingen steeg afgelopen week met 500 procent, meldt het RIVM. Afgelopen week zijn circa 52.000 positieve tests gemeld, tegen ruim 8500 een week eerder.

  De afgelopen dagen neemt het aantal coronabesmettingen wel weer licht af. Vandaag worden 7888 positieve tests gemeld; zaterdag waren dat er nog meer dan 10.000. Of die daling zich doorzet, moet de komende dagen blijken; het aantal positieve tests kan sowieso wisselen afhankelijk van de dag van de week.

  "In alle leeftijdsgroepen zien we een stijging van het aantal meldingen, maar dat zien we niet duidelijk terug in de ziekenhuiscijfers. We verwachten dat die in de komende tijd wel gaan stijgen", aldus epidemioloog Susan van den Hof van het RIVM.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Verwachting dat ziekenhuisopnames stijgen, maar onduidelijk met hoeveel'
 • Utrecht sluit parken 's nachts opnieuw af om overlast

  Het Griftpark, park Lepelenburg en het Wilhelminapark in Utrecht gaan 's nachts weer dicht. De gemeente Utrecht wil zo overlast van feestende jongeren tegengaan, meldt RTV Utrecht. De maatregel gaat vanaf vrijdag in en duurt in ieder geval tot en met 6 augustus. Tussen 23.00 uur 's avonds en 6.00 uur 's ochtends zijn de parken verboden terrein.

  Volgens de gemeente zitten grote groepen jongeren tot diep in de nacht in de parken. "Dit gaat dikwijls gepaard met ernstige overlast, versterkte muziek en met achterlating van kilo's afval", schrijft het college. Ook gedragen de jongeren zich agressief tegen agenten, zegt de gemeente. "Regelmatig vindt een kat-en-muisspel plaats met handhavers, waarbij weggestuurde personen korte tijd later opnieuw opduiken."

  De gemeente had gehoopt dat het rustiger zou worden in de parken als de nachtclubs en kroegen weer open zouden zijn. Maar nu de besmettingscijfers oplopen, zijn die ('s nachts) dicht en neemt de drukte in de parken weer toe.

  Zeker driehonderd bezoekers van het tweedaagse muziekfestival Verknipt in Utrecht zijn besmet geraakt met het coronavirus, meldt het AD. Op de eerste dag, zaterdag 3 juli, raakten volgens cijfers van de GGD minimaal 178 festivalgangers besmet. Voor de tweede dag staat de teller nu op 123 gevallen. Het evenement in de open lucht trok 10.000 mensen.

 • Dringend advies Rutte: blijf thuis na feest

  Iedereen die vorige week geen anderhalve meter afstand heeft gehouden, bijvoorbeeld op een feestje, moet thuisblijven, zo min mogelijk mensen zien en zich laten testen. Dat "dringende verzoek" deden demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge tijdens een persconferentie gisteren.

  Het gaat om mensen die bij veel anderen in de buurt zijn geweest. Het verzoek geldt met name voor na "een feestje, evenement of bij het uitgaan".

  De oproep volgde op de snelle stijging van het aantal besmettingen, onder meer vanwege de deltavariant.

 • 7888 nieuwe besmettingen, weekgemiddelde stijgt

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7888 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 614 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7422 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 514 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  Bij het RIVM werden drie overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld twee doden per dag, hetzelfde aantal als een week eerder.

  Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 26 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 25.